• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

"Εθνικά πιάτα" χωρών

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.745
Likes
8.093
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Τουλάχιστον στα χωριά της δυτικής μακεδονίας και στην ήπειρο οι γιαγιάδες μας, δηλ. γυναίκες 70 ετών και άνω, έβαζαν λαρδί, τοπικά καλούμενο "λίγδα", στις γνωστές πεντανόστιμες πίττες που έφτιαχναν στη γάστρα, όπου τις έψηναν σιγά σιγά με τσάκνα και κλαδιά στο καπάκι.
Οταν άπλωναν το φύλλο έβαζαν λίγη λίγδα κατά το δίπλωμα του φύλλου στον λεγόμενο κόθρο, το γύρω γύρω δηλαδή της πίττας.

Επιτύγχαναν μεγαλύτερη διατροφική αξία με κάτι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο, προσδίδοντας επίσης ελαστικότητα και εξαιρετική γεύση.
Οι σημερινοί προχωρημένα ηλικιωμένοι των περιοχών αυτών αναπολούν την εποχή που ξετρελαίνονταν σαν παιδιά για μια φέτα αλλειμένη με λίγδα, δηλαδή λαρδί, δηλαδή το ενισχυτικό γεύσης και διατροφής των παιδιών της εποχής, όπως κάναμε εμείς πχ με τη μερέντα.
Πιο αυθεντικά και μόνο μερικές δεκαετίες πριν.

Εάν λοιπόν συλλογισθεί κανείς ότι στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαστήρια παραγωγής πρόσθετων λιπών, αρωματικών κλπ για τα σουβλακοειδή και τυροπιτοειδή, όπως και την Τουρκία, θα προτιμούσε το φυσικό λαρδί χίλιες φορές, από κάθε είδους ανέλεγκτο και πραγματικά νοσηρό Εi όπου i=100 έως άπειρο.

Αυτά από εμπειρίες και όχι βικιπιντια γιατί εκτιμώ πολύ κάποιες λεπτομέρειες στην παραδοσιακή διεθνή διατροφή, που ειναι άρρηκτα συνδεμένη και ποιοτικά με την κουλτούρα.

Κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρός δείκτης και κομμάτι της που προσπαθώ να διεισδύω, για να καταλάβω και τους ανθρώπους και τις διαφορές μας καλύτερα, όχι απλά να ρευτώ στο τέλος. Έτσι το θεωρώ ενδιαφέρον τοπικ και αν γράψω κάτι για εθνικό πιάτο θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω και τα υλικά και πώς η σύνθεση του τραπεζιού δειχνει στοιχεία και του εθνικού χαρακτήρα.
Στο χωριο μου παντως η γιαγια μου (που οχι επειδη ηταν γιαγια μου αλλα οσοι ειχαν φαει πιτα απ τα χερακια της ελεγαν οτι δεν εχουν ξαναματαφαει καλυτερη 😀) ελαιολαδο εβαζε.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.449
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Στο χωριο μου παντως η γιαγια μου (που οχι επειδη ηταν γιαγια μου αλλα οσοι ειχαν φαει πιτα απ τα χερακια της ελεγαν οτι δεν εχουν ξαναματαφαει καλυτερη 😀) ελαιολαδο εβαζε.
Γιατι τωρα εσυ τι βαζεις; Λογικο στα μερη που δεν ειχαν ελιες τοτε να βαζουν κατι αλλο.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.745
Likes
8.093
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Γιατι τωρα εσυ τι βαζεις; Λογικο στα μερη που δεν ειχαν ελιες τοτε να βαζουν κατι αλλο.
Ούτε στα δικά μου μέρη (Τρίκαλα) έχουμε ελιές, αλλά ελαιόλαδο έβαζαν. Μιλάω για όταν ήμουν εγώ μικρή (αρχές 2000).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.449
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ούτε στα δικά μου μέρη (Τρίκαλα) έχουμε ελιές, αλλά ελαιόλαδο έβαζαν. Μιλάω για όταν ήμουν εγώ μικρή (αρχές 2000).
Τι 2000; Η γιαγιά σου ειναι συμμαθητρια του @Vasileti . Μιλαει για γυναικες ηλικιας της δικης του της γιαγιας αυτος. Το 2000 δεν νομιζω να δυσκολευονταν η γιαγια σου να βρει ελαιολαδο στα Τρικαλα.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.745
Likes
8.093
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Τι 2000; Η γιαγιά σου ειναι συμμαθητρια του @Vasileti . Μιλαει για γυναικες ηλικιας της δικης του της γιαγιας αυτος. Το 2000 δεν νομιζω να δυσκολευονταν η γιαγια σου να βρει ελαιολαδο στα Τρικαλα.
Ε πιο πριν που να ξέρω τι έκανε. Δεν το είχα σκεφτεί πριν πεθάνει να τη ρωτήσω, τώρα είναι αργά :p
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.633
Τι 2000; Η γιαγιά σου ειναι συμμαθητρια του @Vasileti . Μιλαει για γυναικες ηλικιας της δικης του της γιαγιας αυτος. Το 2000 δεν νομιζω να δυσκολευονταν η γιαγια σου να βρει ελαιολαδο στα Τρικαλα.
τι συμμαθήτρια μπρε? η γιαγιά της ήταν πολύ πιο κούτσικο, εγω δεν πηγα σχολείο, μας έστελναν στα πρόβατα από μικρα. Αυτά τα εβλεπα στη γάστρα της Γιάννως και επειδή δεν ξέραμε απο χρονολογίες τότε, ήταν όταν κάηκαν τα σκυλόψωμα στο φούρνο της Μαγδάλως, αυτό έγινε όταν τον έριξε τον κυρατζή το μπλάρ απκατ, τη χρονιά δηλαδή που χέστηκε η φοράδα του μυλωνά στ'αλώνι...
 
Last edited:

Tonia L.

Member
Μηνύματα
300
Likes
3.089
Sernik. Το διαφημίζουν ως το πολωνικό cheesecake. Φτιάχνεται με φρέσκο τυρί αν και δεν έχει τόσο τραγανή ζύμη. Αρκετά νόστιμο, αξίζει να το δοκιμάσετε.

20170102_190549.jpg

Το συγκεκριμένο το τιμήσαμε στην Βαρσοβία, στο http://www.tolubie.pl/, πάνω στην οδό Freta. Εάν βρείτε θέση δίπλα στο παράθυρο (στον πάνω όροφο ακόμα καλύτερα), θα κάνετε και λίγο people watching και θα ανακτήσετε δυνάμεις για την εξερεύνηση της πόλης.
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Η Σκοτσέζικη κουζίνα δεν έχει μεγάλη φήμη και δικαίως γιατί δεν την βρήκα πολύ ισορροπημένη. Τον τελευταίο καιρό ετοίμασα 6 Σκοτσέζικα φαγητά, τα έφαγα (με Σκοτσέζικο ale ή επιλεγμένο κρασί) και μετά είδα την ζυγαριά...

scot.jpg


Κατά σειρά ειναι: (1) Τηγανητές λωρίδες ελαφιού με ρύζι, (2) φιλέτο σολωμού με ρύζι, (3) χάγκις (εντόσθια αρνιού με κρεμύδι, βρώμη και μπαχαρικά) , (4) σκοτσέζικη κρεατόπιτα (μείγμα κρεάτων, κρεατοζωμού κτλ.), (5) ζωμός των Χάιλαντς (λαχανικά, κρέατα και κριθάρι) και (6) μπάνγκερς (λουκάνικα με κυρίως χοιρινό) με πουρέ πατάτας.

Συμπέρασμα; Το Χάγκις θεϊκό, τα έβαλε κάτω τα άλλα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.937
Likes
44.907
Λιθουανικη μανιταροσουπα.
Αμετρητα τα πιατα με μανιταρια στη Λιθουανια. Αυτο που μου εκανε εντυπωση στο συγκεκριμενο πιατο ηταν η βελουδινη υφη τους και οτι νομιζες οτι πριν μιση ωρα τα εφεραν απο καποιο δασος, τοσο αρωματικα. Σε εστιατοριο στο Καουνας.
20200624_225226.jpg



Τα Ζεππελιν. Βραστες πατατες με γεμιση κρεατος και γενναια ποσοτητα βουτυρου. Ερχονται πολυ καυτες και ενω εξωτερικα φαινεται απλο φαγητο, εχει δυσκολη παρασκευη ωστε να κρυφτει η γεμιση και να μη φαινεται ουτε σημαδι απ' εξω οτι περιεχει εκπληξη. Εστιατοριο στο Βιλνιους.
20190813_214505.jpg
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.937
Likes
44.907
Αλλες σουπες Λιθουανιας. Επειδη βρηκα αδιαφορες τις σαλατες τους, ηταν ο ιδεωδης τροπος να φας κανενα λαχανικο, γιατι παιζει πολυ κρεας στο κυριως.
Το πρωτο ειναι γκουλας. Τα αλλα δεν θυμαμαι.
20200624_225331.jpg
20190814_212146.jpg
20190815_201923.jpg
20190812_210745.jpg
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.820
Likes
12.647
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Συμπέρασμα; Το Χάγκις θεϊκό, τα έβαλε κάτω τα άλλα.
Όχι και θεϊκό το χάγκις ρε συ!
Τι μου θύμησες τώρα, έχοντας να πάω κοντά 4 χρόνια Σκωτία είχα σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του! :p Μέχρι που είδα το post σου!
(μεταξύ μας πάντως αφιέρωμα στη σκωτσέζικη κουζίνα χωρίς deep fried Mars δε γίνεται :p )
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom