"Εθνικά πιάτα" χωρών

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.200
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Όχι και θεϊκό το χάγκις ρε συ!
Τι μου θύμησες τώρα, έχοντας να πάω κοντά 4 χρόνια Σκωτία είχα σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του! :p Μέχρι που είδα το post σου!
(μεταξύ μας πάντως αφιέρωμα στη σκωτσέζικη κουζίνα χωρίς deep fried Mars δε γίνεται :p )
Που να ξέρω να σε καλέσω σε haggis appreciation society :haha: Εμένα πάλι μου θυμίζει γευστικά το μπουμπάρι που έχουμε στον Βόλο και το βρίσκω πολύ ορεκτικό, ειδικά για ποτό. Αλλά περι ορέξεως....
Περιέργως, δεν έχω φάει ακόμα την διαβόητη deep fried Mars! Λέει; :p
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.820
Likes
12.647
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Περιέργως, δεν έχω φάει ακόμα την διαβόητη deep fried Mars! Λέει; :p
Για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι καν! :pΝομίζω ότι δε λέει. Βέβαια μετά από ένα βρετανικό μεθύσι οτιδήποτε άθλια παναρισμένο και κακοτηγανισμένο καλό σου φαίνεται. Προσωπικά έχω απωθημένο (ο Θεός να το κάνει) τη βερσιόν με το σνικερς. :icon_redface:
 

Kandy

Member
Μηνύματα
56
Likes
500
Επόμενο Ταξίδι
Ρωσία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
IMG_20200625_135350.jpg

Galushki
Είναι κατά κύριο λόγο ουκρανικό. Οι Ουκρανοί τα τρώνε σκέτα με σμετανα από πάνω. Ομως η φωτογραφία είναι από την τσετσενικη παραλλαγή αυτού του φαγητού, η οποία περιλαμβάνει κοτόπουλο και τα περιχυνεις με ζωμό από σκόρδο και μπούκοβο
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Kessra -Αλγερινό ψωμί από σιμιγδάλι που ψήνεται σε καυτή μαντεμένια πλάκα. πάνω στη φωτιά.
Ζυμώνεται στο χέρι σε παραδοσιακές πήλινες φαρδιές λεκάνες (Γκάσαα) χωρίς μαγιά μόνο με ελάχιστο λάδι και αλάτι. Το τρώνε μαζί με chorba (σουπά) , σκέτο η ακόμα και με τον απογευματινό καφέ. Στα παραδοσιακά καφέ το σερβίρουν κομμένο σε τρίγωνα μαζί με τον καφε, Ειναι πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό και απο τα πιό φτηνά ήδη ψωμιού που μπορείς να βρεις παντού. Κοστίζει μόνο 25 δηνάρια (0,20 cents)

Η δαγκωματιά που λείπει είναι δική μου. Δεν κρατήθηκα! Διπλά στο πιατάκι φρέσκοι αλγερινοί χουρμάδες daglet nour (χουρμάς του φωτός) μια από τις καλύτερες ποικιλίες που υπάρχουν στον κόσμο. Έχει το χρώμα της καραμέλας και κάτω απο το φως μπορείς να δεις το κουκούτσι!
ΥΓ: Το τηλεκοντρόλ δεν είναι βρώσιμο!

Kessra - Algerian samolina bread.jpg


Reshta bel dajej :Τυπικό παραδοσιακό πιάτο της Μάγρεμπ κουζίνας. Κομμάτια κοτόπουλου , μαγειρεμένα με laft (άσπρο ραπάνι σαν την δική μας ρέβα) ρεβύθια, ξύλο κανέλας και διάφορα μπαχαρικά σερβιρισμένο πάνω σε ρέστα, είδος χειροποίητου ζυμαρικού απο σκληρό σιμιγδάλι σαν τις δικές μας χυλοπίτες αλλά πολύ πιο λεπτοκομμένο που δεν βράζεται αλλά μαγειρεέυεται στο ατμό σε ειδικό σκεύος (keskes) που κάνουν και το κους κους.
Σερβίρεται σε αυτό το σκεύος που λέγεται Tajin μαζί με αύθονη harissa (καυτερή πάστα κόκκινης πιπεριάς με σκόρδο και μπαχαρικα)

IMG_20200301_143306.jpg
 
Last edited:

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Και το κλασσικό πιάτο της Μάγρεμπ κουζίνας με δεκάδες παραλλαγές που φυσικά είναι το κους κους,το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και το πιο δημοφιλές πιάτο στη Γαλλία!

Οι περισσότεροι το ονομάζουν Μαροκινό κους κους , αναφερόμενοι σε αυτό το γευστικότατο πιάτο πράγμα που δεν είναι αλήθεια γιατί είναι παραδοσιακό πιάτο της περιοχής Μάγρεμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη ) με δεκάδες παραλλαγές για να μην πώς εκατοντάδες ανά περιοχή και τουλάχιστον στην Αλγερία από όσο γνωρίζω, είναι το παραδοσιακό πιάτο της Παρασκευής (ημέρα αργίας ) σε όλα τα σπίτια.
IMG-2666dfd981ad2162dcb19f6a73a5cb64-V.jpg
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Προχθές λίγο πριν ξεκινήσω να μαγειρεύω το γεύμα μας ακούω μια φωνή πίσω μου να με ρωτάει.
- "Ξέρεις τι πεθύμησα να φάω?"
Αυτή είναι η συχνότερη ερώτηση που μου κάνει Παρασκευή απόγευμα μετά τη δουλειά , εν όψη Σαββατοκύριακου που καθόμαστε, οπότε έχουμε χρόνο για περισσότερο χρόνο στη κουζίνα ,στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα αλλά και εκτός σπιτιού.

Ώχ! απαντώ μέσα μου. (Πάλι στο κέντρο θα κατεβαίνω εν μέσω καύσωνα για ψώνια από το γνωστά αραβικά μάρκετς.

-"Τι αγάπη μου?" απαντώ απ'εξω μου συνεχίζοντας να ψιλοκόβω το κρεμμύδι.....

- Moloukhia ! (ή Μουλουχία όπως την διαλαλούν ελληνικά όσοι ελάχιστοι παραγωγοί την ΄φερνουν στις λαϊκές αγορές Ιούλιο και Αύγουστο.)

-Και ξέρεις ε?(συνεχίζει ή επιθυμία) Με εκείνο το φοβερό ρύζι με τον καβουρδισμένο φιδέ και μιά καλή στρουμπουλή κότα για να βγάλει καλό ζουμι.

-Μα δεν θα αναψεις με τέτοια ζέστη? Είναι και καυτερό και ζεστό!

-Δεν είναι. Θα την φάω κρύα ! (την μουλουχία για να μην παρεξηγηθώ)

Τέλος πάντων για να μην τα πολυλογώ και σας ζαλίζω με την συνέχεια του διαλόγου , χθες πρωί πρωί κατέβηκα κέντρο από τους πρώτους για να μην με προλάβει ο καύσωνας στο δρόμο και ψώνισα τα απαραίτητα, και σήμερα φάγαμε αυτά :

Κοπιάστε στο τραπέζι μας!

IMG_20200726_163446.jpg


Μουλουχία : Ένα από τα πιο περίεργα αλλά και τα πιο γευστικά πιάτα της Αιγύπτου αλλά πολύ δημοφιλές σχεδόν σε όλον τον αραβικό κόσμο σε διάφορες παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής του και την πυκνότητα.
Λέγεται επίσης “αιγυπτιακό σπανάκι” ή “ λαχανικό για βασιλιάδες”γιατί σύμφωνα με την παράδοση λέγεται πως κατά τη διάρκεια του 6000 π.Χ., ένας άρρωστος Αιγύπτιος βασιλιάς ζήτησε ένα μπολ με ζεστή σούπα και κάποιος απο τους μάγειρες μαγείρεψε αυτό το πιάτο για να τον ανακουφίσει.Συνέχισε λοιπόν να την τρώει καθημερινά μέχρι που ανάρρωσε.Ένας άλλος μύθος λέει επίσης πως ακόμα και η Κλεοπάτρα την απολάμβανε αρκετά συχνά.

Στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα από ζωμό κρέατος ή πουλερικών που περιέχει μέσα την Μολοχία που είναι ένα είδος χόρτου πολύ κοντινό στην όψη άλλα όχι και στην γεύση με τα δικά μας βλίτα το οποίο ψιλοκόβεται με ένα ειδικό ημικυκλικό μαχαίρι με δυο λαβές (μαχράτα) και φυλάσσεται στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις η αποξηραίνεται στον ήλιο ,τρίβεται σε ειδικό πολύ λεπτό κόσκινο και διατηρείται αεροστεγώς κλεισμένο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπικά προτιμώ την κατεψυγμένη.
Τα απαραίτητα μπαχαρικά που ποτέ δεν λείπουν από αυτό το φαγητό είναι ένα ένα μείγμα πολτοποιημένου σκόρδο μαζί με αλεσμένο ξερό κόλιανδρο ( τααλέια) με το οποίο σβήνουν στο τέλος τη σούπα για να αναδείξει το χαρακτηριστικό της άρωμα Πολλοί την προτιμούν καυτερή όπως κι εμείς και προσθέτουν επίσης σάττα (αλεσμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι), εκ ου και το ελαφρώς κόκκινο χρώμα του δικού μου πιάτου.

IMG_20200726_163236.jpg


Στην Αίγυπτο ιδανικά συνοδεύεται με ένα αιγυπτιακό αρωματικό πιλάφι με καβουρδισμένο φιδέ σε φυτικό ή ζωικό βούτυρο (σμεν) μαγειρεμένο με ζωμό κοτόπουλου.
Σερβίρεται σε χωριστά πιάτα και ο καθένας την ώρα που τρώει αναμιγνύει κατά βούληση λίγο ρύζι και κοτόπουλο μέσα στη σούπα ή απλά κάνει γάμεζ (βούτες κοινώς ελληνικά) με αραβικές πίτες.

IMG_20200726_163249.jpg


Επι τω Γάμεζ .....

IMG_20200726_163746.jpg


Και για να σβήσει η "φλόγα" , φρέσκο λμπεν ή αλλιώς το γνωστό μας ayran τουρκικά ή αριάνι ελληνικά.

IMG_20200726_163308.jpg


Ακόμα είμαι στην χώνεψη......
 
Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.027
Likes
13.053
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Ακριβώς έτσι φάγαμε στον σύνδεσμο αιγυπτιωτων περυσι. Σίγουρα πολύ ιδιαίτερη η σούπα, αλλά αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν το ρύζι. Από που προμηθεύεσαι τα υλικα?
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Ακριβώς έτσι φάγαμε στον σύνδεσμο αιγυπτιωτων περυσι. Σίγουρα πολύ ιδιαίτερη η σούπα, αλλά αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν το ρύζι. Από που προμηθεύεσαι τα υλικα?
Έχει αρκετά μαγαζιά αν με ρωτάς για Αθήνα τα περισσότερα στην Αθηνάς και στους δρόμους τριγύρω από το δημαρχείο.Έ να απο τα πιό φθηνά και με μεγάλη ποικιλία είναι στον πεζόδρομο ακριβώς απέναντι από την πλατεία Κοτζιά , διπλα στο δημαρχείο, το "Κλεοπάτρα". Εκεί μπορείς να βρεις κατεψυγμένη και αποξηραμένη μολοχία σε καλές τιμές, φρέσκες αραβικές πίτες, διάφορες κονσέρβες όπως φουλια και χόμους , μπαχαρικά , χυμούς , χουρμάδες και γενικά ότι μπορεί να χρειαστείς για αραβική, τούρκικη, και γενικότερα ανατολίτικη κουζίνα.
Πως και βρέθηκες στον σύνδεσμο Αιγυπτιωτών? Έχεις κάποια σχέση με Αίγυπτο?
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.027
Likes
13.053
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Έχει αρκετά μαγαζιά αν με ρωτάς για Αθήνα τα περισσότερα στην Αθηνάς και στους δρόμους τριγύρω από το δημαρχείο.Έ να απο τα πιό φθηνά και με μεγάλη ποικιλία είναι στον πεζόδρομο ακριβώς απέναντι από την πλατεία Κοτζιά , διπλα στο δημαρχείο, το "Κλεοπάτρα". Εκεί μπορείς να βρεις κατεψυγμένη και αποξηραμένη μολοχία σε καλές τιμές, φρέσκες αραβικές πίτες, διάφορες κονσέρβες όπως φουλια και χόμους , μπαχαρικά , χυμούς , χουρμάδες και γενικά ότι μπορεί να χρειαστείς για αραβική, τούρκικη, και γενικότερα ανατολίτικη κουζίνα.
Πως και βρέθηκες στον σύνδεσμο Αιγυπτιωτών? Έχεις κάποια σχέση με Αίγυπτο?
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δεν εχω σχέση με Αίγυπτο. Έχω ομως τεράστια σχέση με το φαγητό :haha: και μανία με τις νέες γεύσεις και τις "εξωτικες" κουζίνες.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δεν εχω σχέση με Αίγυπτο. Έχω ομως τεράστια σχέση με το φαγητό :haha: και μανία με τις νέες γεύσεις και τις "εξωτικες" κουζίνες.
Από την ίδια λόξα πάσχουμε!
Από μικρή δεν μου άρεσε απλά να γεύομαι τις κουζίνες διαφορετικών λαών αλλά να και αναλύω προσεκτικά με τους γευστικούς μου κάλυκες το τι μπορεί να περιέχουν.

Αργότερα απέκτησα την μανία και να συλλέγω συνταγές από όλο τον κόσμο αν ήταν δυνατόν απευθείας από ντόπιους που ήταν πρόθυμοι να τις μοιραστούν μαζί μου και με την πρώτη ευκαιρία να προσπαθώ να τις εκτελέσω.(με την καλή έννοια)....
ΟΙ φίλοι μας μεταξύ σοβαρού και αστείου μου λένε να ανοίξω multiethnic restaurant με εναλλασσόμενο μάλιστα μενού ανά μήνα αλλά μέχρι τώρα δεν βρέθηκε κανένας γενναίος χορηγός για αυτή την φαεινή τους ιδέα! Φαντάσου τι τους έχω ταΐσει τόσα χρόνια! Το περίεργο είναι πως είναι ακόμα όλοι ζωντανοί. Μάλλον θα έχουν γερό στομάχι!

Αν χρειαστείς πληροφορίες ή συνταγές από κάτι που έφαγες και σου άρεσε χτύπα μου την πόρτα και ποτέ δεν ξέρεις.....
 
Last edited:

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.027
Likes
13.053
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Από την ίδια λόξα πάσχουμε!
Από μικρή δεν μου άρεσε απλά να γεύομαι τις κουζίνες διαφορετικών λαών αλλά να και αναλύω προσεκτικά με τους γευστικούς μου κάλυκες το τι μπορεί να περιέχουν.

Αργότερα απέκτησα την μανία και να συλλέγω συνταγές από όλο τον κόσμο αν ήταν δυνατόν απευθείας από ντόπιους που ήταν προθυμοι να τις μοιραστούν μαζί μου και με την πρώτη ευκαιρία να προσπαθώ να τις εκτελέσω.(με την καλή έννοια)....
ΟΙ φίλοι μας μεταξύ σοβαρού και αστείου μου λένε να ανοίξω multiethnic restaurant με εναλλασσόμενο μάλιστα μενού ανά μήνα αλλά μέχρι τώρα δνε βρέθηκε κανένας γεναίος χορηγός για αυτή την φαεινή τους ιδέα! Φαντάσου τι τους έχω ταΐσει τόσα χρόνια! Το περίεργο είναι πως είναι ακόμα όλοι ζωντανοί. Μάλλον θα έχουν γερό στομάχι!

Αν χρειαστείς πληροφορίες ή συνταγές απο κάτι που έφαγες και σου άρεσε χτύπα μου την πόρτα και ποτέ δεν ξέρεις.....
Ίδια μυαλά κουβαλαμε. Μάλιστα εγω ψάχνομαι και με συνταγες που δεν έχω καν φάει, από χώρες που δεν εχω ταξιδεύσει :p .
Μπορεί να σε αγκαρεψω να γράψεις καμία συνταγή.
Παρεμπιπτοντως έχουμε κι αυτό το θέμα https://www.travelstories.gr/community/threads/Γαστρονομικές-ιδέες-και-γλυκές-απολαύσεις.50834/
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Ίδια μυαλά κουβαλαμε. Μάλιστα εγω ψάχνομαι και με συνταγες που δεν έχω καν φάει, από χώρες που δεν εχω ταξιδεύσει :p .
Μπορεί να σε αγκαρεψω να γράψεις καμία συνταγή.
Παρεμπιπτοντως έχουμε κι αυτό το θέμα https://www.travelstories.gr/community/threads/Γαστρονομικές-ιδέες-και-γλυκές-απολαύσεις.50834/
Όπα! Ωραίο θέμα! Δεν το είχα ανακαλύψει. Μου έδωσες υλικό για μελέτη!
Ευχαριστώ που το ξέθαψες για το νεούδι!
Και συνταγές δίνουμε και ταπεράκια στέλνουμε αν χρειαστεί!;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.132
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom