Sassenach77
Member
- Μηνύματα
- 7.614
- Likes
- 22.502
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Ουτε στη καρδιά μου, ούτε στο στομάχι μου μίλησε.Πήρα μια φορά αλλά δε μπορώ να πώ ότι μίλησε στην καρδιά μου.
Ουτε στη καρδιά μου, ούτε στο στομάχι μου μίλησε.Πήρα μια φορά αλλά δε μπορώ να πώ ότι μίλησε στην καρδιά μου.
Σεβαστά τα γούστα αλλά απρεπής η απόδοση "νοσηρό" και "απάνθρωπο" για το salo, ιστορικό διατροφικό στοιχείο ανατολικά και μάλιστα στην καθαρή του μορφή. Δε σου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι και μαγκιά τελικά, όπως στην Ελλάδα που φέρνουν κάτι με τη μπύρα.Έκανα ένα πέρασμα απ'τις φωτογραφίες μου κι έπεσα πάνω σε μία που μου ξύπνησε εφιάλτες. Έχουμε κάτσει να πιούμε μπύρα στο Wroclaw και μαζί μας φέρνουν κι ένα τοστάκι. Καλή μαγκιά σκέφτομαι και πάω να δαγκώσω με χαρά. Η χαρά μετατράπηκε σε τρόμο όταν συνειδητοποιησα ότι η γέμιση ήταν λαρδί! Το έφτυσα διακριτικά και μετά από μερικά καντήλια συνέχισα να πίνω την μπύρα μου. Ποιο νοσηρό μυαλό σκέφτηκε να κατασκεύασει κάτι τόσο απάνθρωπο;
View attachment 316229
Σεβαστά τα γούστα αλλά απρεπής η απόδοση "νοσηρό" και "απάνθρωπο" για το salo, ιστορικό διατροφικό στοιχείο ανατολικά και μάλιστα στην καθαρή του μορφή. Δε σου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι και μαγκιά τελικά, όπως στην Ελλάδα που φέρνουν κάτι με τη μπύρα.
Στην προπολεμική βόρεια Ελλάδα, το αποθήκευαν και συντηρούσαν στα κατώγια, μετά τη σφαγή του γουρουνιού, που συντηρούσε κάθε οικογένεια για τις ανάγκες της, τα χριστούγεννα.
Στην Ουκρανία το καταναλώνουν έμμεσα και άμεσα ως έδεσμα, δηλαδή ένα πιάτο τηγανιτό σάλο σε στυλ τηγανιτές πατάτες, με την ίδια συχνότητα που τρωμε εμεις πατάτες, ως συμπληρωματικό πιάτο.
Ολοι μεταξυ των Ουκρανών φίλων μου, νέοι και υπερήλικες, δεν λένε όχι σε ένα πιάτο σάλο, τηγανιτό μάλιστα ή σαν βούτυρο στο ψωμί, ο δε 80χρονος φίλος καθημερινά και όλη του τη ζωή.
Φυσικά παρά την εξαιρετιικά συχνή κατανάλωση λαρδιού κανείς από τους ανωτέρω δεν έχει τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, ζάχαρο, πλην εμού, ο οποίος ναι μεν δεν το έβαλε και δεν το βάζει ποτέ στο στόμα του, ακολουθεί εδω και δεκαετίες υγιεινή και προσεγμένη διατροφη, αλλά έχει και τα τρία παραπάνω νοσήματα.
Μη σου πω ότι το πιο αναγνωρίσιμο εθνικό πιάτο της Ουκρανίας ειναι το σάλο, στο οποίο μάλιστα ειναι αφιερωμένο ένα εξαιρετικό μουσείο στο Λβιβ, αντίστοιχο με το άλλο της σοκολάτας. Νομίζω υπάρχει και σε ταξιδιωτική ιστορία, πιθανότατα του hydronetta, αλλά ας με συγχωρήσει ο όποιος συγγραφέας της.
Φίλος βιολόγος μου είχε πει ότι ενδέχετει το dna τους να μην αποθηκεύει σπλαχνικό αλλά υποδόριο λίπος, που είναι λιγότερο επικίνδυνο, δεν έχω ιδέα.
Εάν πάντως θεωρείς ότι το λαρδί είναι νοσηρό και απάνθρωπο, ολοι οι κρεοφάγοι και κυρίως οι κινέζοι, θα έπρεπε απο δεκαετίες να διώκονται για κατά συρροή εγκλήματα κατά του ζωικού βασιλείου αλλά κυρίως κατά της ανθρωπότητας, κατά του πλανήτη δηλαδή, μια και προκάλεσαν θανάτους και όχι απλή αποστροφή, τουλάχιστον εξ'αμελείας, το δε ΚΚΚ πιθανόν και εκ προθέσεως.
Τουλάχιστον στα χωριά της δυτικής μακεδονίας και στην ήπειρο οι γιαγιάδες μας, δηλ. γυναίκες 70 ετών και άνω, έβαζαν λαρδί, τοπικά καλούμενο "λίγδα", στις γνωστές πεντανόστιμες πίττες που έφτιαχναν στη γάστρα, όπου τις έψηναν σιγά σιγά με τσάκνα και κλαδιά στο καπάκι.Δεν ήξερα την διατροφική αξία του λαρδιου. Τώρα αλλάζει το πράγμα! Δεν μου φαίνεται αηδιαστικο, μου αρέσει!
Ασε τις υπεκφυγες και πες μας αν αρεσει σε σενα γευστικα οχι στους ηλικιωμενους της Μακεδονιας, γιατι απ' οτι καταλαβαινω ουτε εσενα σ' αρεσει!Τουλάχιστον στα χωριά της δυτικής μακεδονίας και στην ήπειρο οι γιαγιάδες μας, δηλ. γυναίκες 70 ετών και άνω, έβαζαν λαρδί, τοπικά καλούμενο "λίγδα", στις γνωστές πεντανόστιμες πίττες που έφτιαχναν στη γάστρα, όπου τις έψηναν σιγά σιγά με τσάκνα και κλαδιά στο καπάκι.
Οταν άπλωναν το φύλλο έβαζαν λίγη λίγδα κατά το δίπλωμα του φύλλου στον λεγόμενο κόθρο, το γύρω γύρω δηλαδή της πίττας.
Επιτύγχαναν μεγαλύτερη διατροφική αξία με κάτι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο, προσδίδοντας επίσης ελαστικότητα και εξαιρετική γεύση.
Οι σημερινοί προχωρημένα ηλικιωμένοι των περιοχών αυτών αναπολούν την εποχή που ξετρελαίνονταν σαν παιδιά για μια φέτα αλλειμένη με λίγδα, δηλαδή λαρδί, δηλαδή το ενισχυτικό γεύσης και διατροφής των παιδιών της εποχής, όπως κάναμε εμείς πχ με τη μερέντα.
Πιο αυθεντικά και μόνο μερικές δεκαετίες πριν.
Εάν λοιπόν συλλογισθεί κανείς ότι στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαστήρια παραγωγής πρόσθετων λιπών, αρωματικών κλπ για τα σουβλακοειδή και τυροπιτοειδή, όπως και την Τουρκία, θα προτιμούσε το φυσικό λαρδί χίλιες φορές, από κάθε είδους ανέλεγκτο και πραγματικά νοσηρό Εi όπου i=100 έως άπειρο.
Αυτά από εμπειρίες και όχι βικιπιντια γιατί εκτιμώ πολύ κάποιες λεπτομέρειες στην παραδοσιακή διεθνή διατροφή, που ειναι άρρηκτα συνδεμένη και ποιοτικά με την κουλτούρα.
Κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρός δείκτης και κομμάτι της που προσπαθώ να διεισδύω, για να καταλάβω και τους ανθρώπους και τις διαφορές μας καλύτερα, όχι απλά να ρευτώ στο τέλος. Έτσι το θεωρώ ενδιαφέρον τοπικ και αν γράψω κάτι για εθνικό πιάτο θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω και τα υλικά και πώς η σύνθεση του τραπεζιού δειχνει στοιχεία και του εθνικού χαρακτήρα.
τοχω φαει τηγανιτό σε μικρές λωρίδες σε σπιτι και ηταν πεντανοστιμο, μόνο που το απεφευγα λόγω φοβιας για τη χοληστερίνη. Στη χοιρινή τηγανιά αν αφαιρέσεις το λίπος δε χαλάς τη νοστιμιά;Ασε τις υπεκφυγες και πες μας αν αρεσει σε σενα γευστικα οχι στους ηλικιωμενους της Μακεδονιας, γιατι απ' οτι καταλαβαινω ουτε εσενα σ' αρεσει!
Υ.Γ. Ειπαμε να δοκιμασουμε κανενα καινουριο πιατο οχι να κανουμε και διδακτορικο πανω στο λαρδι οπως εσυ! Περα απο την πλακα, πολυ ενδιαφεροντα παντως αυτα που εγραψες, λαρδι βεβαια δεν με εψησες να δοκιμασω αλλα οκ!
Ετσι ειναι. Στο χωριο μου θυμαμαι γιαγιαδες που το χρησιμοποιουσαν αντι για βουτυρο. Ακομα θυμαμαι τη μανα μου που το εβαζε στα λουκανικα που εφτιαχνε τα Χριστουγεννα. Σημερα χρησιμοποιειται ακομη στα χωριατικα λουκανικα απ' οσο γνωριζω. Θεωρω πως οι περισσοτεροι εχουν φαει λαρδι καποια στιγμη της ζωης τους.Τουλάχιστον στα χωριά της δυτικής μακεδονίας και στην ήπειρο οι γιαγιάδες μας, δηλ. γυναίκες 70 ετών και άνω, έβαζαν λαρδί, τοπικά καλούμενο "λίγδα", στις γνωστές πεντανόστιμες πίττες που έφτιαχναν στη γάστρα, όπου τις έψηναν σιγά σιγά με τσάκνα και κλαδιά στο καπάκι.
Οταν άπλωναν το φύλλο έβαζαν λίγη λίγδα κατά το δίπλωμα του φύλλου στον λεγόμενο κόθρο, το γύρω γύρω δηλαδή της πίττας.
Επιτύγχαναν μεγαλύτερη διατροφική αξία με κάτι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο, προσδίδοντας επίσης ελαστικότητα και εξαιρετική γεύση.
Οι σημερινοί προχωρημένα ηλικιωμένοι των περιοχών αυτών αναπολούν την εποχή που ξετρελαίνονταν σαν παιδιά για μια φέτα αλλειμένη με λίγδα, δηλαδή λαρδί, δηλαδή το ενισχυτικό γεύσης και διατροφής των παιδιών της εποχής, όπως κάναμε εμείς πχ με τη μερέντα.
Πιο αυθεντικά και μόνο μερικές δεκαετίες πριν.
Εάν λοιπόν συλλογισθεί κανείς ότι στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαστήρια παραγωγής πρόσθετων λιπών, αρωματικών κλπ για τα σουβλακοειδή και τυροπιτοειδή, όπως και την Τουρκία, θα προτιμούσε το φυσικό λαρδί χίλιες φορές, από κάθε είδους ανέλεγκτο και πραγματικά νοσηρό Εi όπου i=100 έως άπειρο.
Αυτά από εμπειρίες και όχι βικιπιντια γιατί εκτιμώ πολύ κάποιες λεπτομέρειες στην παραδοσιακή διεθνή διατροφή, που ειναι άρρηκτα συνδεμένη και ποιοτικά με την κουλτούρα.
Κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρός δείκτης και κομμάτι της που προσπαθώ να διεισδύω, για να καταλάβω και τους ανθρώπους και τις διαφορές μας καλύτερα, όχι απλά να ρευτώ στο τέλος. Έτσι το θεωρώ ενδιαφέρον τοπικ και αν γράψω κάτι για εθνικό πιάτο θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω και τα υλικά και πώς η σύνθεση του τραπεζιού δειχνει στοιχεία και του εθνικού χαρακτήρα.
Φυσικα κι εχουμε φαει.Πατάτες τηγανητές με λίγδα έχετε φάει?
Σωστά . Οταν τρωμε μπεικον τρωμε μεγαλο ποσοστό λαρδιού με λίγο κρέας.Φυσικα κι εχουμε φαει.
Να σας πω και κατι ακομη για οσους νομιζετε πως δεν σας αρεσει. Η γαλλικη λεξη για το λαρδι ειναι lard. Η ιδια ακριβως λεξη που χρησιμοποιειται και για το μπεικον.