• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε

chrisbd

Member
Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια.
Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι: - Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
- Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη.
- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.
- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.
- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».
Οι βασικές ανατροπές είναι:
- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.
- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.
- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.
- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.
- Οσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται».
- Εμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα. *

Πλήρες άρθρο Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία

osfialgia

Member
παντως ο τιτλος μου φαινεται μια χαρα. τα αει που εχουμε σιγουρα θελουν γκρεμισμα

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.
Μπαρδόν? Αρχικά να πω ότι το κείμενο που παραθέτεις φαινόταν απ' την αρχή ότι δεν έχει καμία διάθεση να σου πει τα πράγματα όπως είναι αλλά να κάνει αντιπολίτευση. Εδώ επιβεβαιώνεται. Δηλαδή το όλο θεματάκι με τους αιώνιους φοιτητές σας βρίσκει σύμφωνους;

(απλώς απορώ: τα κάνει μπ***δέλο η Διαμαντοπούλου και βγαίνουν κάποιοι δημοσιογράφοι και αντί απλώς να τα παραθέσουν ως αυταπόδεικτη μπ***δελοποίηση (αναφέρομαι στα υπόλοιπα τέρατα που είπε χθες και όχι στους αιώνιους), μετατρέπονται σε μουτσαχεντίν με τρόπο που δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε ανάλυση. Στο πυρ το εξώτερο αρχικά, και κάνουμε τις ερωτήσεις μετά...)

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Θα φάει τα μούτρα της.Κι ευτυχώς που καταθέτει αυτό το νομοσχέδιο γιατί έλειπαν οι φοιτητές από τις κινητοποιήσεις.

kon_gav

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία!
Ταξίδι-Όνειρο
όλος ο πλανήτης ΓΗ !
Εγώ βρίσκω θετικές της περισσότερες αλλαγές. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχουμε αιώνιους φοιτητές? Γιατί να είναι κληρονομικό το καθηγητικό καθεστώς? Όσο για την χρηματοδότηση... το Μέγα λάθος!!! Και ας μην μιλήσουμε για τις σπουδές εξπρές, εδώ δεν μας μαθαίνουν σωστά τα πράγματα σε 4 χρόνια, θα μας σπουδάσουν (τους επόμενους) σε 3???

Last edited by a moderator:

panosast

Member
πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στο ελληνικό πανεπιστήμιο τώρα αυτό με τα επίπλεον έτη σπουδών το βρίσκω λίγο υπερβολικό κάθως 2 χρόνια επίπλεον για να τελειώσεις τις σπούδες σου μου φαίνεται αυστηρό ετσι και αλλίως τα αει που γνωρίζουμε γκρέμισμα θέλουν.

GTS

Member
Εγώ πάντως συμφωνώ με τα περισσότερα, αν όχι με όλα.

ikarialover

Member
Πάντως οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια. Ούτε πάσο δικαιούνται (μετά τα έξι χρόνια), ούτε σίτιση, ούτε βιβλία, ούτε τίποτα... Οπότε γιατί μας πειράζει τόσο πολύ αν ο άλλος θέλει να το πάρει σε 7 χρόνια το πτυχίο; Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να εργάζεται παράλληλα διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και να μην προλαβαίνει;
Φυσικά και εγώ δεν είμαι υπέρ του να φοιτούν όλοι εκατό χρόνια..Απλά ίσως υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και είναι άδικο αν κάποιος λείψει δύο εξάμηνα να διαγράφεται με τη μία..

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Πάντως οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια. Ούτε πάσο δικαιούνται (μετά τα έξι χρόνια), ούτε σίτιση, ούτε βιβλία, ούτε τίποτα... Οπότε γιατί μας πειράζει τόσο πολύ αν ο άλλος θέλει να το πάρει σε 7 χρόνια το πτυχίο; Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να εργάζεται παράλληλα διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και να μην προλαβαίνει;
Φυσικά και εγώ δεν είμαι υπέρ του να φοιτούν όλοι εκατό χρόνια..Απλά ίσως υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που πραγματικά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και είναι άδικο αν κάποιος λείψει δύο εξάμηνα να διαγράφεται με τη μία..
Κατ' εμέ, αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξει λίγο ο τόπος, τέτοιου είδους ημίμετρα πρέπει να καταργηθούν (άσχετο: αλήθεια ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ακόμα να καταργηθεί;... μα τί λέω...; ). Οι περισσότεροι αιώνιοι που ξέρω, απλώς δεν γουστάρουν να το πάρουν το χαρτί, ενώ κάποιοι άλλοι που σπουδάζουν και δουλεύουν, αν είναι λίγο σοβαροί με τους εαυτούς τους τα καταφέρνουν περίφημα.
Όπως κι αν έχει, κάτι άκουσα από κάποιους εκπαιδευτικούς το πρωί ότι τελικά όλο το προσχέδιο πάει στον κάλαθο (τώρα αν έφαγε del ή ctrl+del θα σας γελάσω)

ikarialover

Member
Οι περισσότεροι αιώνιοι που ξέρω, απλώς δεν γουστάρουν να το πάρουν το χαρτί, ενώ κάποιοι άλλοι που σπουδάζουν και δουλεύουν, αν είναι λίγο σοβαροί με τους εαυτούς τους τα καταφέρνουν περίφημα.

Συμφωνώ εν μέρει... Και πραγματικά θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ημίμετρα. Πρέπει τέτοιου είδους νόμοι να προβλέπουν παραθυράκια και δυνατότητες διακοπής σπουδών για άτομα με προβλήματα υγείας ή χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων. Τώρα για αυτούς που απλά βαριούνται που ζουν, αυτοί είναι συνήθως απόντες από τα πρώτα έτη..

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Άμα Σπύρο μου θέλουμε πραγματικά να αλλάξει λίγο ο τόπος, τότε αλλάζουμε τα ουσιαστικά πράγματα, ξεκινώντας από τη ΒΑΣΗ της παιδείας που είναι το σχολείο. Δυστυχώς όσα χρόνια παρακολουθώ, ο κανόνας των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι τα ημίμετρα, οι αρπαχτές και λοιπές γελοιότητες χωρίς σύστημα και χωρίς ιδέα από πίσω. Μπορεί να παίζουμε στα ζάρια την παιδεία των παιδιών μας (δηλαδή το μέλλον της χώρας μας) αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουμε αιώνιους φοιτητές..

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ποιος το χεζει το ελληνικο Πανεπιστημιο; Αντε και αλλαξαν, αντε και πηραν τα χαρτια, τι θα τα κανουν; Στην Ελλαδα αστοχα εχουμε συνδυασει το Πανεπιστημιο με την αγορα εργασιας. Εγω παντως αν ημουν ξανα μαθητης δεν θα εδινα δεκαρα για το ελληνικο Πανεπιστημιο. Χιλιες φορες να ετρωγα τα λεφτα που ξοδεψα σε ταξιδια. Περισσοτερα πραγματα θα ειχα κερδισει...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom