tripakias
Member
- Μηνύματα
- 8.101
- Likes
- 12.443
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατινική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Εκεί
Για σενα που ερχεσαι Γαλλια και ειδικα Παρισι και αθελα σου μπορει να πεσεις θυμα των κινησεων, των πραξεων ή των λογων σου. Τι λοιπον μπορει να παρερμηνευθει απο τους Γαλλους και να σε δουν με στραβο ματι:
1. Μετα απο καποια χρονια στο Παρισι καταλαβα πως ο νουμερο ενα κανονας για τους Γαλλους ειναι η ισοτητα (égalité). Ο Γαλλος λοιπον, απαιτει απο τον τουριστα σεβασμο. Η ελληνικη νοοτροπια του "ο πελατης εχει παντα δικιο" και ο υποτιμητικος τροπος που συχνα φερονται καποιοι Ελληνες σε υπαλληλους επιχειρησεων, τυπου "Γκαρσον πιασε μια μπυρα", απλα εδω δεν περναει. Ο πελατης που δεν ειναι ευγενικος ή που εχει "υφος" ειναι ανεπιθυμητος και θα εξυπηρετηθει με τον αναλογο τροπο ή καθολου.
Σημειωσε πως αγενεια θεωρειται να μπεις σε μαγαζι και να μην χαιρετησεις ολους τους υπαλληλους που θα ερθεις σε επαφη. Απο τον σεκιουριτα στην εισοδο, την κοπελα που θα σε βοηθησει στην αγορα, τον ταμια κλπ. Το ιδιο και οταν αποχωρεις απο το καταστημα. Το "Bonjour" και το "S'il vous plait" ειναι οι συμμαχοι σου. Αν ζητησεις κατι απο υπαλληλο χωρις να του πεις Bonjour να εισαι σιγουρος πως δεν θα σε εξυπηρετησει οπως αν πεις αυτην τη μαγικη λεξη.
Απο την αλλη δεν πρεπει να εχεις υποτακτικη συμπεριφορα και να παρακαλας, για παραδειγμα, για να σου γινει καλυτερη τιμη ή να αποκτησεις προτεραιοτητα εναντι αλλων για κατι. Εισαι χαμενος αν βαδισεις ετσι.
Ειπαμε Ισοτητα (στο γραφω και με κεφαλαιο να το θυμασαι).
2. Οταν χαιρετας ή συστηνεσαι σε Γαλλο ομως προσπαθησε να μην χαμογελας αν δεν το εννοεις. Χαμογελα χωρις λογο ανταλλασσονται μονο μεταξυ φιλων και οικογενειων. Σε καθε αλλη περιπτωση θα σε περασουν απο αφελη ή χαζοχαρουμενο εως προστυχο ή κερδοσκοπο.
Επισης αν δεν εισαι γνωστης της γαλλικης προφορας μην χρησιμοποιεις για χαιρετισμο τη λεξη "Salut" ( = γεια) την οποια ενας Ελληνας την προφερει ιδια με τη λεξη "sali" (σαλί) που ειναι η παθητικη μετοχη του ρηματος salir που σημαινει βρωμιζω. Το -u δεν ειναι καθαρο -ι αλλα κατι αναμεσα σε -ι και -ου. Οχι τιποτ' αλλο αλλα μην πεις τον ανθρωπο "βρωμιαρη". Προσπαθουμε να σε κανουμε ευγενικο οχι τερμα αγενη.
3. Υπαρχουν κι αλλες λεξεις που μπορεις να πεσεις στην παγιδα τους. Παραδειγμα η λεξη chatte (σατ) που ειναι μεν η θηλυκια γατα αλλα ειναι και το γυναικειο σεξουαλικο οργανο, το "γατακι" που λεμε κι εμεις. Ετσι τα κοριτσια ειναι φρονημο οταν θελουν να μιλησουν για τη γατα τους να ειναι προσεκτικα. Ετσι μην ρωτησεις ποτε καποιον αν θελει να του δειξεις τη γατα σου ή μην του πεις φρασεις οπως "χαιδευω τη γατα μου", "παιζω με τη γατα μου", "πλενω τη γατα μου", "η γατα του ειναι μαλλιαρη" κλπ (εκτος κι αν οντως εχεις πονηρο σκοπο).
Αλλη λεξη που πρεπει να προσεξεις ειναι η λεξη baiser (μπεζέ) που μπορει un baiser (αν μπεζέ) να σημαινει ενα φιλι και απο εκει να εχουμε δωσει το ονομα στα γνωστα γλυκα απο ψημενη μαρεγκα αλλα οταν ειναι μονη της ειναι απαρεμφατο και σημαινει φιλαω ή στην πιο καθομιλουμενη γαμαω. Εχω τυχει σε σκηνη που σε ζαχαροπλαστειο Ελληνιδα βλεπει μπεζεδες στη βιτρινα και παραγγελνει "Ζε βε (ν)τε μπεζε". Προφανως η γυναικα ελεγε "Je veux deux baisers" που μπορει να μεταφραστει ως "Θελω δυο μπεζεδες" . Η προφορα της ομως ηταν πιο κοντα στο "Je vais te baiser" που σημαινει "Θα σε γαμησω". Οπως καταλαβαινεις ο Αγγλος σερβιτορος σαστισε και την ξαναρωτησε τι θελει . Εκεινη επαναλαμβανει και ο σερβιτορος δεν καταλαβαινει (ή δεν θελει να πιστεψει αυτο που ακουει). Μετα απο 3-4 φορες νευριαζει η Ελληνιδα και φωναζει δυνατα "Ζε βε (ν)τε μπεζε" δειχνοντας του το 2 με τα δαχτυλα της (σχηματιζοντας v). Για τους Αγγλους αυτη χειρονομια με τα δαχτυλα ειναι αναλογη με το κωλοδαχτυλο το δικο μας. Καταλαβαινεις που πηγε το μυαλο του σερβιτορου, ο οποιος ηταν πολυ ωραιο παιδι και θα ειχε δεχθει σιγουρα σεξουαλικη παρενοχληση καποια στιγμη στο παρελθον. Οποτε τη ρωταει "Your gonna bang me?" (= Θα με γαμησεις; ). Μετα απο αυτην την ερωτηση η Ελληνιδα εγινε εξαλλη κι εκει μπηκα στη μεση και εξηγησα και στους δυο τι ειχε γινει. Τελος καλο ολα καλα.
Η λεξη canard (κανάρ) που σημαινει παπια και βρισκεται στους καταλογους σχεδον ολων των εστιατοριων της Γαλλιας. Εχω ακουσει πολλες φορες κυριως αγγλοσαξωνες να ζητουν κοναρ αντι για καναρ. Ομως κοναρ στα Γαλλικα ειναι η λεξη connard που ειναι χυδαια βρισια. Αν και δυσκολα να κανει Ελληνας τετοιο λαθος, προσοχη.
Στα επομενα να δωσεις προσοχη ιδιαιτερα εσυ ο νεος ή και ο λιγοτερο νεος που θα συναναστραφεις στη Γαλλια με το ωραιο φυλο και θα θες να εντυπωσιασεις με τα Γαλλικα σου:
-Αν θες να πεις σε καμια Γαλλιδουλα πως ειναι καλη π.χ. κανει κατι και θες να της πεις "Εσυ εισαι καλη" ή γενικα θες να της πεις γιατι εχει καλο χαρακτηρα "Εισαι πολυ καλη" που λεμε. Μην κανεις ακριβη μεταφραση γιατι το "T'es bonne" (τε μπον) σημαινει πως "Εισαι καλη στο κρεβατι". Αν βεβαια θες να πεις αυτο τοτε say it.
-Αν ειστε καπου που εχει ζεστη, δεν θα πεις "Je suis chaud" (κατα λεξη μεταφραση "Ειμαι ζεστος" ) αλλα "J'ai chaud" (ζε σο= ζεστενομαι). Το "Je suis chaud" σημαινει ειμαι ερεθισμενος και μπορεις να το χρησιμοποιησεις αργοτερα.
-Αν σε ρωτησει αν σου αρεσε ή αν απολαυσες κατι μην απαντησεις "J'ai bien joui" (ζε μπια ζουί) γιατι μπορει τα λεξικα να μεταφραζουν το ρημα jouir ως απολαμβανω αλλα η παραπανω φραση μεταφραζεται ως "Ειχα οργασμο".
Στα λεω αυτα οχι γιατι με νοιαζει για σενα αλλα για να μην χαλαει το ονομα των Ελληνων. Μην μας περασουν για λιγουρηδες.
4. Μην κανεις καμια συζητηση για λεφτα. Μην ρωτησεις Γαλλο ποιο ειναι το εισοδημα του, μην του πεις το δικο σου εισοδημα, μην τον ρωτησεις ποσο αγορασε το ταδε ρουχο που φοραει ή μην του πεις εσυ ποσο πηρες τα καινουργια σου παπουτσια και σε τι ευκαιρια τα βρηκες. Ποσ πληρωνεις για νοικι και τα σχετικα.
Επισης συζητησεις γυρω απο κομματα και θρησκεια ειναι ανεπιθυμητες. Ενταξει καποιους καυλωμενους με την πολιτικη θα βρεις αρκετους. Με τη θρησκεια λιγοτερους. Αλλα αμα εισαι τυπου Λουκα δεν νομιζω να χεις καμια καψα να ερθεις Παρισι.
5. Το βραδι που θα πας στο εστιατοριο για φαγητο προσεξε να μην παραγγειλεις μπυρα ή αναψυκτικο. Τα μονα ποτα που επιτρεπεται να συνοδευουν το δειπνο ειναι νερο, κρασι, σαμπανια. Για την ιστορια οταν θα ερθει το κρασι σου θα βαλουν στο αρχηγο του τραπεζιου (συνηθως στον μεγαλυτερο αντρα) μια μικρη ποσοτητα να το δοκιμασει. Αν του αρεσει θα αφησουν το μπουκαλι στο τραπεζι. Αν οχι, θα παραγγειλει κατι αλλο. Και φυσικα μην γεμισεις ποτε το ποτηρι σου αν πρωτα δεν γεμισεις τα ποτηρια των υπολοιπων (αυτο και στη δευτερη, τριτη κοκ γυρα). Σηκωσε το ποτηρι σου και "Sante!" (σαντέ) κοιτωντας τους αλλους στα ματια.
Επισης μην μου παραγγειλεις μονο ενα πιατο. Αν δεν πεινας, πηγαινε σε καμια brasserie ή παρε κατι στο χερι. Αλλα ενα πιατο σε resto οχι. Επισης μην κανεις αλλαγες στο μενου. Μην παραγγελεις δηλαδη ενα πιατο και πεις "αντι για ψητα λαχανικα, το θελω με πατατες" ή "μη μου βαζετε την ταδε σως" κλπ. Το λιγοτερο που θα σε περασουν ειναι για απολιτιστο που πρωτη φορα πηγες να φας σε εστιατοριο.
Αν τωρα πας σε ιταλικο για πιτσα τοτε η μπυρα επιτρεπεται αλλα ετσι κι αλλιως το ιταλικο φαγητο θεωρειται φαγητο κατωτερης ποιοτητας που προτιμουν τα λαικα στρωματα γιατι ειναι φθηνο.
Κι αν περισσεψει κατι μη ζητησεις να το παρεις για το σκυλο σου, σημαντικο faux pas. Αν θες να τον ταισεις παρ'τον μαζι σου στο δειπνο.
6. Μπορει τα μονα Γαλλικα που ξερεις να ειναι το "Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?" (βουλε βου κουσε αβεκ μουα, σε σουαρ? ) που εμαθες απο το Moulin Rouge αλλα μην προσπαθησεις να κανεις επιδειξη με αυτα. Εκτος κι αν εισαι maso και την θες τη σφαλιαρα σου.
7. Ειπες τον Γαλλο τεμπελη λαο που δεν δουλευει πολυ; Δεν ξερεις πως ειναι να δουλευεις 35 ωρες τη βδομαδα, να εχεις 5 βδομαδες το χρονο κανονικη αδεια, 11-13 επισημες αργιες και να μην πηγαινεις στη δουλεια σου με καθε ευκαιρια. Δεν ξερεις πως ειναι καθε μερα να βγαζεις δουλεια που στην Ελλαδα τη βγαζεις στο μισο χρονο και να παιρνεις μονο μια μικρη ετησια αυξηση λιγο πανω απο τον πληθωρισμο. Δεν ξερεις Ελληνα, γι αυτο μιλας.
Μην ανοιγεις τετοια κουβεντα με Γαλλο, σ'εφαγε.
8. Ενταξει απο Γαλλικα δεν εχεις ιδεα και τα μονα που ξερεις ειναι τα Bonour, Bonsoir, Au revoir, Merci, S'il vous plait. Προσπαθησε να μαθεις τα ονοματα των βασικων αξιοθεατων και μεγαλων δρομων σωστα. Μπορει η γαλλικη προφορα να ειναι δυσκολη αλλα οι Γαλλοι δεν το καταλαβαινουν κι οταν σε ακουσουν να λες τη Champs Elysees Τσαμπς Ελισέες ή τον Tour Eiffel Τουρ Άιφελ ή το Louvre Λουβρέ ή την Sacre Coeur Σακρε Κοέιρ ή τις Versailles Βερσαΐλες ή το Les Halles Λες Χάλες τοτε νομιζουν πως τους κοροιδευεις και το παιρνουν ως μεγιστη προσβολη για τα αξιοθεατα τους και την ιστορια της χωρας τους. Και πολυ συχνα δεν θα σε βοηθησουν να τα βρεις. Τωρα βεβαια με τα apps, who cares?
9. Τις τσιχλες μασησε τες οσο εισαι στο δωματιο σου. Θεωρειται προστυχο να μασας τσιχλα εξω. Αλλα πραγματα που θεωρουνται αγενη ή χυδαια ειναι το σπασιμο των δαχτυλων, το καθισμα με ανοιχτα ποδια, η χρηση του αντιχειρα οταν θες να δειξεις κατι, το να μιλας δυνατα οταν εισαι σε δημοσιο χωρο ή σε ΜΜΜ.
Τωρα φτιαξε εικονα πως καθεσαι με ορθανοιχτα τα ποδια σε μια αιθουσα αναμονης, μασας τσιχλα, μιλας δυνατα στο κινητο και σπας τα δαχτυλα...Speechless!
10. Το καπνισμα απαγορευεται σε καθε κλειστο δημοσιο χωρο. Ετσι αν θες να καπνισεις ή θα καθεσαι στους εξωτερικους χωρους των καταστηματων ή θα βγαινεις που και που για να ξερχαμανιασεις. Αυτα που ξερεις στην Ελλαδα με τα μαγαζια τεκεδες δεν υπαρχουν εδω. Εξαιρεση αποτελουν τα tabac (καφε που πουλαν τσιγαρα και στα οποια παιζεις και τυχερα παιχνιδια αμα θες) και τα club οπου διαθετουν δωματιο καπνιστων και στο οποιο αν μπεις μεσα δεν βλεπεις τιποτα σε αποσταση μεγαλυτερη των 30 εκατοστων. Αν πας να αγορασεις τσιγαρα μην παραξενευτεις που το πακετο που θα σου δωσουν ειναι μονοχρωμο και πανω του εχει μονο αντιαισθητικες φωτογραφιες και μηνυματα για τις καταστροφικες συνεπειες του καπνισματος. Στη Γαλλια απαγορευεται τα πακετα να φερουν το λογοτυπο της φιρμας.
11. Ψαχνεις πλαστικα ποτηρακια, πιατακια, πηρουνακια κλπ για το πικ νικ που θες να κανεις; Ατυχησες. Η Γαλλια ειναι η πρωτη χωρα που απαγορευσε τα πλαστικα ηδη συσκευασιας, τις μικρες πλαστικες σακουλες και γενικα πλαστικα προιοντα μιας χρησης, ως ενα βημα για την προστασια του περιβαλλοντος. Θα βρεις υποκαταστατα κυριως απο χαρτι. Τωρα τι σοι προστασια περιβαλλοντος ειναι αυτη δεν ξερω, μην με ρωτας.
12. Σου ειπα στην αρχη πως θα χαιρετας τους Γαλλους σ' οποιο μαγαζι και να μπαινεις. Στην πραγματικοτητα πρεπει να λες ενα Bonjour σε οποιοδηποτε συναντας σε κλειστο χωρο και ειστε αρκετα κοντα. Οπως σε ανσασερ, εισοδους κτιριων, μικρους χωρους οπου ειστε μονοι. Αλλα και σε εξωτερικους χωρους οπως οταν πεφτεις πανω σε καποιον στη γωνια καποιου δρομου, τον διπλανο σου στο παγκακι που θα καθισεις, τον διπλανο σου στο καφε αν τα τραπεζια σας ειναι κολλητα, τον μπροστα και τον πισω σου σε καποια ουρα κλπ. Ολους ξεκινας να τους μιλας με Bonjour και συνεχιζεις λεγοντας πως δεν μιλας Γαλλικα.
Φυσικα χρησιμοποιεις το Merci και το S'il vous plait, ενω τους αποκαλεις Monsieur, Madame, Mademoiselle.
Αν γνωριζεις το ονομα του συνομιλητη σου καλο ειναι να το βαλεις μετα το Bonjour π.χ. "Bonjour Alex!"
Αν δε τον ξερεις καλα τοτε επιβαλεται να του δωσεις το χερι και να τον φιλησεις σταυρωτα.
13. Οι Γαλλοι φορτωνουν οταν καποιος τους μιλαει αρνητικα για την κουλτουρα τους ή την ιστορι τους. Γι' αυτο προσεχε τα λογια σου. Απο την αλλη αν προσπαθησεις να τους καλοπιασεις λεγοντας τους ποσο πολυ θαυμαζεις τη Celin Dion, το Stromae ή τον Ten Ten τοτε θα πεσεις σε διπλη γκαφα. Μπορει οι εν λογω να μιλουν Γαλλικα αλλα δεν ειναι Γαλλοι και οι Γαλλοι απεχθανονται να τους νομιζεις για Γαλλους.
14. Ειναι ταξιδι, τρεχεις ολη μερα στους δρομους και θες να εισαι ανετα και το καταλαβαινω. Η γαλλικη μοδα ομως δεν δεχεται να κυκλοφορεις σαν το λετσο με φορμες και αθλητικα, τα μαλλια χαλια και οι γυναικες αβαφες. Σαφως και κανεις δεν θα σου κανει παρατηρηση αλλα οσο πιο καλο το ντυσιμο τοσο περισσοτερο θα σε προσεξουν εκει που θα καθισεις για καφε ή φαγητο ή γενικα στα καταστηματα και στα μερη που θα πας.
15. Εισαι σε ουρα και πισω σου ειναι ενας με μπαστουνι ή μια μανα με μωρο στην αγκαλια ή μια εγκυος ή καποιος με προβλημα τελοσπαντων. Μην περιμενεις να σε πατησουν για να σε προσπερασουν. Ολοι τους εχουν προτεραιοτητα. Σε αντιθεση με την Ελλαδα που προτεραιοτητα εχουν ο πολιτικος, ο διασημος, ο παππας και ο φιλος αυτου που ειναι στο γκισε ή του διευθυντη του.
Το ιδιο κανεις και στα ΜΜΜ, αν καθεσαι δινεις αμεσως τη θεση σου, δεν περιμενεις να σε παρουν σηκωτο. Αν και ο διπλανος σου καθεται και δεν σηκωνεται τοτε ή ανηκει στην κατηγορια που εχει προτεραιοτητα ή ειναι πρεζονι ή ειναι απο απολιτιστη χωρα οπως εσυ ή αν εχει σχιστα ματια το παιζει Κινεζος. Στο μετρο αν καθεσαι στις πτυσσομενες θεσεις και εχει πολυ κοσμο επισης πρεπει να σηκωθεις αφ'ενος για να χωρεσει περισσοτερος κοσμος, αφ΄ετερου για να μην πεθανεις απο ασφυξια.
1. Μετα απο καποια χρονια στο Παρισι καταλαβα πως ο νουμερο ενα κανονας για τους Γαλλους ειναι η ισοτητα (égalité). Ο Γαλλος λοιπον, απαιτει απο τον τουριστα σεβασμο. Η ελληνικη νοοτροπια του "ο πελατης εχει παντα δικιο" και ο υποτιμητικος τροπος που συχνα φερονται καποιοι Ελληνες σε υπαλληλους επιχειρησεων, τυπου "Γκαρσον πιασε μια μπυρα", απλα εδω δεν περναει. Ο πελατης που δεν ειναι ευγενικος ή που εχει "υφος" ειναι ανεπιθυμητος και θα εξυπηρετηθει με τον αναλογο τροπο ή καθολου.
Σημειωσε πως αγενεια θεωρειται να μπεις σε μαγαζι και να μην χαιρετησεις ολους τους υπαλληλους που θα ερθεις σε επαφη. Απο τον σεκιουριτα στην εισοδο, την κοπελα που θα σε βοηθησει στην αγορα, τον ταμια κλπ. Το ιδιο και οταν αποχωρεις απο το καταστημα. Το "Bonjour" και το "S'il vous plait" ειναι οι συμμαχοι σου. Αν ζητησεις κατι απο υπαλληλο χωρις να του πεις Bonjour να εισαι σιγουρος πως δεν θα σε εξυπηρετησει οπως αν πεις αυτην τη μαγικη λεξη.
Απο την αλλη δεν πρεπει να εχεις υποτακτικη συμπεριφορα και να παρακαλας, για παραδειγμα, για να σου γινει καλυτερη τιμη ή να αποκτησεις προτεραιοτητα εναντι αλλων για κατι. Εισαι χαμενος αν βαδισεις ετσι.
Ειπαμε Ισοτητα (στο γραφω και με κεφαλαιο να το θυμασαι).
2. Οταν χαιρετας ή συστηνεσαι σε Γαλλο ομως προσπαθησε να μην χαμογελας αν δεν το εννοεις. Χαμογελα χωρις λογο ανταλλασσονται μονο μεταξυ φιλων και οικογενειων. Σε καθε αλλη περιπτωση θα σε περασουν απο αφελη ή χαζοχαρουμενο εως προστυχο ή κερδοσκοπο.
Επισης αν δεν εισαι γνωστης της γαλλικης προφορας μην χρησιμοποιεις για χαιρετισμο τη λεξη "Salut" ( = γεια) την οποια ενας Ελληνας την προφερει ιδια με τη λεξη "sali" (σαλί) που ειναι η παθητικη μετοχη του ρηματος salir που σημαινει βρωμιζω. Το -u δεν ειναι καθαρο -ι αλλα κατι αναμεσα σε -ι και -ου. Οχι τιποτ' αλλο αλλα μην πεις τον ανθρωπο "βρωμιαρη". Προσπαθουμε να σε κανουμε ευγενικο οχι τερμα αγενη.
3. Υπαρχουν κι αλλες λεξεις που μπορεις να πεσεις στην παγιδα τους. Παραδειγμα η λεξη chatte (σατ) που ειναι μεν η θηλυκια γατα αλλα ειναι και το γυναικειο σεξουαλικο οργανο, το "γατακι" που λεμε κι εμεις. Ετσι τα κοριτσια ειναι φρονημο οταν θελουν να μιλησουν για τη γατα τους να ειναι προσεκτικα. Ετσι μην ρωτησεις ποτε καποιον αν θελει να του δειξεις τη γατα σου ή μην του πεις φρασεις οπως "χαιδευω τη γατα μου", "παιζω με τη γατα μου", "πλενω τη γατα μου", "η γατα του ειναι μαλλιαρη" κλπ (εκτος κι αν οντως εχεις πονηρο σκοπο).
Αλλη λεξη που πρεπει να προσεξεις ειναι η λεξη baiser (μπεζέ) που μπορει un baiser (αν μπεζέ) να σημαινει ενα φιλι και απο εκει να εχουμε δωσει το ονομα στα γνωστα γλυκα απο ψημενη μαρεγκα αλλα οταν ειναι μονη της ειναι απαρεμφατο και σημαινει φιλαω ή στην πιο καθομιλουμενη γαμαω. Εχω τυχει σε σκηνη που σε ζαχαροπλαστειο Ελληνιδα βλεπει μπεζεδες στη βιτρινα και παραγγελνει "Ζε βε (ν)τε μπεζε". Προφανως η γυναικα ελεγε "Je veux deux baisers" που μπορει να μεταφραστει ως "Θελω δυο μπεζεδες" . Η προφορα της ομως ηταν πιο κοντα στο "Je vais te baiser" που σημαινει "Θα σε γαμησω". Οπως καταλαβαινεις ο Αγγλος σερβιτορος σαστισε και την ξαναρωτησε τι θελει . Εκεινη επαναλαμβανει και ο σερβιτορος δεν καταλαβαινει (ή δεν θελει να πιστεψει αυτο που ακουει). Μετα απο 3-4 φορες νευριαζει η Ελληνιδα και φωναζει δυνατα "Ζε βε (ν)τε μπεζε" δειχνοντας του το 2 με τα δαχτυλα της (σχηματιζοντας v). Για τους Αγγλους αυτη χειρονομια με τα δαχτυλα ειναι αναλογη με το κωλοδαχτυλο το δικο μας. Καταλαβαινεις που πηγε το μυαλο του σερβιτορου, ο οποιος ηταν πολυ ωραιο παιδι και θα ειχε δεχθει σιγουρα σεξουαλικη παρενοχληση καποια στιγμη στο παρελθον. Οποτε τη ρωταει "Your gonna bang me?" (= Θα με γαμησεις; ). Μετα απο αυτην την ερωτηση η Ελληνιδα εγινε εξαλλη κι εκει μπηκα στη μεση και εξηγησα και στους δυο τι ειχε γινει. Τελος καλο ολα καλα.
Η λεξη canard (κανάρ) που σημαινει παπια και βρισκεται στους καταλογους σχεδον ολων των εστιατοριων της Γαλλιας. Εχω ακουσει πολλες φορες κυριως αγγλοσαξωνες να ζητουν κοναρ αντι για καναρ. Ομως κοναρ στα Γαλλικα ειναι η λεξη connard που ειναι χυδαια βρισια. Αν και δυσκολα να κανει Ελληνας τετοιο λαθος, προσοχη.
Στα επομενα να δωσεις προσοχη ιδιαιτερα εσυ ο νεος ή και ο λιγοτερο νεος που θα συναναστραφεις στη Γαλλια με το ωραιο φυλο και θα θες να εντυπωσιασεις με τα Γαλλικα σου:
-Αν θες να πεις σε καμια Γαλλιδουλα πως ειναι καλη π.χ. κανει κατι και θες να της πεις "Εσυ εισαι καλη" ή γενικα θες να της πεις γιατι εχει καλο χαρακτηρα "Εισαι πολυ καλη" που λεμε. Μην κανεις ακριβη μεταφραση γιατι το "T'es bonne" (τε μπον) σημαινει πως "Εισαι καλη στο κρεβατι". Αν βεβαια θες να πεις αυτο τοτε say it.
-Αν ειστε καπου που εχει ζεστη, δεν θα πεις "Je suis chaud" (κατα λεξη μεταφραση "Ειμαι ζεστος" ) αλλα "J'ai chaud" (ζε σο= ζεστενομαι). Το "Je suis chaud" σημαινει ειμαι ερεθισμενος και μπορεις να το χρησιμοποιησεις αργοτερα.
-Αν σε ρωτησει αν σου αρεσε ή αν απολαυσες κατι μην απαντησεις "J'ai bien joui" (ζε μπια ζουί) γιατι μπορει τα λεξικα να μεταφραζουν το ρημα jouir ως απολαμβανω αλλα η παραπανω φραση μεταφραζεται ως "Ειχα οργασμο".
Στα λεω αυτα οχι γιατι με νοιαζει για σενα αλλα για να μην χαλαει το ονομα των Ελληνων. Μην μας περασουν για λιγουρηδες.
4. Μην κανεις καμια συζητηση για λεφτα. Μην ρωτησεις Γαλλο ποιο ειναι το εισοδημα του, μην του πεις το δικο σου εισοδημα, μην τον ρωτησεις ποσο αγορασε το ταδε ρουχο που φοραει ή μην του πεις εσυ ποσο πηρες τα καινουργια σου παπουτσια και σε τι ευκαιρια τα βρηκες. Ποσ πληρωνεις για νοικι και τα σχετικα.
Επισης συζητησεις γυρω απο κομματα και θρησκεια ειναι ανεπιθυμητες. Ενταξει καποιους καυλωμενους με την πολιτικη θα βρεις αρκετους. Με τη θρησκεια λιγοτερους. Αλλα αμα εισαι τυπου Λουκα δεν νομιζω να χεις καμια καψα να ερθεις Παρισι.
5. Το βραδι που θα πας στο εστιατοριο για φαγητο προσεξε να μην παραγγειλεις μπυρα ή αναψυκτικο. Τα μονα ποτα που επιτρεπεται να συνοδευουν το δειπνο ειναι νερο, κρασι, σαμπανια. Για την ιστορια οταν θα ερθει το κρασι σου θα βαλουν στο αρχηγο του τραπεζιου (συνηθως στον μεγαλυτερο αντρα) μια μικρη ποσοτητα να το δοκιμασει. Αν του αρεσει θα αφησουν το μπουκαλι στο τραπεζι. Αν οχι, θα παραγγειλει κατι αλλο. Και φυσικα μην γεμισεις ποτε το ποτηρι σου αν πρωτα δεν γεμισεις τα ποτηρια των υπολοιπων (αυτο και στη δευτερη, τριτη κοκ γυρα). Σηκωσε το ποτηρι σου και "Sante!" (σαντέ) κοιτωντας τους αλλους στα ματια.
Επισης μην μου παραγγειλεις μονο ενα πιατο. Αν δεν πεινας, πηγαινε σε καμια brasserie ή παρε κατι στο χερι. Αλλα ενα πιατο σε resto οχι. Επισης μην κανεις αλλαγες στο μενου. Μην παραγγελεις δηλαδη ενα πιατο και πεις "αντι για ψητα λαχανικα, το θελω με πατατες" ή "μη μου βαζετε την ταδε σως" κλπ. Το λιγοτερο που θα σε περασουν ειναι για απολιτιστο που πρωτη φορα πηγες να φας σε εστιατοριο.
Αν τωρα πας σε ιταλικο για πιτσα τοτε η μπυρα επιτρεπεται αλλα ετσι κι αλλιως το ιταλικο φαγητο θεωρειται φαγητο κατωτερης ποιοτητας που προτιμουν τα λαικα στρωματα γιατι ειναι φθηνο.
Κι αν περισσεψει κατι μη ζητησεις να το παρεις για το σκυλο σου, σημαντικο faux pas. Αν θες να τον ταισεις παρ'τον μαζι σου στο δειπνο.
6. Μπορει τα μονα Γαλλικα που ξερεις να ειναι το "Voulez-vous coucher avec moi, ce soir?" (βουλε βου κουσε αβεκ μουα, σε σουαρ? ) που εμαθες απο το Moulin Rouge αλλα μην προσπαθησεις να κανεις επιδειξη με αυτα. Εκτος κι αν εισαι maso και την θες τη σφαλιαρα σου.
7. Ειπες τον Γαλλο τεμπελη λαο που δεν δουλευει πολυ; Δεν ξερεις πως ειναι να δουλευεις 35 ωρες τη βδομαδα, να εχεις 5 βδομαδες το χρονο κανονικη αδεια, 11-13 επισημες αργιες και να μην πηγαινεις στη δουλεια σου με καθε ευκαιρια. Δεν ξερεις πως ειναι καθε μερα να βγαζεις δουλεια που στην Ελλαδα τη βγαζεις στο μισο χρονο και να παιρνεις μονο μια μικρη ετησια αυξηση λιγο πανω απο τον πληθωρισμο. Δεν ξερεις Ελληνα, γι αυτο μιλας.
Μην ανοιγεις τετοια κουβεντα με Γαλλο, σ'εφαγε.
8. Ενταξει απο Γαλλικα δεν εχεις ιδεα και τα μονα που ξερεις ειναι τα Bonour, Bonsoir, Au revoir, Merci, S'il vous plait. Προσπαθησε να μαθεις τα ονοματα των βασικων αξιοθεατων και μεγαλων δρομων σωστα. Μπορει η γαλλικη προφορα να ειναι δυσκολη αλλα οι Γαλλοι δεν το καταλαβαινουν κι οταν σε ακουσουν να λες τη Champs Elysees Τσαμπς Ελισέες ή τον Tour Eiffel Τουρ Άιφελ ή το Louvre Λουβρέ ή την Sacre Coeur Σακρε Κοέιρ ή τις Versailles Βερσαΐλες ή το Les Halles Λες Χάλες τοτε νομιζουν πως τους κοροιδευεις και το παιρνουν ως μεγιστη προσβολη για τα αξιοθεατα τους και την ιστορια της χωρας τους. Και πολυ συχνα δεν θα σε βοηθησουν να τα βρεις. Τωρα βεβαια με τα apps, who cares?
9. Τις τσιχλες μασησε τες οσο εισαι στο δωματιο σου. Θεωρειται προστυχο να μασας τσιχλα εξω. Αλλα πραγματα που θεωρουνται αγενη ή χυδαια ειναι το σπασιμο των δαχτυλων, το καθισμα με ανοιχτα ποδια, η χρηση του αντιχειρα οταν θες να δειξεις κατι, το να μιλας δυνατα οταν εισαι σε δημοσιο χωρο ή σε ΜΜΜ.
Τωρα φτιαξε εικονα πως καθεσαι με ορθανοιχτα τα ποδια σε μια αιθουσα αναμονης, μασας τσιχλα, μιλας δυνατα στο κινητο και σπας τα δαχτυλα...Speechless!
10. Το καπνισμα απαγορευεται σε καθε κλειστο δημοσιο χωρο. Ετσι αν θες να καπνισεις ή θα καθεσαι στους εξωτερικους χωρους των καταστηματων ή θα βγαινεις που και που για να ξερχαμανιασεις. Αυτα που ξερεις στην Ελλαδα με τα μαγαζια τεκεδες δεν υπαρχουν εδω. Εξαιρεση αποτελουν τα tabac (καφε που πουλαν τσιγαρα και στα οποια παιζεις και τυχερα παιχνιδια αμα θες) και τα club οπου διαθετουν δωματιο καπνιστων και στο οποιο αν μπεις μεσα δεν βλεπεις τιποτα σε αποσταση μεγαλυτερη των 30 εκατοστων. Αν πας να αγορασεις τσιγαρα μην παραξενευτεις που το πακετο που θα σου δωσουν ειναι μονοχρωμο και πανω του εχει μονο αντιαισθητικες φωτογραφιες και μηνυματα για τις καταστροφικες συνεπειες του καπνισματος. Στη Γαλλια απαγορευεται τα πακετα να φερουν το λογοτυπο της φιρμας.
11. Ψαχνεις πλαστικα ποτηρακια, πιατακια, πηρουνακια κλπ για το πικ νικ που θες να κανεις; Ατυχησες. Η Γαλλια ειναι η πρωτη χωρα που απαγορευσε τα πλαστικα ηδη συσκευασιας, τις μικρες πλαστικες σακουλες και γενικα πλαστικα προιοντα μιας χρησης, ως ενα βημα για την προστασια του περιβαλλοντος. Θα βρεις υποκαταστατα κυριως απο χαρτι. Τωρα τι σοι προστασια περιβαλλοντος ειναι αυτη δεν ξερω, μην με ρωτας.
12. Σου ειπα στην αρχη πως θα χαιρετας τους Γαλλους σ' οποιο μαγαζι και να μπαινεις. Στην πραγματικοτητα πρεπει να λες ενα Bonjour σε οποιοδηποτε συναντας σε κλειστο χωρο και ειστε αρκετα κοντα. Οπως σε ανσασερ, εισοδους κτιριων, μικρους χωρους οπου ειστε μονοι. Αλλα και σε εξωτερικους χωρους οπως οταν πεφτεις πανω σε καποιον στη γωνια καποιου δρομου, τον διπλανο σου στο παγκακι που θα καθισεις, τον διπλανο σου στο καφε αν τα τραπεζια σας ειναι κολλητα, τον μπροστα και τον πισω σου σε καποια ουρα κλπ. Ολους ξεκινας να τους μιλας με Bonjour και συνεχιζεις λεγοντας πως δεν μιλας Γαλλικα.
Φυσικα χρησιμοποιεις το Merci και το S'il vous plait, ενω τους αποκαλεις Monsieur, Madame, Mademoiselle.
Αν γνωριζεις το ονομα του συνομιλητη σου καλο ειναι να το βαλεις μετα το Bonjour π.χ. "Bonjour Alex!"
Αν δε τον ξερεις καλα τοτε επιβαλεται να του δωσεις το χερι και να τον φιλησεις σταυρωτα.
13. Οι Γαλλοι φορτωνουν οταν καποιος τους μιλαει αρνητικα για την κουλτουρα τους ή την ιστορι τους. Γι' αυτο προσεχε τα λογια σου. Απο την αλλη αν προσπαθησεις να τους καλοπιασεις λεγοντας τους ποσο πολυ θαυμαζεις τη Celin Dion, το Stromae ή τον Ten Ten τοτε θα πεσεις σε διπλη γκαφα. Μπορει οι εν λογω να μιλουν Γαλλικα αλλα δεν ειναι Γαλλοι και οι Γαλλοι απεχθανονται να τους νομιζεις για Γαλλους.
14. Ειναι ταξιδι, τρεχεις ολη μερα στους δρομους και θες να εισαι ανετα και το καταλαβαινω. Η γαλλικη μοδα ομως δεν δεχεται να κυκλοφορεις σαν το λετσο με φορμες και αθλητικα, τα μαλλια χαλια και οι γυναικες αβαφες. Σαφως και κανεις δεν θα σου κανει παρατηρηση αλλα οσο πιο καλο το ντυσιμο τοσο περισσοτερο θα σε προσεξουν εκει που θα καθισεις για καφε ή φαγητο ή γενικα στα καταστηματα και στα μερη που θα πας.
15. Εισαι σε ουρα και πισω σου ειναι ενας με μπαστουνι ή μια μανα με μωρο στην αγκαλια ή μια εγκυος ή καποιος με προβλημα τελοσπαντων. Μην περιμενεις να σε πατησουν για να σε προσπερασουν. Ολοι τους εχουν προτεραιοτητα. Σε αντιθεση με την Ελλαδα που προτεραιοτητα εχουν ο πολιτικος, ο διασημος, ο παππας και ο φιλος αυτου που ειναι στο γκισε ή του διευθυντη του.
Το ιδιο κανεις και στα ΜΜΜ, αν καθεσαι δινεις αμεσως τη θεση σου, δεν περιμενεις να σε παρουν σηκωτο. Αν και ο διπλανος σου καθεται και δεν σηκωνεται τοτε ή ανηκει στην κατηγορια που εχει προτεραιοτητα ή ειναι πρεζονι ή ειναι απο απολιτιστη χωρα οπως εσυ ή αν εχει σχιστα ματια το παιζει Κινεζος. Στο μετρο αν καθεσαι στις πτυσσομενες θεσεις και εχει πολυ κοσμο επισης πρεπει να σηκωθεις αφ'ενος για να χωρεσει περισσοτερος κοσμος, αφ΄ετερου για να μην πεθανεις απο ασφυξια.