alma viajer@
Member
ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΥΔΑΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΨΑΡΑΔΩΝ
1η ΗΜΕΡΑ
1η ΗΜΕΡΑ
Πέρασε ένας χρόνος από το τελευταίο ταξίδι στο εξωτερικό. Βασικός λόγος ήταν η εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας. Με το τέλος της παρουσίασης λοιπόν, ήθελα οπωσδήποτε να το γιορτάσω με ένα ταξίδι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2024. Η Black Friday δεν βοήθησε σε αυτό, καθώς οι προσφορές αφορούσαν το 2025, επομένως όταν κλείσαμε εισιτήρια οι τιμές ήταν πάρα πολύ αλμυρές.

Όσον αφορά την ιστορία, θα προσπαθήσω να γράψω ότι μου έκανε εντύπωση και τα βασικά σημεία του ταξιδιού, μιας και η Βουδαπέστη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός και έχουν γραφτεί άπειρα πράγματα στο forum για αυτήν και πολύ καλύτερα από μένα.
Φτάσαμε στην Βουδαπέστη 07.00 το πρωί. Κατεβάσαμε την εφαρμογή Budapest GO στο κινητό μας και αγοράσαμε το block των 10 εισιτηρίων. Είχαμε αποφασίσει ότι δεν θα αγοράζαμε την Budapest Card γιατί δεν μας συνέφερε. Επιπλέον, ακόμη και αν το λεωφορείο 100Ε μας άφηνε αρκετά κοντά στο κατάλυμά μας στον σταθμό της Αstoria, αποφασίσαμε ότι θα παίρναμε το 200Ε και μετά θα παίρναμε την μπλε γραμμή του μετρό για να μας αφήσει στο σταθμό Ferenciek tere. Δεν μας πείραζε να κάνουμε λίγα παραπάνω λεπτά για να φτάσουμε. Ήταν πολύ νωρίς. Εξάλλου θα γλιτώναμε και χρήματα. Ωστόσο, στην αλλαγή των μέσων θα έπρεπε να επικυρώσουμε και δεύτερο εισιτήριο. Η επικύρωση των εισιτηρίων γινόταν κατά την είσοδο σε κάθε μέσο με σάρωση του barcode μέσω του app Budapest GO. Πήραμε το λεωφορείο και φτάσαμε στο σταθμό μετρό Kőbánya-Kispest. Αφού αμφιταλαντευτήκαμε λίγο για το πως επικυρώνουμε εισιτήρια και προς ποια κατεύθυνση πάμε, μπήκαμε στο μετρό της Βουδαπέστης. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με την ουγγρική γλώσσα. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου φάνηκε τρομερά δύσκολη γλώσσα, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό της λόγο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση όταν φτάσαμε στον σταθμό Ferenciek tere είναι η κλίση που είχαν οι κυλιόμενες σκάλες. Φοβερή κλίση παιδιά.

Ψάχνοντας την σωστή κατεύθυνση για το κατάλυμά μας πέσαμε και στο μαγαζί που έλεγε ο Δούσης στην εκπομπή του, το Párisi Udvar. Τέλος πάντων, πήραμε τα πόδια μας και κατευθυνθήκαμε προς το κατάλυμά μας περνώντας από τον κεντρικό σταθμό της Αstoria. Για να μπούμε στο κατάλυμά μας έπρεπε να πληκτρολογήσουμε κωδικό στην είσοδο του κτιρίου, στην είσοδο της reception και στο δωμάτιό μας. Η χαρά των κωδικών! Στη ρεσεψιόν μας υποδέχθηκε ένας Κινέζος. Πραγματικά δεν έχω δει ξανά Κινέζο τόσο πρόσχαρο, ομιλητικό και γνώστη της αγγλικής γλώσσας! Το δωμάτιο μας ήταν μια σταλιά. Είχε έναν μικρό καναπέ, ένα τραπεζάκι και ένα μπάνιο, ενώ με σκάλα ανέβαινες επάνω για να κοιμηθείς. Κατά τη διαμονή μας άλλαξαν μόνο τα καλαθάκια. Αυτά περί του καταλύματος. Και τι κάνουμε τώρα;
Ήταν Κυριακή και αποφασίσαμε την 1η ημέρα του ταξιδιού μας να πάμε στο Κάστρο της Βούδας και στον προμαχώνα των Ψαράδων και πέριξ…γενικά να αφιερώσουμε την ημέρα μας στην πλευρά της Βούδας. Πήραμε το δρόμο προς το Deak Ferenc Tek,αφού πήραμε κάτι να φάμε για πρωινό έξω από το σταθμό μετρό της Astoria. Περάσαμε μια πλατεία στην οποία είχε στηθεί παγοδρόμιο. Δεν είχε ανοίξει όμως ακόμα. Έτσι, συνεχίσαμε το δρόμο μας προς την πλατεία Ελισάβετ, εκεί που είναι τοποθετημένη η ρόδα της Βουδαπέστης, το Budapest Eye. Εκείνη την ώρα η πλατεία και γενικά οι δρόμοι είχαν λίγη κίνηση. Χαζεύαμε τις λεωφόρους και τα κτίρια. Κάποια από αυτά ήταν πολύ όμορφα. Κάπου εκεί πήραμε το δρόμο για τις όχθες του Δούναβη και την αλυσιδωτή γέφυρα. Η γέφυρα αυτή είναι η πιο γνωστή και η πιο όμορφη γέφυρα της πόλης. Μόλις φτάσαμε στις όχθες του Δούναβη, αντικρύσαμε στην απέναντι πλευρά την Βούδα με το κάστρο της, τον προμαχώνα των Ψαράδων και όλα τα επιβλητικά κτίρια που τα συνόδευαν. Προσωπικά, το θέαμα της Βούδας μου άρεσε πάρα πολύ. Ο συνταξιδιώτης μου από την άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε. Ωραία εικόνα, αλλά ως εκεί είπε. Όπως και να έχει βγάλαμε ένα κάρο φωτογραφίες τόσο με θέα τη Βούδα, όσο και την αλυσιδωτή γέφυρα με τα λιοντάρια της. Τη διασχίσαμε και μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε φτάσει στην πλευρά της Βούδας.

Είμαστε μπροστά στο τελεφερίκ, το οποίο και δεν πήραμε για να ανέβουμε στο κάστρο. Είναι αρκετά ακριβό το εισιτήριο. Ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε ότι ο δρόμος για το κάστρο ήταν κλειστός λόγω έργων.

Αφού περπατήσαμε όλο το Κάστρο και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες κατευθυνθήκαμε προς τον προμαχώνα των Ψαράδων. Τι όμορφη που είναι η Βούδα. Χαθήκαμε στα σοκάκια της πόλης. Τι όμορφα πολύχρωμα κτίρια σε παστέλ χρωματισμούς. Δεν αργήσαμε να φτάσουμε έξω από τον Ναό του Ματθαίου και τον Προμαχώνα των Ψαράδων. Τι όμορφα που ήταν! Η φωτογραφική μηχανή πήρε φωτιά. Μάλιστα είχε στηθεί εκεί και μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά και είχε διάφορους πάγκους με φαγώσιμα και διάφορα προϊόντα. Τα φαγώσιμα φαίνονταν πολύ λαχταριστά, ωστόσο οι χριστουγεννιάτικες αγορές μας φάνηκαν πάρα πολύ ακριβές. Εκτός από αυτό όμως, μας έκανε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι τα προϊόντα ήταν ακάλυπτα και εκτεθειμένα στο κοινό και σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Κάτι τέτοιο δεν το είδαμε πουθενά στην Πολωνία την προηγούμενη χρονιά. Ενώ τα προϊόντα φαίνονταν λαχταριστά, το γεγονός αυτό μας αποθάρρυνε να αγοράσουμε αρκετά φαγώσιμα και κυρίως γλυκά. Όσον αφορά τον Προμαχώνα μπορούσες να πληρώσεις ένα αντίτιμο των 3 ευρώ αν ήθελες να ανέβεις στο κεντρικό του τμήμα να θαυμάσεις τη θέα. Εμείς παραμείναμε στο ελεύθερο τμήμα του Προμαχώνα. Είχε πάρα πολύ κόσμο παντού. Δύσκολα έβρισκες σημείο να προσεγγίσεις χωρίς να έχεις κάποιον μπροστά σου. Η θέα και από αυτό το σημείο ήταν εξίσου όμορφη. Κάναμε τη βόλτα μας στα πέριξ. Μας τράβηξε μάλιστα την προσοχή ένας τύπος με ένα γεράκι;. Ο κόσμος έβγαζε φωτογραφία με αυτόν και το εντυπωσιακό αυτό πτηνό. Και αφού κάναμε την βόλτα μας στη γύρω περιοχή, άρχισαν να διαμαρτύρονται τα στομάχια μας.

Ψάξαμε κάποιο κοντινό εστιατόριο και καταλήξαμε στο Fekete Holló Kisvendéglő. Ήταν ένα παραδοσιακό ούγγρικο ταβερνάκι με καρό κόκκινα τραπεζομάντηλα. Είχαμε ένα πολύ ωραίο γεύμα μπορώ να πω. Όταν βγήκαμε από το μαγαζί είχε ήδη σουρουπώσει και είχαν ανοίξει τα φώτα της πόλης. Βλέπετε εκείνη την περίοδο στην Βουδαπέστη νύχτωνε γύρω στις 16.00 το μεσημέρι. Είναι κάτι που πρέπει να το συνυπολογίσει κανείς στο ταξίδι του. Όπως καταλαβαίνετε δεν γυρίσαμε πίσω. Κάναμε βόλτα εκ νέου στον Προμαχώνα, στα σοκάκια της Βούδας και στο Κάστρο της Βούδας. Ναι, επιστρέψαμε πίσω. Να δούμε την πλευρά αυτή της πόλης την νύχτα, αλλά και να θαυμάσουμε την Πέστη, τις φωτισμένες γέφυρες με τα νυχτερινά τους φώτα. Τι όμορφα που ήταν πραγματικά. Τελείως διαφορετικές οι νυχτερινές λήψεις. Πήραν φωτιά τα κινητά. Να είχαμε και καλύτερη κάμερα τι καλά που θα ήταν.

Περάσαμε ξανά την αλυσιδωτή γέφυρα και βρεθήκαμε μπροστά από το Budapest Eye που εκείνη την ώρα είχε μαζέψει κόσμο που περίμενε να μπει. Στην ίδια πλατεία, αλλά και ακριβώς απέναντι στην Deak Ferenc Ter, είχαν στηθεί χριστουγεννιάτικοι πάγκοι με κάθε λογής προϊόντα. Πάλι τα πάντα ήταν εκτεθειμένα και όσον αφορά τα φαγώσιμα αρκετά ακριβά, όπως μπορούσαμε να καταλάβουμε από την ισοτιμία. Όσον αφορά τις τιμές, για παράδειγμα στην συγκεκριμένη πλατεία το γλυκό του Δούναβη, η καμινάδα δηλαδή κοστολογούνταν στα 5 ευρώ…η απλή…όχι με σαντιγές κλπ…Το ίδιο προϊόν εκτός αγορών σε καντίνες λίγο παρακάτω κόστιζε 1 ευρώ. Ένα χοτ ντογκ ρε παιδιά αν έχετε το θεό σας, μεγάλο και λαχταριστό δε λέω, κόστιζε όμως 15 ευρώ!!! Ε δεν το πήραμε… Θυμίζω ότι η Ουγγαρία έχει φιορίνια. Εμείς δεν κάναμε συνάλλαγμα. Όλες τις αγορές τις κάναμε με Revolut card, ωστόσο έχω την αίσθηση και δεν νομίζω ότι πέφτω έξω, ότι οι ντόπιοι μας έκλεψαν ουκ ολίγες φορές, γιατί ναι μεν έπαιρναν χρήματα σε φιορίνια, αλλά με σταθερή ισοτιμία (αυτή που τους συνέφερε). Στις υπαίθριες πανάκριβες αγορές ήθελαν πάντα κάρτα και χρέωναν επιπλέον προμήθεια. Αλλά αρχίζω και γκρινιάζω και δεν θέλω. Λίγο παρακάτω από την Deak Ferenc Ter είχε στηθεί ένα παγοδρόμιο και ελάχιστοι πάγκοι. Χαζέψαμε τους επίδοξους πατινέρ και συνεχίσαμε το δρόμο μας. Έχω απωθημένο να κάνω πατινάζ, αλλά το να φάω τα μούτρα μου σε μια ξένη χώρα δεν ήταν ιδιαίτερα δελεαστικό. Αφήστε που η συγκεκριμένη πίστα δεν μου έκανε κλικ. Προχωρώντας περάσαμε μπροστά από την εβραϊκή συναγωγή. Βλέποντας το συγκεκριμένο κτίριο νόμιζα στην αρχή ότι είναι ρώσικο. Λάθος. Κάναμε μια μίνι βόλτα στην εβραϊκή συνοικία. Φαινόταν λίγο πιο παραμελημένη να πω; Κάπως έτσι…ήμουν σε μια ετοιμότητα θα το πω…και αφού κάναμε τη βόλτα μας επιστρέψαμε στο κατάλυμά μας για ξεκούραση με σκοπό να βγούμε το βράδυ για ποτό. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Το βάρβαρο πρωινό μας ξύπνημα στις 3 το ξημέρωμα σε συνδυασμό με την πολύ γεμάτη μας μέρα στην Βουδαπέστη μας έκανε να πέσουμε σε βαθύ ύπνο. Εγώ ξύπνησα δηλαδή 10 παρά, αλλά δεν μου έκανε καρδιά να ξυπνήσω τον συνταξιδιώτη μου, ο οποίος ξύπνησε μετά τις 11 το βράδυ…άστο του λέω…ξεκουράσου και βγαίνουμε αύριο…είχαμε ανάγκη ύπνο και ξεκούραση…