Vegerazaros
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ελβετία ξανά
Ενταξειιιι δεν υπαρχει αυτοοο.... Εχω κλεισει Βιεννη 12-16 Οκτωμβρη....καλα δεν παιζειιιιιι....!!!...λατρεμενεεε...Σαν να μπαίνει η Άνοιξη ή χαλαροί στη Βιέννη? Διαλέξτε όποιον τίτλο θέλετε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να βάλω τον τίτλο ''Η αριστοκράτισσα κυρία και η φτωχή γειτόνισσα!'' αλλά μου φάνηκε πολύ μπανάλ! Ονειρεμένη Βιέννη, πολύ γλυκανάλατο! Άλλωστε για μένα η Βιέννη ούτε ονειρεμένος προορισμός ήταν πριν πάω ούτε είναι αυτό που τελικά πήρα μαζί μου φεύγοντας από εκεί. Δηλαδή αυτό που λένε όλοι για την αρχοντική, την αριστοκρατική και πανέμορφη Βιέννη. Μια πόλη με μεγάλο πλούτο σε έργα τέχνης, μνημεία, μουσεία, μουσεία και μουσεία!
Παρ’ όλο που είναι από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς στην Ευρώπη μάλλον τυχαία την επέλεξα για το ανοιξιάτικό μας ταξίδι. Ήταν ο συνδυασμός οικονομικών πτήσεων με Ryanair από Θεσσαλονίκη μέσω Αθήνας και η προοπτική ότι θα γνωρίσουμε δύο πρωτεύουσες. Την Βιέννη και την Μπρατισλάβα που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 65χλμ. Είχαμε 5 μέρες στη διάθεση μας και βάλαμε 2 διανυκτερεύσεις στη Μπρατισλάβα (1,5 μέρα) και 3 διανυκτερεύσεις στη Βιέννη (3,5 μέρες).
Είναι όμως αρκετές 3,5 μέρες να δεις την μεγάλη πόλη της Βιέννης με τα αμέτρητα και ξακουστά Μουσεία της, τις τεράστιες πλατείες και τα πάρκα της, τα μεγάλα παλάτια της, και τα πολλά ιστορικά καφέ της? Μπορεί όχι για την πλειοψηφία αλλά ο giannismits μπόρεσε! Και όχι μόνο μπόρεσε αλλά την είδε όλη χωρίς τρέξιμο και μάλιστα περίσσεψε και πολύς χρόνος για χαλαρές βόλτες. Είναι γνωστό όσοι με ξέρουν ότι δεν μπορώ να κλείνομαι μέσα σε μουσεία όταν έξω έχει χαρά θεού, όταν με περιμένουν τόσες γειτονιές και τόσοι δρόμοι να γνωρίσω. Και μεταξύ μας τα μουσεία είναι ένα ακριβό σπορ στα ταξίδια που αν δεν πας εξοικονομείς πολλά χρήματα που μπορείς να τα διαθέσεις αλλού.
Το ταξίδι αυτό μου δίδαξε κάτι. Σαν γενική φιλοσοφία, σαν γενικό συμπέρασμα. Σημασία δεν έχει να τρέχεις σαν τρελός να δεις τα πάντα από ένα μέρος. Σημασία δεν έχει να απαθανατίσεις τα πάντα, ή να πάρεις σβάρνα τα μουσεία ή τις τουριστικές ατραξιόν. Σημασία έχει να απολαύσεις ένα μέρος χωρίς άγχος, να χαρείς τον ήλιο και την αύρα της πόλης, να αράξεις, να ζήσεις να ερωτευτείς! Ας χάσεις και κάτι δεν τρέχει και τίποτα. Ένα συμπέρασμα που διαπίστωσα στην Βιέννη. Κατάλαβα το λάθος που έκανα να τρέχω στα περισσότερα ταξίδια για να μη χάσω τίποτα. Και στην ουσία έμενε η κούραση περισσότερο.
Από τη Βιέννη έχω να θυμάμαι το άραγμα στο γρασίδι στα υπέροχα πάρκα της πόλης. Τα ανθισμένα δέντρα που μύριζαν άνοιξη, την ζωντάνια σε κάθε σημείο του κέντρου, την τεράστια υπαίθρια αγορά, τα φινετσάτα καφέ, τα μυρωδάτα πεντανόστιμα λουκάνικα, τα σνίτσελ, τις ανέμελες βόλτες, την γραφικότητα της παλιάς πόλης, την ηλιοθεραπεία στην παραλία της Βιέννης!
Φυσικά μη νομίζεται πως ξαφνικά έγινα πιο χύμα. Όχι. Εννοείται είχα οργανώσει πολύ καλά το ταξίδι και επειδή ακριβώς η Βιέννη είναι μια μεγάλη πόλη με άπειρα να δεις χώρισα την πόλη σε κομμάτια έτσι ώστε να γλιτώνουμε χιλιόμετρα και αποστάσεις στο περπάτημα και να βλέπουμε διαφορετικά σημεία της πόλης. Πέτυχε 100% σε συνδυασμό πάντα με την μη επίσκεψη σε Μουσεία. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αν θέλαμε μπορούσαμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας και κάποια βασικά μουσεία. Υπήρχε πολύς ελεύθερος χρόνος!
Η Βιέννη δεν μου φάνηκε ξενέρωτη ή μονότονη όπως πολλοί υποστηρίζουν. Ίσως να φταίει ο ηλιόλουστος καιρός, η ζωντάνια σε κάθε σημείο του κέντρου, το ότι βγήκαμε και από το κέντρο ή και ο τρόπος που εμείς αποφασίσαμε και ορίσαμε την γνωριμία μας με την πόλη. Είναι μια μεγαλούπολη, σίγουρα πολύ τουριστική αλλά και νεανική με αμέτρητες επιλογές στο οτιδήποτε. Άρα πώς να βαρεθείς?
Ναι είναι αριστοκρατική, είναι πολιτισμένη, είναι κοσμοπολίτικη, με χλιδάτα παλάτια, σημαντικά μουσεία, υποδειγματικές δημόσιες συγκοινωνίες, η πόλη της κλασικής μουσικής, της πριγκίπισσας Σίσσυ που λατρεύουν οι βιεννέζοι και των επιβλητικών κτιρίων των ωραιότερων ίσως στην Ευρώπη που άφησε πίσω της η Αυστριακή - και αργότερα η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Αλλά ερωτώ! Γιατί αυτά να αποτελούν αρνητικά στοιχεία της Βιέννης? Το θέμα είναι ο επισκέπτης να δει κάτι άλλο πέρα από αυτά. Να ανοίξει τα μάτια και τις αισθήσεις να δει γιατί η Βιέννη είναι πόλη πρότυπο με ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως!
Υπήρξε όμως και μια μπρατισλάβα στην υπόθεση. Ήσυχη πόλη, με κάποια όμορφα σημεία για περίπατο δίπλα στον Δούναβη, με μια μικρή παλιά πόλη, λίγα σημαντικά αξιοθέατα όπως το κάστρο της, με εξαιρετικά όμορφα και ψαγμένα καφέ και με ένα U.F.O το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πόλης! Μια σχετικά μέτρια πρωτεύουσα που όμως χάρηκα που την γνώρισα και αυτήν και βρήκα αρκετά που μου άρεσαν. Η Μπρατισλάβα έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κομμουνιστικό παρελθόν, και ευτυχώς υπάρχουν πολλά σωζόμενα μνημεία αυτής της περιόδου. Η βάναυση σοσιαλιστική αρχιτεκτονική της Μπρατισλάβα είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο της πόλης που την κάνει να ξεχωρίζει και να της δίνει πολυποίκιλη εμφάνιση!
View attachment 152187
View attachment 152188
Πάμε λοιπόν
Από το U.F.O…
View attachment 152189
για ηλιοθεραπεία στη Βιέννη!
View attachment 152190
Υ.Γ 1: Πρέπει να αφιερώσω αυτή την ιστορία στον Rose. Κι αυτό γιατί την 3η ημέρα δηλαδή από τη στιγμή που φτάσαμε στη Βιέννη δυστυχώς αρρώστησε. Κάθε μέρα ήταν και χειρότερα αλλά το πάλευε με παυσίπονα που δεν έκαναν και πολλά. Η κατάσταση του ήταν για να είναι ξαπλωμένος και όχι για να κάνει χιλιόμετρα στο περπάτημα. Πίεσε πολύ τον εαυτό του για να μη χαλάσει το ταξίδι και προσπαθούσε να έχει κέφι όταν μπορούσε. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν αυτό το ταξίδι έπρεπε να είναι χαλαρό λόγω της κατάστασης της υγείας του Rose που δεν ήταν για πολλά. Και πάλι άντεξε και ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις που έχει κάθε ταξίδι. Και αν τον ρωτήσεις θα πει πως το ταξίδι αυτό ήταν από τα αγαπημένα του αν και αυτός ξέρει τι τράβηξε και πόσο ταλαιπωρήθηκε. Οι πτήσεις της επιστροφής ήταν εφιαλτικές γι’ αυτόν και ειδικά η πολύωρη αναμονή στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγο μετά την άφιξή μας στη Θεσσαλονίκη το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μας περίμενε! Όπως και να χει thank you Rose.
Υ.Γ 2: Να με συγχωρνάτε για τα μεγάλα κεφάλαια και τις πολλές φωτογραφίες, αλλά μου είναι πιο εύκολο από το να κάνω περιλήψεις ή να διαλέγω φωτό. Άλλωστε γνωρίζετε πόσο μ’ αρέσει η λεπτομέρεια. Για το καλό σας όχι τίποτε άλλο Μπορεί να είναι μήνας διακοπών και να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά εγώ επέλεξα τώρα να ανεβάσω την ιστορία η οποία είναι όλη τελειωμένη! 12 χορταστικά κεφάλαια.