jousis
Member
- Μηνύματα
- 544
- Likes
- 1.284
- Ταξίδι-Όνειρο
- Όλα
Κεφάλαιο 6: Mojiko Retro & Karato Ichiba
https://www.flickr.com/photos/jousis/tags/mojiko
Mojiko / Mojiko Retro (門司港 / 門司港レトロ)
Ένα μικρό χωριουδάκι με κάποια ιστορικά κτίρια (περίοδος Meiji), συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού. Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς ο σταθμός ήταν υπό ανακαίνιση. Για να φτάσουμε στον μικρό σταθμό Mojiko (門司港駅) παίρνουμε ένα οποιοδήποτε τρένο προς την πόλη Kokura (shinkansen, limited express) και μετά την τοπική γραμμή JR Kagoshima. Συνολικός χρόνος ταξιδιού 40-50 λεπτά μαζί με τις αναμονές.
Είναι ένα όμορφο χωριό γύρω από ένα λιμανάκι με διάφορα τουριστικά μαγαζιά και ένα πολύ καλό μουσείο, το Idemitsu Museum of Arts (ναι, έχει και στο Τόκυο το αδερφάκι του):
Το λιμάνι από παλιά είχε μεγάλες εισαγωγές μπανανών από την Ασία και νομίζω γενικά σαν λιμάνι ήταν αρκετά σημαντικό. Σήμερα, μπορείς να δεις τους αδερφούς bananaman που για κάποιον λόγο είναι αξιοθέατο ;;;
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο bananaman black (σώπα) και ο σκέτος (ο regular) bananaman. Ε, τόσες μέρες μας είχε κάνει εντύπωση η απουσία χαζομαρίτσας και επιτέλους νοιώσαμε ότι ήρθαμε Ιαπωνία.
Σε ένα κτίριο της παλιάς πόλης (Mitsui Club) είχε μείνει ο Albert Einstein και τώρα είναι μουσείο και εστιατόριο (δεν πήγαμε αλλά η φωτό του είναι η 1η στο κεφάλαιο). Λοιπές πληροφορίες:
http://www.travel-around-japan.com/k91-03-mojiko-retro.html
Στο χωριό μπορείτε να φάτε την τοπική σπεσιαλιτέ, το yakicurry (焼きカレー), νομίζω ψητό ρύζι με Ιαπωνικό κάρυ. Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε θαλασσινά και πιο συγκεκριμένα fugu ή kujira.
Για αυτά τα δύο όμως, εμείς αποφασίσαμε να περάσουμε απέναντι στο Shimonoseki και την ψαραγορά του την…
KaratoIchiba (唐戸市場)
http://www.karatoichiba.com/
Από μια μικρή αποβάθρα στο Mojiko (κοντά στον σταθμό) έχει καραβάκια κάθε 20 λεπτά που σε πάνε απέναντι στο Shimonoseki. Εάν το προτιμάτε, υπάρχει και μια υποθαλάσσια διάβαση πεζών που σας επιτρέπει να περάσετε απέναντι με τα πόδια.
Η αγορά είναι μια κλασσική ψαραγορά, από αυτές που αρέσκονται οι τουρίστες να σουλατσάρουν (βλέπε τσουκίτζι) αλλά εδώ δεν έρχεσαι μόνο για το φτηνό σούσι… έρχεσαι για κάτι ψαράκια που φουσκώνουν από το κακό τους
Κάθε Παρασκευή/Σάββατο από 10:00-15:00 και Κυριακή 08:00-15:00 μέσα στον χώρο της αγοράς ανοίγουν μαγαζάκια που μαγειρεύουν και πουλάνε την τοπική ψαριά. Μπορείς λοιπόν να φας πολύ φτηνά το πολύ γνωστό (tori) fugu (ふぐ ή με την αρχαία ονομασία fuku, ふく), φάλαινα (kujira , くじら ή 鯨) και διάφορα ψάρια σε σούσι.
(tori) Fugu sashimi (とりふぐ)
Φτηνό πακετάκι (νομίζω 2000yen) για άμεση κατανάλωση (στο λένε 10 φορές). Το βραστό είναι άνοστο, σαν ένα κακό ψάρι. Το σασίμι το τρως με μία ponzu σάλτσα γιατί αν το φας σκέτο δεν έχει γεύση. Ακόμη και με την σάλτσα, απλά δεν τρώγεται. Είναι σαν να μασάς σόλα. Gimmick food, και το ήξερα.
Fugu kara age (ふぐから揚げ)
Ένα απλό τηγανητό ψάρι.
Μπορείς να αγοράσει επίσης ουρές για να φτιάχνεις το τσάι σου το πρωί όταν ξυπνήσεις
Πριν δείξω τις επόμενες εικόνες, να κάνω μια εισαγωγή για να διώξω τους ψευτο-οικολόγους με μία πασχαλινή εικόνα από την Ελλάδα
Πάσχα στην Ελλάδα
Οκ, πάμε τώρα να δούμε τηγανητή φάλαινα, Kujira kara age (くじら から揚げ).
Ωραία γεύση, περισσότερο μοιάζει με κρέας αλλά και πάλι, δεν μπορώ να πω ότι μου θύμισε κάτι.
Διάφορα μέρη της φάλαινας και μπέικον:
Πάντως το πρόβλημα με την αλίευση φαλαινών δεν είναι τόσο η αλίευση όσο ο τρόπος αυτής. Ακόμα νομίζω γίνεται με απάνθρωπο τρόπο. Πρόσφατα έχασε και μία έφεση η Ιαπωνία αλλά δεν έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Έτσι κι αλλιώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η ζήτησή της και σύντομα θα σταματήσει και η αλίευση. Να τσιμπήσουμε ένα φουά γκρα τώρα για να μας περάσει η θλίψη.
Γενικά, τα δύο μέρη δεν είναι κάποια εκδρομή που αξίζει οπωσδήποτε να πάτε. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε φούγκου και φάλαινα μπορείτε να κάνετε μια στάση γιατί θα μπορέσετε να τα φάτε πολύ φτηνά, αλλιώς, δεν νομίζω ότι αξίζει μια ημερήσια εκδρομή. Εμείς περάσαμε μια βόλτα στον δρόμο μας προς Οσάκα. Αφήσαμε τις βαλίτσες σε lockers στον σταθμό Kokura και μετά γυρίσαμε πάλι Kokura, καβαλήσαμε το επόμενο Nozomi και πήγαμε Οσάκα.
Μικρό κεφάλαιο είπατε; Κανένα πρόβλημα…
https://www.flickr.com/photos/jousis/tags/mojiko
Mojiko / Mojiko Retro (門司港 / 門司港レトロ)
Ένα μικρό χωριουδάκι με κάποια ιστορικά κτίρια (περίοδος Meiji), συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού. Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς ο σταθμός ήταν υπό ανακαίνιση. Για να φτάσουμε στον μικρό σταθμό Mojiko (門司港駅) παίρνουμε ένα οποιοδήποτε τρένο προς την πόλη Kokura (shinkansen, limited express) και μετά την τοπική γραμμή JR Kagoshima. Συνολικός χρόνος ταξιδιού 40-50 λεπτά μαζί με τις αναμονές.
Είναι ένα όμορφο χωριό γύρω από ένα λιμανάκι με διάφορα τουριστικά μαγαζιά και ένα πολύ καλό μουσείο, το Idemitsu Museum of Arts (ναι, έχει και στο Τόκυο το αδερφάκι του):
Το λιμάνι από παλιά είχε μεγάλες εισαγωγές μπανανών από την Ασία και νομίζω γενικά σαν λιμάνι ήταν αρκετά σημαντικό. Σήμερα, μπορείς να δεις τους αδερφούς bananaman που για κάποιον λόγο είναι αξιοθέατο ;;;
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο bananaman black (σώπα) και ο σκέτος (ο regular) bananaman. Ε, τόσες μέρες μας είχε κάνει εντύπωση η απουσία χαζομαρίτσας και επιτέλους νοιώσαμε ότι ήρθαμε Ιαπωνία.
Σε ένα κτίριο της παλιάς πόλης (Mitsui Club) είχε μείνει ο Albert Einstein και τώρα είναι μουσείο και εστιατόριο (δεν πήγαμε αλλά η φωτό του είναι η 1η στο κεφάλαιο). Λοιπές πληροφορίες:
http://www.travel-around-japan.com/k91-03-mojiko-retro.html
Στο χωριό μπορείτε να φάτε την τοπική σπεσιαλιτέ, το yakicurry (焼きカレー), νομίζω ψητό ρύζι με Ιαπωνικό κάρυ. Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε θαλασσινά και πιο συγκεκριμένα fugu ή kujira.
Για αυτά τα δύο όμως, εμείς αποφασίσαμε να περάσουμε απέναντι στο Shimonoseki και την ψαραγορά του την…
KaratoIchiba (唐戸市場)
http://www.karatoichiba.com/
Από μια μικρή αποβάθρα στο Mojiko (κοντά στον σταθμό) έχει καραβάκια κάθε 20 λεπτά που σε πάνε απέναντι στο Shimonoseki. Εάν το προτιμάτε, υπάρχει και μια υποθαλάσσια διάβαση πεζών που σας επιτρέπει να περάσετε απέναντι με τα πόδια.
Η αγορά είναι μια κλασσική ψαραγορά, από αυτές που αρέσκονται οι τουρίστες να σουλατσάρουν (βλέπε τσουκίτζι) αλλά εδώ δεν έρχεσαι μόνο για το φτηνό σούσι… έρχεσαι για κάτι ψαράκια που φουσκώνουν από το κακό τους
Κάθε Παρασκευή/Σάββατο από 10:00-15:00 και Κυριακή 08:00-15:00 μέσα στον χώρο της αγοράς ανοίγουν μαγαζάκια που μαγειρεύουν και πουλάνε την τοπική ψαριά. Μπορείς λοιπόν να φας πολύ φτηνά το πολύ γνωστό (tori) fugu (ふぐ ή με την αρχαία ονομασία fuku, ふく), φάλαινα (kujira , くじら ή 鯨) και διάφορα ψάρια σε σούσι.
(tori) Fugu sashimi (とりふぐ)
Φτηνό πακετάκι (νομίζω 2000yen) για άμεση κατανάλωση (στο λένε 10 φορές). Το βραστό είναι άνοστο, σαν ένα κακό ψάρι. Το σασίμι το τρως με μία ponzu σάλτσα γιατί αν το φας σκέτο δεν έχει γεύση. Ακόμη και με την σάλτσα, απλά δεν τρώγεται. Είναι σαν να μασάς σόλα. Gimmick food, και το ήξερα.
Fugu kara age (ふぐから揚げ)
Ένα απλό τηγανητό ψάρι.
Μπορείς να αγοράσει επίσης ουρές για να φτιάχνεις το τσάι σου το πρωί όταν ξυπνήσεις
Πριν δείξω τις επόμενες εικόνες, να κάνω μια εισαγωγή για να διώξω τους ψευτο-οικολόγους με μία πασχαλινή εικόνα από την Ελλάδα
Πάσχα στην Ελλάδα
Οκ, πάμε τώρα να δούμε τηγανητή φάλαινα, Kujira kara age (くじら から揚げ).
Ωραία γεύση, περισσότερο μοιάζει με κρέας αλλά και πάλι, δεν μπορώ να πω ότι μου θύμισε κάτι.
Διάφορα μέρη της φάλαινας και μπέικον:
Πάντως το πρόβλημα με την αλίευση φαλαινών δεν είναι τόσο η αλίευση όσο ο τρόπος αυτής. Ακόμα νομίζω γίνεται με απάνθρωπο τρόπο. Πρόσφατα έχασε και μία έφεση η Ιαπωνία αλλά δεν έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Έτσι κι αλλιώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η ζήτησή της και σύντομα θα σταματήσει και η αλίευση. Να τσιμπήσουμε ένα φουά γκρα τώρα για να μας περάσει η θλίψη.
Γενικά, τα δύο μέρη δεν είναι κάποια εκδρομή που αξίζει οπωσδήποτε να πάτε. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε φούγκου και φάλαινα μπορείτε να κάνετε μια στάση γιατί θα μπορέσετε να τα φάτε πολύ φτηνά, αλλιώς, δεν νομίζω ότι αξίζει μια ημερήσια εκδρομή. Εμείς περάσαμε μια βόλτα στον δρόμο μας προς Οσάκα. Αφήσαμε τις βαλίτσες σε lockers στον σταθμό Kokura και μετά γυρίσαμε πάλι Kokura, καβαλήσαμε το επόμενο Nozomi και πήγαμε Οσάκα.
Μικρό κεφάλαιο είπατε; Κανένα πρόβλημα…