KIKI
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Ιορδανία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αφρική Ναμιμπια
Φυλή Dorze
Μεσημεράκι φθανουμε στο χωριό της φυλής σε υψόμετρο 2500 μετρων. Εχουμε ανέβει βουνό ,αρκετά χιλιομετρα χωματοδρομο με πολυ ωραία διαδρομή.Η Β. απο Καλαμάτα μεριά σε καποια στιγμη μου λεει , πιάσαμε Ταυγετο ! Ετσι ακριβως , δάσος με έλατα και πεύκα ωσπου να φθασουμε σε οροπέδιο.
Εκει μας υποδεχονται επιτροπή απο κατοίκους και μας προσφερουν ενα ματσάκι με γρασίδι ,κάτι σαν μπουκέτο με λουλουδια στη δική μας συνήθεια.Τα σπιτια -καλύβες θυμιζουν ελέφαντα στην πρόσοψη ,κάποτε ζουσαν πολλοι στην περιοχη και τους θεωρούν ιερό ζώο.
Εχουν στις αυλές τους πολλες μπανανιές μιας ποικιλιας που δεν δίνει καρπό αλλά δινει πολλα παράγωγα χρησιμα , οπως ενα ειδος αλευριού που η κυρία στην τέταρτη φωτογραφια εφτειαξε μια πιτα ,την εψησε και μετα μας την πρόσφεραν με μέλι και τσίλι μαζι με ντόπιο τσιπουρο-δυναμιτη.
Mε την πρώτη γουλιά κατάλαβα οτι ειναι το ίδιο με του μπάρμπα Μήτσου του γείτονα μου που σημαινει 80 βαθμοι αλκοολ και αν ξανοιχτείς την πάτησες. Εκανα οτι έπινα στα άπειρα σφηνάκια που κερναγε ο ξεναγός και με τρόπο το εριχνα στο εδαφος, κονσομασιόν στα βουνά της Αιθιοπίας.
Εκανα σπονδες σε ολους στους αφρικανικούς θεούς γιατί ο νεαρός επέμενε οτι πρέπει να το πιεις αλλιώς θα σε τιμωρήσουν οι δυνάμεις τους σύμπαντος!
Ειχε και χορωδία απο γυναικες του χωριού με ωραιες φωνες, 22 άτομα μετρησα!
Πίσω απο τις κυρίες πολλά υφαντά καλοφτειαγμένα. Συνηθως δεν ψωνίζω στα ταξιδια αλλά εδω ενα ωραιο κασκόλ το λαχταρησα και το αγόρασα.
Μας είχαν φορέσει και ντόπιες φορεσιές γίναμε ένα με το περιβάλον.
Το σουρουπο αναψαν φωτιά και στηθηκε μεγάλο γλέντι ,αφου το ενα μπουκάλι τσιπουρο ειχε γίνει πέντε και οι περισσοτεροι ειχαν γίνει φέσι! Πολυ γέλιο ,πολυ χορός γυρω απο τη φωτιά μαζι με ντοπιους , πολλα ψώνια απο τα ωραία υφαντά.Δεν θέλαμε να φυγουμε.
Μυκονος κανονικά . Τέλεια εξυπηρέτηση , πανεξυπνος ξεναγός 30ανταρης με Αγγλικά Οξφορδης ,τρια χρονια σπουδες σε σχολή τουριστικών επαγγελματων, σε πουλαγε και σε αγόραζε.
Κέρασμα τα δυο πρωτα μπουκάλια με ατελειωτες προπόσεις συμφωνα με το εθιμο τους και αφου μεθύσαμε αρχισε ο Ελληνας μεσα μας ,φέρε και αλλο μπουκαλι ,φερε και άλλη πιτα αντε να ψωνισουμε ,τους τα ακουμπήσαμε κανονικά .Νόμιζα ότι είμαι στο Νάμος και οπου ναναι θα βγει ο Ρέμος να μας τραγουδήσει!
Καποιοι εν πλήρη ευθυμία ηθελαν να κοιμηθουν εκει.Ειχαν φροντίσει και για αυτό, ειχαν δυο καλύβες προς ενοικίαση τυπου Airbnb συνηθως γεμάτες.
Ωραίοι και τέλειοι επαγγελματίες. Πληρώνω το παραπάνω αλλά μενω ευχαριστημένος με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Θα βρω φωτογραφίες απο τον Θ. με την εξέλιξη του ξεφαντώματος γιατι οι δικές μου σταματουν στο άναμμα της φωτιάς.Μετά αρχισα το χορό και το τραγούδι που μυαλό να τραβήξω φωτογραφίες;
κατι λιγες βρήκα του Θ. και θυμήθηκα οτι ειχε πιει ολο το Βοσπορο .Η μόνη φορά που άφησε την μηχανή και ξαφάντωσε επίσης!
Εδω οι δικες μας μαθαινουν τον ντοπιο χορό πριν ξεκινησει το τζέρτζελο.
Ο χορός μας πηγαινε γιατι ειχε πολυ κούνημα οπισθίων και απο τσιφτετέλια το εχουμε
Στη δευτερη ο Χ. κάνει αγωνες δυναμης με τον ντοπιο ξεναγό.
Τους μάθαμε να πηδάνε τη φωτιά.
Ο Γ.το κατείχε το αθλημα και ενθουσιασε τους νεαρους του χωριού που ακολουθούσαν στο νεοφερμένο εθιμο. Εξάγουμε πολιτισμό!
Κάτι ξέρεις,κάτι ξέρεις ....Εγω παλι πιστευω οτι ανεβαζεις μονο τις σεμνες... Θου Κυριε τι εκτροπα εγιναν!
Η φυλή ειχε ωραία έθιμα σε πολλους τομείς. Κοινωνικά ,υπερ της γυναίκας ,εργασιακά.
Μου έκανε εντύπωση οτι τα σπιτια -καλύβες ηταν τριχωρα με κρεβατοκάμαρα ,σαλόνι και τραπεζαρία.
Είχαν περιποιημένες αυλές με ωραια λουλουδια και γυρω γυρω περιφραξη για ιδιωτικότητα.
Δεξια έξω απο το σπίτι υπηρχε μικρή καλύβα κουζίνα και αριστερα αν υπάρχει αγόρι στην οικογένεια καλύβα -γκαρσονιέρα. Αν παντρευτει ο γυιος μένουν εκει με τη γυναίκα τρεις μηνες.
Μετά παει η οικογένεια της και την ρωτάει αν εμεινε ευχαριστημένη απο τον συζυγο και την οικογένεια του.Αν η κοπέλα απαντήσει όχι την παίρνουν και φευγουν χωρίς δράματα ,χωρίς διαζυγια και δικηγόρους.Επεσε πολυ πλάκα με την Ε.που την καλοκοίταγε ο ξεναγός να την αφήσουμε τρεις μηνες μαζι του στη γκαρσονιέρα και να γυρίσουμε να την πάρουμε πίσω ή να την αφήσουμε εκει να καλοπερναει , και να μοιράζονται τις ξεναγήσεις και το χρήμα.
Last edited: