• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Travel-wars: Παρίσι vs Ρώμη

Τravel-Wars: Παρίσι vs Ρώμη


  • Total voters
    369

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Tώρα τι σχέση έχει η Γαλλική κουζίνα με τα εστιατόρια που σερβίρουν προμαγειρεμένο φαγητό στο Παρίσι μόνο ένας ογκόλιθος της Γαλλικής γαστρονομίας σαν τον tripakias ξέρει... ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά... άλλο η εθνική κουζίνα μιας χώρας και άλλο τα εστιατόρια που την υπηρετούν... άλλο λοιπόν τα χάλια εστιατόρια που αναμφισβήτητα υπάρχουν στο Παρίσι και άλλο πράγμα να λιβελογραφείς για την εθνική κουζίνα μιας χώρας...

Πάμε τώρα παρακάτω... στο βαρυσήμαντο πόνημα του περί σκανδάλων στην Παριζιάνικη εστίαση ο μέγιστος tripakias αναφέρει...
Τα μεγαλυτερα θυματα αυτου του σκανδαλου ειναι φυσικα οι τουριστες. Υπαρχουν περιστατικα οπως αυτο που μια απο τις μεγαλυτερες αλυσιδες εστιατοριων ραντιζε τα πιατα της με σπρευ με αρωμα τρουφας και τα μοσχοπουλουσε.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω μακριά από ταχυφαγία και αλυσίδες εστιατορίων... οι αφελείς τουρίστες όπως και πολλοί ντόπιοι καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις κυρίως λόγω κόστους... δεν μου κάνει καμιά εντύπωση ότι σερβίρονται σαβούρες σε τέτοιου είδους εστιατόρια... αυτό εξάλλου συμβαίνει παντού σε όλο τον κόσμο... όταν βλέπεις all you can eat 10 € τι διάολο περιμένεις να φας...

Tripakias αγόρι μου, δεν καταλαβαίνω γιατί ανακατεύεσαι σε θέματα που δεν ξέρεις... το ότι πήγες, μένεις ή ζεις στο Παρίσι, δεν σε κάνει ειδικό περί της Γαλλικής κουζίνας... καλώς ή κακώς έχεις μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο φαγητού και προφανώς δυσκολεύεσαι να συνηθίσεις το Γαλλικό φαγητό... το ότι διάβασες πως ο Τριανταφυλλόπουλος της Γαλλίας έκανε ένα ρεπορτάζ για τα "κακά" εστιατόρια του Παρισιού εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτε... επί της ουσίας λοιπόν, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έχεις πάει σε "καλά" γαλλικά εστιατόρια για να έχεις την δική σου άποψη, αλλά μεταξύ μας και να πήγες, την γνώμη σου για το φαγητό δεν την έχω σε καμιά υπόληψη... το έχω ξαναγράψει... το ότι κάποιος μένει σε ένα τόπο δεν τον κάνει ειδικό στα περί της εστίασης... υπάρχουν π.χ χιλιάδες κάτοικοι των Αθηνών που πλασάρουν σε γνωστούς και φίλους απερίγραπτα εστιατόρια για ψαγμένα στέκια καλού και φτηνού φαγητού... λυπάμαι λοιπόν, αλλά εμμένω σε αυτά που έγραφα πιο πάνω... στο Παρίσι, αν δεν έχεις την ατυχία να πέσεις σε tourist trap, θα φας εξαιρετικά...

Συνεπώς tripakias, περιορίσου στις ψαρόσουπες, ανέβασε τους μπούφους σου, μίλα για την Γαλλική μόδα των βορείων Παρισινών προαστίων, αλλά σε παρακαλώ άσε την Γαλλική κουζίνα στην ησυχία της...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Απορία πρώτη: Πόσοι Γάλλοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους πιάτα σαν αυτά που σερβίρονται στα Γαλλικά εστιατόρια;

Απορία δεύτερη: Πόσοι Γάλλοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους;

Απορία τρίτη: Τι τρώνε οι Γάλλοι στο σπίτι τους;

Σημείωση: Οι πρώτες δύο ερωτήσεις είναι προβοκατόρικες. Η τρίτη, όχι.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.121
Likes
6.640
άλλο η εθνική κουζίνα μιας χώρας και άλλο τα εστιατόρια που την υπηρετούν...
Δηλαδή ένας τουρίστας που θα πάει στο Παρίσι για να φάει καλά τι πρέπει να κάνει; Να βρει ένα σπίτι και να χωθεί μέσα μπας και φάει καλό σπιτικό φαγητό;
Ποιος εκπροσωπεί την εθνική κουζίνα της Γαλλίας αν όχι τα ίδια της τα εστιατόρια;
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Δηλαδή ένας τουρίστας που θα πάει στο Παρίσι για να φάει καλά τι πρέπει να κάνει; Να βρει ένα σπίτι και να χωθεί μέσα μπας και φάει καλό σπιτικό φαγητό;
Δες τις παραπάνω ερωτήσεις μου και ίσως υποψιαστείς την απάντηση...
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Απαντήσεις στις προβοκατόρικες...
1. Πάρα πολλά... η Γαλλική κουζίνα που σερβίρεται σε καλά σε ποιότητα καθημερινά Γαλλικά εστιατόρια μαγειρεύεται κατά κόρον και σε Γαλλικά σπίτια... πιάτα όπως το επικό μοσχαράκι μπουργκινιόν, το κονφί πάπιας ή τα σπαράγγια με μπεαρνέζ όσο κι αν δύσκολα το πιστεύετε, βρίσκονται στο γαστριμαργικό οπλοστάσιο μιας σύγχρονης γαλλικής οικογένειας... Γαλλική κουζίνα δεν είναι μόνο οι εξεζητημένες δημιουργίες του Ducasse ή του Robuchone και κακώς το συγχέετε...

2.Πάνω κάτω όσοι και Έλληνες... μα γιατί σας φαίνεται παράξενο να μαγειρεύουν οι Γάλλοι σπίτι τους? Το ότι έχουν εξαιρετικά εστιατόρια δεν σημαίνει ότι δεν μαγειρεύουν και μόνοι τους...
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.121
Likes
6.640
Δες τις παραπάνω ερωτήσεις μου και ίσως υποψιαστείς την απάντηση...
Τις είδα τις ερωτήσεις σου και από μία φίλη μου ξέρω, σύμφωνα με τα λεγόμενα της τουλάχιστον, τι κάνουν οι Γάλλοι στο σπίτι τους, τουλάχιστον ως προς το φαγητό.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Δηλαδή ένας τουρίστας που θα πάει στο Παρίσι για να φάει καλά τι πρέπει να κάνει; Να βρει ένα σπίτι και να χωθεί μέσα μπας και φάει καλό σπιτικό φαγητό;
Ποιος εκπροσωπεί την εθνική κουζίνα της Γαλλίας αν όχι τα ίδια της τα εστιατόρια;
Μην γίνεσαι αφελής... απλά μετά τον ανούσιο λίβελο που ανέβασε ο tripakias για τα Γαλλικά εστιατόρια θέλησα να διαχωρίσω την εθνική κουζίνα από τα εστιατόρια... με άλλα λόγια μπορεί μια εθνική κουζίνα να είναι άριστη, αλλά σε μια πόλη τα εστιατόρια που την υπηρετούν να είναι απρόσωπα και κάτω του μετρίου... και για να απαντήσω στην ρητορική σου ερώτηση... αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στο Παρίσι... εκεί, άφοβα ένας τουρίστας, μπορεί να δοκιμάσει καταπληκτική Γαλλική κουζίνα στην συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων... αρκεί να έχει κοινό νου και να μην πέσει σε tourist trap...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Απαντήσεις στις προβοκατόρικες...
1. Πάρα πολλά... η Γαλλική κουζίνα που σερβίρεται σε καλά σε ποιότητα καθημερινά Γαλλικά εστιατόρια μαγειρεύεται κατά κόρον και σε Γαλλικά σπίτια... πιάτα όπως το επικό μοσχαράκι μπουργκινιόν, το κονφί πάπιας ή τα σπαράγγια με μπεαρνέζ όσο κι αν δύσκολα το πιστεύετε, βρίσκονται στο γαστριμαργικό οπλοστάσιο μιας σύγχρονης γαλλικής οικογένειας... Γαλλική κουζίνα δεν είναι μόνο οι εξεζητημένες δημιουργίες του Ducasse ή του Robuchone και κακώς το συγχέετε...

2.Πάνω κάτω όσοι και Έλληνες... μα γιατί σας φαίνεται παράξενο να μαγειρεύουν οι Γάλλοι σπίτι τους? Το ότι έχουν εξαιρετικά εστιατόρια δεν σημαίνει ότι δεν μαγειρεύουν και μόνοι τους...
Οι απαντήσεις σου είναι μια ευχάριστη έκπληξη για μένα (τα όσα γνώριζα μέχρι σήμερα σχετικά, δεν συμφωνούσαν και πολύ μ΄ αυτά που έγραψες).

Οι υπόλοιποι (όσοι ξέρουν από πρώτο - ή δεύτερο - χέρι) συμφωνούν;
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.121
Likes
6.640
Μην γίνεσαι αφελής... απλά μετά τον ανούσιο λίβελο που ανέβασε ο tripakias για τα Γαλλικά εστιατόρια θέλησα να διαχωρίσω την εθνική κουζίνα από τα εστιατόρια... με άλλα λόγια μπορεί μια εθνική κουζίνα να είναι άριστη, αλλά σε μια πόλη τα εστιατόρια που την υπηρετούν να είναι απρόσωπα και κάτω του μετρίου... και για να απαντήσω στην ρητορική σου ερώτηση... αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στο Παρίσι... εκεί, άφοβα ένας τουρίστας, μπορεί να δοκιμάσει καταπληκτική Γαλλική κουζίνα στην συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων... αρκεί να έχει κοινό νου και να μην πέσει σε tourist trap...
Τελικά στο Παρίσι μπορεί ένας να φάει άφοβα ή όχι; Γιατί τη μία λες ότι δεν έχει σχέση η εθνική κουζίνα και από την άλλη ότι μπορεί να φάει άφοβα αρκεί να μην πέσει σε τουριστ τραπ.
Αν και στο λινκ που παρέθεσε ο τριπακιας δεν νομίζω να έλεγε για ταχυφαγία.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Συγνώμη που δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφω... τα Ελληνικά μου τελικά είναι "φτωχά" και δυσνόητα...
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.072
Likes
12.299
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Οι απαντήσεις σου είναι μια ευχάριστη έκπληξη για μένα (τα όσα γνώριζα μέχρι σήμερα σχετικά, δεν συμφωνούσαν και πολύ μ΄ αυτά που έγραψες).

Οι υπόλοιποι (όσοι ξέρουν από πρώτο - ή δεύτερο - χέρι) συμφωνούν;
Σαφως και οχι. Εχω την εντυπωση πως γνωριζουμε πανω κατω τα ιδια πραγματα. Αν και οι εθνικες κουζινες με τη σημασια που τους δινει ο Traveller δεν εχουν καμια σχεση με το τοπικ θα βγω κι εγω οφ τοπικ και θα απαντησω αλλα μονο για το Παρισι (δεν ξερω τι συμβαινει σε αλλα μερη).

Συμφωνα με αυτα που βλεπω, οι Γαλλοι μαγειρευουν στα σπιτια τους μια φορα τη μερα. Τις καθημερινες αργα το απογευμα και τα ΣΚ νωρις το μεσημερι (αργα πρωι για μας). Ξερω και Γαλλιδα που δεν μαγειρευει καθολου τις Κυριακες αλλα τη θεωρω εξαιρεση.

Μαγειρευουν σχεδον τα παντα γιατι τρωνε σχεδον τα παντα. Ο φασιανος, η παπια, τα σαλιγκαρια, τα βατραχοποδορα, ο σολομος, το κουνελι κ.α. ειναι φαγητα που τα προτιμουν ιδιαιτερα αλλα μαγειρευονται συνηθως τα ΣΚ. Τις καθημερινες τα πραγματα ειναι διαφορετικα. Στην καλυτερη θα φανε ενα τηγανιτο εσκαλοπ με ενα πιατο σαλατα ή μια μακαροναδα ή ενα γρηγορο στην προετοιμασια του φαγητο (20-25 λεπτα το πολυ για προετοιμασια και μαγειρεμα). Ο λογος ειναι πως γυρνουν αργα στο σπιτι. Πολλες φορες και αργοτερα απο την ωρα που θα επρεπε να εχουν ηδη φαει. Ετσι υπαρχουν δυο πολυ διαδεδομενες συνταγες επιτυχιας.

Η πρωτη αφορα τις σουπες. Αν πατε σε οποιοδηποτε σουπερμαρκετ στο Παρισι θα δειτε ενα ολοκληρο ραφι με χαρτινα κουτια οπως αυτα του ντοματοχυμου που ομως περιεχουν σουπες βελουτε. Ειναι τελειως ετοιμες σουπες που το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να τη βαλεις στην κατσαρολα και να τη ζεστανεις για 1-2 λεπτα χωρις να προσθεσεις τιποτε μα τιποτ' αλλο. Αυτες λοιπον γινονται αναρπαστες.

Η δευτερη εχει να κανει με τα καταστηματα Picard. Προκειται για μαγαζια που πλεον υπαρχουν σχεδον σε καθε γωνια του Παρισιου και ειδικευονται στα κατεψυγμενα προμαγειρεμενα φαγητα. Δεν πωλουν τιποτ' αλλο. Κανουν θραυση και προτιμουνται συχνα απο τους Γαλλους ακομα κι οταν εχουν καλεσμενους στο σπιτι για φαγητο. Ομολογω ομως πως ειναι πραγματικα πεντανοστιμο φαγητο που καμια σχεση δεν εχει με αυτα που βρισκει κανεις στα ραφια των σουπερμαρκετ. Αν δεν σου πουν δε πως ειναι Picard δυσκολα θα το καταλαβεις. Μοιαζει τελειως σπιτικο φαγητο.

Και για να κλεισω να πω τι και κατι που μου εχει κανει εντυπωση στον τροπο που μαγειρευουν οι Γαλλοι. Ακολουθουν στυγνα τη συνταγη που εχουν στο μυαλο τους, παντα βαζουν τα ιδια ακριβως μυρωδικα, μπαχαρικα, σαλτσες σε ενα φαγητο, χωρις να πειραματιζονται. Δεν μαγειρευουν απο αγαπη και μερακι οπως κανουν κυριως οι Ελληνιδες νοικοκυρες και αυτο οσο και να το κανεις φαινεται στο αποτελεσμα.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.493
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
1.Τελικά στο Παρίσι μπορεί ένας να φάει άφοβα ή όχι; Γιατί τη μία λες ότι δεν έχει σχέση η εθνική κουζίνα και από την άλλη ότι μπορεί να φάει άφοβα αρκεί να μην πέσει σε τουριστ τραπ.
2.Αν και στο λινκ που παρέθεσε ο τριπακιας δεν νομίζω να έλεγε για ταχυφαγία.
1. ισχυει και για τη Ρώμη: σε πολεις που υποδεχονται δεκάδες εκατομμύρια τουριστων ετησιως είναι λογικό και ο εθνικος χαρακτηρας πολλων εστιατορίων να χανεται αλλα και να είναι γεματες από τουριστ τραπ., γεγονος που καθιστα δυσκολη την αποφυγη τους ειδικα στα κεντρα αυτων των πολεων. φωναζω παντα : βγειτε από το κεντρο και φατε αφοβα σε οποιαδήποτε τρατορια γειτονιας. κατι αντιστοιχο θα ισχυει και στο Παρισι υποθετω. αν και εκει είναι ακομα πιο ευκολα τα πραγματα..μπαινεις σε ένα ιταλικο και είναι σιγουρο ότι θα φας καλα..
2. δεν ελεγε για εστιατόρια αλυσιδων? τι εννοουσε? εκτος αν υπαρχει αλυσιδα μισελεν...
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μηνύματα
905.255
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom