• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Eυρωπαικος πολιτισμος Vs Ασιατικος πολιτισμος

GTS

Member
Εγώ μάλλον θα έπεσα σε απεργία του Δήμου Siem Reap...

Aπεργία του δήμου...
Με συγχωρείς, αλλά αν κυκλοφορήσεις στην Ακρόπολη και στα πέριξ, το σκουπίδι πάει σύννεφο από τους Νεοέλληνες που πετάνε κάτω ότι χρησιμοποιούν, τρώνε, πίνουν και καπνίζουν. Ας αφήσουμε τις ελληνικές παραλίες που το πόδι χώνεται στην άμμο και ξεθάβει γόπες από εδώ και 10 χρόνια (παρεπιπτώντος, αν βρεθείς στο Κο Πανγκάν στη Ταϋλάνδη δεν υπάρχει σκουπίδι ούτε για δείγμα στη παραλία). Ακόμα και η τριτοκοσμική Ασία πιο βρώμικη από την πρωτοκοσμική Ελλάς δεν είναι. Δυστυχώς το σκουπίδι, που εμένα με ενοχλεί, υπάρχει παντού, ακόμα και στην προηγμένη Ευρώπη (σε κάποιο βαθμό τέλος πάντων). Το μεγαλείο όμως του αρχαιολογικού χώρου δε μπορεί να επισκιαστεί από μερικά σκουπίδια που παρέσυραν τα νερά της βροχής, πράγμα φυσιολογικό στο κάτω-κάτω. Αν είναι, να ξεγράψουμε την Ινδία τότε αγαπητέ μου και να πηγαίνουμε στις Παρθένες Νήσους και μόνο όπου είναι πεντακάθαρα...αλλά γίνεται αυτό?

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Αν η Ευρώπη είναι το πνεύμα, τότε η Ασία είναι αδιαμφισβήτητα η ψυχή. Δεν με ενοχλούν τα σκουπίδια, η βρωμιά, η δυσωδία. Με ενοχλούν όμως οι ισοπεδωτισμοί, η άγνοια και οι άτοπες συγκρίσεις. Και η Ανγκρα δεν είναι ότι καθαρότερο υπάρχει στην γη, αλλά το Ταζ είναι ότι αρτιότερο. Και η Αιγυπτος επίσης. Αν αποφασίσω να πάω σε μια χώρα όπως η Καμπότζη, δεν θα πάω φυσικά για resort, εστιατόρια, και εκλεπτισμένες καταστάσεις, αλλά για να δω αυτό το διαφορετικό, το πνευματικό, το απλοικό και το όμορφο. Κάτι που στην Ευρώπη δεν το συναντάς. Αρα καταλήγουμε στο ότι η διαφορά βρίσκεται στο τι είδους διακοπές θέλεις να κάνεις. Και ο τελευταίος αφελής ταξιδιώτης που προτιμά πεντάστερα απο hostel θα γνώριζε ότι χώρες σαν το Λαος και την Καμπότζη δεν είναι για αυτόν. Αυτός σοφά θα πράξει να βολευτεί σε κάποιο καλό ξενοδοχείο και να επισκεφθεί επίσης καλά εστιατόρια, κάπου αλλού, πιθανόν στην Ευρώπη. Αλλά αν θες ψυχή, εσωτερικότητα, και κάποιο προβληματισμό για τις σύγχρονες αντιλήψεις, τότε στην Ασία θα στρέψεις το κεφάλι σου και όχι στο Παρίσι. Η Ασία είναι η ψυχή, και αν δεν έχει καθαριότητα και καλό φαγητό ή αν οι πόρνες της δεν είναι του γούστου του καθενός καλά θα κάνει να μην την επισκεφθεί. Και κάτι τελευταίο, συγκρίσεις δεν κάνω, δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ όσον αφορά τουλάχιστον θέματα ταξιδιών ή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Καθένα είναι μοναδικό, το θέμα είναι να ξέρεις το ακριβώς σου ταιριάζει και να πράττεις ανάλογα...

υγ. Samion, με συγχωρείς, αλλά εμείς οι Ελληνες, είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να μλάμε για διεφθαρμένες κυβερνήσεις

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
άτοπη εδω η σύγκριση της Ελλάδας με χώρες του τρίτου κόσμου. εκτός αν η επόμενη κυβέρνηση νοικιάσει τον Παρθενώνα και επιτρέψει την εκβολή των βόθρων στους δρομους ή στα ποτάμια που διασχίζουν τις πόλεις.
και για καθαριότητα θα μιλήσω και για διαφθορά. να νοικιάζεις τους ναούς? έλεος δηλαδή.

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Οταν νοικιάζεις δηλαδή δρόμους και σκοτώνεται κόσμος, πληρώνεις διόδια σε εθνικές καρμανιόλες και τόσα άλλα (τροφοδοσία στρατού, στολές, αρβύλες στην Κίνα) δεν είσαι υπόλογος και κατά κάποιο τρόπο δοσίλογος? Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω. Οσο για το εγωιστικό και άτοπο "σύγκριση με χώρες του τρίτου κόσμου" να σε ενημερώσω ότι δεν είσαι το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης, αλλά το βορειότερο της Αφρικής...... και μην μου ζητήσεις να το αποδείξω, είναι αργά και δεν θέλω να γράψω 356 σελίδες, άνοιξε μια εφημερίδα ή την τηλεόραση

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Φίλε Samion, το σχόλιό μου για την Ελλάδα και τη διαφθορά και καθαριότητα που υπάρχουν σ' αυτήν έχει να κάνει με το τι θα έπρεπε να περιμένει κανείς να βρεί στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλλέα με το ειδικό βάρος του ονόματός της και τι τελικά βρίσκει. Ναι, δεν συγκρίνονται παρόμοια πράγματα και γι αυτό οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Και να συμπληρώσω ότι ένοιωσα απίστευτη ντροπή όταν η Βιετναμέζα φίλη μου έκανε αρνητικό σχόλιο για την καθαριότητα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και σύγκρινε την κατάσταση με το Ανόι γιατί, απλούστατα, είχε δίκηο! Και ούτε Βαρδάρης είχε φυσήξει, Αύγουστος ήταν, η μισή πόλη έλειπε, η παραλία έζεχνε και οδοκαθαριστής ούτε για δείγμα. Για να μην πω ότι στη Σαϊγκόν καθαρίζουν τις σχάρες των υπονόμων καθημερινά και συνεχώς και μια νεροποντή 20 λεπτών που εδώ θα μας έπνιγε, εκεί 10 λεπτά μετά οι δρόμοι έχουν στεγνώσει. Και μη μου πεις για θερμοκρασίες και τέτοια, καταλαβαίνεις καλά τι εννοώ.

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω.
όχι πλιζ, δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό...φτάνει..
Φίλε Samion, το σχόλιό μου για την Ελλάδα και τη διαφθορά και καθαριότητα που υπάρχουν σ' αυτήν έχει να κάνει με το τι θα έπρεπε να περιμένει κανείς να βρεί στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλλέα με το ειδικό βάρος του ονόματός της και τι τελικά βρίσκει. Ναι, δεν συγκρίνονται παρόμοια πράγματα και γι αυτό οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
φίλε το θέμα γίνεται σόσιαλ. τι σχέση έχει η καθαριότητα της Καμπότζης με αυτήν της Ελλάδας είναι κάτι που δεν βλέπω και τέλος πάντων δεν έχει θέση στο θέμα αυτό. την απογοήτευσή μας ή τις ελπίδες γι αυτή τη χώρα έχουμε ευκαιρία να τις εκφράσουμε αλλού..

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
φίλε το θέμα γίνεται σόσιαλ. τι σχέση έχει η καθαριότητα της Καμπότζης με αυτήν της Ελλάδας είναι κάτι που δεν βλέπω και τέλος πάντων δεν έχει θέση στο θέμα αυτό.
Συμφωνούμε, μόνο που δεν καταλαβαίνω γιατί είναι το δικό μου σχόλιο που δεν καταλαβαίνεις και δεν απευθύνεις το ερώτημα εκεί απ' όπου ξεκίνησε το θέμα (βλέπε # 17, 20, 25, 26, 28, 29, 31, 32)...

Traveller

Member
Αν η Ευρώπη είναι το πνεύμα, τότε η Ασία είναι αδιαμφισβήτητα η ψυχή. Δεν με ενοχλούν τα σκουπίδια, η βρωμιά, η δυσωδία. Με ενοχλούν όμως οι ισοπεδωτισμοί, η άγνοια και οι άτοπες συγκρίσεις. Και η Ανγκρα δεν είναι ότι καθαρότερο υπάρχει στην γη, αλλά το Ταζ είναι ότι αρτιότερο. Και η Αιγυπτος επίσης. Αν αποφασίσω να πάω σε μια χώρα όπως η Καμπότζη, δεν θα πάω φυσικά για resort, εστιατόρια, και εκλεπτισμένες καταστάσεις, αλλά για να δω αυτό το διαφορετικό, το πνευματικό, το απλοικό και το όμορφο. Κάτι που στην Ευρώπη δεν το συναντάς. Αρα καταλήγουμε στο ότι η διαφορά βρίσκεται στο τι είδους διακοπές θέλεις να κάνεις. Και ο τελευταίος αφελής ταξιδιώτης που προτιμά πεντάστερα απο hostel θα γνώριζε ότι χώρες σαν το Λαος και την Καμπότζη δεν είναι για αυτόν. Αυτός σοφά θα πράξει να βολευτεί σε κάποιο καλό ξενοδοχείο και να επισκεφθεί επίσης καλά εστιατόρια, κάπου αλλού, πιθανόν στην Ευρώπη. Αλλά αν θες ψυχή, εσωτερικότητα, και κάποιο προβληματισμό για τις σύγχρονες αντιλήψεις, τότε στην Ασία θα στρέψεις το κεφάλι σου και όχι στο Παρίσι. Η Ασία είναι η ψυχή, και αν δεν έχει καθαριότητα και καλό φαγητό ή αν οι πόρνες της δεν είναι του γούστου του καθενός καλά θα κάνει να μην την επισκεφθεί. Και κάτι τελευταίο, συγκρίσεις δεν κάνω, δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ όσον αφορά τουλάχιστον θέματα ταξιδιών ή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Καθένα είναι μοναδικό, το θέμα είναι να ξέρεις το ακριβώς σου ταιριάζει και να πράττεις ανάλογα...

υγ. Samion, με συγχωρείς, αλλά εμείς οι Ελληνες, είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να μλάμε για διεφθαρμένες κυβερνήσεις
Πλήρης ισοπέδοση των πάντων... για την οικονομία της κουβέντας θα συμφωνίσω ότι φορμαλιστικά τα τοπία της Ασίας έχουν ενδιαφέρον...ε και? αν σκοπός των ταξιδιών σας είναι να βλέπετε ασιάτες να σας κάνουν κωλοτούμπες, να μένετε σε αχυροκαλύβες με 2 ευρώ το βράδυ και να παραμυθιάζεστε οτι είστε παιδιά των λουλουδιών, ευχαριστώ εγώ δεν θα πάρω.. εγώ θέλω άλλα πράγματα από τα ταξίδια μου...

Όποιος έχει ζήσει ένα ηλιοβασίλεμα στην Οία, έχει χαζέψει την ανατολή με φόντο τους πύργους του San Gimignano, έχει μαγευτεί από μια βόλτα στην Άρλ, έχει αντικρίσει τους βράχους της Γηραιάς Αλβιώνος, έχει κάνει βαρκάδα στα Νορβηγικά φιόρδ, έχει περπατήσει στις όχθες του Ρήνου, έχει κλάψει στις αίθουσες του Ερμιτάζ, έχει, έχει, έχει θα γελάσει διαβάζοντας αυτό το η Ασία είναι η ψυχή... καμία ψυχή δεν είναι η Ασία... ρωτήστε τον κόσμο εκεί τι έχει τραβήξει και τι τραβάει και μετά μιλήστε για πνεύμα και ψυχή... είσαστε ιδιαίτερα τυχεροί που ζείτε στην Ευρώπη και αδυνατείτε να το εκτιμήσετε... μαγεύεστε από ωραία τοπία, συναρπάζεστε από την νωχελικότητα της Ασίας, σας αρέσει να βλέπετε δουλοπρεπείς ανθρώπους που πουλιούνται για λίγα δολλάρια και δεν βλέπετε το προφανές... γη χωρίς Ευρώπη δεν νοείτε... ποιός μίλησε για καλό φαγητό, ωραία ξενοδοχεία, όμορφες πόρνες... σιγά μην είναι αυτό η Ευρώπη... Ευρώπη είναι ο Περικλής , ο Σοφοκλής, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Σαίξπηρ, ο Βάγκνερ, ο Λίστ, ο Βέρντι,ο Ντύρερ, ο Μονέ, ο Θερβάντες, ο Τσέχωφ, ο Λένιν, ο Γκαουντί, ο Ναπολέων, ο Μπουνιουέλ και μερικές άλλες χιλιάδες σπουδαίων ανδρών... εδώ μιλάμε για μεγαλείο, πολιτισμό, ψυχή... κι εσεις μου μιλάτε για μπουγαδόνερα... καμία αντίρρηση σας αρέσει ,να τα χαίρεστε... να χαρείτε ομως μην μου πλασάρετε την ανυπαρξία, την ραθυμία, τον ευδαιμονισμό και την τεμπελιά σαν πνεύμα... σοβαρευτείτε...

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Κι ύστερα είμ' εγώ που θα το στείλω το θέμα στο σόσιαλ... Φίλε Traveller, θα μπορούσαμε ν' αρχίσουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή όσα αναφέρεις παραπάνω αλλά δεν προλαβαίνω: Όπου νά'ναι ξημερώνει στην ΝΑ Ασία κι έχω να τους στείλω σήματα καπνού για κράτηση σε αχυροκαλύβα για το επόμενο ταξίδι μου. :D

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Όποιος έχει ζήσει ένα ηλιοβασίλεμα στην Οία, έχει χαζέψει την ανατολή με φόντο τους πύργους του San Gimignano, έχει μαγευτεί από μια βόλτα στην Άρλ, έχει αντικρίσει τους βράχους της Γηραιάς Αλβιώνος, έχει κάνει βαρκάδα στα Νορβηγικά φιόρδ, έχει περπατήσει στις όχθες του Ρήνου, έχει κλάψει στις αίθουσες του Ερμιτάζ, quote]

Μου αρέσει η επιλεκτική μνήμη. Ευρώπη είναι και ο Χιτλερ, Ευρώπη είναι και ο ναζισμός και ο Στάλιν και ο σκοταδισμός και η κεφαλοποίηση των πάντων. Επίσης για την ιστορία δεν συνηθίζω να κάθομαι να παρακολουθώ ηλιοβασιλέματα στην Σαντορίνη:shock:. Αν και μας κατηγορείς για ρομαντικούς και κυνηγούς της φευγαλέας ιδέας, εσύ είσαι αυτός που εκστασιάζεται μπροστά σε αυτά. Συγγνώμη δεν θα πάρω. Δεν ξέρω όμως. Ισως να έχεις δίκιο και στην ηλικία σου να προτιμήσω και εγώ Ευρώπη. Προς το παρών Ασία και ξερό ψωμί (ας είναι και σε hostel, τα νιάτα αντέχουν).
υγ. την τελευταία φορά που έκλαψα, ήταν στην βάπτισή μου , αλλά δικαιολόγησέ με, μου είχε μπει λάδι στα μάτια:D

Traveller

Member
Bεβαιότατα και Ευρώπη είναι ο Χίτλερ, ο Στάλιν, οι πόλεμοι και οι καταστροφές... σημάδι ότι στην Ευρώπη γίνεται πάλη ιδεών, πολιτευμάτων, πολιτισμών... δείγμα υγείας είναι όλα αυτά και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται στην Ευρώπη...

Εγώ πάλι έχω κλάψει αρκετές φορές... και όταν πέθανε ο πατέρας μου και όταν έκανα εγχείρηση και πόναγα αφόρητα και φυσικά όταν είδα την Γκουέρνικα... είμαι φαίνεται κλαψιάρης ενώ εσύ είσαι η δυνατή...

Αυτό με την Οία το ηλιοβασίλεμα και την ιδέα δεν το κατάλαβα... εκτός από ευσυγκίνητος φαίνεται πως είμαι και βλάκας...

Επίσης δεν κατάλαβα τι σχέση έχει η ηλικία με την αισθητική του καθενός... αν σου αρέσουν τα λαμέ μίνι , λαμέ μίνι θα φοράς και στα 18 και στα 88...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom