evaT
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Σχεδιασμός Ταξιδιού
- Όσλο - με καρεκλοπόδαρα
- Στάβαγκερ -το μικρό αδερφάκι του Μπέργκεν
- Preikostolen (Pulpit Rock) -ή αλλιώς Mission....possible??
- Bergen με ήλιο και βροχή και η Κική με τα φυστίκια της
- Bergen - και τώρα...βροχή
- Flamsbana - η ομορφότερη διαδρομή στον κόσμο και το μικρό σπίτι στο λιβάδι
- Bergen se Flam - Κρουαζιέρα θα σε πάω...
- Στοκχόλμη - σαν Σουηδέζες!
- Αχ αυτή η Στοκχόλμη!
- Αλήθεια τώρα, πρέπει να φύγουμε από δω;
- Επίλογος
Αχ αυτή η Στοκχόλμη!
Το επόμενο πρωί η Κική είχε.... υποχρεώσεις αφού είναι σκυλογιαγιά. 'Εβγαλε το Ρόκο τη βόλτα του, ενώ εγώ βρήκα ευκαιρία να κοιμηθώ μισή ωρίτσα παραπάνω.
Μαγειρέψαμε για να βρούμε φαγητό και εμείς και το κορίτσι που θα γύριζε από την πρώτη του μέρα στη νέα δουλειά και πήραμε πάλι τους δρόμους.
Ο καιρός σήμερα ήταν ακόμη καλύτερος με ελάχιστα σύννεφα και περισσότερο φως.
Πήραμε το τρένο από το σταθμό, κατεβήκαμε στο κέντρο και εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια. Ένα εικοσάρι χιλιόμετρα γράφαμε κάθε μέρα στις πόλεις, είχαμε τεντώσει πια.
Στο θαλάσσιο μέτωπο εκτελούνται σωρεία έργων, κυριολεκτικά η πόλη είναι ένα ατελείωτο εργοτάξιο.
Α καλέ να το Δημαρχείο! μου λέει η Κική κ στήθηκα εγώ
Περπατώντας παρακάτω πέσαμε σε ξαπλώστρα πρώτη στο κύμα
και με άμμο παρακαλώ, αλλά φυσικά βουτιά δεν έκανες...Χωρίς το νταβατζιλίκι της χώρας μας όμως ευχαρίστως την πέσαμε 10-15 λεπτά να λιαστούμε και να χαλαρώσουμε.
Σειρά είχε το μουσείο Fotografiska στο νησάκι Södermalm, που είναι το κέντρο σύγχρονης φωτογραφίας της πόλης.
Είχαμε εισιτήριο κούτρα για εκεί και μπήκαμε να δούμε τις συλλογές.
Προσωπικά δεν με ενθουσίασε, μεγάλη σχέση με τη φωτογραφία δεν έχω, όμως αν η έκθεση περιείχε εντυπωσιακές εικόνες με φύση ή παιχνίδια με το φως θα μου τραβούσε την προσοχή να κοιτάξω πιο προσεχτικά. Οι προσωπογραφίες όμως δεν....
γεια σου ρε Τσε!
και ολίγον από Κένεντυ
και Φρίντα
ουστ
Δεν ενθουσιαστήκαμε, καλύτερα έξω μ αυτές τις εικόνες!
Τς τς τς, μα τι βγάζω σήμερα!
Περπατούσαμε και περπατούσαμε να περάσουμε απέναντι, πήραμε κ ένα τραμ για να πάμε σε άλλο νησάκι προς το υπαίθριο μουσείο Skansen.
H Στοκχόλμη πληθυσμιακά είναι μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη. Τελεία. Εκεί σταματάει οποιαδήποτε ομοιότητα.
Διότι η Στοκχόλμη διαθέτει εκτός απο λεωφορεία, τραμ, προαστειακό και φυσικά μετρό! Έτσι με κάποιο τρόπο φτάνεις σίγουρα και έγκαιρα όπου θέλεις αντίθετα με εμάς τα ζώα τους Σαλονικιούς που όποιο δρόμο και να πάρουμε μας περιμένει μια ξεχωριστή ταλαιπωρία. Φροντίζει καθημερινά ο ΟΑΣΘ και το Flyover.
Πάντως εφόσον είμασταν στη Στοκχόλμη κάναμε διαρκώς μπρος πίσω δίχως να αντιλαμβανόμαστε τις αποστάσεις που διανύαμε, με εξαίρεση όσες περπατούσαμε.
Το Skansen είναι ένα υπαίθριο μουσείο που αναβιώνει μια μικρή πόλη στα 1800 με τα σπίτια και τις εργασίες της εποχής.
Έχει κανονικά καταστήματα, φούρνο, σιδερά, εργαστήριο που φτιάχνουν γυαλί, βυρσοδεψείο, σπίτια με τις νοικοκυρές ντυμένες με ρούχα εποχής, στάβλους, ένα απίθανο πάρκο τεραστίων διαστάσεων που σε μεταφέρει σ ένα ταξίδι στο χρόνο.
Η φουρνάρισα!
και το σιδεράδικο-μίνι μάρκετ της εποχής.
Ξετρελάθηκα! Δεν είχα ακούσει γι αυτό, πιάστηκα αδιάβαστη και μου άρεσε τόσο πολύ!
Δεν άφησα τίποτα να μην μπω μέσα, είχα ξεθεωθεί, αλλά συνέχιζα ακάθεκτη να μπαινοβγαίνω σε σπίτια και μαγαζιά, να ρουφάω τις απρόσμενες εικόνες.
Κάπου εκεί θυμήθηκα τον αγαπημένο μου συνταξιδιώτη Τάσο @Travelliaris που έλειπε από το ταξίδι αυτό και μου έλειπε και μένα. Σα να τον άκουγα να μου λέει "Τι χαίρεσαι μαρή; Θυμήθηκες τους φίλους σου από τα νιάτα σου το 1800;"
Eίχε και οικόσιτα ζώα
Παπάκια
Ασορτί το κορίτσι με την ταπετσαρία
Αυτό εδώ ήταν το Δημαρχείο. Εντάξει, δημαρχείο του 1800 δεν είχα στη συλλογή μου (ίσως κάποιο διατηρητέο μόνο)
Αίθουσα αναμονής των δημοτών
τα ποδήλατα των υπαλλήλων. Το κόκκινο είναι το δικό μου
Κάθισα λίγο να πάρω ανάσα και περνούσαν σκιουράκια
Εκκλησία
Βγήκα έξω να βρω την Κική που με περίμενε, διότι το είχε ξαναδεί και ενθουσιασμένη της περιέγραψα την εμπειρία μου.
Κάθισα ένα 20λεπτο να ανακτήσω δυνάμεις και εφόσον ήταν ακόμη νωρίς, αποφασίσαμε να πάμε πάλι προς τα πίσω στο Södermalm, να το εξερευνήσουμε καλύτερα. Είναι η πιο boho συνοικία της Στοκχόλμης, με εναλλακτικό κόσμο, μπυραρίες pubs και δρώμενα.
Φυσικά η ώρα ήταν εντελώς ακατάλληλη γι αυτά, μάταια περιμέναμε να δούμε κάτι διαφορετικό.
Συναντήσαμε λίγους περισσότερους τύπους gothic ντυμένους με μαύρα, με δέρματα, με piercing άντε και λίγους παραπάνω Loat+, binary, non binary δεν ξέρω τι (δεν ξέρω τι μου γίνεται γενικώς μ αυτά)
και ως εκεί.
Ήπιαμε μια μπύρα για το άντε ντε και πήραμε λίγο λίγο το δρόμο για το σπίτι.
Στον προαστικό έχουν πόρτες για να μην πηδάνε στις γραμμές του τρένου !
Αν θελήσουν να φουντάρουν, υποθέτω πάνε στο μετρό που οι γραμμές είναι αφύλακτες
Πίσω στο σπίτι, η Εριάννα γύρισε από την καινούργια δουλειά με μια ανθοδέσμη που της έδωσαν τα αφεντικά για το καλώς όρισες.
Παραμάσχαλα είχε ένα λάπτοπ apple για την εργασία στο σπίτι καθώς κ ένα εταιρικό i-phone. Παρακάτω μας εξήγησε πως λειτουργεί το εργασιακό καθεστώς και πως το κράτος δικαίου αμοίβει επαρκώς όλα τα επαγγέλματα για να μη θεωρείται κανένας υποδεέστερος, πως από τα στελέχη εταιρειών μέχρι τον τελευταίο εργάτη εισπράτουν το σεβασμό όλων, έτσι μειώνονται οι κοινωνικές διαφορές και απολαμβάνουν όλοι τα οφέλη ενός συστήματος που δεν απομονώνει κανέναν.
Τροφή για σκέψεις και συμπεράσματα. Ευτυχώς που είμασταν κουρασμένες και ο ύπνος ερχόταν εύκολα...
Last edited: