• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Σερβία Beograd or Be(er)ograd? Živeli!

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
βρε τι ανακαλυψα !! Ωραια ιστορια !!
Χαιρομαι που περασες τόσο ωραια, ομορφη (καταγωγή γαρ ) και εξυπνη ( παναθηναικος γαρ ) εκλεκτη συμπατριωτισσα !!
μου εβαλες ιδεες για το Βελιγραδι , έχω να πάω απο την εποχη ...του Τίτο !!

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Πάντως διαβάζοντας τη διήγησή σου μου δημιουργείται μια γλυκιά νοσταλγία. Πήγα Βελιγράδι πριν 4 μήνες και μου είχε αρέσει αρκετά, χωρίς όμως να ενθουσιαστώ! Μολαταύτα τελευταία διαπιστώνω ότι μάλλον με έχει αγγίξει περισσότερο από ό, τι θα μπορούσα να φανταστώ! Μήπως να κανόνιζα αυτό το βαλκανικό road trip που σκεφτόμουν την περίοδο του exit;:roll:
Το Βελιγράδι μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε αντικειμενικά ωραία πόλη αλλά δύσκολα πιστεύω οτι αφήνει τον επισκέπτη ασυγκίνητο...Χλιδές και πολυτέλειες δεν προσφέρει αλλά για μένα η συναναστροφή με τόσο αυθεντικούς και ωραίους ανθρώπους είναι αξία ανεκτίμητη...
Το βαλκανικό road trip να το κανονίσεις...τα βαλκάνια έχουν κρυμμένες ομορφιές άσε που το Βελιγράδι θα είναι μέσα στο πράσινο και επομένως ομορφότερο...

βρε τι ανακαλυψα !! Ωραια ιστορια !!
Χαιρομαι που περασες τόσο ωραια, ομορφη (καταγωγή γαρ ) και εξυπνη ( παναθηναικος γαρ ) εκλεκτη συμπατριωτισσα !!
μου εβαλες ιδεες για το Βελιγραδι , έχω να πάω απο την εποχη ...του Τίτο !!
Ευχαριστώ συμπατριώτισσα και ανταποδίδω...:haha::haha::haha:
Έκανα και μία προπαγάνδα υπέρ της ομάδας μας...
με είχαν ζαλισει με τον ΠΑΟΚ βγάλτε ρε αδέρφια το τελευταίο γράμμα και είστε οι άνθρωποι μου...:haha::bleh:
Νομίζω πάντως οτι η σύγκριση θα είναι ενδιαφέρουσα...ευτυχώς παρόλο που ανοίγουν κάποια πολυκαταστήματα και ακριβά μαγαζιά τουλάχιστον δεν βλέπεις κάθε δύο μέτρα Mc Donalds και Burger King...

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Beograd, Volim te….

Η τελευταία μέρα στο Βελιγράδι αποφασίστηκε από κοινού να είναι χαλαρή, πράγμα που σήμαινε χαλαρές βόλτες με τα πόδια, καφεδάκια ,μπυρίτσες μας και γενικότερα να αράξουμε (αράζω άρα ζω που λέει ένας φίλος μου αγαπημένος….).
Ξεκινήσαμε από την Knez Mihailova που ήταν γεμάτη κόσμο που έκανε την κυριακάτικη βόλτα του ,πλανόδιοι μουσικούς, πωλητές και μικρά κιόσκια που πουλούσαν ποπ-κορν.
afarm8.staticflickr.com_7063_6794351216_dec350cd23_m.jpg afarm8.staticflickr.com_7178_6940465627_05f1214432_m.jpg

Κατευθυνθήκαμε προς τη μεριά του Kalemegdan και στην οδό Krajla petra στρίψαμε αριστερά, συνεχίζοντας όλο ευθεία συναντάς τον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και ακριβώς απέναντι και το ορθόδοξο Πατριαρχείο.

afarm8.staticflickr.com_7186_6794351358_1965ccc2aa_m.jpg
Εδώ βρίσκεται και η Kafana ? στην οποία έχω προαναφερθεί η οποία να συμπληρώσω ότι φημίζεται για τον καφέ στυλ ελληνικού που φτιάχνει και είναι ανοιχτή από νωρίς το πρωί.
Στρίβοντας ελάχιστα αριστερά στην οδό Kneza Sime Markovica συναντάς το Konak Kneginje Ljubice ένα κτίριο με σαφείς οθωμανικές επιρροές αρχιτεκτονικά που χτίστηκε με εντολή του πρίγκιπα Milos Obrenovic με σκοπό να είναι ο τόπος κατοικίας της γυναίκας του, πριγκίπισσας Ljubice.

afarm8.staticflickr.com_7179_6940464563_d1d2ba7441_m.jpg

Γενικότερα η περιοχή αυτή που βρίσκεται κάτω από το Kalemegdan και πάνω από τη γέφυρα Brankov most πάνω από τις όχθες του Σάβα ονομάζεται Kosancicev Venac και είναι η παλαιότερη γειτονιά του Βελιγραδίου. Χαθήκαμε στα στενά και αντικρύσαμε ένα διαφορετικό Βελιγράδι, παλιά σπίτια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική πολλά από αυτά όμως δυστυχώς εγκατελλειμένα, πλακόστρωτα δρομάκια, παλιά αυτοκίνητα και μέσα από τα στενάκια να μπορείς να διακρίνεις το ποτάμι.

afarm8.staticflickr.com_7191_6794351680_222f24e23d_m.jpg afarm8.staticflickr.com_7205_6794351976_3e66c2c341_m.jpg

afarm8.staticflickr.com_7048_6794352302_7731b1d5bd_m.jpg afarm8.staticflickr.com_7192_6940465167_de7bd8a450_m.jpg

Στη γειτονιά αυτή λειτούργησε και το πρώτο θέατρο της πόλης το 1841 το Dumrukana στο ομώνυμο κτίσμα που είχε κατασκευαστεί το 1835 ως τελωνείο νομίζω, δυστυχώς έχει καταστραφεί εντελώς από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας της οποίας όμως τα ερείπια φαίνονται ακόμα και σήμερα. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή και όχι τόσο γνωστή αλλά αξίζει αναμφίβολα μια επίσκεψη.

afarm8.staticflickr.com_7178_6940464885_fca6ac3e4c_m.jpg

Περπατήσαμε λίγο ακόμα στα γύρω στενά, ήπιαμε ένα καφεδάκι ( ε καλά ντε φάγαμε και μια κομματάρα cheesecake…) στο Mali Princ(Μικρός Πρίγκιπας) στην οδό Oilicev venac 28 και συνεχίσαμε με κατεύθυνση την λεωφόρο Kralja Aleksandra, εδώ βρίσκονται επίσης αρκετά κτίρια όπως η Βουλή, με σκοπό να πάμε μια βόλτα στο πάρκο Tasmajdan.

afarm8.staticflickr.com_7198_6794352426_451c5cc7ec_m.jpg

Γενικά το Βελιγράδι έχει πολλά πάρκα και παρόλο που είχαν χιόνι είχαν πάντα κόσμο. Μέσα από αυτό το πάρκο περνάει και το τραμ και εδώ βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Μάρκου, άλλη μια εκκλησία που δεν έχει ολοκληρωθεί όμως και εδώ ο κόσμος μπαίνει και προσεύχεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πραγματικά μου έκανε φοβερή εντύπωση πόσοι νέοι άνθρωποι ντόπιοι έμπαιναν σε ναούς με τόσο έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.
afarm8.staticflickr.com_7037_6794352674_461f4aa080_m.jpg afarm8.staticflickr.com_7036_6940465899_4c47d7c80a_m.jpg
Περιπλανηθήκαμε λίγη ώρα στο αγαπημένο πια Βελιγραδάκι και όταν ο οργανισμός μας έδωσε σήμα ότι είναι ώρα για το κριθαρένιο ρόφημα αποφασίσαμε να πάρουμε ένα ραδιοταξί και να πάμε για φαγητό σε ένα παραδοσιακό σέρβικο εστιατόριο έξω από την πόλη.
Βρίσκεται στην περιοχή Palilula και δεν μπορέσαμε ποτέ να βγάλουμε άκρη αν πάει λεωφορείο, το ταξί πάντως μας πήρε 4,5 ευρώ και ησυχάσαμε. Το μαγαζί λέγεται Kafana Daco και βρίσκεται στην οδό Patrisa Lumumbe 49. www.kafanadaco.com

afarm8.staticflickr.com_7060_6940465997_abc92ceda1_m.jpg afarm8.staticflickr.com_7204_6794353116_c8703bc29a_m.jpg
Ο ιδιοκτήτης είναι από την Guca οπότε και η μουσική είναι ανάλογη, χάλκινα, τρομπέτες κτλ. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα διακοσμημένος σαν σαλόνι γιαγιάς και το φαγητό νόστιμο αρκετά μπορώ να πω. Μπύρες παγωμένες, ωραία μουσικούλα, ωραίο φαγητάκι…δεν θέλαμε και τίποτα καλύτερο για να περάσουμε το τελευταίο μας απόγευμα…
Το βραδάκι επιστρέψαμε με μια μικρή κατάθλιψη που έπρεπε να ετοιμάσουμε τα πράγματα μας μιας και την επομένη φεύγαμε, τα ετοιμάσαμε στα γρήγορα και βγήκαμε πάλι έξω. Πήγαμε στη Λέσχη των ταξιδευτών όπου και τους είχαμε υποσχεθεί ότι θα πάμε πριν φύγουμε…ήπιαμε 1,2,3…(σταματώ εδώ) ποτά και αποχαιρετίσαμε το Βελιγράδι τσουγκρίζοντας…. Živeli….

Last edited by a moderator:

GTS

Member
Πάντα τέτοια φιλενάδα...αν και τώρα περιμένουμε τον βομβαρδισμό της πόλης από το ΝΑΤΟ μετά την επίσκεψή σου :D

mfish

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Πάντα τέτοια φιλενάδα...αν και τώρα περιμένουμε τον βομβαρδισμό της πόλης από το ΝΑΤΟ μετά την επίσκεψή σου :D
μην αγχωνεσαι , πηγα ηδη εγω και δεν εγινε τπτ, εγω ειμαι η πιο κατσικοποδαρη της παρεας :haha:

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Το χιούμορ και ειδικά το κακό έχει και αυτό κάποια όρια...:D

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Να συμπληρώσω και κάποιες εξτρα πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται.
Στο Βελιγράδι μείναμε σε αυτό το μικρό hostel Selection Apartments , στην ουσία είναι ένας χώρος με 3 διαμερίσματα όλα με προσωπικό μπάνιο αλλά μόνο το ένα ήταν en-suite. Ήταν κεντρικότατο μέσα στο Stari Grad πληρώναμε γύρω στα 45 ευρώ την ημέρα και στην τιμή ήταν δωρεάν η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Επίσης το παιδί που τα είχε ο Ivan μας έδωσε σέρβικο καρτοκινητό με μονάδες μέσα ώστε να καλούμε ταξί ή οτι τηλέφωνο θέλουμε εντός Σερβίας για να μη χρεώνουμε τα δικά μας. Επίσης με 15 ευρώ το άτομο σε πάει σε όλα τα αξιοθέατα εκτός και εντός πόλης και στο βουνό Avala ή όπου αλλού θες. Εμείς δεν το κάναμε θέλαμε να περπατήσουμε περισσότερο αλλά απλά το αναφέρω...εξάλλου είναι πολύ καλή παρέα...
Επίσης για όποιον πάει στον τάφο του Τίτο εκεί κοντά βρίσκεται ένα πολύ ωραίο πάρκο το Topcider, εμείς δεν πήγαμε λόγω χιονιού αλλά αν έχει καλό καιρό αξίζει μια βόλτα...Από τιμές το Βελιγράδι είναι φτηνό με 15 ευρω το άτομο τρως και πίνεις πολύ...ίσως και με πολύ λιγότερα αλλά εμείς πίναμε αρκετά οπότε δεν μπορώ να είμαι τελείως ακριβής...Στα μπαράκια τώρα η μπύρα έκανε από 1,25-1,80 ευρώ, τα ποτά γύρω στα 2,5 και τα κοκτέηλ από 2,5-5. Σε κλαμπ δεν πήγα αλλά καλά λόγια λέγονται για το Resava by Ana 4 Pištolja...

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
O σκοπός του ταξιδιού, κάτι μου λέει ότι κρύβεται στον τίτλο.
Για τις φωτογραφίες βέβαια, δεν έχω λόγια. Καταπληκτικές , είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.

apodrasi

Member
Επόμενο Ταξίδι
France
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα-Ινδία-Περού

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636