giannismits
Member
- Μηνύματα
- 3.497
- Likes
- 11.811
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Κεφάλαιο 2 - Ταλίν: Η άφιξη και οι οχυρώσεις στην παλιά πόλη!
- Κεφάλαιο 3 - Ταλίν: Παλιά πόλη (All-linn και Toompea)
- Κεφάλαιο 4 - Ταλίν: Kadriorg και Pirita
- Κεφάλαιο 5 - Ταλίν: Καταρράκτες Jägala και η εναλλακτική Kalamaja!
- Κεφάλαιο 6 - Ταλίν: Μια φυλακή μια παραλία και τα φώτα της πόλης!
- Κεφάλαιο 7 - Narva: Στα σύνορα με τη Ρωσία!
- Κεφάλαιο 8 - Ελσίνκι: 4 χρόνια μετά!
- Κεφάλαιο 9 - Ρίγα: Η άφιξη και η Παλιά πόλη (Vecrīga)!
- Κεφάλαιο 10 - Ρίγα: Κέντρο (Centrs) και σούρουπο στον Νταουγκάβα!
- Κεφάλαιο 11 - Ρίγα: Η Aρτ νουβό συνοικία, η hipstery γειτονιά και η Jurmala!
- Κεφάλαιο 12 - Ρίγα: Κεντρική αγορά και αριστερή όχθη του Νταουγκάβα!
Σίγουρα ο τίτλος αυτός κάτι σας θυμίζει. Μετά το σκανδιναβικό τουρλού του 2015 ήρθε η ώρα του Βαλτικού τουρλού! Και ενώ όλοι θα περίμεναν πως αυτό περιλαμβάνει τις τρεις βαλτικές χώρες είπα να ''μαγειρέψω'' αυτό το τουρλού λίγο διαφορετικά. Πάντα όμως με τα σωστά ποιοτικά υλικά! Λετονία, Εσθονία και λίγη Φινλανδία. Και μπορεί η Φινλανδία να είναι στην σκανδιναβική χερσόνησο, εγώ τη βάζω στο βαλτικό μενού επειδή βρέχεται από τη βαλτική θάλασσα. Το Ελσίνκι το είχαμε δει και το 2015 σε ένα φθινοπωρινό σχεδόν χειμωνιάτικο σκηνικό. Ήθελα λοιπόν να έχω ακόμα μια ευκαιρία να το δω και- ας το πούμε- καλοκαίρι αυτή τη φορά και να γνωρίσω σημεία της πόλης που δεν είχα δει στην προηγούμενη επίσκεψή μας.
Το 2017 είχαμε κάνει καλοκαιρινές διακοπές σε Μάλτα και Σικελία, και ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι που μπορέσαμε να συνδυάσουμε αξιοθέατα, μνημεία, διαδρομές αλλά και μπάνια στη θάλασσα. Κάτι τέτοιο είχα και για φέτος στο μυαλό μου. Όμως… που πας ρε Καραμήτρο για μπάνιο στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής σε μια από τις πιο κρύες θάλασσες και με κάπως πιο ανοιξιάτικες - φθινοπωρινές θερμοκρασίες? Ο καημένος ο Rose πίστεψε πως θα βουτήξει στα νερά της βαλτικής και θα λιαστεί στον ήλιο ετοιμάζοντας μαγιό και αντηλιακά, αλλά η προειδοποίηση έγινε από μένα λίγες βδομάδες πριν! Ξέχνα βουτιές και ηλιοθεραπεία γιατί θα ο καιρός θα είναι νεφελώδεις με ηλιοφάνεια κατά διαστήματα, οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στη βαλτική τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου!
Έτσι λοιπόν το πήραμε απόφαση πως πάμε ένα φθινοπωρινό ταξίδι εν μέσω καλοκαιριού! Τελικά δεν ήταν άσχημα να τριγυρνάμε με τα μπουφανάκια μας όταν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες είχε 37-38 βαθμούς! Όμως ακόμα και ψύχρα που είχε ώρες ώρες, σε πείσμα της αλλόκοτης για τα ελληνικά δεδομένα θερμοκρασίας, εμφανιστήκαμε και με κοντομάνικα και με βερμούδα. Την ημέρα και καθώς ήμασταν στον ήλιο ξεθαρρεύαμε και ήμασταν με τα κοντομάνικα μας, όταν όμως βράδιαζε είχε 15 βαθμούς και χαμηλότερα σε σημείο να κρυώνουμε. Δυο βδομάδες πριν πάμε εμείς η θερμοκρασία για λίγες μέρες στην περιοχή ήταν 26-30 βαθμοί! Και τρεις μέρες πριν πάμε έπεσε κατακόρυφα. Θα ήμασταν απίστευτα τυχεροί αν πετυχαίναμε τόσο ψηλή θερμοκρασία. Όπως και να έχει ήταν μια εμπειρία και ένα διαφορετικό καλοκαιρινό ταξίδι που όμως θα ολοκληρωνόταν με μια βουτιά στην κρύα βαλτική θάλασσα.
Και μιας και λέω για θάλασσες. Όντως οι χώρες αυτές έχουν παραλίες? Φυσικά και έχουν και μάλιστα πολλές. Αν έχει καλή θερμοκρασία θα δείτε πολλούς να απολαμβάνουν τον ήλιο στην άμμο. Όμως λίγοι είναι οι τολμηροί που θα τολμήσουν μια βουτιά στα κρύα νερά. Παραλίες οργανωμένες ή παραλίες αγνές οι επιλογές είναι πολλές ειδικά στην Εσθονία και σε ελάχιστη απόσταση από το Ταλίν. Εμείς ψάχνοντας στιγμές χαλάρωσης βάλαμε στο πρόγραμμά μας κάποιες επισκέψεις σε παραλίες και άραγμα στις αμμουδιές. Και ήταν μια καλή ανάπαυλα από τα αμέτρητα χιλιόμετρα που ρίχναμε όλη τη μέρα.
Παραλία Majori στην απίθανη Jurmala το φημισμένο θέρετρο της Λετονίας
Παραλία Russalka, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ταλίν
Παραλία Pirita, η πιο διάσημη παραλία του Ταλίν
Pikakari, η άλλη δημοφιλής παραλία στο Ταλίν
Παραλία Hietaranta, Ελσίνκι
Όμως το ζητούμενο δεν είναι οι παραλίες και οι θάλασσες στη Βαλτική. Είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά με το Ταλίν και τη Ρίγα. Όμως πριν το ταξίδι σκεφτόμουν, τι θα δω? Και πάλι παλιές πόλεις, με καλντερίμια, με μεσαιωνικές εκκλησίες, με πλακόστρωτα και τουριστικά μαγαζιά. Πόσο να με συνεπάρει το ίδιο σκηνικό. Κι όμως για ακόμα μια φορά οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν. Ακόμα μια φορά εντυπωσιάστηκα και από τις δυο πόλεις παρ’ όλο που πλέον έχω δει πάρα πολλές πόλεις αυτού του στυλ. Όταν όμως κάτι είναι όμορφο, ζωντανό και διατηρημένο άριστα δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Όταν σου προσφέρει πανοράματα εκπληκτικά να αγναντεύεις από ψηλά πανέμορφες πόλεις. Η Βαλτική είναι όμορφη! Μεσαιωνικά σοκάκια, σκανδιναβικό design, ανατολικό φολκλόρ και συγχρόνως μοντέρνα ευρωπαϊκή ψυχή!
Σημαντικό στο ταξίδι αυτό, ήταν και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μου με το Ελσίνκι! Ίσως γι'αυτό επέλεξα να το επισκεφτούμε και πάλι ώστε να φτιάξουν οι σχέσεις μας! Να ξαναδούμε αυτή τη σύγχρονη ''Γη της Επαγγελίας''! Το Ελσίνκι σύμφωνα με ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία, έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο χάρη στην εύκολη πρόσβαση των κατοίκων στη φύση, στην ασφάλεια, στην καθαριότητα, στην υγειονομική περίθαλψη, στις συγκοινωνίες και στο πρότυπο -και δωρεάν- εκπαιδευτικό σύστημα που απολαμβάνουν. Και στην κορυφή του φινλανδικού στέμματος βρίσκεται φυσικά το Ελσίνκι. Η παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Φινλανδίας με αμέτρητα κατάφυτα νησάκια γύρω της, με πολλά παραθαλάσσια μονοπάτια, τεράστιους πλακόστρωτους πεζοδρόμους, και με πολύ design, περισσότερο από όσο μπορεί να χωνέψει ένας μέσος κοινός θνητός! Μάλλον για τους Φινλανδούς η αισθητική δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά ζήτημα πολιτισμικού DNA!
Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη Oodi είναι το νέο διαμάντι του Ελσίνκι που μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο κατέγραψε περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις. Ενώ το υπόγειο Μουσείο Τέχνης Amos Rex είναι επίσης μια νέα ενδιαφέρουσα προσθήκη στην πόλη και πλέον αγαπημένο μέρος για τους κατοίκους. Το Ελσίνκι το βρήκα αλλαγμένο μέσα σε τέσσερα χρόνια , είδα μια άλλη πόλη πιο δραστήρια, πιο ζωντανή και πιο φωτεινή. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα την δω και 3η φορά, ίσως για να ολοκληρώσουμε την φινλανδική εμπειρία με μια επίσκεψη σε κάποια από τις 1,6 εκατομμύρια σάουνες που υπάρχουν στη χώρα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στα λιλιπούτεια νησιά που περιβάλλουν το Ελσίνκι.
Το Ταλίν εύκολα το χαρακτηρίζεις κουκλίστικο και παραμυθένιο με μεσαιωνικό ταμπεραμέντο! Η μικρή πρωτεύουσα της Εσθονίας των 430 χιλ. κατοίκων, βρίσκεται στη νότια πλευρά του φινλανδικού κόλπου μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Η Παλιά Πόλη του Ταλίν με τους εντυπωσιακούς πύργους της αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, αλλά απορώ ποια είναι τελικά η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη μιας και αυτόν τον τίτλο τον έχουν δώσει σε αμέτρητες πόλεις. Αλλά δεν έχει σημασία γιατί και η παλιά πόλη του Ταλίν είναι μια ομορφιά! Μια ενδιαφέρουσα πόλη με μεσαιωνική αύρα που ταυτόχρονα κοιτάει το σύγχρονο μέλλον της δυναμικά και με αυτοπεποίθηση!
Το Ταλίν συχνά χαρακτηρίζεται ως η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης! Αποτελεί ιδρυτική πόλη πολλών διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Skype ενώ θα φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας τεχνολογίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Εσθονία είναι χαρακτηρισμένη ως παγκόσμια πόλη και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 ψηφιακών πόλεων παγκοσμίως. Από το 2000 το δωρεάν Wi-Fi έγινε πλέον κάτι συνηθισμένο. Το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε γενικές εκλογές με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου. Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού.
Η αρχή έγινε το 1992 όταν στο νεοσύστατο κράτος, η κυβέρνηση των 35αρηδων έφερε στην Εσθονία ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα, ελεύθερο εμπόριο, σταθερό νόμισμα και ιδιωτικοποιήσεις. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν και με καθαρό μητρώο! Η επιτυχία της Εσθονίας δεν είναι τόσο η απαλλαγή από την απαρχαιωμένη τεχνολογία όσο η αποβολή του απαρχαιωμένου τρόπου σκέψης!
Από την άλλη το απόλυτο θηλυκό η Ρίγα! Στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα, η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής. Μια ντίβα που ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά! Αν και με πληθυσμό 700 χιλ. κατοίκους, έχει την εικόνας μια αληθινής μητρόπολης. Είναι ζωντανή, κεφάτη και άκρως γοητευτική. Με υπέροχα πάρκα, με μια παλιά πόλη επιβλητική και πανέμορφη, ενώ λίγο έξω από την παλιά πόλη, στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται η εκπληκτική αρ νουβό συνοικία, η μεγαλύτερη στον κόσμο για την οποία η Ρίγα είναι διεθνώς διάσημη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα αρ νουβό κτίρια της Ευρώπης.
Λίγη ιστορία και λίγα στοιχεία
Η πορεία των δύο χωρών μέσα στους αιώνες είναι σχεδόν κοινή. Η Εσθονία και η Λετονία αποτέλεσαν σημαντικούς εμπορικούς κόμβους, ιδιαίτερα από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, όταν και απέκτησαν ακόμη περισσότερη σημασία ως μέρος της Χανσεατικής Ένωσης. Από το 1710 η Εσθονία και η Λετονία άνηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία όμως διατήρησαν την εθνική και οικονομική τους αυτονομία. Όμως κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οι τακτικές εκρωσσοποίησης έγιναν πιο έντονες. Το 1918 η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο χωρών όμως κατά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940, οι σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στις δυο χώρες και επέβαλαν ένα καθεστώς τρόμου ξεκινώντας μαζικές απελάσεις. Στη συνέχεια καταλήφθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία κατά την περίοδο 1941 - 1944. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο σοβιετικός κόκκινος στρατός κατέλαβε τις βαλτικές χώρες κι έτσι πέρασαν ξανά στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης ως Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες. Επαναλήφθηκε μια σαρωτική επιχείρηση με σκοπό τις μαζικές απελάσεις πολλών χιλιάδων κατοίκων των Βαλτικών χωρών με σκοπό να μειωθεί η αντι-σοβιετική δραστηριότητα. Τα επόμενα χρόνια αλλοιώθηκε η εθνική σύσταση του πληθυσμού των Βαλτικών χωρών με την μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ρώσων εργατών, περιορίζοντας έτσι το ποσοστό των γηγενών από 95% που ήταν το 1940 στο 62%. Το 1991 έγινε η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, και η επανίδρυση τους σε δημοκρατικά κράτη.
Είναι γνωστό και μάλιστα πολλοί καμαρώνουν ανοιχτά γι’αυτό, ότι οι κάτοικοι των Βαλτικών χωρών καθώς και οι Ουκρανοί, κατατάχθηκαν εθελοντικά στα ες-ες στο πλευρό των ναζί για την επιχείρηση του Χίτλερ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, με την ελπίδα ότι οι ναζί θα τους βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ε.Σ.Σ.Δ. Καθώς ο Στάλιν έστειλε χιλιάδες φιλοναζί και αντιφρονούντες να σαπίσουν στα γκουλάγκ της Σιβηρίας, οι χώρες αυτές θρηνούν και τιμούν τα θύματα αυτά καταδικάζοντας το κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως για τη Ναζιστική Γερμανία και τις θηριωδίες που διέπραξε σιωπούν!
Στη Λετονία οι Λετονοί αποτελούσαν το 62% του πληθυσμού, ενώ το 27% είναι Ρώσοι. Στη Ρίγα τα ποσοστά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Οι Λετονοί αποτελούν μόνο το 44% του πληθυσμού της Ρίγα, ενώ οι Ρώσοι το 38%. Στην Εσθονία το 69% είναι Εσθονοί και το 25% Ρώσοι. Στην περιφέρεια του Ταλίν το ποσοστό των Εσθονών είναι 60% και 36% είναι Ρώσοι! Οι Εσθονοί και οι Λετονοί δεν τρέφουν και μεγάλη συμπάθεια για τους Ρώσους που μένουν στις χώρες τους και θωρούν ότι ενώ οι Ρώσοι δεν ήθελαν την ανεξαρτησία ενώ από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι τους κατηγορούν για ρατσισμό απέναντί τους και ότι τους περιορίζουν τα προνόμια.
Κι ενώ τα Λετονικά ανήκουν στην υποομάδα των ανατολικών βαλτικών γλωσσών του σλαβικού κλάδου της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας (όπως και τα Λιθουανικά), η Εσθονική γλώσσα δεν είναι βαλτική γλώσσα. Ανήκει στο Φιννικό κλάδο των ουραλικών γλωσσών, είναι στενά συνδεδεμένη με τη φινλανδική, συνδέεται με μακρινή συγγένεια και με τα ουγγρικά και είναι μία από τις ελάχιστες γλώσσες της Ευρώπης που δεν έχει ινδοευρωπαϊκή προέλευση.
Εγώ είχα τη φαεινή ιδέα να αρχίσω να μαθαίνω κάποιες λέξεις και προτάσεις στα Εσθονικά και στα Λετονικά αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία τα μαθήματα και τα παράτησα. Γιατί το πιο πιθανό είναι να μιλούσα τις συγκεκριμένες γλώσσες όπως η Γαβριέλα τα Ελληνικά!
Το Πρόγραμμα
Είχαμε 7 ολόκληρες μέρες στη διάθεση μας και προβληματίστηκα πολύ πως θα κατανείμω τις μέρες. Στην αρχή σκέφτηκα το κλασικό, να μοιράσω τις μέρες στις 3 πρωτεύουσες της Βαλτικής. Όμως κάτι με σταματούσε. Ήθελα να δω το Ελσίνκι ξανά και η απόσταση δυο ωρών από το Ταλίν ήταν τόσο δελεαστική που δεν μπορούσα να το παραβλέψω. Ήθελα επίσης να μη ξεπετάξω τις πόλεις και να τις δω πιο χαλαρά χωρίς να τρέχω καθώς και να μπορέσω να δω και κάτι έξω από το τουριστικό κέντρο και να κάνουμε κάποια εκδρομή σε άλλη πόλη. Έτσι λοιπόν βγήκε από το πλάνο η Λιθουανία. Οι πτήσεις της Air Baltic ήταν πάρα πολύ βολικές από/προς Θεσσαλονίκη γιατί είχαν άφιξη πρωινή ώρα και αναχώρηση βραδινή. Έτσι είχαμε 7 ολόκληρες μέρες αλλά 6 διανυκτερεύσεις. Έτσι έβαλα 4 διανυκτερεύσεις στο Ταλίν και 2 στη Ρίγα.
Έτσι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
-Πτήση Θεσσαλονίκη-Ρίγα-Ταλίν
-4 διανυκτερεύσεις στο Ταλίν
-Εκδρομή με τρένο στη Νάρβα
-Ημερήσια στο Ελσίνκι
-2 διανυκτερεύσεις στη Ρίγα αλλά 3 μέρες στη διάθεση μας
-Αναχώρηση από Ρίγα με απευθείας πτήση για Θεσσαλονίκη
Η πτήση Θεσσαλονίκη-Ρίγα-Ταλίν κόστισε 100€ και η πτήση της επιστροφής Ρίγα-Θεσσαλονίκη 74€. Τα εισιτήρια τα έκλεισα μέσα Μάιου για τον Αύγουστο. Στη Νάρβα πήγαμε με το τρένο και εισιτήριο αγοράσαμε επιτόπου από το σταθμό, ενώ της επιστροφής τα κλείσαμε από το κινητό ενώ ήμασταν στη Νάρβα http://elron.ee/en/ . Στο Ελσίνκι πήγαμε με πλοίο της Talink https://booking.tallink.com/ Τα εισιτήρια τα έκλεισα μέσα στο καλοκαίρι λίγες βδομάδες πριν το ταξίδι και κόστισαν 30€ το άτομο. Προτίμησα την Talink έναντι της Viking line https://www.sales.vikingline.com/ γιατί ήταν ελάχιστα πιο φτηνή, κατά μισή ώρα γρηγορότερη και κυρίως γιατί είχε καλύτερα ωράρια. Το εισιτήριο του λεωφορείου για Ρίγα επίσης το έκλεισα λίγες βδομάδες νωρίτερα. Κόστισε 18,20€ και το έκλεισα από την Ecolines https://ecolines.net/international/en . Φυσικά υπάρχει και η Lux express https://ticket.luxexpress.eu/ στην οποία αν κλείσεις πολύ νωρίτερα μπορείς να βρεις και εισιτήρια με 10€ περίπου.
Ακόμα ένα ταξίδι λοιπόν που χρησιμοποιήσαμε όλα τα μεταφορικά μέσα. Αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, λεωφορείο ενώ εκτός πόλεως κινηθήκαμε με λεωφορεία και τραμ. Μόνο σε μετρό δεν μπήκαμε μιας και οι βαλτικές χώρες δεν έχουν! Αυτό λοιπόν είναι το φετινό ταξιδιωτικό μας τουρλού! Μια μικρή γεύση από τις δυο πρωταγωνίστριες του ταξιδιού στα παρακάτω βίντεο! Μη περιμένετε βίντεο υπερπαραγωγή σαν του αρχιμάστορα @georgeant Δυστυχώς η μηχανή μου βγάζει μέτριας ποιότητας βίντεο. Η δε μικρή μάλλον είναι για πέταμα διότι ο φακός της είναι γεμάτος στίγματα τα οποία δεν είχα πάρει χαμπάρι. Ευτυχώς τράβηξα λίγα βίντεο με αυτήν. Θα σας αποζημιώσω με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!
Ταλίν
Ρίγα
Το 2017 είχαμε κάνει καλοκαιρινές διακοπές σε Μάλτα και Σικελία, και ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι που μπορέσαμε να συνδυάσουμε αξιοθέατα, μνημεία, διαδρομές αλλά και μπάνια στη θάλασσα. Κάτι τέτοιο είχα και για φέτος στο μυαλό μου. Όμως… που πας ρε Καραμήτρο για μπάνιο στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής σε μια από τις πιο κρύες θάλασσες και με κάπως πιο ανοιξιάτικες - φθινοπωρινές θερμοκρασίες? Ο καημένος ο Rose πίστεψε πως θα βουτήξει στα νερά της βαλτικής και θα λιαστεί στον ήλιο ετοιμάζοντας μαγιό και αντηλιακά, αλλά η προειδοποίηση έγινε από μένα λίγες βδομάδες πριν! Ξέχνα βουτιές και ηλιοθεραπεία γιατί θα ο καιρός θα είναι νεφελώδεις με ηλιοφάνεια κατά διαστήματα, οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στη βαλτική τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου!
Έτσι λοιπόν το πήραμε απόφαση πως πάμε ένα φθινοπωρινό ταξίδι εν μέσω καλοκαιριού! Τελικά δεν ήταν άσχημα να τριγυρνάμε με τα μπουφανάκια μας όταν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες είχε 37-38 βαθμούς! Όμως ακόμα και ψύχρα που είχε ώρες ώρες, σε πείσμα της αλλόκοτης για τα ελληνικά δεδομένα θερμοκρασίας, εμφανιστήκαμε και με κοντομάνικα και με βερμούδα. Την ημέρα και καθώς ήμασταν στον ήλιο ξεθαρρεύαμε και ήμασταν με τα κοντομάνικα μας, όταν όμως βράδιαζε είχε 15 βαθμούς και χαμηλότερα σε σημείο να κρυώνουμε. Δυο βδομάδες πριν πάμε εμείς η θερμοκρασία για λίγες μέρες στην περιοχή ήταν 26-30 βαθμοί! Και τρεις μέρες πριν πάμε έπεσε κατακόρυφα. Θα ήμασταν απίστευτα τυχεροί αν πετυχαίναμε τόσο ψηλή θερμοκρασία. Όπως και να έχει ήταν μια εμπειρία και ένα διαφορετικό καλοκαιρινό ταξίδι που όμως θα ολοκληρωνόταν με μια βουτιά στην κρύα βαλτική θάλασσα.
Και μιας και λέω για θάλασσες. Όντως οι χώρες αυτές έχουν παραλίες? Φυσικά και έχουν και μάλιστα πολλές. Αν έχει καλή θερμοκρασία θα δείτε πολλούς να απολαμβάνουν τον ήλιο στην άμμο. Όμως λίγοι είναι οι τολμηροί που θα τολμήσουν μια βουτιά στα κρύα νερά. Παραλίες οργανωμένες ή παραλίες αγνές οι επιλογές είναι πολλές ειδικά στην Εσθονία και σε ελάχιστη απόσταση από το Ταλίν. Εμείς ψάχνοντας στιγμές χαλάρωσης βάλαμε στο πρόγραμμά μας κάποιες επισκέψεις σε παραλίες και άραγμα στις αμμουδιές. Και ήταν μια καλή ανάπαυλα από τα αμέτρητα χιλιόμετρα που ρίχναμε όλη τη μέρα.
Παραλία Majori στην απίθανη Jurmala το φημισμένο θέρετρο της Λετονίας
Παραλία Russalka, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ταλίν
Παραλία Pirita, η πιο διάσημη παραλία του Ταλίν
Pikakari, η άλλη δημοφιλής παραλία στο Ταλίν
Παραλία Hietaranta, Ελσίνκι
Όμως το ζητούμενο δεν είναι οι παραλίες και οι θάλασσες στη Βαλτική. Είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά με το Ταλίν και τη Ρίγα. Όμως πριν το ταξίδι σκεφτόμουν, τι θα δω? Και πάλι παλιές πόλεις, με καλντερίμια, με μεσαιωνικές εκκλησίες, με πλακόστρωτα και τουριστικά μαγαζιά. Πόσο να με συνεπάρει το ίδιο σκηνικό. Κι όμως για ακόμα μια φορά οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν. Ακόμα μια φορά εντυπωσιάστηκα και από τις δυο πόλεις παρ’ όλο που πλέον έχω δει πάρα πολλές πόλεις αυτού του στυλ. Όταν όμως κάτι είναι όμορφο, ζωντανό και διατηρημένο άριστα δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Όταν σου προσφέρει πανοράματα εκπληκτικά να αγναντεύεις από ψηλά πανέμορφες πόλεις. Η Βαλτική είναι όμορφη! Μεσαιωνικά σοκάκια, σκανδιναβικό design, ανατολικό φολκλόρ και συγχρόνως μοντέρνα ευρωπαϊκή ψυχή!
Σημαντικό στο ταξίδι αυτό, ήταν και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μου με το Ελσίνκι! Ίσως γι'αυτό επέλεξα να το επισκεφτούμε και πάλι ώστε να φτιάξουν οι σχέσεις μας! Να ξαναδούμε αυτή τη σύγχρονη ''Γη της Επαγγελίας''! Το Ελσίνκι σύμφωνα με ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία, έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο χάρη στην εύκολη πρόσβαση των κατοίκων στη φύση, στην ασφάλεια, στην καθαριότητα, στην υγειονομική περίθαλψη, στις συγκοινωνίες και στο πρότυπο -και δωρεάν- εκπαιδευτικό σύστημα που απολαμβάνουν. Και στην κορυφή του φινλανδικού στέμματος βρίσκεται φυσικά το Ελσίνκι. Η παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Φινλανδίας με αμέτρητα κατάφυτα νησάκια γύρω της, με πολλά παραθαλάσσια μονοπάτια, τεράστιους πλακόστρωτους πεζοδρόμους, και με πολύ design, περισσότερο από όσο μπορεί να χωνέψει ένας μέσος κοινός θνητός! Μάλλον για τους Φινλανδούς η αισθητική δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά ζήτημα πολιτισμικού DNA!
Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη Oodi είναι το νέο διαμάντι του Ελσίνκι που μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο κατέγραψε περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις. Ενώ το υπόγειο Μουσείο Τέχνης Amos Rex είναι επίσης μια νέα ενδιαφέρουσα προσθήκη στην πόλη και πλέον αγαπημένο μέρος για τους κατοίκους. Το Ελσίνκι το βρήκα αλλαγμένο μέσα σε τέσσερα χρόνια , είδα μια άλλη πόλη πιο δραστήρια, πιο ζωντανή και πιο φωτεινή. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα την δω και 3η φορά, ίσως για να ολοκληρώσουμε την φινλανδική εμπειρία με μια επίσκεψη σε κάποια από τις 1,6 εκατομμύρια σάουνες που υπάρχουν στη χώρα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένες στα λιλιπούτεια νησιά που περιβάλλουν το Ελσίνκι.
Το Ταλίν εύκολα το χαρακτηρίζεις κουκλίστικο και παραμυθένιο με μεσαιωνικό ταμπεραμέντο! Η μικρή πρωτεύουσα της Εσθονίας των 430 χιλ. κατοίκων, βρίσκεται στη νότια πλευρά του φινλανδικού κόλπου μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Η Παλιά Πόλη του Ταλίν με τους εντυπωσιακούς πύργους της αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, αλλά απορώ ποια είναι τελικά η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη μιας και αυτόν τον τίτλο τον έχουν δώσει σε αμέτρητες πόλεις. Αλλά δεν έχει σημασία γιατί και η παλιά πόλη του Ταλίν είναι μια ομορφιά! Μια ενδιαφέρουσα πόλη με μεσαιωνική αύρα που ταυτόχρονα κοιτάει το σύγχρονο μέλλον της δυναμικά και με αυτοπεποίθηση!
Το Ταλίν συχνά χαρακτηρίζεται ως η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης! Αποτελεί ιδρυτική πόλη πολλών διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Skype ενώ θα φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας τεχνολογίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Εσθονία είναι χαρακτηρισμένη ως παγκόσμια πόλη και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 ψηφιακών πόλεων παγκοσμίως. Από το 2000 το δωρεάν Wi-Fi έγινε πλέον κάτι συνηθισμένο. Το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε γενικές εκλογές με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου. Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού.
Η αρχή έγινε το 1992 όταν στο νεοσύστατο κράτος, η κυβέρνηση των 35αρηδων έφερε στην Εσθονία ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα, ελεύθερο εμπόριο, σταθερό νόμισμα και ιδιωτικοποιήσεις. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν και με καθαρό μητρώο! Η επιτυχία της Εσθονίας δεν είναι τόσο η απαλλαγή από την απαρχαιωμένη τεχνολογία όσο η αποβολή του απαρχαιωμένου τρόπου σκέψης!
Από την άλλη το απόλυτο θηλυκό η Ρίγα! Στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα, η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής. Μια ντίβα που ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά! Αν και με πληθυσμό 700 χιλ. κατοίκους, έχει την εικόνας μια αληθινής μητρόπολης. Είναι ζωντανή, κεφάτη και άκρως γοητευτική. Με υπέροχα πάρκα, με μια παλιά πόλη επιβλητική και πανέμορφη, ενώ λίγο έξω από την παλιά πόλη, στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται η εκπληκτική αρ νουβό συνοικία, η μεγαλύτερη στον κόσμο για την οποία η Ρίγα είναι διεθνώς διάσημη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα αρ νουβό κτίρια της Ευρώπης.
Λίγη ιστορία και λίγα στοιχεία
Η πορεία των δύο χωρών μέσα στους αιώνες είναι σχεδόν κοινή. Η Εσθονία και η Λετονία αποτέλεσαν σημαντικούς εμπορικούς κόμβους, ιδιαίτερα από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, όταν και απέκτησαν ακόμη περισσότερη σημασία ως μέρος της Χανσεατικής Ένωσης. Από το 1710 η Εσθονία και η Λετονία άνηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία όμως διατήρησαν την εθνική και οικονομική τους αυτονομία. Όμως κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οι τακτικές εκρωσσοποίησης έγιναν πιο έντονες. Το 1918 η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο χωρών όμως κατά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940, οι σοβιετικές δυνάμεις εισέβαλαν στις δυο χώρες και επέβαλαν ένα καθεστώς τρόμου ξεκινώντας μαζικές απελάσεις. Στη συνέχεια καταλήφθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία κατά την περίοδο 1941 - 1944. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο σοβιετικός κόκκινος στρατός κατέλαβε τις βαλτικές χώρες κι έτσι πέρασαν ξανά στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης ως Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες. Επαναλήφθηκε μια σαρωτική επιχείρηση με σκοπό τις μαζικές απελάσεις πολλών χιλιάδων κατοίκων των Βαλτικών χωρών με σκοπό να μειωθεί η αντι-σοβιετική δραστηριότητα. Τα επόμενα χρόνια αλλοιώθηκε η εθνική σύσταση του πληθυσμού των Βαλτικών χωρών με την μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ρώσων εργατών, περιορίζοντας έτσι το ποσοστό των γηγενών από 95% που ήταν το 1940 στο 62%. Το 1991 έγινε η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, και η επανίδρυση τους σε δημοκρατικά κράτη.
Είναι γνωστό και μάλιστα πολλοί καμαρώνουν ανοιχτά γι’αυτό, ότι οι κάτοικοι των Βαλτικών χωρών καθώς και οι Ουκρανοί, κατατάχθηκαν εθελοντικά στα ες-ες στο πλευρό των ναζί για την επιχείρηση του Χίτλερ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, με την ελπίδα ότι οι ναζί θα τους βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ε.Σ.Σ.Δ. Καθώς ο Στάλιν έστειλε χιλιάδες φιλοναζί και αντιφρονούντες να σαπίσουν στα γκουλάγκ της Σιβηρίας, οι χώρες αυτές θρηνούν και τιμούν τα θύματα αυτά καταδικάζοντας το κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως για τη Ναζιστική Γερμανία και τις θηριωδίες που διέπραξε σιωπούν!
Στη Λετονία οι Λετονοί αποτελούσαν το 62% του πληθυσμού, ενώ το 27% είναι Ρώσοι. Στη Ρίγα τα ποσοστά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Οι Λετονοί αποτελούν μόνο το 44% του πληθυσμού της Ρίγα, ενώ οι Ρώσοι το 38%. Στην Εσθονία το 69% είναι Εσθονοί και το 25% Ρώσοι. Στην περιφέρεια του Ταλίν το ποσοστό των Εσθονών είναι 60% και 36% είναι Ρώσοι! Οι Εσθονοί και οι Λετονοί δεν τρέφουν και μεγάλη συμπάθεια για τους Ρώσους που μένουν στις χώρες τους και θωρούν ότι ενώ οι Ρώσοι δεν ήθελαν την ανεξαρτησία ενώ από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι τους κατηγορούν για ρατσισμό απέναντί τους και ότι τους περιορίζουν τα προνόμια.
Κι ενώ τα Λετονικά ανήκουν στην υποομάδα των ανατολικών βαλτικών γλωσσών του σλαβικού κλάδου της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας (όπως και τα Λιθουανικά), η Εσθονική γλώσσα δεν είναι βαλτική γλώσσα. Ανήκει στο Φιννικό κλάδο των ουραλικών γλωσσών, είναι στενά συνδεδεμένη με τη φινλανδική, συνδέεται με μακρινή συγγένεια και με τα ουγγρικά και είναι μία από τις ελάχιστες γλώσσες της Ευρώπης που δεν έχει ινδοευρωπαϊκή προέλευση.
Εγώ είχα τη φαεινή ιδέα να αρχίσω να μαθαίνω κάποιες λέξεις και προτάσεις στα Εσθονικά και στα Λετονικά αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία τα μαθήματα και τα παράτησα. Γιατί το πιο πιθανό είναι να μιλούσα τις συγκεκριμένες γλώσσες όπως η Γαβριέλα τα Ελληνικά!
Το Πρόγραμμα
Είχαμε 7 ολόκληρες μέρες στη διάθεση μας και προβληματίστηκα πολύ πως θα κατανείμω τις μέρες. Στην αρχή σκέφτηκα το κλασικό, να μοιράσω τις μέρες στις 3 πρωτεύουσες της Βαλτικής. Όμως κάτι με σταματούσε. Ήθελα να δω το Ελσίνκι ξανά και η απόσταση δυο ωρών από το Ταλίν ήταν τόσο δελεαστική που δεν μπορούσα να το παραβλέψω. Ήθελα επίσης να μη ξεπετάξω τις πόλεις και να τις δω πιο χαλαρά χωρίς να τρέχω καθώς και να μπορέσω να δω και κάτι έξω από το τουριστικό κέντρο και να κάνουμε κάποια εκδρομή σε άλλη πόλη. Έτσι λοιπόν βγήκε από το πλάνο η Λιθουανία. Οι πτήσεις της Air Baltic ήταν πάρα πολύ βολικές από/προς Θεσσαλονίκη γιατί είχαν άφιξη πρωινή ώρα και αναχώρηση βραδινή. Έτσι είχαμε 7 ολόκληρες μέρες αλλά 6 διανυκτερεύσεις. Έτσι έβαλα 4 διανυκτερεύσεις στο Ταλίν και 2 στη Ρίγα.
Έτσι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
-Πτήση Θεσσαλονίκη-Ρίγα-Ταλίν
-4 διανυκτερεύσεις στο Ταλίν
-Εκδρομή με τρένο στη Νάρβα
-Ημερήσια στο Ελσίνκι
-2 διανυκτερεύσεις στη Ρίγα αλλά 3 μέρες στη διάθεση μας
-Αναχώρηση από Ρίγα με απευθείας πτήση για Θεσσαλονίκη
Η πτήση Θεσσαλονίκη-Ρίγα-Ταλίν κόστισε 100€ και η πτήση της επιστροφής Ρίγα-Θεσσαλονίκη 74€. Τα εισιτήρια τα έκλεισα μέσα Μάιου για τον Αύγουστο. Στη Νάρβα πήγαμε με το τρένο και εισιτήριο αγοράσαμε επιτόπου από το σταθμό, ενώ της επιστροφής τα κλείσαμε από το κινητό ενώ ήμασταν στη Νάρβα http://elron.ee/en/ . Στο Ελσίνκι πήγαμε με πλοίο της Talink https://booking.tallink.com/ Τα εισιτήρια τα έκλεισα μέσα στο καλοκαίρι λίγες βδομάδες πριν το ταξίδι και κόστισαν 30€ το άτομο. Προτίμησα την Talink έναντι της Viking line https://www.sales.vikingline.com/ γιατί ήταν ελάχιστα πιο φτηνή, κατά μισή ώρα γρηγορότερη και κυρίως γιατί είχε καλύτερα ωράρια. Το εισιτήριο του λεωφορείου για Ρίγα επίσης το έκλεισα λίγες βδομάδες νωρίτερα. Κόστισε 18,20€ και το έκλεισα από την Ecolines https://ecolines.net/international/en . Φυσικά υπάρχει και η Lux express https://ticket.luxexpress.eu/ στην οποία αν κλείσεις πολύ νωρίτερα μπορείς να βρεις και εισιτήρια με 10€ περίπου.
Ακόμα ένα ταξίδι λοιπόν που χρησιμοποιήσαμε όλα τα μεταφορικά μέσα. Αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, λεωφορείο ενώ εκτός πόλεως κινηθήκαμε με λεωφορεία και τραμ. Μόνο σε μετρό δεν μπήκαμε μιας και οι βαλτικές χώρες δεν έχουν! Αυτό λοιπόν είναι το φετινό ταξιδιωτικό μας τουρλού! Μια μικρή γεύση από τις δυο πρωταγωνίστριες του ταξιδιού στα παρακάτω βίντεο! Μη περιμένετε βίντεο υπερπαραγωγή σαν του αρχιμάστορα @georgeant Δυστυχώς η μηχανή μου βγάζει μέτριας ποιότητας βίντεο. Η δε μικρή μάλλον είναι για πέταμα διότι ο φακός της είναι γεμάτος στίγματα τα οποία δεν είχα πάρει χαμπάρι. Ευτυχώς τράβηξα λίγα βίντεο με αυτήν. Θα σας αποζημιώσω με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!
Ταλίν
Ρίγα
Last edited by a moderator: