Τι θα απογίνουν τα ταξίδια αν επιστρέψουμε στη δραχμή?

alma

Member
και μια σειρα απο αποφασεις και οδηγιες της ΕΕ που διευκολυνουν την ελευθερη διακινηση, εγκατασταση και επαγγελματικη δραστηριοτητα των πολιτων της ΕΕ ανεξαρτητα αν η χωρα τους ανηκει στην ευρωζωνη ή οχι.

Οποτε το ευρω ειναι ασχετο με ολα αυτα. Οποτε ας μη γραφουμε ο,τι μαλακια μας κατεβαινει στο κεφαλι.
Ακριβώς.Όπως ακριβώς τις ίδιες ελευθερίες στη μετακίνηση έχουν και οι χώρες της ΕΕ που είναι εκτός ευρώ.

kabamarou

Member
Στην Θεσσαλονίκη την λέξη τσίπης δεν την έχω ακούσει ποτέ.Εδώ λέμε το ματζίρης :)

Παλιότερα οι άνθρωποι δηλαδή είχαν χρήματα αλλά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εύκολα ενώ τώρα μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα αλλά δεν έχουν χρήματα:haha:
Καλά που υπήρξε και μια ενδιάμεση περίοδος τουλάχιστον και επωφελήθηκα.

Last edited:

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Εδώ λέμε το ματζίρης :)
Και αμακατζης ή πιο απλα τζαμπατζης και στη ρατσιστικη του εκφραση γυφτος, εβραιος.

Απο την αλλη στη Γαλλια υπαρχουν περισσοτερες απο τριαντα λεξεις για να περιγραψεις τον συγκεκριμενο τυπο ανθρωπου. Αναμεσα τους και η λεξη grec (= Ελληνας), ευτυχως οχι τοσο διαδεδομενη.

emouli

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Και αμακατζης ή πιο απλα τζαμπατζης
Αυτά που λες συνοψίζονται στην έκφραση: "Του κούτρα η μάνα ποτέ δεν κλαίει". Πάντως άλλο τζαμπατζής, άλλο τσίπης.
Τελείως άστοχη η χρήση της λέξης Έλληνας απ' τους Γάλλους για τη συγκεκριμένη περιγραφή. Έχουμε πολλά κουσούρια αλλά καρμίρηδες δεν μας λες.

alma

Member
Όσους ξένους ξέρω λένε τους Έλληνες σπάταλους, ότι κερνάνε όλο τον κόσμο κλπ....

Borealis

Member
Και αμακατζης ή πιο απλα τζαμπατζης και στη ρατσιστικη του εκφραση γυφτος, εβραιος.

Απο την αλλη στη Γαλλια υπαρχουν περισσοτερες απο τριαντα λεξεις για να περιγραψεις τον συγκεκριμενο τυπο ανθρωπου. Αναμεσα τους και η λεξη grec (= Ελληνας), ευτυχως οχι τοσο διαδεδομενη.
Νομίζω είναι περίπου συνώνυμη του απατεωνίσκου και όχι του ματζίρη, εσύ εκεί μπορείς να το ψάξεις καλύτερα, αλλά ξέρω ότι κατά τον ύστερο μεσαίωνα και μέχρι τον 19 αιώνα αυτή ήταν η σημασία της.

emouli

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Όσο μεγαλώνεις τόσο παραξενεύεις και δεν θέλεις να σε χαλάνε απο τις ανέσεις σου και τη σειρά σου ... οπότε @emouli θάθελα την άποψή σου και όταν καβατζάρεις τα 50 και πλησιάζεις για τα 60...αν ζω βέβαια...:)
Συμφωνώ μέχρι ενός σημείου, αλλά θεωρώ πως είναι και θέμα ανθρώπου (χαρακτήρα) και πώς έχει μάθει κανείς. Η γιαγιά μου -για να καταλάβεις- μέχρι πριν δυο χρόνια (στα 85 της) φιλοξενούσε τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τα δισέγγονά της και συχνά-πυκνά και φίλους αυτών. Κι από περιποίηση... 5 αστέρων! Η μαγειρική δε ήταν αποκλειστικότητά της. Νταξει, τι να λέμε τώρα... ακούραστη. Απίστευτος άνθρωπος! Οπότε κι εγώ που έχω μεγαλώσει κάπως έτσι, ψοφάω για παρέα και γενικά έχω φιλοξενήσει (κι έχω φιλοξενηθεί) πάμπολλες φορές κι όχι μόνο στο εξοχικό αλλά κι εδώ στην Αθήνα. Για να μη μιλήσω και για τα τραπεζώματα που ειδικά παλιότερα τα έστηνα για ψύλλου πήδημα.

Αν η γιαγιά σου σε έμαθε και να μαγειρεύεις, οι συνταγές θα είναι πολύ πικάντικες...υποπτεύομαι...
Η γιαγιά μου είναι κορυφαία μαγείρισσα, αξεπέραστη! Και οι τρεις κόρες της είναι κι αυτές εξαιρετικές. Οπότε έχει περάσει και σε 'μένα η τέχνη αν και με τοποθετώ πιο χαμηλά.
Πάντως όποιος έχει φάει ντολμαδάκια γιαλαντζί και γεμιστά από τα χεράκια της γιαγιάς παραμιλάει.

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ευχαριστω πολύ!! Ωστοσο, από συμπτωση τα ταξίδια που θυμαμαι ηταν οντως σε τριτες χωρες, με την Εςυρωπη από τοτε δεν τα ειχα καλα... :)
to 86 για Λονδίνο το 89 για Γαλλία είχε περιορισμούς. Στη τράπεζα έκανα συνάλλαγμα όσο δικαιούμουν και το σημείωναν στο διαβατήριο. Επιπλέον χρήματα αν ήθελα στη βαλίτσα

σαιτας

Member
Σαφεστατα και υπηρχαν ορια και εγραφαν στο διαβατηριο.Επισης το ποσον του συναλλαγματος ηταν για εναν χρονο. Απο το 1987 λοιπον...
Scan_Pic0036.jpg

Παλιότερα οι άνθρωποι δηλαδή είχαν χρήματα αλλά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εύκολα ενώ τώρα μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα αλλά δεν έχουν χρήματα:haha:
Οχι δεν ειχαν χρηματα για ταξιδια στο εξωτερικο. Το κοστος και μονο των εισιτηριων ηταν υψηλο.

fotast

Member
Δεν το ήξερα ότι υπήρχαν περιορισμοί στην δεκαετία του 80.Νόμιζα ότι είχαν καταργηθεί αυτόματα με την είσοδο στην ΕΟΚ.
Πότε λοιπόν έγινε η απελευθέρωση;Θυμάται κανείς;

σαιτας

Member
Λογικα απο το 1995 με την ισχυ της συμφωνιας του σεγκεν. Παντως ταξιδευοντας με τρενο απο Ιταλια σε Γερμανια το 1993 , μετα συνορα αυστριας- γερμανιας , με εψαξαν κανονικα, με ρωτησαν αν εχω να δηλωσω τσιγαρα-ποτα ποσα χρηματα εχω (εψαξαν το πορτοφολι)κ.λ.π

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom