Τι θα απογίνουν τα ταξίδια αν επιστρέψουμε στη δραχμή?

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ε,τι γινόταν.Το αντάλλασσαν όλοι παράνομα με δολάρια.
Τα υπόλοιπα είναι οικονομικά καφενείου.

Borealis

Member
Έχει κανείς προσωπική άποψη/εμπειρία του τι γινόταν με/για το συνάλλαγμα (και όχι μόνο) στις πρώην ανατολικές χώρες (Βουλγαρία - περισσότερο, Γιουγκοσλαβία - λίγο λιγότερο) πριν και λίγο πριν την κατάρρευση των καθεστώτων; Αν ναι, μπορεί να κάνει μια εκτίμηση (στο επί δέκα) τι πρόκειται να συμβεί και εδώ - αν πάμε σε νέο χρεωκοπημένο νόμισμα...
Μια χαρά μαύρη αγορά, βγάζαμε μέχρι και 20% στο δολλάριο, καλές εποχές! (ελπίζω να μη τις ζήσουμε εμείς).

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
ελπίζω να μη τις ζήσουμε εμείς.
Αυτό εννοούσα. Εσύ μια χαρά μαύρη αγορά έκανες. Εκείνοι πώς ζούσαν ήξερες; Είχες πάει σε κανένα σπίτι να δεις; Όχι των φτωχών. Σε καθηγητή Παν/μίου - ας πούμε. Χειρότερα απ' ό,τι είναι οι σημερινοί "φτωχοί" στην Ελλάδα. Άσε Κώστα, να ευχόμαστε να μην έλθει αυτή η ώρα γιατί τότε θα δούμε τον "καλό" χαρακτήρα του Έλληνα...

Borealis

Member
Αυτό εννοούσα. Εσύ μια χαρά μαύρη αγορά έκανες. Εκείνοι πώς ζούσαν ήξερες; Είχες πάει σε κανένα σπίτι να δεις; Όχι των φτωχών. Σε καθηγητή Παν/μίου - ας πούμε. Χειρότερα απ' ό,τι είναι οι σημερινοί "φτωχοί" στην Ελλάδα. Άσε Κώστα, να ευχόμαστε να μην έλθει αυτή η ώρα γιατί τότε θα δούμε τον "καλό" χαρακτήρα του Έλληνα...
Ειρωνικά το είπα φυσικά, γιατί ήξερα καλά πως ζουν καθώς έμενα στα σπίτια τους για αρκετά χρόνια. Πηγαίναμε όλα τα κωλόπαιδα φορτωμένα στα δολλάρια και αυτοί πίστευαν ότι ερχόμαστε από τη γη της επαγγελίας.

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Oσο σημαντικά και να ναι τα ταξίδια ,σε μια χρεωκοπημένη χώρα(αυτο δεν σημαινει η επιστροφη στη δραχμή?)φοβαμαι οτι ειναι το λιγοτερο που θα λειψει ακομα και σε αυτους που τα θεωρουν πολύ σημαντικό αγαθο(ειμαι και εγώ μια απο αυτους).Στο σεναριο της πτωχευσης ,η ελλειψη ταξιδιών δεν είναι αυτο που θα απασχολει τον κοσμο αλλά η επιβιωση...ήδη εγώ προσωπικά έρχομαι σε δύσκολη θέση αν προκειται να μιλησω για κάποιο ταξιδι που θέλω/ελπιζω να κανω με πολλους ανθρώπους απο τον περιγυρο μου που αντιμετωπιζουν σοβαρά οικονομικά προβληματα...και μου ειναι δυσκολο να εξηγησω οτι και αν κάνω κάποιο ταξιδι πια, είναι σε εντελως διαφορετικο πλαισιο απο οτι παλιά ή οτι εχω ισως περιορισει/καταργήσει αλλα εξοδα....γιατι πολλοι ανθρωποι απλά δεν γίνεται να το κάνουν γιατι ειτε δεν έχουν τα βασικά για την επιβιωση, ειτε απλώς τα φέρνουν βολτα με πολύ δυσκολια....ε,αν χρεωκοπησει η χώρα και δεν υπάρχουν τα βασικά,απλά δε θα μας νοιαζει γιατι πιθανοτατα θα έχουμε αλλα πιο σοβαρά προβλήματα...για αυτο το λόγο εκτιμώ περισσοτερο τώρα κάθε ταξιδι που μπορώ ακομα να κάνω ,οπου κι αν ειναι αυτο και κάτω απο οποιεσδήποτε συνθηκες!και για την ώρα, νομίζω οτι αυτο είναι το καλυτερο που μπορουμε να κάνουμε.....
ετσι ακριβως !

emouli

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Όχι. Δεν το έχω ακούσει ποτέ. Θα πρέπει να ήταν (αν ήταν) πολύ παλιά, από πρόσφυγες του '22 που - προφανώς - δε ζούνε πια. Δεν είναι από τις (πάρα πολλές) λέξεις που έχουν ενσωματωθεί στην καθομιλουμένη μας.
Εσύ μπορεί να μην το 'χεις ακούσει, εγώ όμως το ακούω πολύ συχνά από τη γιαγιά μου ειδικά όταν αρπάζεται με καμιά γειτόνισσα. :haha:
Οι λέξεις καχπέ και ροσπού έχουν παρεμφερή σημασία και χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν ανήθικες, πρόστυχες γυναίκες, τις εξώλης και προώλης, τις πουτάνες. Μάλιστα τις ακούμε και στον πληθυντικό: οι καχπέδες, οι ροσπούδες.
Όταν νευριάζει με τα εγγόνια της η πιο συνηθισμένη έκφραση είναι άτιμο ή πρόστυχο μιλέτι και σημαίνει κάτι σαν άτιμη φάρα.
Οι πρόσφυγες του '22 μπορεί να μη ζούνε πια, όμως έχουν αφήσει πίσω παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κάποιες από τις μικρασιάτικες εκφράσεις (κατά κανόνα τουρκικης προέλευσης). ;)

fotast

Member
Μιλέτ(μάλλον μιλιγέτ) είναι το έθνος και κατ' επέκταση φαντάζομαι η φάρα.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Νομίζω είναι περίπου συνώνυμη του απατεωνίσκου και όχι του ματζίρη, εσύ εκεί μπορείς να το ψάξεις καλύτερα, αλλά ξέρω ότι κατά τον ύστερο μεσαίωνα και μέχρι τον 19 αιώνα αυτή ήταν η σημασία της.
Ναι το grec οπως το ηξεραν μεχρι τωρα οι Γαλλοι περα απο το γυρο (σουβλακι για τους αθηναιους) εχει διττη σημασια. Ο απατεωνισκος οπως σωστα λες αλλα και ο ιδιαιτερα εξυπνος, ο καταφερτζης. Ειναι λεξη που χρησιμοποιουσαν οι χαρτοπαιχτες που θεωρουσαν τους Ελληνες παιχτες τετραπερατους. Οταν αργοτερα καταλαβαν γυρο στο 18ο αιωνα πως νικουσαν επειδη εκλεβαν τοτε πηρε τη σημασια του κλεφτη, του απατεωνα. Σημερα αρχιζει και παιρνει μια αλλη διασταση, αυτου που αρεσκεται να φορτωνεται και να ζει εις βαρος των αλλων, Αυτο συμβαινει βεβαιως γιατι ο μεσος Γαλλος θεωρει πως ταιζει τον Ελληνα κατα καποιο τροπο.

O μόνος expat που βλέπω να γκρινιάζει πολύ είμαι εγώ κι αυτό επειδή τα εισοδήματά μου εξαρτώνται από την Ελλάδα (στην οποία και φορολογούμαι, αρα σκατά expat είμαι).
Πολλη γκρινια ομως ρε φιλε. Οσο τρελενομαι για τα ταξιδια σου, οσο παθιαζομαι με τις ιστοριες σου, τοσο σιχαινομαι την καταστροφολογια σου και το φοβο σου.

Last edited:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πολλη γκρινια ομως ρε φιλε. Οσο τρελενομαι για τα ταξιδια σου, οσο παθιαζομαι με τις ιστοριες σου, τοσο σιχαινομαι την καταστροφολογια σου και το φοβο σου.
Εγώ φίλε τριπακια αυτά που περιγράφω τα έχω ζήσει. Έχω δει τι είναι μια χώρα χωρίς συνάλλαγμα, τι είναι να κάνεις αίτηση για απόκτηση δολλαρίων και να περιμένεις να αποφασίσει ένας γραφειοκράτης για το αν θα πάρεις τυρί, τι είναι η μαύρη αγορά συναλλάγματος, τι είναι χώρα χωρίς πετρέλαιο κλπ, δεν τα διάβασα ούτε μου τα είπανε. Και είναι πολύ τραγικές καταστάσεις κι εύχομαι να μην τις ζήσει κανείς στην Ελλάδα. Όπως έχω ζήσει τα αποτελέσματα μιας επανάστασης (κι απ'την καλή κι απ'την ανάποδη) και πήρα μέρος σε μια άλλη με όπλα κανονικά, δεν τα γράφω από τον καναπέ μου. Λογικό λοιπόν να ενθουσιάζομαι με τα θετικά παραπάνω αλλά και να τρομάζω με τα αρνητικά γιατί έχω ιδία εμπειρία. Κι επειδή έχω τη δυστυχία να έχω σπουδάσει κι οικονομικά και να βρίσκω μια λογική εξήγηση στο γιατί εκεί πήγε σωστά κι εκεί λα'θος,. ανησυχ'ώ τριπλά.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom