Τι θα απογίνουν τα ταξίδια αν επιστρέψουμε στη δραχμή?

Borealis

Member
Εγώ φίλε τριπακια αυτά που περιγράφω τα έχω ζήσει. Έχω δει τι είναι μια χώρα χωρίς συνάλλαγμα, τι είναι να κάνεις αίτηση για απόκτηση δολλαρίων και να περιμένεις να αποφασίσει ένας γραφειοκράτης για το αν θα πάρεις τυρί, τι είναι η μαύρη αγορά συναλλάγματος, τι είναι χώρα χωρίς πετρέλαιο κλπ, δεν τα διάβασα ούτε μου τα είπανε. Και είναι πολύ τραγικές καταστάσεις κι εύχομαι να μην τις ζήσει κανείς στην Ελλάδα. Όπως έχω ζήσει τα αποτελέσματα μιας επανάστασης (κι απ'την καλή κι απ'την ανάποδη) και πήρα μέρος σε μια άλλη με όπλα κανονικά, δεν τα γράφω από τον καναπέ μου. Λογικό λοιπόν να ενθουσιάζομαι με τα θετικά παραπάνω αλλά και να τρομάζω με τα αρνητικά γιατί έχω ιδία εμπειρία. Κι επειδή έχω τη δυστυχία να έχω σπουδάσει κι οικονομικά και να βρίσκω μια λογική εξήγηση στο γιατί εκεί πήγε σωστά κι εκεί λα'θος,. ανησυχ'ώ τριπλά.
Είπα να μην είμαι αδιάκριτος αλλά δεν αντέχω να μη ρωτήσω σε ποια επανάσταση συμμετείχες και μάλιστα ένοπλος?

σαιτας

Member
Προφανως δεν εχετε καταλαβει , πολλοι δεν το εχουν ζησει κιολας το ποσο ασταθες νομισμα ηταν η δραχμη. 1953 απο 15δραχμες το δολλαριο σε μια νυχτα 30 δρχ.
Από το 1953 έως το 1974 η ισοτιµία της δραχµής ήταν 30 δραχµές στο δολάριο. • Μέσα σε δέκα χρόνια, η αξία της δραχµής απέναντι στο δολάριο µειώθηκε κατά περίπου 5 φορές, µε αποτέλεσµα το 1985 η ισοτιµία δραχµής δολαρίου να φθάσει τις 147,76 δραχµές ανά δολάριο. • Τα επόµενα δέκα χρόνια η δραχµή είχε χάσει άλλη µία φορά την αξία της, και το 1995 βρισκόταν στις 237 δραχµές στο δολάριο. • Όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2000, η ισοτιµία της δραχµής βρισκόταν στις 365,6 δραχµές ανά δολάριο.
Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική, 2013

karfitsa

Member
Οι τιμες στα αεροπορικα εισιτηρια,πριν το 2000,ηταν του πανακριβου...
Θυμοσαστε ποσο πληρωνατε;

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πολύ καλά θυμάμαι πως ένα εισιτήριο στην Κούβα το 1997 μου στοιχισε 426.000 δρχ. Ο μισθός μου για πλήρη εργασία τότε δεν ήταν ούτε 100.000.

Σήμερα ο μίνιμουμ πρέπει να είναι γύρω στα 600 νομίζω (751 δεν ξέρω αν υπεγράφη αυτό) και τα εισιτήρια εύκολα τα βρίσκεις στο χιλιάρικο, συχνά και πιο κάτω.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Πολύ καλά θυμάμαι πως ένα εισιτήριο στην Κούβα το 1997 μου στοιχισε 426.000 δρχ. Ο μισθός μου για πλήρη εργασία τότε δεν ήταν ούτε 100.000.

Σήμερα ο μίνιμουμ πρέπει να είναι γύρω στα 600 νομίζω (751 δεν ξέρω αν υπεγράφη αυτό) και τα εισιτήρια εύκολα τα βρίσκεις στο χιλιάρικο, συχνά και πιο κάτω.
Οτι ο Τσεχος ή ο Βουλγαρος που δεν ειναι στο ευρω βρισκουν τα εισιτηρια για Κουβα στις τιμες του 97 ή πιο ακριβα. Ρε εισαι σιγουρος πως εχεις τελειωσει οικονομικα; Μηπως οι σπουδες συνεπεσαν με την περιοδο του ενοπλου αγωνα σου και δεν ειχες καιρο για διαβασματα;

karfitsa

Member
@tripakias που ειναι η ενσταση σου στο μηνυμα του Yorgos;λεει οτι με τα λεφτα που επαιρνε τοτε ηθελε 5 μισθους,ενω τωρα με 1,5 μισθους πας Κουβα

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
@tripakias που ειναι η ενσταση σου στο μηνυμα του Yorgos;λεει οτι με τα λεφτα που επαιρνε τοτε ηθελε 5 μισθους,ενω τωρα με 1,5 μισθους πας Κουβα
Σαν απλη αναφορα σαφως κι ειναι σωστο αυτο που λεει. Ομως οι διαφορες δεν οφειλονται στο νομισμα αλλα σε αλλους παραγοντες.

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Εισητηριο για Σαν φραντσισκο κανει τωρα το εν τριτο απο οσο εκανε την τελευταια φορα που πηγα στα σεβεντιες..η τιμη φυσικα συγκρινεται σε δολλαρια.

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
μη παιρνουμε τα εισιτηρια για Κουβα σαν δεδομενο . Γιατι ειχα παει Βραζιλία το 1998 με 220.000 δρχ , οταν ο μισθος μου ( βασικος ιδιωτικης υπαλληλου ) ηταν 167.000. Ινδονησια μια φορα με THAI και την άλλη με Σιγκαπουρ ( οι καλιτερες αεροπορικες εκεινη την εποχη ) με 150.00ο δρχ οταν ο μισθος μου ηταν 135.οοο.Μιλαω για 1992 και 1996 . Δεκαετια 90 ειχα παει 4 φορές Νεα Υορκη και ειχα φορτωσει τη πιστωτικη μου χωρις κανενα προβλημα , τα δε εισιτηρια με YAT , ειχαν κανονικη τιμή ( δυστυχως δεν θυμαμαι πόσο , αλλά δεν ηταν κατι τρελό αλλοιως δεν θα μπορουσα να παω τόσες φορες ) . Το 1996 ειχα παει Χαβαη με 1100 δολλαρια , περιπου 2 μισθους μου ειχε κοστισει .
Τωρα σε ευρω πάλι 2 μισθους θελεις για το ίδιο ταξιδι .
Οταν δουλευα πάντα ειχα χρηματα για ταξιδια και με δραχμες και με ευρω . Τωρα με 2 χρονια ανεργια δυσκολευμαι και ας ειμαστε και στο ευρω .
Βεβαια αναφερομαι σε "κανονικες "εποχες δραχμης και οχι αν κυρηξουμε πτωχευση και επιστρεψουμε στη δραχμή .Τότε θα εχουμε τοσες εγνοιες που το ταξιδι θα ειναι απο τις τελευταιες μας !

και να προσθεσω οτι την δεκαετια του 80 ( εκανα το πρωτο μου ταξιδι στο εξωτερικο το 1981) ηταν πολλά χρηματα να αγορασεις αεροπορικο και το συναλλαγμα τραγικο . 250 δολλαρια για όλο το χρόνο ! Το που κρυβαμε χρηματα και τι αγωνια περνουσαμε στο αεροδρομιο προτιμω να μην τα θυμαμαι. Απο την άλλη , επιμενω οτι ακομα σε εποχες δυσκολες οικονομικά , εκανα οικονομιες και ενα ταξιδι με ιντερρεηλ το εκανα .Αμα εχεις το ψωνιο .....

Last edited:

jimp

Member
Εισητηριο για Σαν φραντσισκο κανει τωρα το εν τριτο απο οσο εκανε την τελευταια φορα που πηγα στα σεβεντιες..η τιμη φυσικα συγκρινεται σε δολλαρια.
Ε πως να μην κάνει το ένα τρίτο. όταν είχες πάει εσύ, καράβι από Ελλάδα για Ιταλία, από εκεί με αυτοκίνητο για Αγγλία και συνεχίζεις με καράβι για Νέα Υόρκη. Βάλε μετά να φτάσεις με αυτοκίνητο μέχρι την άλλη άκρη:haha:

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Αχ,τοτε πεταγα..μην βλεπεις τωρα..Αν και κακως μου βαζεις ιδεες ...Εχω και μια ανδαλουσια και νοτια γαλλια ετοιμη το Μαη..καραβι και τρενο παλι..

Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Νομίζω ότι η ΚΙΚΙ αναφέρει κάτι σημαντικό(όλα σημαντικά είναι αλλά αυτό ξεχωρίζει)... η πτώχευση-χρεοκοπία - δραχμή άρα καταστροφή, δεν είναι το ίδιο με την έξοδο μόνο από την ευρωζώνη, εάν η χώρα τα τελευταία χρόνια είχε δραχμή δεν θα ήταν όπως τις δεκαετίες '60 , '70 ακόμη και '80.Η χώρα μας τη σημερινή εποχή έχει πολύ καλύτερες υποδομές από τότε - ευτυχώς ένα τμήμα από τα πακέτα που πήραμε πήγε σε έργα ανάπτυξης...προσοχή ένα τμήμα έγραψα μη με βρίσετε ελληνικά και μικρασιάτικα.
Σας μεταφέρω κατά λέξη λόγια οικονομολόγου σε τηλεοπτική εκπομπή ..." ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, οι επενδύσεις από το εξωτερικό , θα βοηθηθούν με ένα πιο αδύνατο νόμισμα, τα προϊόντα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε εξαγωγές, γειτονικές μας χώρες αναπτύσσονται συνεχώς και προσελκύουν επενδύσεις με νομίσματα μικρής αξίας (λίρες, φιορίνια κλπ), τέτοια νομίσματα είναι πιο ευέλικτα, είναι πραγματικά εργαλεία όταν προσπαθείς να ξεκινήσεις τη μηχανή της ανάπτυξης".
...προβληματίστηκα.:oops::rolleyes:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα