• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Τα δημοτικά σχολεία ανοιχτά τις γιορτές στο Μιλάνο λόγω κρίσης

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Αγαπητέ wotan, εάν εξέλαβες το δεύτερο ποστ μου ως άμεση βολή κατά των εκπαιδευτικών, οφείλω να σε πληροφορήσω ότι κατάλαβες λάθος. Εκτιμώ απεριόριστα τον εκπαιδευτικό που αντιμετωπίζει το επάγγελμά του ως λειτούργημα και αγκαλιάζει τα παιδιά με σεβασμό, υπευθυνότητα κι αγάπη και θεωρώ αυτά τα παιδιά τυχερά, όπως και τους γονείς τους. Προσωπικά είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς τέτοιους φωτισμένους δάσκαλους και τους θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία.

Για το προκείμενο τώρα, δεν αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζω ως γονιός με τη μόνιμη ανασφάλειά μου στην αρχή κάθε χρονιάς για το αν το παιδί μου θα διδάσκεται σε τάξη ή σε κοντέινερ, δε μίλησα για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού που με αναγκάζει, ή θα με αναγκάσει, να συμπλήρωσω τα κενά είτε με προσωπική φροντίδα είτε με φροντιστήρια, δεν έθιξα το μείζον πρόβλημα της αναβολής του ολοήμερου που μου κόβει εργατοώρες, όπως και τόσα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με ένα μόνιμα χωλό κι ανάπηρο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν παύει να μας απογοητεύει...

Εννιά ημέρες μέτρησα στο ποστ μου, εννιά χαμένες μέρες από την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού μου. Εάν σ' αυτές προσθέσω ακόμα, από την αρχή του σχολικού έτους
-2 (ή 3?) ημέρες απεργίας
-1 εκπαιδευτική εκδρομή
-2 ακόμα συνελεύσεις κι εκλογές
-3 μέρες απουσίας της δασκάλας λόγω ιατρικών εξετάσεων (κατά σύμπτωση όλες Παρασκευή ή Δευτέρα)
κι ίσως να έχω ξεχάσει και κάποιες,
βγάζω ένα σύνολο 18 χαμένων ημερών,
με άλλα λόγια, το παιδάκι μου, χωρίς να αρρωστήσει ούτε μέρα,
κατάφερε και έχασε 3,5 ολόκληρες βδομάδες σχολειού
σε σύνολο (χοντρά χοντρά) 11 βδομάδων...
Κι άντε, πες πως εγώ κατάφερα να βρίσκομαι στο σπίτι αυτές τις 3,5 βδομάδες, πες πως δε μ' ένοιαξαν όλες αυτές οι εργατοώρες που έκοψα απ' τη δική μου τη δουλειά, ρωτάς όμως πώς τα κατάφεραν άλλοι γονείς, που παλεύουν να πείσουν τη γιαγιά απ' τη Νάουσσα να κατέβει στα 77 της για μπέιμπι σίτινγκ στην Αθήνα?

Δεν ψάχνω λύσεις μέσα απ' αυτό το ποστ. Όλοι έχουνε και έχουμε τα δίκια μας. Μια θλιβερή διαπίστωση κάνω...

NATASA 09

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Λαος Καμποτζη Βιετναμ
Μου το έστειλε φίλος δάσκαλος και το παραθέτω

Με τους παχυλούς μισθούς τους βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος και δουλεύουν μόνο 9 μήνες τον χρόνο! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν….baby-sitting (προσέχουν τα παιδιά μας)!

Μπορούμε να πετύχουμε να το κάνουν με λιγότερο από τον βασικό μισθό. Κάτι τέτοιο θα ήταν δίκαιο. Θα τους έδινα 3 ευρώ την ώρα και μόνο
για τις ώρες που δουλεύουν και όχι για όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει 15ευρώ την ημέρα (8:15 πμ to 1:30 μμ ). Κάθε γονιός θα πρέπει να πληρώνει 15ευρώ την ημέρα στους δασκάλους που κρατάνε τα παιδιά του.

Τώρα πόσα παιδιά διδάσκουν την ημέρα; Γύρω στα 25; Δηλαδή 15Χ25=375 ευρώ την ημέρα.. Όμως θυμηθείτε δουλεύουν μόνο 180 μέρες τον χρόνο! Δεν πρόκειται να τους πληρώνουμε για να κάνουν διακοπές!!! Για να δούμε…αυτό είναι 375 Χ 180 = 67.500 ευρώ τον χρόνο. (Περίεργο! μάλλον η αριθμομηχανή μου θέλει μπαταρίες!) Και τι γίνεται με τους δασκάλους ειδικής αγωγής και αυτούς που έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους;

Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι θα τους πληρώνουμε το βασικό ωρομίσθιο που για λόγους στρογγυλοποίησης είναι 7ευρώ. αυτό σημαίνει 7 επί 5 ώρες επί 25 παιδιά επί 180 μέρες= 157.500 ευρώ τον χρόνο! Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος!
Κάντε ένα δάσκαλο να χαμογελάσει, στείλτε το σε κάποιον που καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι Δάσκαλος!!! (Μέσος μισθός Δασκάλου 20,000/180 μέρες = 111 ευρώ την ημέρα /25 μαθητές =4.44/5 ώρες = 0.88 ευρώ την ώρα ανά μαθητή.) Τρομερά φτηνή φροντίδα και φύλαξη παιδιών και από πάνω μορφώνουν και τα παιδιά σας. Τρελό εεε; Τα νούμερα από την αρχική δημοσίευση έχουν αλλάξει για να ταιριάζουν με τον μέσο μισθό των δασκάλων στην Ελλάδα!

Last edited by a moderator:

Phanton

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδια
Επειδή λόγω επαγγέλματος γνωρίζω σχετικά έχω να προσθέσω τα εξής:
Η συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών πρέπει να γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου βασει
ΦΕΚ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Αρθρο 39 παράγραφος 4.
Επίσης η ΟΛΜΕ ειναι το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο που για να εκλέξει τα μέλη του....αυτά δεν προσέρχονται στην εργασία τους.
Οι αργίες, οι απεργίες, και αναγκαστικές αργίες (τύπου εθνικών εκλογών) υπήρχαν ίδιες μετα τη μεταπολίτευση (εξαίρεση του Αγίου Ιωάννη 7 Ιανουαρίου που μπηκε καπου στη δεκαετία του 80), χωρίς όμως να θεωρώ οτι είναι και σωστό να υπάρχουν...

panpan

Member
ευτυχως τα παιδια μου δεν ειχαν αυτον τον δασκαλο,που σου εγραψε αυτο το κειμενο

ΥΓ
αναφερομαι στο ποστ 14

wotan1975

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Επειδή λόγω επαγγέλματος γνωρίζω σχετικά έχω να προσθέσω τα εξής:
Η συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών πρέπει να γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου βασει
ΦΕΚ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Αρθρο 39 παράγραφος 4.
Επίσης η ΟΛΜΕ ειναι το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο που για να εκλέξει τα μέλη του....αυτά δεν προσέρχονται στην εργασία τους.
Οι αργίες, οι απεργίες, και αναγκαστικές αργίες (τύπου εθνικών εκλογών) υπήρχαν ίδιες μετα τη μεταπολίτευση (εξαίρεση του Αγίου Ιωάννη 7 Ιανουαρίου που μπηκε καπου στη δεκαετία του 80), χωρίς όμως να θεωρώ οτι είναι και σωστό να υπάρχουν...
Αυτο που παρεθεσες μιλαει για τις συνεδριασεις των καθηγητων πριν δωσουμε βαθμους,καθε τριμηνο στα γυμνασια και καθε τετραμηνο στα Λυκεια.Εμεις προσωπικα αυτες τις 3 συνεδριασεις τις ξεκιναμε στις 1 το μεσημερι.Ενταξει χανουμε την 7η ωρα.
Οι συνελευσεις-εκλογες ειναι 2 το χρονο.
Ολοι εχουμε για τους συνδικαλιστες τη χειροτερη αποψη.Αποφασιζει μια μικρη ομαδα συνδικαλιστων για τις απεργιες μας,χωρις να αφουγκραζεται την πλειοψηφια των συναδελφων,γιαυτο και δεν υπαρχει μεγαλη συμμετοχη.

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
To oτι δεν ειναι πλεον λειτουργημα δεν φταει ο εκπαιδευτικος αλλα οι συνθηκες.Δηλαδη σημερα που μιλουσα με μια μανα που μου ελεγε οτι το παιδι της δεν θα ελεγε ποτε ψεμματα,δεν θα εκανε ποτε κατι τετοιο μπλα,μπλα...
Οταν ο γιος της σηκωνεται την ωρα του μαθηματος πανω στο θρανιο και χορευει ή ζωγραφιζει διαφορα σχεδια σεξουαλικου περιεχομενου στον πινακα και εγω να προσπαθω να τον κανω να καθισει κατω.
Και μετα μου ελεγε η μανα οτι το παιδι,ειναι πολυ καλο και δεν εχει δημιουργησει ποτε προβλημα.
Μπορω να αναφερω πολλα.
Γιαυτο οταν δεν ξερετε ολες τις συνιστωσες του θεματος να μην κατηγορειτε,ετσι ακριτα και να λετε περι απουσιας του λειτουργηματος.
Εφοσον δεν μπορει να δει καποιος τι γινεται μεσα σε μια ταξη,ας μην κρινει με τετοιο τροπο.
Οι ιδιαιτεραδες,ειδικα στο Λυκειο,ειναι οντως μερος του κακου συγχρονου εκπαιδευτικου συστηματος αλλα ολα ξεκινανε απο την κορυφη.
ΔΕν κατηγορουμε ακριτα και οπως εγραψα υπαρχουν παρα πολλοι εκπαιδευτικοι που τιμουν το επαγγελμα τους. Επειδη ομως η εκπαιδευση ειναι ενας πολυ ευαισθητος τομεας θα επρεπε ΟΛΟΙ να ειναι επαρκεις και οσοι δεν ειναι να προτιμουν ή να υποχρεωνονται να ασχολουνται με κατι αλλο. Οπως εγω ετσι και οι περισσοτεροι θυμομαστε δασκαλους διαμαντια και δασκαλους μπαζα απο το δημοτικο μεχρι το πανεπιστημιο. Αναγνωριζω πως πολλοι γονεις αποτελουν μερος του προβληματος αφου θεωρουν πως τα βλασταρια τους ειναι αγια και οι δασκαλοι οι κομπλεξικοι αλλοφρονες, διογκωνοντας με τη συμπεριφορα τους το χασμα.

Οσο για τους συνδικαλιστες οχι μονο στον εκπαιδευτικο χωρο αλλα παντου, καλυτερα να μην ανοιξουμε συζητηση γιατι το πραγμα βρωμαει πολυ.

wotan1975

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Ειναι το συστημα τετοιο και οι λαθος πολιτικες.Ας πουμε,τωρα η Παιδαγωγικη Ακαδημια ειναι η νουμερο 1 σχολη,ωστε ενας φοιτητης να βρει δουλεια,αμεσως μολις τελειωσει.Ολοι ανεξαιρετως θα τελειωσουν και θα ασχοληθουν με την εκπαιδευση,ασχετα αν ορισμενοι ειναι ενδεχομενως λιγοτερο ικανοι.
Ενα σωστο βημα ειναι η αξιολογηση.Αρνητικο ειναι οι αναλογικα χαμηλοι μισθοι.Οποτε αρκετοι σπρωχνονται στα ιδιαιτερα.Αλλα ορισμενοι βεβαια το ξεφτιλιζουν.
Καθενες,με την ευθυνη που του αναλογει.
Ενταξει,δεν θα λυσουμε τα προβληματα της εκπαιδευσης σε αυτο το φορουμ,ειδικα τωρα με αυτην την κριση που διακυβευονται πολλα περισσοτερα.
Απο του χρονου,που αρκετα σχολεια,θα εχουν ακομα μεγαλυτερο προβλημα στελεχωσης,θα ειναι πιο δυσκολα τα πραγματα.
Ο,τι δηλαδη ισχυει και στους υπολοιπους επαγγελματικους κλαδους.

maska_29

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Στην Ελλάδα, από την άλλη, και για το μήνα Νοέμβριο (άντε και λίγο από Οκτώβρη), η κόρη μου ΔΕΝ διδάχθηκε στις εξής ημερομηνίες:

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου: (ωριαίος...) εορτασμός της σχολικής επετείου
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου : παρέλαση (των μεγαλύτερων τάξεων...)
Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου : το before της πρώτης Κυριακής εκλογών
Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου : το after της πρώτης Κυριακής εκλογών
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου : το before της δεύτερης Κυριακής εκλογών
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου: το ξανά μανά after της δεύτερης Κυριακής εκλογών
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου: (ωριαίος....) εορτασμός του Πολυτεχνείου
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου : εκπαιδευτική εκδρομή
Σήμερα, 23 Νοεμβρίου : συνέλευση δασκάλων

Η όλες οι απώλειες διδακτικών ωρών που αναφέρεις γίνονται κάθε χρόνο, απλά φέτος οι επίσημες αργίες έτυχε να πέσουν όλες μεσοβδόμαδα.

Η διαφορά βρίσκεται στην απώλεια μαθημάτων λόγω εκλογών (2 Παρασκευές και 2 Δευτέρες...)
Προσωπικά ο λόγος που χάνονται τα μαθήματα της Παρασκευής μου είναι ανεξήγητος. Το Σάββατο είναι μια ολόκληρη μέρα που ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόμοιες ειδικές άδειες λόγω εκλογών προβλέπονται και σε μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα! (βλ. υπουργεία…)

Όσο για το επάγγελμα του δασκάλου/καθηγητή, έχει χάσει σίγουρα σημαντικό μέρος του κύρους του και το θέμα χωράει πολύ συζήτηση, δεν έχει μόνο μια όψη…
Πάντως είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύ ενέργεια (μιλάμε για συναναστροφή με παιδιά και διδασκαλία). Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό επάγγελμα, που αν δεν το γουστάρεις καλύτερα να αναζητήσεις αλλού την τύχη σου… για τα χρήματα το σχόλιο περιττεύει!

Δεν αναφέρω καθόλου τις προηγούμενες συνελεύσεις, απεργίες, εκπαιδευτικές εκδρομές, ασθένειες δασκάλων....ούτε βεβαίως την έλλειψη δασκάλας αγγλικών (θέλουμε να τα μαθαίνουμε κι από την πρώτη τάξη, τρομάρα μας....)
Αυτό αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου σου (Διευθυντής) και φυσικά το υπουργείο (για τα Αγγλικά).

maska_29

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Επειδη ομως η εκπαιδευση ειναι ενας πολυ ευαισθητος τομεας θα επρεπε ΟΛΟΙ να ειναι επαρκεις και οσοι δεν ειναι να προτιμουν ή να υποχρεωνονται να ασχολουνται με κατι αλλο. Αναγνωριζω πως πολλοι γονεις αποτελουν μερος του προβληματος αφου θεωρουν πως τα βλασταρια τους ειναι αγια και οι δασκαλοι οι κομπλεξικοι αλλοφρονες, διογκωνοντας με τη συμπεριφορα τους το χασμα.
Οσο για τους συνδικαλιστες οχι μονο στον εκπαιδευτικο χωρο αλλα παντου, καλυτερα να μην ανοιξουμε συζητηση γιατι το πραγμα βρωμαει πολυ.
Η εκπαίδευση είναι πράγματι ένας ευαίσθητος τομέας όπως είναι και η υγεία και η δικαιοσύνη…
Τώρα γιατί αυτοί οι 3 ευαίσθητοι τομείς δε λειτουργούν σωστά είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους σε αυτούς τους τομείς… Φυσικά έχουν την ευθύνη τους αλλά μέχρις ενός σημείου.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το σχόλιο του Sokrati.

micmic

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Για μένα η εκπαίδευση είναι πάνω απ'όλα. Το πιο σημαντικό υπουργείο. Πάνω από υγεία, δικαιοσύνη, άμυνα, εξωτερική πολιτική κτλ. Είναι ουσιαστικά ο τομέας που καθορίζει το μέλλον μιας χώρας. Και η κατάσταση της παιδείας μας είναι ο κύριος λόγος της απαισιοδοξίας μου για το μέλλον αυτής της χώρας.

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Για μένα η εκπαίδευση είναι πάνω απ'όλα. Το πιο σημαντικό υπουργείο. Πάνω από υγεία, δικαιοσύνη, άμυνα, εξωτερική πολιτική κτλ. Είναι ουσιαστικά ο τομέας που καθορίζει το μέλλον μιας χώρας. Και η κατάσταση της παιδείας μας είναι ο κύριος λόγος της απαισιοδοξίας μου για το μέλλον αυτής της χώρας.
Συνυπογράφω

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Δε θα σχολιάσω καν το ζήτημα των δασκάλων, στο κάτω κάτω δεν είναι αυτό που θίγει η Ρόζα, αφού εκτός από τη συνέλευση των δασκάλων όλα όσα ανέφερε (γιορτές, παρελάσεις, εκλογές, εκδρομές) δεν αποφασίζονται από αυτούς αλλά από το υπουργείο.
Το θέμα ήταν διαφορά νοοτροπίας, σύγκριση ανάμεσα σε κάποιους που σέβονται τον εργαζόμενο γονιό και προσπαθούν να τον βοηθήσουν και σε ένα κράτος που λες και θέλει να αναγκάσει τους νέους του να πάψουν να γεννούν, αποδεικνύοντας συνεχώς ότι τους γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.
Οι γονείς παίρνουν μετρημένες γονικές άδειες -στον ιδιωτικό τομέα πάντα, στο δημόσιο δεν (θέλω να) ξέρω τι γίνεται. Επομένως σε όλες τις περιπτώσεις που ανέφερε η Ρόζα υπάρχει τρομερό πρόβλημα, αλλά φυσικά κανείς δε νοιάζεται.
Φυσικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει πολλά ακόμη και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως κάποια που προαναφέρθηκαν. Φαίνεται όμως πως αν δεν έχεις νέους γονείς ή λεφτά για νταντάδες, ως γονιός μάλλον δεν μπορείς να δουλέψεις σε αυτή τη χώρα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom