Ινδία Ταξίδι στην Ινδία

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Δεν ήμουν ενημερωμένος περί του ποτού αυτού, κάναμε μεγάλη κατανάλωση στους ανανάδες μέχρι και μαχαίρι αγοράσαμε. Μάγκους δεν είδαμε εκτός από μια φορά μάλλον δεν ήταν η εποχή τους, Πες μου baba αυτές οι μεγάλες καλλιέργειες στο δρόμο μας για Jaipur που έμοιαζαν να είναι καλαμπόκια μας ήταν πως έφτιαχναν ψωμί, ξέρεις πως ονομάζεται το φυτό που καλλιεργούσαν?
Εκεί που κινήθηκες, μάνγκο δεν είχε. Έτσι κι αλλιώς, είχε περάσει η εποχή του. Τις μεγαλύτερες καλλιέργειες τις έχουν στο βορρά, στην περιοχή του Jammu.

https://www.makemytrip.com/blog/events-june

http://jammulinksnews.com/newsdetai...-Mango_Festival_starts_at_Fortune_Inn_Riviera

Οι καλλιέργειες ήταν καλαμπόκια. Όταν πήγαμε εμείς ήταν η εποχή τους.
DSCF5581.JPG
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Μπεναρές. Όπως μ αρέσει να την λέω, γιατί έτσι την έμαθα στη γεωγραφία την έβλεπα στον χάρτη και την διάβαζα στην ινδουιστική θρησκευτική φιλολογία που με ξεσήκωνε να την επισκεφτώ. Όνειρα απραγματοποίητα για κείνες τις εποχές. Όταν εδώ στο φόρουμ στις ιστορίες ή στις συζητήσεις αναφέρατε την πόλη Βαρανάσι, ουδόλως με συγκινούσε, εκτός από τα διαδραματιζόμενα στον ποταμό Γάγγη. Οπότε στο πρόγραμμα έβαλα και το Βαρανάσι σας. Κοιτάζοντας την λέξη στο ψαχτήρι είδα σε παρένθεση τη λέξη Μπεναρές. !!! Ευτυχία. Όνειρο δεκαετιών πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Ανοίγω ξανά παλιά βιβλία για να μπω στο πνεύμα της χώρας και του λαού της όπως κάνει ο κάθε ταξιδιώτης πριν πάει στον προορισμό του.

O σουάμι Βιβεκανάντα μαθητής του μεγάλου Ραμακρίσνα έκανε το δεύτερο ταξίδι του στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το έτος 1900. Το πρώτο το έκανε πριν από πέντε χρόνια. Η φήμη του δασκάλου είχε εξαπλωθεί στον δυτικό κόσμο. Οι Ινδουιστικές, οι πνευματικές και φιλοσοφικές του διδασκαλίες, οι σκέψεις και δοξασίες περί της τελειοποίησης του ατόμου και η πνευματική του επιδίωξη με το παγκόσμιο «Θείο»
όπως και να ονομάζεται, δεν άφησαν ανεπηρέαστα κάποια δεκτικά ανοικτά μυαλά της Βρετανικής αποικιοκρατίας τα οποία διέδιδαν οτιδήποτε νέο αναγεννιόταν σ αυτή τη εξωτική μακρινή χώρα. Στο πρώτο ταξίδι τον περίμεναν πλήθος διαλέξεων σε κάθε πόλη των ΗΠΑ, στις πόλεις της Ευρώπης που επισκέφτηκε, στα πανεπιστήμια και στις δημόσιες αίθουσες. Κάποιοι κενοί από θρησκευτικότητα από τότε δυτικοί, διψώντας να βρουν πνευματικό προορισμό γίνονται αποδέκτες της φιλοσοφίας του και θεμελιώνουν ιδρύματα και λέσχες με βάση τη διδασκαλία του. Στο δεύτερο του ταξίδι (πέρασε κι από Αθήνα και Ελευσίνα!!).
Όταν επέστρεψε στη Ινδία μετά από ενάμιση χρόνο είχε απογοητευτεί από το βάρβαρο πρόσωπο που του αποκάλυψε ο ιμπεριαλισμός.

«Είδα μεγαλείο σε μια αγέλη λύκων. Η κοινωνική ζωή στην Δύση είναι σαν ένα ξέσπασμα γέλιου. Από κάτω όμως είναι ένας στεναγμός. Το ξέσπασμα του γέλιου τελειώνει σε λυγμό. Η ευθυμία κι η ελαφρότητα είναι μονάχα η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα η ψυχή της Δύσης είναι πλημμυρισμένη με μια έντονη τραγωδία…Εδώ στην Ινδία το εξωτερικό είναι θλιμμένο ή μελαγχολικό. Από κάτω όμως είναι η αμεριμνησία και η χαρά.»
(Ραμακρίσνα και Βιβεκανάντα του Ρομαίν Ρολλάντ εκδ Δίβρης )
Προφητεία για τους δύο ευρωπαϊκούς πολέμους. Μήπως αλήθεια πρέπει να τους λέμε ευρωπαϊκούς κι όχι παγκόσμιους? Πάλη η Ευρώπη βγάζει την ουρά της έξω…

Οι δύο τελευταίες προτάσεις είναι το καλλίτερο εφόδιο για τον υποψήφιο επισκέπτη σ αυτή τη χώρα. Το ίδιο και σε κάθε χώρα με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης απ αυτή του δυτικού πολιτισμού. Οι αντιδράσεις του κατοίκου μας ενδιαφέρουν περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο περιμένουμε να δούμε.
Μήπως λοιπόν κριτικάρουμε εσφαλμένα τις συμπεριφορές των ανθρώπων που πλησιάζουμε στην Ινδία ; Αν π.χ. θεωρούμε μια πράξη ξεπεσμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ατόμου, γι αυτούς μήπως είναι εξυπηρέτηση στον άνθρωπο άνευ τιμήματος, όπως η θρησκεία τους το διδάσκει; Κι όμως υπήρξε περίπτωση σ ένα υποτίθεται παραδοσιακό χωριό, όπου σε επίσκεψη σε σπίτι, προειδοποιημένη όμως, για να μας δείξουν τις συνήθειες και τα εργαλεία των ανθρώπων της παλιάς εποχής, (ίδια ήταν με τα γνωστά δικά μας κατοίκων των χωριών) , αποχαιρετώντας ο αφέντης της οικογένειας με χαιρετούσε σφιχτά με το ένα χέρι και δεν μου το άφηνε, ενώ με το άλλο έτριβε τον αντίχειρα με τον δείχτη κάνοντας το σήμα της πληρωμής, μπαξίσι, μη γνωρίζοντας ότι το είχε τακτοποιήσει η γυναίκα μου. Μια κίνηση που τα λέει όλα και προσβάλει όλο τον λαό.

Με το θλιμμένο και μελαγχολικό που γράφει ο Βικεκανάντα ίσως ερμηνεύεται η στωικότητα των Ινδών, που ποτέ δεν συνάντησα φαγωμάρες και τσακωμούς ιδίως εκεί μέσα στην προβληματική κυκλοφορία των κέντρων των πόλεων, αλλά ούτε δυσαρέσκεια σε άρνηση μου σε κάποιες γελοίες περιπτώσεις αιτήματος.
Ας πάμε τώρα στην Μπεναρές μπας και πάρουμε μια σταλίτσα ινδουιστικού πνεύματος…. Με το αυτοκίνητο φτάσαμε βραδάκι σ ένα σημείο και μετά συνεχίσαμε με τα πόδια ανάμεσα σε πολυκοσμία από ντόπιους, τουρίστες ξένους και Ινδούς, φυσιογνωμίες κάθε λογής και πολλούς μικροέμπορους. Μια κυρία με πλησίασε να μου πουλήσει αδιάφορα για μένα προϊόντα. Συνέχιζε να επιμένει περπατώντας δίπλα μου, όταν σε κάποια στιγμή με το χέρι της μου έδειξε ακαθαρσίες αγελάδας μπροστά μας λέγοντα μου να προσέξω μην τυχόν τις πατήσω. Τι ευγένεια..!!!

Φτάσαμε στα σκαλάκια του Γάγγη. Οι υποψήφιοι νεκροί απ όλα τα μέρη της χώρας περίμεναν το τέλος τους και την ταφή τους στα άγια νερά. Ειδικό οίκημα υπήρχε γι αυτούς με μια υποτυπώδη φροντίδα από κοινωνική πρόνοια. Πήραμε τη βάρκα φτάσαμε σε κάποια καθορισμένη απόσταση μαζί με άλλες βάρκες από το σημείο αποτέφρωσης των νεκρών. Τα φέρετρα τυλιγμένα σε γυαλιστερά χαρτιά βυθίζονταν από δύο άτομα τρεις φορές μέσα στο νερό. Κατόπιν περίμεναν τη σειρά τους για το κάψιμο σε ξύλα βάρους 300 – 400 κιλών. Οι συγγενείς των νεκρών δίπλα περίμεναν έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπροστά μας 4-5 φωτιές έλαμπαν στο σκοτάδι. Σε μια άλλη αποβάθρα γινόταν ένα είδος τελετής μπροστά σε εκατοντάδες βάρκες που κολλημένες η μια δίπλα στην άλλη σκέπαζαν τα νερά. Στα σκαλάκια επτά άτομα από την ανώτερη τάξη των θρησκευτικών λειτουργών κάνοντας σχήματα στον αέρα με αναμμένες δάδες έψελναν. Η ψαλμωδία μέσω μεγαφώνων ακουγόταν στο πλήθος, το οποίο άφηνε πάνω στα νερά του Γάγγη μικρά πιατάκια με κεριά αναμμένα μαζί με λίγα άνθη. Με δέκα ρουπίες έδωσαν και σε μας. Αφήσαμε τα πιατάκια μέσα στο νερό τα κεριά δεν έσβηναν λόγω της άπνοιας και όσα κατάφερναν να ξεγλιστρήσουν ανάμεσα από τις βάρκες συνέχιζαν στο ανοικτό ποτάμι. Δεκάδες φωτεινά σημαδάκια ταξίδευαν πάνω στον ιερό ποταμό μέσα στη σκοτεινή νύχτα. Ήταν μια μυσταγωγία που δεν σ άφηνε ασυγκίνητο.

Την επόμενη μέρα είχαμε έγερση στις 0520 και πήγαμε ξανά στις αποβάθρες. Τώρα τα βρώμικα στενά σοκάκια με τα ακάθαρτα χρωματιστά νερά να τρέχουν στις γωνιές τους ήταν ερημικά. Πήραμε ξανά το βαρκάκι και περιοδέψαμε όλες τις αποβάθρες. Οι Ινδοί μισοβυθισμένοι στα νερά περίμεναν… Τι περίμεναν; Μα τον ήλιο ν’ ανατέλλει. Αργά ο ήλιος απ΄ τον ορίζοντα φωτίζει τη μέρα. Μάτια ορθάνοιχτα, γεμάτα θρησκευτική προσήλωση στραμμένα σταθερά πάνω στο Θεό Ήλιο που για μια ακόμα μέρα φέρνει τη ζωή στη Γη μας. Χείλη κινούνται, χέρια απλώνονται, κεφάλια ψηλά βυθίζονται ιερά στα νερά του δικού τους Ιορδάνη… Κι όταν ο ζωοδότης άφησε τον ορίζοντα και ρόδισαν τα σκαλάκια στις αποβάθρες ένα χαμόγελο ευτυχίας άνθησε στα χείλη των προσκυνητών.

P9040277.JPG
P9040278.JPG
P9040279.JPG
P9040280.JPG
P9040281.JPG
P9040282.JPG
P9040283.JPG
P9040284.JPG
P9040289.JPG
P9040290.JPG
P9040291.JPG
P9040293 - Αντίγραφο.JPG
P9040294 - Αντίγραφο.JPG
P9040295 - Αντίγραφο.JPG
P9040298.JPG
P9040299.JPG
P9040300.JPG
P9040301.JPG
P9040302.JPG
P9040303.JPG
P9040304.JPG
P9040305.JPG
P9040306.JPG
P9040309.JPG
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
Μια κυρία με πλησίασε να μου πουλήσει αδιάφορα για μένα προϊόντα. Συνέχιζε να επιμένει περπατώντας δίπλα μου, όταν σε κάποια στιγμή με το χέρι της μου έδειξε ακαθαρσίες αγελάδας μπροστά μας λέγοντα μου να προσέξω μην τυχόν τις πατήσω. Τι ευγένεια..!!!
Και δεν σας ζήτησε χρήματα γι' αυτό; Τι περίεργο!!! Ιδιαίτερα στο Δελχί, αλλά και στο Βαρανάσι, το να απαιτούν χρήματα για κάποια πληροφορία που σου έδωσαν, ενώ εσύ ποτέ δε ζήτησες, είναι ο κανόνας.

Καθώς κάναμε βόλτες στο Δελχί κάθε πέντε μέτρα εμφανίζονταν και κάποιος που ήθελε να μας "ενημερώσει" για κάτι, για παράδειγμα: "εκεί είναι το μετρό", "αυτή είναι η πλατεία τάδε", "απέναντι είναι η αγορά" κλπ, τελειώνοντας κάθε φορά την "ξενάγησή του" με τη φράση "δώστε μου 5 ρουπίες για αυτήν την πληροφορία". Στην αρχή όλο αυτό μοιάζει λίγο περίεργο, ίσως διασκεδαστικό, αλλά μετά από μερικές ώρες (ή μέρες) καταντάει εξοργιστικό.

Ε, όχι να είσαι και έξω από την τουαλέτα (δυο πόρτες με ταμπελάκι, μια ανδρών και μία γυναικών) και να έρχεται ο άλλος και να σου λέει, "αυτή είναι των γυναικών, δώσε μου 10 ρουπίες που στο είπα"!!!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Γι αυτό μ ενημέρωνε Ρένα αλλά με βαρέθηκε, εξ άλλου από τη δεύτερη μέρα τα φιλοδωρήματα τα είχε αναλάβει η γυναίκα μου κι έτσι ξέμπλεξα αμέσως !!! εγώ μόνο τα παζάρια με τους εμπόρους είχα αναλάβει. Να σε ρωτήσω κάτι που το θυμήθηκα κι όποιον άλλον ξέρει: Αυτό το ψητό κοτόπουλο όπου το φάγαμε ήταν πεντανόστιμο. Τι όμως του βάζουν???? καυτερό μπαχαρικό δεν ήταν
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.281
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Γι αυτό μ ενημέρωνε Ρένα αλλά με βαρέθηκε, εξ άλλου από τη δεύτερη μέρα τα φιλοδωρήματα τα είχε αναλάβει η γυναίκα μου κι έτσι ξέμπλεξα αμέσως !!! εγώ μόνο τα παζάρια με τους εμπόρους είχα αναλάβει. Να σε ρωτήσω κάτι που το θυμήθηκα κι όποιον άλλον ξέρει: Αυτό το ψητό κοτόπουλο όπου το φάγαμε ήταν πεντανόστιμο. Τι όμως του βάζουν???? καυτερό μπαχαρικό δεν ήταν
το tandoori chicken εννοεις? https://en.wikipedia.org/wiki/Tandoori_chicken
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Να σε ρωτήσω κάτι που το θυμήθηκα κι όποιον άλλον ξέρει: Αυτό το ψητό κοτόπουλο όπου το φάγαμε ήταν πεντανόστιμο. Τι όμως του βάζουν???? καυτερό μπαχαρικό δεν ήταν
Αν είχες καμμιά φωτογραφία ν' ανεβάσεις, να δούμε τι έφαγες, θα βοηθούσε να σου πούμε. Πάντως, καπετάνιε, θαρραλέους σας βρίσκω: Τρώγατε χωρίς να ξέρετε τι τρώτε! :haha:
Εγώ έχω άλλη απορία: Αφού δεν ξέρατε τι ήταν, πώς το παραγγέλνατε;
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.281
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Παντως το γιαουρτι δεν υπάρχει παντα και αν υπάρχε είναι στην μαριναδα. Επίσης ετοιμαζόταν και σε φουρνο, οχι μονο σουβλα και ερχοταν κομμένο σε κομμάτια ποικιλων χρωματων απο κιτρινωπο ως βαθύ κόκκινο. Ηταν η ευκολη λυση φαγητου για εμενα, καθως δεν μου αρεσει το ρυζι.... Μαζι με τα samosa :)

Και μιας και ειχατε πιασει συζητηση για το Lassi, βρηκα αναμνηστικη απο αυτο που δοκιμασαν καποιοι στην παρεα στην jaisalmer.......Βhang lassi.... Αυτο και αν προκαλει διαταραχες, και δεν αναfερομαι σε στομαχικες μονο... Προς μελλοντικούς ταξιδιώτες που θέλουν την εμπειρία προτείνω να καταναλωθει σε μικρή ποσότητα
http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2031497_2031504_2031528,00.html
 

Attachments

Last edited:

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
όχι. χωρίς γιαούρτη, όχι στη σούβλα, αλλά κομμένα σε κομμάτια όπως τα σερβίρουν και οι δικές μας ψησταριές.
Έχει δίκιο η mfish. Ταντούρι πρέπει να ήταν αυτό που φάγατε. Δεν το φτιάχνουν πάντα με γιαούρτι, αλλά και να έχει γιαούρτι είναι στη μαρινάδα, δεν στο σερβίρουν με γιαούρτι στο πιάτο, αλλά στεγνό. Το κοτόπουλο είναι κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια, περασμένα, συνήθως, σε ατομική μεγάλη σούβλα. Όταν στο σερβίρουν όμως στο σερβίρουν χωρίς τη σούβλα, γι ' αυτό και ίσως δεν καταλάβατε ότι τα κομμάτια ήταν περασμένα σε σούβλα.

Ταντούρι είναι ουσιαστικά ο τρόπος μαγειρέματος. Το κρέας ή τα λαχανικά είναι μαριναρισμένα σε ένα μείγμα μπαχαρικών και μαγειρεμένα σε tandoor, δλδ σε έναν πήλινο κυλινδρικό φούρνο. Σε αυτόν τον φούρνο φτιάχνουν και υπέροχα "πιτάκια": naan, roti, chapati.

Ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα βάλεις στο μαρινάρισμα, το κοτόπουλο έρχεται στο πιάτο σου και με διαφορετικό χρώμα. Αν έχει, για παράδειγμα, αρκετό κουρκουμά το κοτόπουλο γίνεται πορτοκαλί, αν έχει αρκετό πιπέρι του Κασμίρ γίνεται κατακόκκινο.

Να σε ρωτήσω κάτι που το θυμήθηκα κι όποιον άλλον ξέρει: Αυτό το ψητό κοτόπουλο όπου το φάγαμε ήταν πεντανόστιμο. Τι όμως του βάζουν???? καυτερό μπαχαρικό δεν ήταν
Η μαρινάδα έκανε τη διαφορά καπετάνιε! Υποθέτω και ο φούρνος, όπως έγραψα πιο πάνω. Εξαρτάται από τη μαρινάδα το πόσο καυτερό θα γίνει το κοτόπουλο. Το πιπέρι του Κασμίρ, για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα καυτερό. Το χρησιμοποιούν πιο πολύ για το άρωμα και το έντονο κόκκινο χρώμα που δίνει στο κοτόπουλο και τα λαχανικά. Φάγαμε υπέροχα μανιτάρια ταντούρι, μαριναρισμένα σε αυτό το είδος πιπεριού.

Την επόμενη φορά που θα πάτε Ινδία, να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα με μπαχαρικά και να ζητήσετε κάποιο/α από τα πολλά μίγματα μπαχαρικών που έχουν για να μαρινάρετε κρέατα και λαχανικά. Ακόμα και σε κανονικό φούρνο (στο γκριλ) μπορείτε να απολαύσετε λίγη από τη μαγεία της ινδικής κουζίνας.
 
Last edited by a moderator:

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Αν είχες καμμιά φωτογραφία ν' ανεβάσεις, να δούμε τι έφαγες, θα βοηθούσε να σου πούμε. Πάντως, καπετάνιε, θαρραλέους σας βρίσκω: Τρώγατε χωρίς να ξέρετε τι τρώτε! :haha:
Εγώ έχω άλλη απορία: Αφού δεν ξέρατε τι ήταν, πώς το παραγγέλνατε;
δε καταλάβατε. ήταν κομμάτια κοτόπουλο σκέτα χωρίς τίποτε συνοδευτικά εκτός από ρύζι. καθαρό κρέας

Η μαρινάδα έκανε τη διαφορά καπετάνιε! Υποθέτω και ο φούρνος, όπως έγραψα πιο πάνω. Εξαρτάται από τη μαρινάδα το πόσο καυτερό θα γίνει το κοτόπουλο. Το πιπέρι του Κασμίρ, για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα καυτερό. Το χρησιμοποιούν πιο πολύ για το άρωμα και το έντονο κόκκινο χρώμα που δίνει στο κοτόπουλο και τα λαχανικά. Φάγαμε υπέροχα μανιτάρια ταντούρι, μαριναρισμένα σε αυτό το είδος πιπεριού.

Την επόμενη φορά που θα πάτε Ινδία, να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα με μπαχαρικά και να ζητήσετε κάποιο/α από τα πολλά μίγματα μπαχαρικών που έχουν για να μαρινάρετε κρέατα και λαχανικά. Ακόμα και σε κανονικό φούρνο (στο γκριλ) μπορείτε να απολαύσετε λίγη από τη μαγεία της ινδικής κουζίνας.
μαριναρισμένο αλλά καθόλου καυτερό μάλιστα προς το γλυκό. αν ξέραμε πιο μπαχαρικό είναι αυτό να το χρησιμοποιούμε κι εμείς. τα ινδικά μαγαζιά στην Αθήνα ίσως ξέρουν
 
Last edited by a moderator:

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.483
μαριναρισμένο αλλά καθόλου καυτερό μάλιστα προς το γλυκό. αν ξέραμε πιο μπαχαρικό είναι αυτό να το χρησιμοποιούμε κι εμείς. τα ινδικά μαγαζιά στην Αθήνα ίσως ξέρουν
Ναι, σίγουρα μπορείς να βρεις και στην Αθήνα. Δεν είναι ένα το μπαχαρικό που βάζουν. Θα ζητήσεις "μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ταντούρι". Εμείς αγοράσαμε για κοτόπουλο ταντούρι και για λαχανικά.

Απ' ό,τι βλέπω στο κουτάκι περιέχονται 15 διαφορετικά μπαχαρικά, μεταξύ αυτών, κόλιανδρος, μέντα, κανέλα, κύμινο, τουρμέρικ, κάρδαμο και διάφορα πιπέρια. Υπάρχουν διαφορετικά μίγματα, οπότε διαλέγεις ανάλογα με το γούστο σου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.091
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom