soudianos
Member
- Μηνύματα
- 3.755
- Likes
- 6.505
- Ταξίδι-Όνειρο
- Βερακρούζ
Άρα σε 40 χρόνια θα πάει και το ΔΝΤ........μια φάση "Παπανδρεϊκής Αλλαγής" του '81.
Τα συγκεκριμένα μετρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα γίνονται και με απλή προεδρική δράση. Ομοίως ο πρόεδρος μονοκοντυλιά κάποτε είχε απαγορεύσει την πώληση φαρμάκων στην Κούβα (το μόνο πράγμα που επιτρεπόταν το απαγόρευσε ο ανθρωπιστής Κλίντον), επιτράπηκε η Κόκα Κόλα να κάνει εξαγωγές στο νησί (Κόκα Κόλα είναι αυτή), εξουσιοδοτλήθηκαν οι κοτοπουλάδες του Κεντάκι να κάνουν εξαγωγές κλπ κλπ. Κοινώς, αυτά που ανακοίνωσε ο Ομπάμα, γίνονται και αμέσως.Προτρέχετε. Η όποια άρση εμπάργκο πρέπει πρώτα να περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο (Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία).
Και το Λάος και το Βιετνάμ τι κάνουν τότε;Ο κομμουνιστικός καπιταλισμός μπορεί να σταθεί μόνο σε οικονομικά μεγέθη ανάλογα της Κινεζικής οικονομίας.
Γίνεται ήδη, εδώ και 5 χρόνια. Από τα δημόσια λεωφορεία (που δεν είναι και τόσο δημόσια πια), μέχρι τα κουρεία, την καλλιεργήσιμη γη, τα ταξί, τις σχολές κατάδυσης , τα εστιατόρια κλπ, όλα αλλάζουν.Και πως άραγε μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον της Κούβας μετά απο αυτό... θα αρχίσει να χαλαρώνει η οικονομία;;
Έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό, ναι. ΟΚ η λέξη καπιταλισμός είναι ταμπού (όπως ήταν και η λέξη "κομουνισμός" αμέσως μετά την επανάσταση), αλλά είναι ξεκάθαρο ότι προς τα κει πάμε και ο Ραούλ το έχει πει πάμπολλες φορές. Εδώ το έχει πει ο Φιντέλ δηλαδή...θα έχουμε στοιχεία Κίνας;; Κουμουνιστικός καπιταλισμός;;
Πάντως και ο Παναμάς κατακλύζεται από αμερικάνικες εταιρείες και οι πολίτες του μια χαρά περνάνε, ομοίως και η Κόστα Ρίκα. Αντίθετα κάτι Ταμάικες και Γουατεμάλες είναι για να τις κλαις. Ε'ιναι καθαρά θέμα του πώς θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Δεν έπαθε και τίποτε φοβερό πάντως η κουβανική οικονομία όταν κατακλύστηκε από ισπανικές, καναδέζικες, ιταλικές και (εσχάτως) κινεζικές και βραζιλιάνικες εταιρείες. Βάζεις κανόνες, τους τηρείς, τους επιβάλλεις και συνεχίζεις. Από πλευράς διαφθοράς η Κούβα είναι μιαχα΄ρα για τα δεδομένα της Λ.Αμερικής και καλύτερα από χώρες σαν την Ελλάδα. Σκάνδαλα έχει, λεφτά τρώγονται, αλλά πάει κόσμος και κοσμάκης φυλακή (όπως έγινε τον προηγούμενο μήνα με το σκάνδαλο των 95 εκ δολλαρίων).Η χωρα θα κατακλειστει απο αμερικανικες εταιριες και ο λαος στο τελος θα πληρωσει με τη δυστυχια του
Εννοω πως η διψα για υλικα αγαθα και κατ'επεκταση η ξαφνικη (και μη) αποκτηση τους προκαλει ματαιοδοξια που εξελισσεται σε πληξη και αρκετες φορες σε καταθλιψη ή μανιοκαταθλιψη. Αυτο εννοω δυστυχια και οχι πιθανη περαιτερω φτωχοποιηση των Κουβανων. Οι ανθρωποι δεν ειναι ευτυχισμενοι οταν ειναι πλουσιοι αλλα οταν μπορουν να καλυψουν με ανεση ολες τις αναγκες τους. Και δεν ειναι δικη μου προβλεψη αλλα αποτελεσμα επιστημονικων ερευνων πανω σε ολους τους λαους της γης και σε ολες τις εποχες της ανθρωποτητας.Πάντως και ο Παναμάς κατακλύζεται από αμερικάνικες εταιρείες και οι πολίτες του μια χαρά περνάνε, ομοίως και η Κόστα Ρίκα. Αντίθετα κάτι Ταμάικες και Γουατεμάλες είναι για να τις κλαις. Ε'ιναι καθαρά θέμα του πώς θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Δεν έπαθε και τίποτε φοβερό πάντως η κουβανική οικονομία όταν κατακλύστηκε από ισπανικές, καναδέζικες, ιταλικές και (εσχάτως) κινεζικές και βραζιλιάνικες εταιρείες. Βάζεις κανόνες, τους τηρείς, τους επιβάλλεις και συνεχίζεις. Από πλευράς διαφθοράς η Κούβα είναι μιαχα΄ρα για τα δεδομένα της Λ.Αμερικής και καλύτερα από χώρες σαν την Ελλάδα. Σκάνδαλα έχει, λεφτά τρώγονται, αλλά πάει κόσμος και κοσμάκης φυλακή (όπως έγινε τον προηγούμενο μήνα με το σκάνδαλο των 95 εκ δολλαρίων).
Γι' αυτο βαζω και το χερι μου στη φωτια. Και πιθανον να μην ειναι δανεια αλλα επιδοτησεις. Θα πεσει πολυ χρημα στη χωρα για συγκοινωνιακες υποδομες ωστε να μπορουν να μεταφερονται ευκολα και οικονομικα τα αμερικαρικανικα και μη προιοντα. Ειναι ανταποδοτικα και με το παραπανω τετοια χρηματα.Βρεξει-χιονίσει οι Κουβανοί πολίτες θα επωφεληθούν. Αν η Κούβα επιστρέψει στους διεθνείς οργανισμούς για παράδειγμα, θα μπορεί -επιτέλους- να πάρει δάνεια για να επενδύσει στις καταταλαιπωρημένες τις υποδομές: δρόμους αεροδρόμια, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες. .
Δε θα αλλάξει κάτι τραγικά. Και σήμερα πολλοί Κουβανοί δεν τρώνε για να αποκτήσουν το τελευταίο iphone, να κάνουν τρεις αποτριχώσεις την εβδομάδα (για άντρες μιλάω) ή να αγοράσουν μια οθόνη εκατό ίνστών. Αυτοί δε θα αλλάξουν. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και θα βρίσκεις βούτυρο, μπαταρίες και αλουμινόχαρτο, σε αντίθεση με σήμερα. Λιγότερες ουρές, λιγότερη ταλαιπωρία, καλύτερη ποιότητα ζωής.Εννοω πως η διψα για υλικα αγαθα και κατ'επεκταση η ξαφνικη (και μη) αποκτηση τους προκαλει ματαιοδοξια
Ε τότε με αυτόν ορισμό είναι όλοι δυστυχισμένοι σήμερα, διότι πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να καλύψει με άνεση όλες τις ανάγκες του. Σε μια χώρα που δεν ξέρεις αν θα βρεις ρύζι, περιμένεις 18 χρόνια για σύνδεση τηλεφωνικής γραμμής, κάνεις ωτοστόπ καθημερινά υπό βροχής για να πας στη δουλειά σου επειδή δεν υπάρχουν συγκοινωνίες και το να αποκτήσεις ένα Λάντα κοστίζει όσο 4 καινούρια αυτοκίνητα στην Ευρώπη, προφανώς η ένεση θα φέρει κυρίως πλεονεκτήματα.Οι ανθρωποι δεν ειναι ευτυχισμενοι οταν ειναι πλουσιοι αλλα οταν μπορουν να καλυψουν με ανεση ολες τις αναγκες τους.
Στο χέρι σου είναι πώς θα τα εκμεταλλευτείς. Οι Βραζιλιάνοι έφτιαξαν λιμάνι ολόκληρο, οι Καναδοί αεροδρόμια και οι Κινέζοι έφεραν στόλο από χιλιάδες λεωφορεία. Προφανώς το έκαναν για την εξόρυξη πετρελαίου, τη μετακίνηση των τουριστών τους και τη δισείσδυση στη χώρα, αλλά κανείς τους δεν "τα σάρωσε όλα". Αν όχι τίποτε άλλο, η είσοδος των Αμερικανών θα φέρει και ανταγωνισμό ανάμεσα στους επενδυτές. Όπως σε όλα, στο χέρι της Κούβας είναι να γίνει Ουρουγουάη κι όχι Ονδούρα, Παναμάς κι όχι Τζαμάικα. Αλλά τουλάχιστον έχει την ευκαιρία. Δεκαετίες τη ζητούσαν, τώρα την έχουν.Θα πεσει πολυ χρημα στη χωρα για συγκοινωνιακες υποδομες ωστε να μπορουν να μεταφερονται ευκολα και οικονομικα τα αμερικαρικανικα και μη προιοντα. Ειναι ανταποδοτικα και με το παραπανω τετοια χρηματα.