• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Συζήτηση για θρησκείες, πρακτικές, κινήματα και άλλα πολλά

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αν οι μαύροι διαμαρτυρονται ότι τους προσβάλει και ζητούν να σταματήσει το συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα;
Και γω διαμαρτύρομαι που δε μου κάθησε το τζόκερ. Έχω δίκιο να διαμαρτύρομαι όμως; Προφανώς δεν τους αρέσει να θυμίζει κάτι τον τρόπο που κάποτε τους αντιμετώπιζαν, και γι αυτό το λόγο είναι θεμιτό να επιθυμούν την κατάργηση του εθίμου (όπως κι εγώ επιθυμώ να μου κάτσει το τζόκερ). Αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του λόγος να διαγράφουμε παραδόσεις και μνήμες, άσε που το να ξεχαστεί η ιστορική μνήμη του πόσο χειρότερα ήταν τα πράγματα κάποτε, μάλλον σε βάρος τους θα αποβεί μακροπρόθεσμα.
Αλλά από την παθητική αναπαραγωγή δεν προκύπτει αυτόματα ρατσισμός. Ρατσισμό θα είχαμε αν κάποιοι, άμεσα ή έμμεσα, επικροτούσαν τις συνθήκες εκείνες (κάτι το οποίο ΜΠΟΡΕΙ και να συμβαίνει, κάπου εκεί δίπλα από τις εκδηλώσεις, και φυσικά αν συμβαίνει πρέπει να αντιμετωπιστεί).

orck

Member
Θα ηθελα να αποφυγουμε την χρηση της λεξης φασισμος/φασιστας/ισαποστακιας. Εχει γινει πολυ ασχημη καραμελιτσα να κατηγορουμε η να αποκαλουμε καποιον φασιστα επειδη απλα δεν συμφωνει μαζι μας.

Αυτη η αποψη οτι δεν εχει δικαιωμα εκφρασης γνωμης καποιος που δεν ανηκει στην ομαδα που μιλαμε ειναι απλα γελοια. Δεν ανηκω στην ΛΟΑΤ κοινοτητα αλλα παρολαυτα εχω αποψη και υποστηριζω καθε θετικη αλλαγη, οπως το συμφωνο συμβιωσης. Δεν με ενδιαφερει καποιος, ουτε λαμβανω υποψην μου τις φωνες οτι δεν εχω δικαιωμα λογου επειδη δεν ειμαι ΛΟΑΤ.

Δυστηχως η ανθρωποτητα εχει παρα πολλες μαυρες σελιδες στην ιστορια της και για να μην κρυβομαστε εξακολουθει και σημερα να γραφει ακομη μαυρες σελιδες. Καποια πραγματα οσο χαζα και να ειναι εχουν μεινει στις παραδοσεις μας, παρολο που στην ουσια ειναι ηλιθια πραγματα τα περισσοτερα απο αυτα.

Εαν στο συγκεκριμενο εθιμο εβαζαν μια μαυρη και μια ασπρη γυναικα θα ηταν ολα οκ τα πραγματα; Θα ειχε τον συμβολισμο του σκλαβου και τοτε η θα αλλαζε το σκηνικο;

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Αν οι μαύροι διαμαρτυρονται ότι τους προσβάλει και ζητούν να σταματήσει το συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα;
Και αν γράψει ένας μαύρος τώρα ότι προσβάλλεται που αναφέρεσαι σε αυτόν ως μαύρο, εσύ τι πρέπει να κάνεις να επεξεργαστείς όλες τις δημοσιεύσεις σου για να τον ευχαριστήσεις;
Kι αν ένας λευκός προσβληθεί που στη γλώσσα σουαχίλι οι λευκοί αποκαλούνται ρατσιστικά mzungu (περιπλανώμενοι) τι πρέπει να κάνουν οι Σουαχίλι να αλλάξουν τη γλώσσα τους για να ικανοποιηθεί ο λευκός;
Κι αν ένας χριστιανός προσβληθεί που δεν μπορεί να επισκεφτεί τη Μεδίνα τι πρέπει να κάνουν οι Σαουδάραβες να αλλάξουν τα ήθη κι έθιμά τους;
H λίστα μπορεί να συνεχιστεί με δεκάδες παραδείγματα από διαφόρους λαούς.

Να θυμίσω επίσης ότι σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο υπάρχει ετήσιο event με την ονομασία 'Day of Absence' και στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε λευκούς. Οι θιασώτες της πολιτικής ορθότητας-ηλιθιότητας φυσικά δε σχολιάζουν ρατσιστικές εκδηλώσεις μαύρων εναντίον λευκών γιατί προφανώς και είναι ρατσιστική έκφανση η απαγόρευση εισόδου σε ένα δημόσιο χώρο ανάλογα με το χρώμα του καθενός.

Last edited:
Παραφράζοντας ένα ποστ που διάβασα:

Είναι αντισημιτικό και μισανθρωπικό μια ομάδα ανθρώπων να ντυθούν Εβραίοι του Άουσβιτς, που ΚΑΠΟΤΕ ήταν πραγματικότητα (έτσι τους είχαν τους Εβραίους ως δούλους) , χωρίς κάποια παράλληλη δήλωση ότι το θεωρεί αυτό καλό και πρέπον και δέον να επιβληθεί πάλι σήμερα; Είναι διασκεδαστικό το event; Έχει πλάκα; Για κάποιους μπορεί να έχει, κάποιοι άλλωστε απολαμβάνουν και τέτοια ανέκδοτα, αρκετοί γελάνε με ρατσιστικά ανέκδοτα, κι ακόμη περισσότεροι με σεξιστικά, χωρίς να βγάζω πάντα τον εαυτό μου απέξω.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι θιγόμενοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσοι κι αν είναι αυτοί, να εκφράσουν τη διαφωνία τους; Είτε επειδή προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων τους είτε επειδή τα κατάλοιπα μιας αναπαράστασης έχουν αντίκτυπο, έστω και μικρό, στις ζωές τους. Το να μην θέλουν οι μαύροι/οι γυναίκες/οι γκέι/οι τρανς κλπ να μην αναπαράγονται περιφρονητικά στερεότυπα εις βάρος τους που τους κάνουν στην πράξη τη ζωή πιο δύσκολη;

Όταν υπάρχουν μέρη του πλανήτη, του δικού μας δυτικού πολιτισμού, που το να κυκλοφορεί μαύρος στους δρόμους σημαίνει ότι είναι βαποράκι ή επικίνδυνος ή επίδοξος ληστής/τρομοκράτης, κι άρα η αστυνομία έχει λόγο να τον απειλήσει με όπλο ή να τραβήξει και τη σκανδάλη, όχι, δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο έχει πλάκα. Δεν είμαι μαύρος, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά τη λογική μου μπορώ να τη χρησιμοποιήσω, τη στοιχειώδη κιόλας, και να καταλάβω πως ο μαύρος που απαιτεί να φύγει ένα έθιμο που τον βάζει στη θέση του δούλου, θυμίζοντάς του άλλωστε ότι σχεδόν πάντα θα είναι ο sidekick –ακόμη και στο Χόλιγουντ στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών– που το να ντυθείς μαύρος στις Απόκριες είναι κάποιου είδους στολή, φορεσιά, σαν σέξι νοσοκόμα, όχι, για μένα δεν είναι και τόσο παράλογος. Δεν είναι ίδιο αυτό με το «θες να σου μιλάω μαύρε στον πληθυντικό όταν σ’ όλον τον κόσμο μιλάω στον ενικό» παραλληλισμό που κάποιοι προσπαθούν να δώσουν στην πολιτική ορθότητα (που κάποιες φορές κατά τη γνώμη μου ξεφεύγει κι αυτή, αλλά όχι στην παρούσα περίπτωση).

Σ’ αυτόν λοιπόν τον κόσμο, κι όχι σε κάποιον ιδεατό που ’χει κανείς στο κεφάλι του, το συγκεκριμένο έθιμο ενοχλεί, αυτό το έθιμο κι όχι κάποιο άλλο των φαντασιώσεών μας, και δεν νομίζω ότι σ' αυτή την περίπτωση μας πέφτει λόγος ποιος δικαιούται να ενοχλείται και ποιος όχι.

paefstra

Member
Στη συζητηση περι ρατσισμου νομιζω το πιο χαρακτηριστικο περιστατικο τελευταια ηταν η τραγικη δολοφονια της Κερκυραιας απο τον πατερα της που επιχειρηθηκε να πλασαριστει ως ρατσιστικο εγκλημα αρχικα επειδη δεν επιθυμουσε τη σχεση με τον φτωχο Αφγανο συντροφο της (συμφωνα με τα ρεορταζ εφημεριδων, αλλα οχι κατα δηλωση του δολοφονου), αλλα δεν κολλουσε καλα εφοσον και ο πατερας ηταν μεταναστης, οποτε συμμαζευτηκε το πραγμα.

Τωρα εισαγεται ο νεολογισμος "γυναικοκτονια" απο ο,τι βλεπω στα social για τις δολοφονιες γυναικων.
Δηλαδη η πατροκτονια ειναι πατροκτονια οταν ειναι γιος, γυναικοκτονια οταν ειναι γυναικα και δεν εφευρεθηκε ακομη ορος οταν ειναι γκει το ατομο.
Ολες αυτες οι συμπεριφορες μπαινουν κατω απο την ομπρελα της εμφυλης βιας, κανοντας ισοδυναμη την υπαρκτη λεκτικη και ψυχολογικη βια της καθημερινοτητας με βαση το φυλο με την πατροκτονια.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος

Είναι αντισημιτικό και μισανθρωπικό μια ομάδα ανθρώπων να ντυθούν Εβραίοι του Άουσβιτς, που ΚΑΠΟΤΕ ήταν πραγματικότητα (έτσι τους είχαν τους Εβραίους ως δούλους) , χωρίς κάποια παράλληλη δήλωση ότι το θεωρεί αυτό καλό και πρέπον και δέον να επιβληθεί πάλι σήμερα; Είναι διασκεδαστικό το event; Έχει πλάκα; Για κάποιους μπορεί να έχει, κάποιοι άλλωστε απολαμβάνουν και τέτοια ανέκδοτα, αρκετοί γελάνε με ρατσιστικά ανέκδοτα, κι ακόμη περισσότεροι με σεξιστικά, χωρίς να βγάζω πάντα τον εαυτό μου απέξω.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα οι θιγόμενοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσοι κι αν είναι αυτοί, να εκφράσουν τη διαφωνία τους; Είτε επειδή προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων τους είτε επειδή τα κατάλοιπα μιας αναπαράστασης έχουν αντίκτυπο, έστω και μικρό, στις ζωές τους. Το να μην θέλουν οι μαύροι/οι γυναίκες/οι γκέι/οι τρανς κλπ να μην αναπαράγονται περιφρονητικά στερεότυπα εις βάρος τους που τους κάνουν στην πράξη τη ζωή πιο δύσκολη;

Όταν υπάρχουν μέρη του πλανήτη, του δικού μας δυτικού πολιτισμού, που το να κυκλοφορεί μαύρος στους δρόμους σημαίνει ότι είναι βαποράκι ή επικίνδυνος ή επίδοξος ληστής/τρομοκράτης, κι άρα η αστυνομία έχει λόγο να τον απειλήσει με όπλο ή να τραβήξει και τη σκανδάλη, όχι, δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο έχει πλάκα. Δεν είμαι μαύρος, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά τη λογική μου μπορώ να τη χρησιμοποιήσω, τη στοιχειώδη κιόλας, και να καταλάβω πως ο μαύρος που απαιτεί να φύγει ένα έθιμο που τον βάζει στη θέση του δούλου, θυμίζοντάς του άλλωστε ότι σχεδόν πάντα θα είναι ο sidekick –ακόμη και στο Χόλιγουντ στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών– που το να ντυθείς μαύρος στις Απόκριες είναι κάποιου είδους στολή, φορεσιά, σαν σέξι νοσοκόμα, όχι, για μένα δεν είναι και τόσο παράλογος. Δεν είναι ίδιο αυτό με το «θες να σου μιλάω μαύρε στον πληθυντικό όταν σ’ όλον τον κόσμο μιλάω στον ενικό» παραλληλισμό που κάποιοι προσπαθούν να δώσουν στην πολιτική ορθότητα (που κάποιες φορές κατά τη γνώμη μου ξεφεύγει κι αυτή, αλλά όχι στην παρούσα περίπτωση).

Σ’ αυτόν λοιπόν τον κόσμο, κι όχι σε κάποιον ιδεατό που ’χει κανείς στο κεφάλι του, το συγκεκριμένο έθιμο ενοχλεί, αυτό το έθιμο κι όχι κάποιο άλλο των φαντασιώσεών μας, και δεν νομίζω ότι σ' αυτή την περίπτωση μας πέφτει λόγος ποιος δικαιούται να ενοχλείται και ποιος όχι.

Φοβερό μήνυμα με καλύπτει απόλυτα!

Θα ηθελα να αποφυγουμε την χρηση της λεξης φασισμος/φασιστας/ισαποστακιας. Εχει γινει πολυ ασχημη καραμελιτσα να κατηγορουμε η να αποκαλουμε καποιον φασιστα επειδη απλα δεν συμφωνει μαζι μας.

Αυτη η αποψη οτι δεν εχει δικαιωμα εκφρασης γνωμης καποιος που δεν ανηκει στην ομαδα που μιλαμε ειναι απλα γελοια. Δεν ανηκω στην ΛΟΑΤ κοινοτητα αλλα παρολαυτα εχω αποψη και υποστηριζω καθε θετικη αλλαγη, οπως το συμφωνο συμβιωσης. Δεν με ενδιαφερει καποιος, ουτε λαμβανω υποψην μου τις φωνες οτι δεν εχω δικαιωμα λογου επειδη δεν ειμαι ΛΟΑΤ.

Δυστηχως η ανθρωποτητα εχει παρα πολλες μαυρες σελιδες στην ιστορια της και για να μην κρυβομαστε εξακολουθει και σημερα να γραφει ακομη μαυρες σελιδες. Καποια πραγματα οσο χαζα και να ειναι εχουν μεινει στις παραδοσεις μας, παρολο που στην ουσια ειναι ηλιθια πραγματα τα περισσοτερα απο αυτα.

Εαν στο συγκεκριμενο εθιμο εβαζαν μια μαυρη και μια ασπρη γυναικα θα ηταν ολα οκ τα πραγματα; Θα ειχε τον συμβολισμο του σκλαβου και τοτε η θα αλλαζε το σκηνικο;

Δεν υπάρχει χειρότερο είδος πολιτικης ορθοτητας, απ'το να μη μπορεί καποιος να σε πει φασιστα για τις αποψεις σου. Η ελευθερία του λόγου δε μπορεί να είναι επιλεκτική.

alice~

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland

Πες τα Χρυσοστομε. Μας προσβάλει που άλλες φυλές θεωρούν τους λευκούς άσχημους ή χαζους ή οτιδήποτε άλλο, άσχετα από τους λόγους που έχουν για να το πιστεύουν αυτό (πχ σκλαβιά,δουλεία, καταπάτηση γης κτλ), αλλά ετσι και τολμήσει ένας μαύρος να πει ότι βρίσκει ρατσιστικό ένα ανέκδοτο ή μια γυναίκα το βρει σεξιστικό, ε όχι! Εκεί έχουμε λογοκρισία! Είστε καλά μωρε... Ανοίξτε λίγο τα ματια σας. Διαβάστε λίγο, συζητήστε με άτομα άλλων εθνικοτήτων, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ, ανοίξτε κανένα άρθρο ή βιβλίο χωρίς να είστε προκατειλημμένοι και χωρίς να ερμηνεύετε τα πράγματα όπως εσεις θέλετε. Λέτε ότι όλα είναι χαζομάρες, εσεις όμως είστε αυτοί που προσβαλεστε με την μια και προσπαθείτε να τα ερμηνεύσετε όλα με τρόπο που να προσβάλουν εσας. Ακούστε και τους άλλους λίγο. Ακούστε όμως. Μην περιμένετε απλά να τελειώσουν να μιλάνε για να πετάξετε τα δικά σας.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Αφού έπιασες το σεξουαλικό, για τα δικαιώματα των γκέι στις χώρες με πλειοψηφία μαύρων θα μιλήσεις (στις περισσότερες αφρικανικές χώρες η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη) ή θα συνεχίσεις να μας λες για τους κακούς λευκούς και την καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά;
Δε βλέπω τα σχετικά κινήματα να διαμαρτύρονται που σε 34 απ' τις 54 αφρικανικές χώρες η ομοφυλοφιλία τιμωρείται. Αλλά αν διαμαρτυρηθούν θα τους πουν ρατσιστές εναντίον των μαύρων σωστά;:haha:

Borealis

Member
Και γω διαμαρτύρομαι που δε μου κάθησε το τζόκερ. Έχω δίκιο να διαμαρτύρομαι όμως; Προφανώς δεν τους αρέσει να θυμίζει κάτι τον τρόπο που κάποτε τους αντιμετώπιζαν, και γι αυτό το λόγο είναι θεμιτό να επιθυμούν την κατάργηση του εθίμου (όπως κι εγώ επιθυμώ να μου κάτσει το τζόκερ). Αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του λόγος να διαγράφουμε παραδόσεις και μνήμες, άσε που το να ξεχαστεί η ιστορική μνήμη του πόσο χειρότερα ήταν τα πράγματα κάποτε, μάλλον σε βάρος τους θα αποβεί μακροπρόθεσμα.
Πολύ σωστά! σε ένα φιλελεύθερο κόσμο θα επαναφέρουμε τον Καιάδα, τις βεντέτες, το σεντόνι στο μπαλκόνι την πρώτη μέρα του γάμου, την προίκα, και ότι άλλο δεν θυμάμαι τώρα, γιατί έτσι δεν θα ξεχαστεί η ιστορική μνήμη (θεέ μου τι λέω?) και θα ζήσουμε όλοι καλά σε μια φιλελεύθερη κοινωνία...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen

Δηλαδή ταινίες όπως π.χ. το Amistad δεν έπρεπε να έχουν γυριστεί ποτέ; Γιατί κι εκεί αναπαράσταση των τότε συνθηκών δουλείας έχουμε.

Φυσικά και έχουν απολύτως το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Και να διαδηλώσουν, και ό,τι άλλο. Ουδέποτε ισχυρίστηκα κάτι διαφορετικό. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να απαγορεύσουν στους άλλους να εκφράζονται κι αυτοί, όσο δεν υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά ή βία. Όσο κι αν δε μας αρέσει (ούτε σε μένα, επαναλαμβάνω).

"Να ενοχλείται". Απαντάς σε κάτι άλλο, προφανώς. Δε μιλάμε για την ενόχληση εδώ, αλλά για το νομικό δικαίωμα και τις απαγορεύσεις εκδηλώσεων. Είναι άλλο πράγμα η δήλωση "αυτό μας ενοχλεί, μην το κάνετε" (που σε πολλές Ολανδικές πόλεις γίνεται μάλιστα σεβαστή) κι άλλο πράγμα η δια νόμου καταστολή.

Hugin

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Συγγνώμη αλλά οι γειτονιες δεν είναι επικινδυνες επειδη κατοικούν μαυροι αλλα επειδή σε αυτές δρουν κυκλωματα που εκμεταλλεύονται τη φτωχεια η βρίσκουν προσφορο έδαφος λόγω κρατικης αναλγησιας.
Δεν είπα οτι ειναι επικινδυνες επειδη κατοικούν μαυροι.
Ρώτησα αν ενας μαυρος ή λευκός αν απορίψουν μια γειτονια επειδη κατοικούν μαυροι και θεωρούν (είτε εσφαλμένα είτε όχι) οτι ειναι επικίνδυνη γειτονιά αν είναι ρατσιστές.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος