Παρίσακτος
Member
Το θέμα μας είναι «μαύροι διαδηλώνουν να μην γυριστεί το Django unchained 2» ή το «Οι Ολλανδοί έχουν κάτι Απόκριες που ντύνεσαι μαύρος υπηρέτης»; Γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στον Γιο του Σαούλ και στο escape room στο οποίο στόχος σου είναι να αποδράσεις από το Άουσβιτς πριν γίνεις σαπούνι. Αν για σένα (όχι, προσωπικά, στον οποιοδήποτε) αυτό δεν είναι αντιληπτό, δεν μπορώ να στο(/του το) εξηγήσω καλύτερα.Δηλαδή ταινίες όπως π.χ. το Amistad δεν έπρεπε να έχουν γυριστεί ποτέ; Γιατί κι εκεί αναπαράσταση των τότε συνθηκών δουλείας έχουμε.
Για ποιο λόγο έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αν με τη διαδήλωσή τους δεν ζητούν την κατάργηση του εθίμου (να απαγορεύσουν την ελεύθερη έκφραση του εθίμου, όπως θα έλεγες), τότε γιατί, για να το βγάλουν από μέσα τους; Οι διαδηλώσεις είναι ξεσπάσματα για να τους φεύγει ο θυμός ή η ενόχληση; Ένα ρατσιστικό έθιμο δεν εμπίπτει στις ρατσιστικές συμπεριφορές; Πρέπει η ρατσιστική συμπεριφορά να είναι προσωπική, στα μούτρα του αποδέκτη της; Το «οι μαύροι είναι από τη φύση τους καλύτεροι στο να υπηρετούν» θα ήταν οκέι, δηλαδή; Δεν περιέχει εμφανή βία, δεν είναι συμπεριφορά (είναι λόγια, θα έλεγε κανείς), ακόμη κι αν προάγει επιβλαβή στερεότυπα, άρα κάτι που δεν θα έπρεπε να αφορά την πολιτεία, σωστά;Φυσικά και έχουν απολύτως το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Και να διαδηλώσουν, και ό,τι άλλο. Ουδέποτε ισχυρίστηκα κάτι διαφορετικό. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να απαγορεύσουν στους άλλους να εκφράζονται κι αυτοί, όσο δεν υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά ή βία. Όσο κι αν δε μας αρέσει (ούτε σε μένα, επαναλαμβάνω).
Eνοχλούμαι στην πολιτική σημαίνει αντιδρώ ώστε αυτό που μου προκαλεί την ενόχληση να πάψει να υφίσταται, ως υφίσταται. Άρα δεν μπορεί παρά να είναι στενά συνυφασμένα. Κι εγώ μπορεί να θέλω να βγω γυμνός στους δρόμους, αλλά υπάρχουν νόμοι που μου το απαγορεύουν. Γιατί μ’ αυτόν τον περιορισμό της ελευθερίας μου είσαι εντάξει αλλά όχι με τον περιορισμό των ρατσιστών (ή μη) στις αναπαραστάσεις μαύρων σκλάβων Αγίων;"Να ενοχλείται". Απαντάς σε κάτι άλλο, προφανώς. Δε μιλάμε για την ενόχληση εδώ, αλλά για το νομικό δικαίωμα και τις απαγορεύσεις εκδηλώσεων. Είναι άλλο πράγμα η δήλωση "αυτό μας ενοχλεί, μην το κάνετε" (που σε πολλές Ολανδικές πόλεις γίνεται μάλιστα σεβαστή) κι άλλο πράγμα η δια νόμου καταστολή.