Συζήτηση για θρησκείες, πρακτικές, κινήματα και άλλα πολλά

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2117

«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό». Πρόκειται για μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά συνθήματα με τα οποία έκανε αισθητή την παρουσία του το φεμινιστικό κίνημα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ένα κίνημα που επηρέασε σημαντικά τις κοινωνικές εξελίξεις αναφορικά με τα φύλα.
Εκείνη η τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη σημαντικότατη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τεράστια απήχηση και μεταφέρεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής, του ΑΠΘ και του ΟΜΜΘ.
Στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου καθημερινά από τις 8 Μαρτίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2018 φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά αναπαριστούν τα γυναικεία κινήματα της εποχής της Μεταπολίτευσης παρουσιάζοντας τις συλλογικότητες, τις ιδέες, τις διεκδικήσεις και τη δράση τους.

Nikos86

Member
Φυσικα και το ζητουμενο ειναι η ισοτητα των φυλων οπως και η αναγνωριση ιδιων δικαιωματων για ολους, φυσικα και πρεπει να δινεται το δικαιωμα σε ομοφυλα ζευγαρια να υιοθετουν παιδια και φυσικα δεν πρεπει να γινεται καμμια διακριση με βαση το φυλο, το χρωμα δερματος, την ηλικια, τις σεξουαλικες προτιμησεις, το ντυσιμο, την κοινωνικη θεση, το σωματικο βαρος, την θρησκεια, την εθνικοτητα κ.τ.λ. Ομως το θεμα για μενα ειναι οτι η γυναικα πεταξε το παλιο κοστουμι της παραδοσιακης γυναικας και εβαλε της μοντερνας που μπορει κατα περιπτωση να ειναι και πιο στενο. Κυνηγαει εναν νεο πιο πολιτικαλ κορρεκτ ρολο και οχι μια ελευθερη απο προκαταληψεις ζωη. Η λοατκια κοινοτητα αντι να διεκδικει το δικαιωμα στην υιοθεσια καθεται και κανει μηνυσεις (σαν νεο Κ.Ι.Σ.) και γενικοτερα καταπιανεται περισσοτερο με οποιον πει καμμια παραπανω κουβεντα η χρησιμοποιησει καμμια υποτιμητικη εκφραση εναντιον τους. Αν εγω εκφρασω μια ταχα μου δηθεν πολιτισμενη αποψη του τυπου, δεν εχω καννενα προβλημα με τους ομοφυλοφιλους και μπορουν να κανουν ο,τι θελουν με την ζωη τους αλλα δεν θεωρω οτι θα ειναι τα σωστα προτυπα γονεων σε μια δομημενη κοινωνια σαν την ελληνικη η οτι τα παιδια τους θα πεφτουν θυματα bullying, δεν παυω να ειμαι φασιστας απο την στιγμη που σε υποτιθεμενο δημοψηφισμα θα τους στερουσα το δικαιωμα να γινουν γονεις. Αν ομως ελεγα πως εχω μεγαλες επιφυλαξεις για τα ομοφυλοφιλα ατομα (με πιο ακομψες εκφρασεις) μιας και τα περισσοτερα που ξερω ειναι κομπλεξικα γιατι εχουν φαει πολυ ρατσισμο και τους εχει βγαλει συνδρομα αλλα δεν μπορω να τους στερησω το δικαιωμα να γινουν γονεις, θα ηταν μια δημοκρατικοτατη αποψη μιας και θα παραμεριζα τις οποιες ρατσιστικες επιφυλαξεις μου η ομοφοβικα μου συνδρομα προς χαριν της ισονομιας. Αυτο που θα πρεπει να διεκδικουν οι μειονοτητες ειναι τα ισα δικαιωματα και οχι την συμπαθεια η την political correct αντιμετωπιση. Να κανω και γω μια κοινοτητα για κοντους και να κυνηγαω δικαστικα οποιον χρησιμοποιει την λεξη ταπας, κοντοστουπης κ.α. Στο τελος με αυτο τον τροπο μπορει να καταφερουμε (μπορει και οχι) να φτιαξουμε μια κοινωνια ισων, μονο που αυτοι οι ισοι θα ειναι αχρωμοι, αοσμοι χωρις προσωπικοτητα υπακουοι σαν ρομποτ σε πολιτικαλ κορρεκτ ρολους, χωρις την δυνατοτητα κριτικης σε κανεναν μιας και ολοι ανηκουμε σε μειονοτητες σε μια κοινωνια που θα κυριαρχει ο φασισμος του πολιτικαλ κορρεκτ. Στο μεταξυ θα εχει χαθει η ελευθερια λογου και εκφρασης, η ιδια βουληση και η αυτονομη σκεψη. Υ.Γ. Αυτα τα λεω με αφορμη καποια υπερβολικα κατα την γνωμη μου σχολια για την χρησιμοποιηση της λεξης παιδοθεσια αντι για υιοθεσια, χρησιμοποιηση της λεξης αλλη αντι για αλλος σε ερωτηση στην τουαλετα χωρις οπτικη επαφη και αλλα πολιτικαλ κορρεκτ σχολια που μου διαφευγουν τωρα. Θα χρησιμοποιουσα αλλες λεξεις για να γινω πιο κατανοητος αλλα δεν ξερω αν επιτρεπεται η αν διαγραφονται σχολια με ασχημες λεξεις. (το πολιτικαλ κορρεκτ που λεγαμε)

duty_free

Member
Ενταξι, ντροπι· μιλαμε για γραφτο υκ ολιγον σελιδον και υτε μια νιξι αντικλιρικαλισμυ, μια εστο ιπονια για τιν εσχρι πισοδρομισι πυ μας εχι επιβαλι ο κλιρος. Γινετε ακομα πιο αποθιτικο ολο τυτο, διοτι παρυσιαζετε ενα κιμενο για το κιμενο, αστρατεφτο παντελος, ενο το φορυμ ινε ενα ιπεροχο απαγκιο οπυ πυρα αθειστικι σοφια μεταλαμπαδεβετε εφκολος.

Borealis

Member
ενο το φορυμ ινε ενα ιπεροχο απαγκιο
Όντως είναι ''ενα υπεροχο απαγκιο'' το φόρουμ, όπου μπορεί κάποιο μέλος να διαμαρτύρεται γιατί το Αργυρόκαστρο λέγεται Αργυρόκαστρο (από το 1300 τουλάχιστον) και να αποσπά μάλιστα και την συγγνώμη του γράφοντος και τα λάικ των συμφορουμιτών, τη στιγμή που στο προφίλ του αναφέρει επόμενο ταξίδι: Μακεντόσκι Σολούν, το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, εκατομμύρια σλάβων αποκαλούν έτσι την Θεσσαλονίκη, απλώς επισημαίνω τη γελοιότητα και την άγνοια που μας κατακλύζει πλέον.

duty_free

Member
σας εφχαριστο πολι για τυς χαρακτιρισμυς, εγο δεν θα μπο σε φασι υτε να τυς επιστρεψο, υτε να "μαλοσο" απο το πλικτρολογιο.

υτε καν να αφιγιθο τι θα εκανα αν irl, στυς δρομυς τον αθινον π.χ. ακυγα κατι τετιο.

εχετε την περιφρονισι μυ κε αλα πολα πυ απτοντε αδενον.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
...τη στιγμή που στο προφίλ του αναφέρει επόμενο ταξίδι: Μακεντόσκι Σολούν, το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, εκατομμύρια σλάβων αποκαλούν έτσι την Θεσσαλονίκη, απλώς επισημαίνω τη γελοιότητα και την άγνοια που μας κατακλύζει πλέον.
Σε ένα άλλο ποστ ένα μέλος εξιστορεί πώς ξεκίνησε για ταξίδι από Σελανίκ για Γεωργία μαζεύοντας και μπόλικα λάικς απ' το εν αγνοία βρισκόμενο κοινό αλλά αφού έτσι τη λένε ογδόντα εκατομμύρια γείτονες τι μας πειράζει εμάς.

Last edited:

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Όντως είναι ''ενα υπεροχο απαγκιο'' το φόρουμ, όπου μπορεί κάποιο μέλος να διαμαρτύρεται γιατί το Αργυρόκαστρο λέγεται Αργυρόκαστρο (από το 1300 τουλάχιστον) και να αποσπά μάλιστα και την συγγνώμη του γράφοντος και τα λάικ των συμφορουμιτών, τη στιγμή που στο προφίλ του αναφέρει επόμενο ταξίδι: Μακεντόσκι Σολούν, το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, εκατομμύρια σλάβων αποκαλούν έτσι την Θεσσαλονίκη, απλώς επισημαίνω τη γελοιότητα και την άγνοια που μας κατακλύζει πλέον.
Το Αργυρόκαστρο είναι πόλη της Αλβανίας με κατά πλειοψηφία Αλβανόφωνο πληθυσμό σήμερα, και είναι θέμα των Αλβανών (όλων μαζί, και των μειονοτήτων μέσα) το πως ονομάζεται η πόλη τους. Οι ιστορικές ονομασίες λίγη σημασία έχουν: αλλιώς πηγαίνετε στους Λονδρέζους και πείτε τους ότι η πόλη τους λεγόταν Londinium πριν 2 χιλιετίες και γι αυτό πρέπει να τη λένε έτσι και τώρα.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, είναι πόλη της Ελλάδας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Ελληνόφωνους.

Φυσικά, ελευθερία λόγου έχουμε, ο καθένας τα γράφει όπως νομίζει (και κρίνεται εξ' ίσου ελεύθερα γι αυτό). Στο κάτω κάτω, αν κάποιος απευθύνεται "σε όποιον κατάλαβε", μην τον ενοχλεί αν δεν κατάλαβαν όλοι.

Borealis

Member
Το Αργυρόκαστρο είναι πόλη της Αλβανίας με κατά πλειοψηφία Αλβανόφωνο πληθυσμό σήμερα, και είναι θέμα των Αλβανών (όλων μαζί, και των μειονοτήτων μέσα) το πως ονομάζεται η πόλη τους. Οι ιστορικές ονομασίες λίγη σημασία έχουν: αλλιώς πηγαίνετε στους Λονδρέζους και πείτε τους ότι η πόλη τους λεγόταν Londinium πριν 2 χιλιετίες και γι αυτό πρέπει να τη λένε έτσι και τώρα.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, είναι πόλη της Ελλάδας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Ελληνόφωνους.

Φυσικά, ελευθερία λόγου έχουμε, ο καθένας τα γράφει όπως νομίζει (και κρίνεται εξ' ίσου ελεύθερα γι αυτό). Στο κάτω κάτω, αν κάποιος απευθύνεται "σε όποιον κατάλαβε", μην τον ενοχλεί αν δεν κατάλαβαν όλοι.
Έχεις μπερδευτεί εντελώς, δεν ζήτησα από κανένα να αποκαλεί την πόλη του όπως θέλω εγώ, ταυτόχρονα δεν δίνω σε κανένα το δικαίωμα να μου κάνει υποδείξεις για το πως θα αποκαλώ εγώ ένα μέρος.
Το να αποκαλεί κάποιος την Θεσσαλονίκη Solun είναι δικαίωμα του γιατί όντως έτσι έχει διαμορφωθεί το όνομα στην κουλτούρα του και την ιστορία του και δεν υπονοεί τίποτα, αλλά να μου υποδεικνύει ο ίδιος να αποκαλώ το Αργυρόκαστρο Gijrokaster αντιτίθεται στη δική μου ιστορία και κουλτούρα.

NightcoreKing

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
Μιας και ειδα διαφορα για τη Θρησκεια να πω κ εγω ως παιδι 22 χρονων τη σκεψη παααρα πολλων ..συνομιλικων μου αλλα κυριως τη δικη μου πλευρα με πολυ πολυ λιγα λογια:

Προσωπικα οι γονεις μου οπως και οι περισσοτεροι γονεις χωνουν τα παιδια τους μεσα στις εκκλησιες απο μικρα, αναγκαζοντας τα να ειναι ευσεβης χριστιανοι κτλ,θα το σταματησω εδω για να πω καποια γενικα πραγματα:

--Δε μπορω να βλεπω να γινονται πολεμοι με τις θρησκειες, να χανονται ανθρωπινες ζωες λογω ...προσευχων ή δε ξερω κ εγω τι !Αυτο δεν ειναι πιστευω ...αυτο ειναι βλακεια στον εγκεφαλο!

--Δε μπορω να βλεπω παπαδες στη χωρα μας να μας κανουν κυρηγμα στις εκκλησιες για τις φουστες,το ποτε θα κοινωνισουμε η θα εξομολογηθουμε η αν θα κανουμε ερωτα πριν το γαμο.Οταν ξερουμε απο απειρες περιπτωσεις οτι πολλοι παπαδες ειναι ανωμαλοι, ειναι τερμα αυστηροι με μικρα παιδια που δε καταλαβαινουν , οταν διωχνουν ατομα απο την εκκλησια μονο κ μονο επειδη κ καλα εχουν εξουσια στην εκκλησια

--Δε μπορω να βλεπω παππαδες να πανε με mercedes, να τους πανε οδηγοι παντου οπου γουσταρουν,να κουβαλανε μαζι τους χρυσα κονταρια, χρυσα καπελα και να μ χαιρετανε τα ξυπολυτα παιδακια και να τους φιλουν τα χερια τα παιδακια....ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ , ΒΡΙΣΕ ΜΕ ΑΝ ΘΕΣ !

--Δε μπορω να βλεπω καθε φορα που η εκκλησια γεμιζει να βγαινουν 2 και 3 δισκοι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ , πχ Μεγαλη βδομαδα και να λενε για την Αγια τραπεζα, για το ναο , για το ρευμα ....Ρε Μ@λ@@@@ θα μας τρελανεις !?!?!?! Μηπως θα σου κοψουν το ρευμα ρε ???? ΟΧΙ !!!!! Σε αλλους κοβουν ρευμα ! Μηπως θες να βαλλεις κ αλλες χρυσες εικονες εδω μεσα ???????? ΟΧΙ ρε φιλε , δε θελουμε εικονες , δεν πιστευω οτι οσοι πιστευουν αυτο που θελουν να κανουν στις εκκλησιες ειναι να βλεπουν τις εικονες και να λενε ΟΥΑΟΥ...ΗΜΑΡΤΟΝ!

--Για να χαμηλωσω λιγο τον τονο μου θα πω μια απορια που την εχω απο μικρος....Εχω πει κ στον πατερα μ που ειναι δασκαλος και μ λεει πραγματα αλλα ακομα μεσα μου με τη θρησκεια ειμαι ..οχι αντιθετος αλλα...εχω απειρες αποριες για ολα αυτα και ετσι ακομα κ αν θελω να πιστεψω καπου ολα αυτα που συμβαινουν στις εκκλησιες με αηδιαζουν! Η απορια μου ηταν η εξης: Υπαρχουν απειρες θρησκειες στον κοσμο...ολοι δηλαδη οι αλλοι λαοι πιστευυν σε λαθος Θεους ή οτιδηποτε κ εμεις ειμαστε οι σωστοι??? Ειναι ολοι οι αλλοι ψευτικοι??? Δε ξερω την απαντηση αλλα σκεφτειτε το λιγο...ψαξτε το μεσα σας ! Εγω χαιρομαι που ειμαι τοοοσο περιεργος με ολα αυτα ... Ναι μπορει να εχω αδικο αλλα , χαιρομαι που ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ!

--Δε θα συνεχισω ..ειπα θα γραψω πολυ λιγα κ με πηρε ο ηρμος της σκεψης ...κατι τελευταιο: Δεν ειναι ολοι οι παππαδες ιδιοι ουτε οι χριστιανοι...στο Αγιο Ορος μου αρεσε παρα πολυ και βρηκα ανθρωπους εναρετους και αθωους στην ψυχη με σοφια στη σκεψη !

Συγγνωμη αν προσβαλλα καποιον ... :)

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Η απορια μου ηταν η εξης: Υπαρχουν απειρες θρησκειες στον κοσμο...ολοι δηλαδη οι αλλοι λαοι πιστευυν σε λαθος Θεους ή οτιδηποτε κ εμεις ειμαστε οι σωστοι??? Ειναι ολοι οι αλλοι ψευτικοι???
Η κάθε ομάδα ανθρώπων που εφευρίσκει μια θρησκεία αποδίδει διαφορετικά ονόματα και ιδιότητες στον εκάστοτε Θεό που θέλει να λατρέψει. Αυτό δεν εμποδίζει το Θεό να είναι ένας αλλά λόγω έλλειψης τεκμηρίων και ανθρώπινης άγνοιας για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού Θεού, δημιουργήθηκαν στη Γη διαφορετικές προσεγγίσεις λατρείας αυτού του μοναδικού Θεού.
Όσον αφορά το Θεό θα μπορούσε να είναι ένας πανίσχυρος υπερυπολογιστής, ένας πανέξυπνος προγραμματιστής που κατασκευάζει προσομοιώσεις, μια παγκόσμια φυσική δύναμη κ.ά... μην το βλέπεις στενά ότι ο Θεός είναι όπως περιγράφεται στις θρησκείες δηλ. είτε πνεύμα είτε γέρος με άσπρα γένια είτε άγγελος και πάει λέγοντας.

NightcoreKing

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδια!
ναι ενταξει δεν αντιλεγω σε αυτα που λες αλλα δε παυει να ειναι κατι που πρπ να αναρωτηθουμε ...ο καθενας εχει τον...δικο του Θεο σε αυτο τον πλανητη ....σε σχεση με τα υπολοιπα που ειπα διαφωνεις ?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh