• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ποιος φταίει?

HELEN

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Νότια Αμερική
Δουλεύω στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης αρκετά χρόνια. Πριν μία εβδομάδα ενώ υπήρχε διάλειμμα στο φροντιστήριο, ακούω μια παρέα κοριτσιών να βγαίνουν από την τάξη. Εκείνη τη στιγμή περνάνε από μπροστά μου και ακούω την φοβερή φράση "γιατί ρε κορίτσια, η Ασία δεν είναι στην Ελλάδα?" και βέβαια δεν υπήρχε απάντηση από τις συμμαθήτριές της. Συμπληρώνω ότι το κορίτσι αυτό δεν είναι μικρής ηλικίας, είναι 18 χρόνων, δίνει πανελλήνιες, θεωρητική κατεύθυνση και θέλει να περάσει φιλολογία.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που έχω.
Θα ήθελα την άποψη σας για για το θέμα. Από που ξεκινάει? Φταίει το σύστημα της εκπαίδευσης που έχουμε? Φταίει το κοινωνικό περιβάλλον με το οποίο συναναστρεφόμαστε?

afriend

Member
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Όπου να'ναι με καλή παρέα
Αγαπητή Helen επειδή και εγώ είμαι στο χώρο της εκπαίδευσης καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου απόλυτα.

Βέβαια δε ξέρω για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πώς προέκυψε αυτή η ερώτηση; Υπάρχει δηλαδή και μια (μικρή ίσως) πιθανότητα το παιδί να αστειευόταν. Λέω τώρα.

Βλέπω όμως δυστυχώς ότι αναγκαζόμαστε να διδάξουμε στα παιδιά τόσο πολλά πράγματα (ίσως σωστά, ίσως χρήσιμα αλλά πολλά). Το αποτέλεσμα είναι έτσι να ξεχνάνε και τα στοιχειώδη.

Φιλικά ένας συνάδελφος.

ΥΓ: Βλέπεις λέω "αναγκαζόμαστε" γιατί ειδικά εσύ που προετοιμάζεις υποψηφίους για πανελλήνιες δε μπορείς να αποφασίσεις τι θα διδάξεις. Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ.

Dafni

Member
Στα δεκαπέντε χρόνια που εργάζομαι στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαιδευσης ,έχω ακούσει αμέτρητα μαργαριτάρια και διαμάντια όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι από μας που δουλεύουμε με παιδιά Εκείνο που με σοκάρει και με εξοργίζει ακόμα περισσότερο όμως είναι οι απαντήσεις κάποιων μαθητών μου(ηλικίας 10-17 συνήθως)στην ερώτηση μου σχετικά με το τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν.Η ερώτηση γίνεται ωστε να εξασκήσουν το λεξιλόγιο τους σχετικά με τα επαγγέλματα στο σχετικο μάθημα.Κάθε χρόνο όμως υπάρχουν κάποιοι που με ρωτούν πως είναι στα γαλλικά ο "δημόσιος υπάλληλος" γιατι δεν το έχει το βιβλίο.Κάθε φορά εξηγώ ότι δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά είναι ένας όρος που περιγράφει από ποιόν έχει προσληφθεί ο εργαζόμενος .Συνεχίζω και ρωτάω τι ακριβώς δουλειά θέλεις να κάνεις στο δημόσιο και η απάντηση είναι"ότι να ναι" ή " σε γραφείο". "Γιατί σου αρέσει αυτή η δουλειά;" ρωτάω για να λάβω την αυτονόητη απάντηση:
"Γιατί είναι σίγουρη και έχεις σταθερό μισθό"απαντά με ύφος κατατρεγμένου πενηνταπεντάρη το δεκαπεντάχρονο.....
Πρόσφατα ένας μαθητής μου μου είπε ότι θέλει να γίνει στρατιωτικός σαν τον πατέρα του γιατί παίρνει καλό μισθό και πολλές αναρρωτικές άδειες χωρίς να είναι πραγματικά αρρωστος...
Δεν χρειάζεται φυσικά να εξηγήσω ότι δεν έχω τίποτα με τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά πως να το κάνουμε, δεν μπορεί η ασφάλεια και η σταθερότητα να είναι για έναν έφηβο
το μοναδικό κίνητρο για την επιλογή επαγγέλματος .Και καταλήγω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνο το οικογενειακό περιβάλλον που περνά στα παιδιά το μήνυμα ότι η γνώση είναι αναγκαία μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση(σε αντίστοιχη ερώτηση"γιατί μαθαίνετε ξένες γλωσσες ,η στερεότυπη απάντηση είναι "για να έχουμε προσόντα ωστε να βρούμε μια καλή δουλειά).

Υπάρχουν φυσικά και πολλές περιπτώσεις που το οικογενειακό περιβάλλον στηρίζει τα παιδιά ωστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις .
Δυστηχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα κατά τη γώμη μου ,είναι τόσο ανεπαρκές (θα θελα να χρησιμοποιήσω πιο βαριά επίθετα αλλά συγκρατούμαι)που αδυνατεί παντελώς να ανταπεξέλθει στο ρόλο του.Αυτή όμως είναι πολύ μεγάλη συζήτηση...........
Ελπίζω να είδατε πριν λίγο καιρό στην εκπομπή"Ερευνα"την παρουσιάση μιας μέρας ενός Ελληνα μαθητή σε σύγκριση με τη μέρα ενός Φιλανδού.Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν κατά τη γνώμη μου ,μπουνιά στο στομάχι για εμάς που αγαπάμε αυτή τη δουλειά αλλά και για όλους όσους έχουν παιδιά.

HELEN

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Νότια Αμερική
Τα παιδιά του σήμερα είναι μορφωμένα, βγάζουν πανεπιστήμια, ξέρουν τουλάχιστον 2 γλώσσες, ασχολούνται με κάποιο άθλημα κ.α. Το θέμα είναι ότι δεν είναι καλλιεργημένα. Έχει μεγάλη διαφορά η καλλιέργιεα με την μόρφωση. Έχουν περάσει στις ανώτατες σχολές, θα βγουν επιστήμονες, θα διδάξουν σε άλλα παιδιά και αν τους ρωτήσεις ποιός έχει γράψει τον Εθνικό μας Ύμνο θα σου πουν με δισταγμό, μήπως ο Σολωμός?
Πώς γίνεται ένα παιδί να μην ξέρει ποια είναι η Ασία, τι είναι η Ασία και που βρίσκεται η Ελλάδα? Και αυτή την στιγμή μιλάμε για βασικά πράγματα. Τίποτα παράλογο, τίποτα περίεργο. Και πιστέψτε με, δεν έκανε καθόλου χιούμορ.

mio gps

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
ειναι και στο παιδι.
η δικια μου η κορη 15 ετων δεν την ειδα ποτε να διαβαζει ενα εξωσχολικο βιβλιο,μια εφημεριδα.
ο μικρος 8 ετων και στη τουαλλετα παει με βιβλιο.
ρωταει η μανα τους προχθες...τη μεγαλη ποιος ρητορας της αρχαιοτητος εβαζε κοχυλια στο στομα και αγορευε?
λει η μεγαλη ο πλατωνας...
εγω την κυταω και σκεφτομαι ...τα ωραια μου λεφτα που δινω τσαμπα στο ιδιαιτερο στα αρχαια...
πεταγεται ο μικρος και λεει ο δημοσθενης....τριτη δημοτικου και η μεγαλη τριτη γυμνασιου...

latina

Member
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
Εκείνο που με σοκάρει και με εξοργίζει ακόμα περισσότερο όμως είναι οι απαντήσεις κάποιων μαθητών μου(ηλικίας 10-17 συνήθως)στην ερώτηση μου σχετικά με το τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν.Η ερώτηση γίνεται ωστε να εξασκήσουν το λεξιλόγιο τους σχετικά με τα επαγγέλματα στο σχετικο μάθημα.Κάθε χρόνο όμως υπάρχουν κάποιοι που με ρωτούν πως είναι στα γαλλικά ο "δημόσιος υπάλληλος" γιατι δεν το έχει το βιβλίο.Κάθε φορά εξηγώ ότι δημόσιος υπάλληλος δεν είναι ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά είναι ένας όρος που περιγράφει από ποιόν έχει προσληφθεί ο εργαζόμενος .Συνεχίζω και ρωτάω τι ακριβώς δουλειά θέλεις να κάνεις στο δημόσιο και η απάντηση είναι"ότι να ναι" ή " σε γραφείο". "Γιατί σου αρέσει αυτή η δουλειά;" ρωτάω για να λάβω την αυτονόητη απάντηση:
"Γιατί είναι σίγουρη και έχεις σταθερό μισθό"απαντά με ύφος κατατρεγμένου πενηνταπεντάρη το δεκαπεντάχρονο.....
απορω πραγματικα με το οτι σε σοκαρει αυτη η απαντηση των παιδιων..εγω ανηκω σε μια γενια που μεγαλωσε με το αγχος της επαγγελματικης αποκαταστασης!εν μερει φταιει το εκπαιδευτικο συστημα και εν μερει οι γονεις(τους οποιους στην μεγαλυτερη πλειοψηφια τους δικαιολογω..)!οταν βλεπεις καθε μερα γυρω σου κοσμο να χανει την δουλεια του λογω της οικονομικης κρισης και των περικοπων ειναι απολυτως αναμενομενο τα παιδια να εχουν τετοιες αποψεις!εμενα,ειχε συμβει οταν πηγαινα σχολειο τουλαχιστον σε 3 συμμαθητες μου που μου ερχονται τωρα στο μυαλο να μεινουν οι γονεις τους ανεργοι..οταν τα παιδια μεγαλωνουν μεσα στην ανασφαλεια και στον φοβο για το μελλον τι περιμενετε να απαντουν??το δημοσιο, στην σημερινη του μορφη, ειναι ο παραδεισος του τεμπελη..δεν ειναι ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι ετσι, αλλα σιγουρα ειναι πολλοι..και το χειροτερο ειναι οτι οσους δεν ειναι ετσι και εχουν πραγματικα ορεξη να δουλεψουν, το ιδιο το συστημα τους "σπρωχνει" να αλλαξουν τακτικη..
βρισκω τραγικο το να υπαρχουν παιδια 20 χρονων που να χουν ως ονειρο της ζωης τους το να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι, αλλα ταυτοχρονα μπορω να καταλαβω τον λογο για τον οποιο συμβαινει αυτο!

και κατι αλλο..για το εκπαιδευτικο συστημα!πριν μπει η βαση του 10 για τις πανελληνιες εξετασεις, συνεβαινε το εξης παραδοξο..μαθητες με μεσο ορο 8 και 9 να περνανε σε σχολες αγγλικης και γαλλικης φιλολογιας σε αθηνα και θεσ/νικη..και ολοι αυτοι σημερα ειναι καθηγητες και διδασκουν στα παιδια!οκ, αυτες οι σχολες ειχαν μικρη ζητηση, ολα καλα μεχρι εδω..αλλα δεν μιλαμε για απλες σχολες..μιλαμε για σχολες που βγαζουν καθηγητες που διδασκουν παιδια..αυτο ειναι το απαραδεκτο και το εγκληματικο της υποθεσης..

manolism

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Τα παιδιά του σήμερα είναι μορφωμένα, βγάζουν πανεπιστήμια, ξέρουν τουλάχιστον 2 γλώσσες, ασχολούνται με κάποιο άθλημα κ.α. Το θέμα είναι ότι δεν είναι καλλιεργημένα. Έχει μεγάλη διαφορά η καλλιέργιεα με την μόρφωση.
Θα συμφωνησω μαζι σου! Ζουμε σε μια εποχη που το να ειναι καποιος καλλιεργημενος δεν μετραει και πολυ καθως ολοι κυνηγανε τους τιτλους και τα χαρτια αποκλειστικα για ευρεση μιας καλης δουλειας....βλεπω απο αδελφια, γνωστους, φιλους ολοι κανουν αγωνα...πτυχια..μεταπτυχιακα...διδακτορικα...αγγλικα...γαλλικα...ιταλικα...κλπ κλπ ολοι τους εχουν γνωσεις και πολλα πτυχια αλλα δουλεια τιποτα και βεβαια η καλλιεργεια δεν ερχεται με το να παπαγαλισεις καποιους τονους βιβλιων επειδη ετσι ειναι το συστημα για να παρεις το πολυαναμενομενο πτυχιο. Οποτε για να ερθει η καλλιεργεια μονο με διαβασμα αλλα με την θεληση μας ερχεται...εχω δει ταξιτζη (δεν το αναφερω με την κακη εννοια) ο οποιος πραγματικα εχει τοσες πολλες γνωσεις που καλιστα θα μπορουσε να ειναι καθηγητης πανεπιστημιου. Ο ανθρωπος ειναι καλλιεργημενος...βεβαια η αγωνια για επιβιωση δεν αφηνει πολλα περιθωρια για καλλιεργια....φιλοσοφιες κλπ κλπ...

rethimno

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
μαργαριταρια σχολειων...απιστευτα και αληθινα

ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

' Η Σκανδιναβία είναι μια πράξη που κάθε πολιτισμένος άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει ' (Από γυμνάσιο της Λάρνακας Κύπρου)

* 'Εσπεριδοειδή σαν τα πορτοκάλια είναι και τα μαντολίνια, αλλά πιο μικρά και με φλούδα που βγαίνει εύκολα ' ( Απο γυμνάσιο της Αθήνας, 1992 )

* ' Η επετηρίδα είναι αυτό που βγάζουμε στα μαλλιά μας άμα δεν λουζόμαστε συχνά '

* 'Ο μισογύνης είναι τέρας μυθολογικόν, μισός γυναίκα και μισός άλλο πράμα, απερίγραπτης ασχήμιας και τελείως εξαγριωμένος με την κατάστασή του. '
(Από γυμνάσιο της Θεσπρωτίας, 1991)

* ' Το φοβερότερο όπλο των αρχαίων Αράβων ήταν ο Ευνούχος'

* 'Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιβύη της Αλεξάνδρειας '

* 'Οι Έλληνες εφεύρεσαν τη γεωμετρία για να αποφύγουνε την άλγεβρα που ήτανε αράπικη '

* 'Στην αρχαία εποχή δεν υπήρχαν ξένες χώρες γι' αυτό δεν έχουν βρει οι αρχαιολόγοι αρχαία διαβατήρια '

* 'Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ.' (Από διαγώνισμα στην Ιστορία,γυμνάσιο της Κορινθίας, 1989)

* ' Όταν ο Χριστός ήτανε μικρός, ο πατέρας του ο μαραγκός Ιωσήθ, το φώναζε Χρηστάκη '

* 'Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν γιατί οι Θερμοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθμό '

* 'Την Οδύσσεια της έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ηλιάδης. ' (Από διαγώνισμα Β' τάξης γυμνασίου της Λαμίας, 1969)

* ' Η γυναίκα του Τσάρου λεγότανε Τσάρα. Η κόρη του τσατσάρα. Ο γιος του Νορέγιεφ. '

* 'Η μάνα του Ρασπούτιν ήτανε η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας '.(Από γυμνάσιο της Καρδίτσας, 1991)

* ' Η Παραφίνη ήτανε η θεά που προστάτευε τα Χερουφίμια και τα Σεραφίμια'. (Από διαγώνισμα στα θρησκευτικά, γυμνάσιο της Κορίνθου, 1990)

* ' Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι'.

* 'Ο Κορινθιακός Κόλπος ευρίσκεται τελείως κατά μήκος. ' (Από γυμνάσιο της Πάτρας, 1988)

* ' Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε' (Από γυμνάσιο της Καλαμάτας, 1991)

* ' Η κυριότερη αιτία της εξάτμισης είναι η φωτιά κάτω από το κατσαρολάκι'

ετσι για να γελασουμε λιγο, προσεχως και αλλα?????

Last edited by a moderator:

HELEN

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Νότια Αμερική
Φοβερά τα μαργαριτάρια!
Από την άλλη ήθελα να απαντήσω στην Dafni ότι την εκπομπή Έρευνα δεν την είδα αλλά την περασμένη Τρίτη τους Πρωταγωνιστές με τον αγαπημένο Σταύρο Θεοδωράκη και είχε θέμα για τα εγκαταλελειμμένα νεογνά στο κέντρο βρεφών Μητέρα και στο Αλεξάνδρας. Ήταν πράγματι κάτι σοκαριστικό να ακούς ότι εγκαταλείψανε μωράκι επειδή είχε μια κόκκινη μεγάλη ελιά στο πρόσωπο ή ότι είχε μια δυσμορφία στο χείλος του! Και μετά αναρωτιέμαι γιατί τα παιδάκια δεν διαβάζουν, δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν θέλουν γενικά να κάνουν κάτι στη ζωή τους. Λογικό είναι..

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πώς γίνεται ένα παιδί να μην ξέρει ποια είναι η Ασία, τι είναι η Ασία και που βρίσκεται η Ελλάδα? Και αυτή την στιγμή μιλάμε για βασικά πράγματα. Τίποτα παράλογο, τίποτα περίεργο. Και πιστέψτε με, δεν έκανε καθόλου χιούμορ.
Για να το ξέρει το παιδί, πρέπει να το μάθει κάπως. Ποιό είναι το κίνητρο που έχει ένα παιδί σήμερα να ασχοληθεί με το μάθημα της Γεωγραφίας?

Όπως και τα περισσότερα μαθήματα στο σχολείο, έχει μπει κι αυτό στη λογική της παπαγαλίας, χωρίς να έχει κανείς ενδιαφέρον γι αυτό, ενώ είναι πλέον εύκολο σε ένα παιδί να μπερδέψει τους όρους, τους Ασιατες με τους μικρασιάτες, κλπ.
Κι αυτό επιτείνεται ιδιέταιρα, όταν δε συνδυάζει τους όρους με παραστάσεις, εικόνες, γεγονότα κλπ.
Όταν το σχολείο (& το πανεπιστήμιο) έχει γίνει εξεταστικό κέντρο, από το οποίο αποκομίζουμε μόνο τη γνώση που χρειαζόμαστε για να γίνουμε μια μέρα δημόσιοι υπάλληλοι, τι περιμένουμε?
Όταν όλα τα βιώματα μας, από τη μουσική που ακούμε, τα ταξίδια που πηγαίνουμε, τις ειδήσεις που ακούμε, και τόσα ακόμα, αρχίζουν και τελειώνουν στα σύνορα της Ελλάδας, περιμένουμε τα παιδιά να δώσουν σημασία και να συγκρατήσουν αυτά που μαθαίνουν παπαγαλία στο σχολικό μάθημα της Γεωγραφίας?

axinos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
Εγω απλα δεν εχω καταλαβει γιατι το περιοριζουμε στα παιδια, που στο κατω-κατω εχουν και το ελαφρυντικο της ηλικιας. Βλεπω πολλους ανθρωπους και μαλιστα "επιτυχημενους" (η τηλεοραση ειναι γεματη) που εχουν τις ιδιες και χειροτερες αποριες και πολυ λιγοτερες γνωσεις... Αλλα οταν ακομα και πολιτικοι, καλλιτεχνες και επιστημονες κανουν σειρα λαθων οταν μιλανε και λενε τις απιστευτες ανακριβειες, τοτε τι περιμενουμε απο 16χρονα και 17χρονα?

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Και υπάρχει και μια χώρα ολόκληρη (ΗΠΑ), που λόγω της μοναδικής τους ενδοσκόπησης, έχουν χαρακτηρηστική άγνοια για τη Γεωγραφία του κόσμου...

Ναι, δεν είναι μόνο θέμα παιδείας, αλλά από εκεί ξεκινάει το κακό.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα