• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ποιές πόλεις του εξωτερικού έχετε επισκεφθεί μόνο σε ημερήσια εκδρομή; Άξιζε;

ANNA-PANOS

Member
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Bιεννη , με τρενο απο Μοναχο. Δεν με ενθουσιασε. Ισως επειδη ηταν μονο για μια μερα. Δεν ξερω.

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Σίντρα από Λισαβόνα.
Χαϊδελβέργη από Rothenburg ob der Tauber
Portofino και Camogli από Cinque Terre
Κάρλοβυ Βαρι από Πράγα προ αμνημονεύτων ετών
Πριγκιπονήσια από Κωνσταντινούπολη

Γενικά, σπάνια προτιμάμε τις ημερήσιες εκδρομές στο εξωτερικό.
Ή οι πόλεις/χωριά θα αποτελούν μέρος κάποιου road trip (πχ. χωριά στην Τοσκάνη, χωριά στη Βαυαρία, μικρές πόλεις στην Κεντρική Ισπανία) με μεγαλύτερη ή μικρότερη παραμονή μέχρι τον τελικό προορισμό της ημέρας, ή θα τους αφιερώνουμε αρκετό χρόνο.

Traveller

Member
πχ ημερησια στην Μπρατισλαβα κ αποφασισα να μην την επισκεφτω ξανα,
Και ασφαλώς έκανες λάθος γιατί η Μπρατισλάβα χωρίς να είναι η σούπερ πρωτεύουσα σαφώς και δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες... αλήθεια πέρασες απέναντι στην Πετρζάλκα είδες από κοντά τα Panelak ή έκανες μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο ήπιες έναν καφέ στην πλατεία και την έκανες για Βιέννη?

1 μερα στο πανεμορφο Τολεδο σε ενα 6 μερο ταξιδι στη Μαδριτη κ αλλη 1 στο Ποτσδαμ οταν ειχαμε επισκεφτει το Βερολινο...
Ρε παιδιά τι γράφετε? Εδώ μιλάμε για πόλεις και όχι για χωριά... κι εγώ στην Λειβαδιά μονοήμερη για σουβλάκια έχω πάει αλλά δεν το κάνω θέμα...

Συμφωνώ απόλυτα. Το να γυρνάς σε μια άγνωστη πόλη στα πλαίσια ενός στοπόβερ ή μιας ολιγόωρης επίσκεψης χωρίς κάποιο πρόγραμμα απλά για να νιώσεις τον παλμό της είναι πολλές φορές πιο ενδιαφέρον και πιο συναρπαστικό από μια πλήρως προγραμματισμένη πολυήμερη επίσκεψη.
Βεβαιότατα... μια επίσκεψη 5 ωρών στο Παρίσι και την Ν.Υ είναι μερικές φορές πιο ενδιαφέρουσα από μια εβδομαδιαία παραμονή... το δράμα δεν είναι ότι τα γράφετε, το δράμα είναι ότι τα πιστεύετε κιόλας...

Τέλος πάντων γούστα είναι αυτά. Ο καθένας ταξιδεύει όπως του αρέσει... άλλοι κάνουν το γύρο της Ευρώπης σε μια βδομάδα και έχουν και την ψευδαίσθηση πως τα έχουν δει όλα, άλλοι, σαν και μένα, έχουν πάει καμιά εικοσαριά φορές στο Λονδίνο και ακόμη το ανακαλύπτουν ..

piccolo_mondo

Member
Traveller φυσικα κ δεν εκανα ολα αυτα που αναφερεις στην Μπρατισλαβα, πώς θα μπορουσα αλλωστε σε λιγες ωρες..; Αλλα δεν νιωθω καμια αναγκη να επιστρεψω.. Και αρα η ημερησια εκδρομη ηταν σωστη αποφαση γιατι εχω μια ταξιδιωτικη αναγκη λιγοτερη!

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Οι ημερήσιες και στα στοπόβερ δεν πρέπει να αποτελούν συστηματικό τρόπο ταξιδιού, αλλά κάποιες φορές αποτελούν ανάγκη που προκύπτει είτε από χρονικούς είτε οικονομικούς προορισμούς.

Την ψευδαίσθηση ότι έχει γνωρίσει κάποιος την πόλη επειδή έκατσε 30 αντί για 3 μέρες και επειδή προσγειώθηκε 30 αντί για 3 φορές στο ίδιο αεροδρόμιο μπορεί να την επικαλεστεί και κάποιος μόνιμος κάτοικος του Λονδίνου. Με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε γιατί πάντα θα καταλήγαμε ότι για να γνωρίσεις μια πόλη θα πρέπει να ζεις σ' αυτή.

paefstra

Member
Με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε γιατί πάντα θα καταλήγαμε ότι για να γνωρίσεις μια πόλη θα πρέπει να ζεις σ' αυτή.
Κάπως τραβηγμένος ο συλλογισμός. Καμιά φορά και οι κάτοικοι της πόλης δεν γνωρίζουν την πόλη τους. Ξέρω κατοίκους των αθηναϊκών προαστίων που έρχονται στο ιστορικό κέντρο για...ημερήσια μια φορά το τρίμηνο.
Πάντως, σημασία, νομίζω ότι έχει η σφαιρική ματιά. Πόσο σφαιρική να είναι σε μια επίσκεψη ωρών; Και μετά η εξειδικευμένη ματιά. Η πόλη που βλέπω εγώ σε διάστημα κάποιων ημερών δεν είναι ποτέ η πόλη του Άλλου. Γιατί ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου μου επιτρέπει να έχω επιλογές.

echo2011

Member
Οι ημερήσιες και στα στοπόβερ δεν πρέπει να αποτελούν συστηματικό τρόπο ταξιδιού, αλλά κάποιες φορές αποτελούν ανάγκη που προκύπτει είτε από χρονικούς είτε οικονομικούς προορισμούς.

Την ψευδαίσθηση ότι έχει γνωρίσει κάποιος την πόλη επειδή έκατσε 30 αντί για 3 μέρες και επειδή προσγειώθηκε 30 αντί για 3 φορές στο ίδιο αεροδρόμιο μπορεί να την επικαλεστεί και κάποιος μόνιμος κάτοικος του Λονδίνου. Με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε γιατί πάντα θα καταλήγαμε ότι για να γνωρίσεις μια πόλη θα πρέπει να ζεις σ' αυτή.
Σωστό!
Επίσης κάποιος σε πολλές μέρες μπορεί να άραξε και να είδε ελάχιστα πράγματα και άλλος σε λίγες μέρες να είχε φουλ πρόγραμμα και να είδε και να έκανε ένα σωρό..
Σίγουρα λίγες ώρες δεν αρκούν για να έχεις πλήρη εικόνα αλλά αρκούν για να καταλάβεις αν η πόλη σε εμπνέει να την ξαναδεις..

efi.hania

Member
Ταξίδι-Όνειρο
papua
διαφωνω απολυτα!!!

στοποβερ στο Παρισι για πρωτη φορα για 15 ωρες, μετα απο ταξιδι σε καλιφορνια-νεβαδα-αριζονα-γαλλικη πολυνησια! α-π-ο-γ-ο-η-τ-ε-υ-σ-η
δευτερο ταξιδι στο Παρισι,μονο Παρισι,μ-α-γ-ε-ι-α!

στοποβερ στη Μαδριτη για πρωτη φορα για 7 ωρες μετα απο περου-βολιβια!δεν περνουσαν οι ωρες να παω σπιτι μου! οποτε και μου εμεινε η διαθεση οτι βαριεμαι να ξαναπαω

στοποβερ στο καιρο για 9 ωρες για μενα δευτερη φορα.για την παρεα, πρωτη και τελευταια..............

efi.hania

Member
Ταξίδι-Όνειρο
papua
δεν αρκει ενα στοποβερ μερικων ωρων για να σε εμπνευσει μια πολη ειδικα οταν ερχεσαι απο ταξιδια που σου εχουν αφησει ανεπαναληπτες εμπειριες και εικονες δεν εχεις μυαλο να σχηματισεις γνωμη για μια πολη σε λιγο χρονο

Traveller

Member
Σίγουρα λίγες ώρες δεν αρκούν για να έχεις πλήρη εικόνα αλλά αρκούν για να καταλάβεις αν η πόλη σε εμπνέει να την ξαναδεις..
Όχι, αυτό είναι λάθος... εγώ π.χ την πρώτη φορά που πήγα στο Μιλάνο είχα σκάρτες 3 ώρες, άλλαζα τρένο από Φλωρεντία για Παρίσι, και τις πέρασα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Η εντύπωση που πήρα από το Μιλάνο ήταν αλγεινή... αυτό με κυνηγούσε για αρκετά χρόνια, όταν μετά από παραινέσεις φίλων ξαναγύρισα και ανακάλυψα μια άλλη πόλη.... τι θέλω να πω, εκτός από καραμπινάτες περιπτώσεις η πρώτη επιδερμική εντύπωση μπορεί άνετα να σε ξεγελάσει. Πρέπει πάντα να δώσεις τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο σε μια πόλη για να καταλάβεις τι παίζει κι αυτό ίσως είναι και λίγο... άλλο κλασικό προσωπικό παράδειγμα. Την πρώτη φορά που πήγα στη Ζυρίχη κάθισα 7-8 ώρες και η γνώμη μου ήταν ότι επρόκειτο για μια αδιάφορη πόλη. Όταν όμως κάθισα 3 ημέρες κατάλαβα ότι αυτή η "αδιάφορη" πόλη είναι εξαιρετική... το γιατί είναι απλό, όταν κάνεις μια ξεπέτα πας σε ελάχιστα μέρη και έχεις το άγχος να δεις όσα πιο πολλά μπορείς με αποτέλεσμα να σου ξεφεύγουν εξαιρετικά πράγματα που όταν έχεις χρόνο πραγματικά τα απολαμβάνεις...

Επίσης... σε περίπτωση stop over εννοείται ότι είναι καλύτερο να βγεις και να κάνεις βόλτες σε μια άγνωστη πόλη από το να κάτσεις στο αεροδρόμιο ή στον σταθμό... αυτό όμως γίνεται από ανάγκη και σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με τους ερασιτεχνισμούς που διαβάζω... το ξαναλέω, αν είναι δυνατόν να είμαι στη Βιέννη και να κάνω ξεπέτα ημερήσια την Βουδαπέστη ή να είμαι στις Βρυξέλλες να κάνω ξεπέτα το Άμστερνταμ... έτσι δεν χαντακώνω μόνο την πόλη της ξεπέτας αλλά χάνω και μια μέρα απόλαυσης στον κυρίως προορισμό μου...

Υ.Γ. Επειδή έχουμε χάσει το μέτρο... αυτά που γράφω αφορούν πόλεις και μάλιστα μεγάλες και όχι χωριά τα οποία είναι προφανές ότι θα τα επισκεφθείς με μια ημερήσια εκδρομή...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Και ασφαλώς έκανες λάθος γιατί η Μπρατισλάβα χωρίς να είναι η σούπερ πρωτεύουσα σαφώς και δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες... αλήθεια πέρασες απέναντι στην Πετρζάλκα είδες από κοντά τα Panelak ή έκανες μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο ήπιες έναν καφέ στην πλατεία και την έκανες για Βιέννη?
Οι ρυθμοί του καθενός σε ένα ταξίδι είναι διαφορετικοί... Nομίζω η Bratislava είναι μια πρωτεύουσα, που με προγραμματισμό και οργάνωση, βλέπεται σε λίγες ώρες. Προσωπικά πήγα με αυτοκίνητο και με πρόγραμμα, και μέσα σε λίγες ώρες είχα γυρίσει όλο το κέντρο (~2-3 ώρες βόλτα, παλιά πόλη, παλάτια, πάρκα), είχα περάσει απέναντι την UFO-γέφυρα για μια άισθηση από Πετρζάλκα, είχα ανέβει στο Bratislava Castle (με ραντεβού), επισκέφτηκα το Devin Castle αρκετά έξω από την πόλη, ήπια καφέ στο κέντρο, έφαγα σε εστιατόριο λίγο παραέξω, κι όταν πια σουρούπωσε, πήραμε το αυτοκίνητο, βάλαμε βενζίνη, και κατευθυνθήκαμε στη Βουδαπέστη. Δεν ξέρω πόσοι επισκέπτες της μισής μέρας προλαβαίνουν να τα κάνουν όλα αυτά... Ότι ήθελα να δω το είδα, και δεν ξέρω αν άξιζε να διανυκτερεύσω για να δω τα (όποια) παραπάνω.

Κάθε πόλη θέλει τον ανάλογο χρόνο για να τη δεις και να τη χορτάσεις, και δεν είναι εύκολο να προβλέψεις από πριν πόσο χρόνο θα χρειαστείς, πόσον μάλλον να προβλέψεις πόσο θα χρειαστεί κάποιος άλλος, όταν αφενός οι ταξιδιωτικοί ρυθμοί και αφετέρου ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να "μπει στο κλίμα" μιας πόλης διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά ακόμα και να μπορείς να προβλέψεις, υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες και περιορισμοί. Η Osaka, το San Diego και το Aswan είναι πόλεις που μπορεί και να ήθελα να πάω για παραπάνω από ημερήσια, αλλά σε ένα ταξίδι λίγων ημερών που κανείς πρέπει να προλάβει να δει μέρη και πράγματα, γίνονται συμβιβασμοί. Πήγα ξέροντας ότι δεν την καλύπτω, διότι η επίσκεψη για λίγο, όταν είναι δύσκολο να ξαναπάς κάπου, είναι καλύτερη από τη μη επίσκεψη.

Αντίθετα, για παράδειγμα, η Αμβέρσα, η Γένοβα είναι πόλεις που τις έχω δει μόνο σε ημερήσια, και από τότε με τρώει να ξαναπάω... Παρότι πίστευα πως θα μου φτάσει ο χρόνος, δεν ήταν αρκετός. Επίσκεψη για λίγο δεν είναι καλύτερο από μη επίσκεψη, όταν πρόκειται για προορισμούς που μπορείς σχετικά εύκολα να ξαναπάς.

Traveller

Member
Mέγιστε σεβαστή η άποψή σου αλλά ο τρόπος που εσύ ταξιδεύεις δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μου... εγώ στα ταξίδια μου δεν θέλω να τρέχω αλλά να χαλαρώνω... εσύ σε κάθε μεγάλο σου ταξίδι σου προσπαθείς να χωρέσεις όσα περισσότερα γίνεται, ενώ εγώ διαλέγω να απολαύσω και να εμπεδώσω...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα