ANNA-PANOS
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ........................
- Ταξίδι-Όνειρο
- Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Bιεννη , με τρενο απο Μοναχο. Δεν με ενθουσιασε. Ισως επειδη ηταν μονο για μια μερα. Δεν ξερω.
Και ασφαλώς έκανες λάθος γιατί η Μπρατισλάβα χωρίς να είναι η σούπερ πρωτεύουσα σαφώς και δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες... αλήθεια πέρασες απέναντι στην Πετρζάλκα είδες από κοντά τα Panelak ή έκανες μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο ήπιες έναν καφέ στην πλατεία και την έκανες για Βιέννη?πχ ημερησια στην Μπρατισλαβα κ αποφασισα να μην την επισκεφτω ξανα,
Ρε παιδιά τι γράφετε? Εδώ μιλάμε για πόλεις και όχι για χωριά... κι εγώ στην Λειβαδιά μονοήμερη για σουβλάκια έχω πάει αλλά δεν το κάνω θέμα...1 μερα στο πανεμορφο Τολεδο σε ενα 6 μερο ταξιδι στη Μαδριτη κ αλλη 1 στο Ποτσδαμ οταν ειχαμε επισκεφτει το Βερολινο...
Βεβαιότατα... μια επίσκεψη 5 ωρών στο Παρίσι και την Ν.Υ είναι μερικές φορές πιο ενδιαφέρουσα από μια εβδομαδιαία παραμονή... το δράμα δεν είναι ότι τα γράφετε, το δράμα είναι ότι τα πιστεύετε κιόλας...Συμφωνώ απόλυτα. Το να γυρνάς σε μια άγνωστη πόλη στα πλαίσια ενός στοπόβερ ή μιας ολιγόωρης επίσκεψης χωρίς κάποιο πρόγραμμα απλά για να νιώσεις τον παλμό της είναι πολλές φορές πιο ενδιαφέρον και πιο συναρπαστικό από μια πλήρως προγραμματισμένη πολυήμερη επίσκεψη.
Κάπως τραβηγμένος ο συλλογισμός. Καμιά φορά και οι κάτοικοι της πόλης δεν γνωρίζουν την πόλη τους. Ξέρω κατοίκους των αθηναϊκών προαστίων που έρχονται στο ιστορικό κέντρο για...ημερήσια μια φορά το τρίμηνο.Με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε γιατί πάντα θα καταλήγαμε ότι για να γνωρίσεις μια πόλη θα πρέπει να ζεις σ' αυτή.
Σωστό!Οι ημερήσιες και στα στοπόβερ δεν πρέπει να αποτελούν συστηματικό τρόπο ταξιδιού, αλλά κάποιες φορές αποτελούν ανάγκη που προκύπτει είτε από χρονικούς είτε οικονομικούς προορισμούς.
Την ψευδαίσθηση ότι έχει γνωρίσει κάποιος την πόλη επειδή έκατσε 30 αντί για 3 μέρες και επειδή προσγειώθηκε 30 αντί για 3 φορές στο ίδιο αεροδρόμιο μπορεί να την επικαλεστεί και κάποιος μόνιμος κάτοικος του Λονδίνου. Με αυτή τη λογική δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε γιατί πάντα θα καταλήγαμε ότι για να γνωρίσεις μια πόλη θα πρέπει να ζεις σ' αυτή.
Όχι, αυτό είναι λάθος... εγώ π.χ την πρώτη φορά που πήγα στο Μιλάνο είχα σκάρτες 3 ώρες, άλλαζα τρένο από Φλωρεντία για Παρίσι, και τις πέρασα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Η εντύπωση που πήρα από το Μιλάνο ήταν αλγεινή... αυτό με κυνηγούσε για αρκετά χρόνια, όταν μετά από παραινέσεις φίλων ξαναγύρισα και ανακάλυψα μια άλλη πόλη.... τι θέλω να πω, εκτός από καραμπινάτες περιπτώσεις η πρώτη επιδερμική εντύπωση μπορεί άνετα να σε ξεγελάσει. Πρέπει πάντα να δώσεις τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο σε μια πόλη για να καταλάβεις τι παίζει κι αυτό ίσως είναι και λίγο... άλλο κλασικό προσωπικό παράδειγμα. Την πρώτη φορά που πήγα στη Ζυρίχη κάθισα 7-8 ώρες και η γνώμη μου ήταν ότι επρόκειτο για μια αδιάφορη πόλη. Όταν όμως κάθισα 3 ημέρες κατάλαβα ότι αυτή η "αδιάφορη" πόλη είναι εξαιρετική... το γιατί είναι απλό, όταν κάνεις μια ξεπέτα πας σε ελάχιστα μέρη και έχεις το άγχος να δεις όσα πιο πολλά μπορείς με αποτέλεσμα να σου ξεφεύγουν εξαιρετικά πράγματα που όταν έχεις χρόνο πραγματικά τα απολαμβάνεις...Σίγουρα λίγες ώρες δεν αρκούν για να έχεις πλήρη εικόνα αλλά αρκούν για να καταλάβεις αν η πόλη σε εμπνέει να την ξαναδεις..
Οι ρυθμοί του καθενός σε ένα ταξίδι είναι διαφορετικοί... Nομίζω η Bratislava είναι μια πρωτεύουσα, που με προγραμματισμό και οργάνωση, βλέπεται σε λίγες ώρες. Προσωπικά πήγα με αυτοκίνητο και με πρόγραμμα, και μέσα σε λίγες ώρες είχα γυρίσει όλο το κέντρο (~2-3 ώρες βόλτα, παλιά πόλη, παλάτια, πάρκα), είχα περάσει απέναντι την UFO-γέφυρα για μια άισθηση από Πετρζάλκα, είχα ανέβει στο Bratislava Castle (με ραντεβού), επισκέφτηκα το Devin Castle αρκετά έξω από την πόλη, ήπια καφέ στο κέντρο, έφαγα σε εστιατόριο λίγο παραέξω, κι όταν πια σουρούπωσε, πήραμε το αυτοκίνητο, βάλαμε βενζίνη, και κατευθυνθήκαμε στη Βουδαπέστη. Δεν ξέρω πόσοι επισκέπτες της μισής μέρας προλαβαίνουν να τα κάνουν όλα αυτά... Ότι ήθελα να δω το είδα, και δεν ξέρω αν άξιζε να διανυκτερεύσω για να δω τα (όποια) παραπάνω.Και ασφαλώς έκανες λάθος γιατί η Μπρατισλάβα χωρίς να είναι η σούπερ πρωτεύουσα σαφώς και δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες... αλήθεια πέρασες απέναντι στην Πετρζάλκα είδες από κοντά τα Panelak ή έκανες μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο ήπιες έναν καφέ στην πλατεία και την έκανες για Βιέννη?