• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ποιές πόλεις της Ελλάδας είναι όμορφες/φιλικές και ποιες άσχημες/μη φιλικές

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Στην Ελλαδα υπαρχουν καποιες λιγες ωραιες πολεις αλλα μεχρι να φτασεις σε αυτες τρως ολη την ασχημια της αθανατης ελληνικης επαρχιας. Ακομη και οι ιδιες οι πολεις που θεωρω ωραιες στα προαστια/περιχωρα τους ειναι χαλια μαυρα, π.χ. βλεπε Ναυπλιο.
Πολλες φορες σε road trips που κανω προσπαθω να αποστασιοποιηθω και να δω την ενδοχωρα μας μεσα απο τα ματια ενος τουριστα και πραγματικα με πιανει απογοητευση... εν αντιθεσει με ενα road trip στην Ελβετια, την Γερμανια, την Γαλλια που ειναι μια μαγεια να διασχιζεις τις επαρχιες.
Εμένα πάντως η διαδρομή απο Περπινιάν για Καρκασόν μου φάνηκε τελείως αδιάφορη. Ακόμα και η διαδρομή απο Φουά για Ρεν-Λε-Σατό ήταν μονότονη. Μόνο όταν συνάντησα το Μοντσεγκούρ άνοιξε λίγο το μάτι μου! Θέλω να πω οτι ακόμα και οι χώρες που έχουν γενικά πολύ όμορφη επαρχία απο άκρη σε άκρη, έχουν και αυτές τα ψεγάδια τους. Τώρα το να συγκρίνουμε την Ελβετία με την Ελλάδα ή και με άλλες χώρες θα έλεγα οτι είναι άνισο. Η Ελβετία έχει πιστεύω απο τις ομορφότερες επαρχίες και δεν έχω πάει ακόμα γαμώτο...τεσπα. Και για να καταλήξω, έχω κάνει πολλές διαδρομές στην Ελλάδα οι οποίες είναι πανέμορφες! Πολλές απο αυτές είναι στην ορεινή Πελοπόννησο, άλλες είναι στην ορεινή Μακεδονία και Ήπειρο,σε νησιά (Κάρπαθος, Κεφαλονιά κτλ), ακόμα και στην Καλαμπάκα! Στο σύνολο της η Ελληνική επαρχία για μένα είναι μέτρια. Όχι όμως και για τα μπάζα...

8avos

Member
Δεν έχουμε καν πόλεις στην Ελλάδα. Δεν είναι πόλεις αυτά, είναι μια τυχαία δόμηση εδώ κ εκεί με τυχαίους δρόμους ανάμεσα. Αυτό. Τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο δεν προσφέρουν, όχι απλά δεν προσφέρουν, είναι τόσο άγριες που σε ξεζουμίζουν.

Αυτός πιστεύω είναι ένας λόγος που προσπαθούμε με το παραμικρό να κλείνουμε έστω κ μικρά ταξίδια. Γιατί δίνουν για λίγο την ψευδαίσθηση πώς είναι να ζεις σε μια αληθινή πόλη. Δεν ισχυρίζομαι ότι έξω οι πόλεις είναι ένας παράδεισος ή ότι δεν έχουν σοβαρά θέματα κ εξαθλίωση. Έχουν όμως έναν σχεδιασμό, ένα πλάνο, μια προσβασιμότητα κάποιες από αυτές, είναι φτιαγμενες γύρω από τον άνθρωπο κ όχι σαν να βούτηξε ένα τεράστιο χέρι πολυκατοικίες σαν τουβλακια από ένα σακί κ να τις ξαμολησε στη γη. Μπορείς σε αυτές να κάνεις μια βόλτα σαν άνθρωπος τελοσπαντων χωρίς να περάσεις δια πυρός κ σιδήρου.
Πίστευα πως τέτοια ασχήμια δεν υπάρχει αλλού,όμως Ισραηλ,Αίγυπτος,κλπ είναι το ίδιο χάλια.

Συμπέρασμα;Πως με την Ευρώπη ελάχιστη σχέση έχουμε,ειδικά με την αναρχία που πλέον επικρατεί στο να κάνει ο καθ ένας ότι θέλει,μιλάμε για αίσχος.

Νησιά,χωρια κ παραθαλάσσιες περιοχές σώζουν ότι σώζεται για όποιον δεν μπορεί να βγαίνει εξωτερικό!

Οι πόλεις όμως έξω εννοείται πως είναι όμορφες

annoula

Member
Πραγματικα ομορφες ειναι για μένα μόνο τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ναύπλιο.
Οι υπόλοιπες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες : 1) πολεις με ωραια σημεια π.χ Ξάνθη, Κέρκυρα, η Αθήνα στο κέντρο της, 2) πόλεις χωρις κατι φοβερο αλλα οχι ασχημες π.χ. Βέροια, Καλαμάτα και 3) πόλεις άσχημες οπως Γρεβενά, Κιλκίς. Το πιο ομορφο κομματι της Ελλάδας (και το χω ξαναπει) είναι για μένα τα νησιά (που ως επί το πλειστον δεν εχουν μεγαλες πολεις) και το κεντρο της Αθήνας.Δυστυχως, οι περισσοτερες πολεις μας ειναι αναρχα δομημενες και καθολου φιλικες σε πεζους η ποδηλατες, οποτε για καποιον σαν εμενα που π.χ. αντικειμενικα ομορφη θεωρω μια πολη σαν την Κοπεγχαγη, δυσκολο να βρω ωραιες ελληνικες πολεις.

varioAthens

Member
Εμένα πάντως η διαδρομή απο Περπινιάν για Καρκασόν μου φάνηκε τελείως αδιάφορη. Ακόμα και η διαδρομή απο Φουά για Ρεν-Λε-Σατό ήταν μονότονη. Μόνο όταν συνάντησα το Μοντσεγκούρ άνοιξε λίγο το μάτι μου! Θέλω να πω οτι ακόμα και οι χώρες που έχουν γενικά πολύ όμορφη επαρχία απο άκρη σε άκρη, έχουν και αυτές τα ψεγάδια τους. Τώρα το να συγκρίνουμε την Ελβετία με την Ελλάδα ή και με άλλες χώρες θα έλεγα οτι είναι άνισο. Η Ελβετία έχει πιστεύω απο τις ομορφότερες επαρχίες και δεν έχω πάει ακόμα γαμώτο...τεσπα. Και για να καταλήξω, έχω κάνει πολλές διαδρομές στην Ελλάδα οι οποίες είναι πανέμορφες! Πολλές απο αυτές είναι στην ορεινή Πελοπόννησο, άλλες είναι στην ορεινή Μακεδονία και Ήπειρο,σε νησιά (Κάρπαθος, Κεφαλονιά κτλ), ακόμα και στην Καλαμπάκα! Στο σύνολο της η Ελληνική επαρχία για μένα είναι μέτρια. Όχι όμως και για τα μπάζα...
Εσυ μιλας για φυση ομως…

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Εσυ μιλας για φυση ομως…
Μιλώ για οτι μπορεί να συμπεριλαμβάνει μία διαδρομή, όπως τα φυσικά τοπία, οι οικισμοί, τα σημεία ενδιαφέροντος, το οδικό δίκτυο κτλ. Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι άλλο εσύ.

varioAthens

Member
Μιλώ για οτι μπορεί να συμπεριλαμβάνει μία διαδρομή, όπως τα φυσικά τοπία, οι οικισμοί, τα σημεία ενδιαφέροντος, το οδικό δίκτυο κτλ. Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι άλλο εσύ.
Εγω εννοω πολεις οπως λεει και ο τιτλος του θεματος… εννοειται υπαρχουν φανταστικες διαδρομες στην Ελλαδα απο πλευρας φυσης, οι πολεις που συναντας ενδιαμεσα ομως ειναι στην πλειοψηφια τους χαλια… εδω βλεπεις χωρια λιγων ατομων που δεν εχουν κρατησει κανενα «χρωμα», καμια κοινη γραμμη στην παραδοσιακη αρχιτεκτονικη…

Last edited:

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Εγω εννοω πολεις οπως λεει και ο τιτλος του θεματος… εννοειται υπαρχουν φανταστικες διαδρομες στην Ελλαδα απο πλευρας φυσης, οι πολεις που συναντας ενδιαμεσα ομως ειναι στην πλειοψηφια τους χαλια… εδω βλεπεις χωρια λιγων ατομων που δεν εχουν κρατησει κανενα «χρωμα», καμια κοινη γραμμη στην αρχιτεκτονικη…
Γι αυτό θεωρώ και εγώ την ελληνική επαρχία μέτρια. Την σώζουν αρκετοί ορεινοί οικισμοί.... Αν βάλω μόνο φύση ανεβαίνει πολύ ο πήχης!

bandit650

Member

Triplover

Member
Στις όμορφες πόλεις της χώρας, στην οποία δεν έχω ταξιδέψει όσο θα ήθελα, θα έβαζα το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ο Άγιος Νικόλαος έχει τα φόντα να γίνει η ωραιότερη πόλη της χώρας. Θάλασσα, λίμνη, λόφο. Ωστόσο και τώρα είναι πολύ όμορφη.

Έχοντας ζήσει κάμποσα χρόνια στην Κρήτη, δεν κατάλαβα ποτέ αυτούς που χαρακτηρίζουν άσχημο το Ηράκλειο. Θα διαφωνήσω κάθετα. Έχει μια ωραία παραλία προς το κάστρο, ο πεζόδρομος της είναι συμπαθεστατος, οι δύο εκκλησίες με τις πλατείες τους αλλά και το εκπληκτικό αρχαιολογικό της.

Extra muros

Member
Από ομορφιά και πάντα μιλώντας για παλιές πόλεις γιατί κατά τα λοιπά μιλάμε για το γνωστό άναρχο αίσχος παντού, θα έβαζα τα εξής από όσα έχω δει σε ομορφιά:

Κέρκυρα μακράν πρώτη, τα υπόλοιπα με ενδεικτική, αλλά όχι απολύτως ακριβή σειρά κατάταξης:
Χανιά
Ρέθυμνο
Ρόδος
Καλαμάτα
Ερμούπολη
Γιάννενα
Καστοριά
Ναύπλιο
Ξάνθη
Καβάλα
Χαλκίδα
Βέροια
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου
Σητεία
Βόλος
Λάρισα (ναι τη βάζω οριακά στις όμορφες πόλεις, για τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και το ωραίο της vibe και φαγητό)
Αλεξανδρούπολη

Ασχήμια
Θα έβαζα τη Μεγαλόπολη, αλλά είπατε για 10.000 + οπότε θα τα πάω ως εξής:
Πτολεμαϊδα
Κιλκίς
Γιαννιτσά
Διαβατά
Θήβα (τη διασώζει μόνο το εκπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο της)
Λαμία
Άργος (έχει μία (1) όμορφη πλατεία και ένα αρχαίο θέατρο, που την τελευταία φορά που το είδα το 2019 ήταν τελείως παρατημένο, δεν ξέρω σήμερα)
Ιεράπετρα (έχει μερικούς ωραίους φούρνους κι ένα μινι ενετικό φρούριο στριμωγμένο σε ένα ο θεός να το κάνει θαλάσσιο μέτωπο, μόνο θετικό που φεύγουν τα καραβάκια για τη Χρυσή από εκεί. Α ναι, και το σπίτι που έμεινε ο Ναπολέονταχαχαχ...)
Δράμα (εντάξει δεν είναι αντικειμενικά ό,τι ασχημότερο υπάρχει στην Ελλάδα, έχει και λίγο πράσινο, αλλά πραγματικά μου βγάζει μια θλίψη και μια παρακμή και μια Ονειρούπολη κι ένα Φεστιβάλ Μικρού Μήκους δε σε κάνει σοβαρό προορισμό αγαπητοί τοπικοί παράγοντες)
Γρεβενά (για την πόλη, όχι την πανέμορφη φύση εννοείται)
Νάουσα
Τρίπολη
Κατερίνη (πάλι καλά έχει δίπλα Δίον και Όλυμπο)
Σπάρτη (έχει τουλάχιστον κρατήσει την καλή ρυμοτομία του Στάουφερτ και μερικά όμορφα νεοκλασικά)
Κόρινθος
Κοζάνη
Λουτράκι
Διδυμότειχο
Ορεστιάδα
Μεσολόγγι (η λιμνοθάλασσα έχει μια μελαγχολική ομορφιά, το υπόλοιπο για χαρακίρι)
Άμφισσα (δεν πιάνει το πληθυσμιακό όριο, αλλά ως πρωτεύουσα νομού είπα να μην την παραλείψω, όχι τόσο άσχημη, όσο συγκλονιστικά αδιάφορη)
Ηράκλειο Κρήτης (έχει βελτιωθεί σημαντικά μες στα χρόνια, επίσης πέρα από έναν εκπληκτικό έστω αμφιλεγόμενης αναστύλωσης αρχαιολογικό χώρο κι ένα παγκόσμιας κλάσης αρχαιολογικό μουσείο, έχει κι ένα κούτσικο ιστορικό κέντρο ζωντανό και συμπαθητικό, πολύ καλό φαγητό και καλή αγορά. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια πόλη με κακές ως ανύπαρκτες συγκοινωνίες, αδιανόητα δύσκολο παρκάρισμα, κυκλοφοριακό χάος, ελάχιστο πράσινο ακόμα και σε σχέση με την Αθήνα και εντελώς ακαλαίσθητη δόμηση στο 90% της έκτασής της.

Πάτρα, Σέρρες, Κομοτηνή, Φλώρινα, Έδεσσα, έχω είτε να πάω από παιδί είτε πέρασα πολύ λίγο οπότε δε θέλω να αδικήσω, όχι ότι θα μπαίναν πολύ ψηλά στην κατάταξη, αλλά για να μην τα θάψω χωρίς ενδελεχέστερη και πιο πρόσφατη εμπειρία.

Ασχημότερα όλων είναι κάτι κωμοπόλεις -μην ξαναπώ για Μεγαλόπολη, κάτι Στυλίδες, κάτι Ελευθερουπόλεις Καβάλας τη χτυπάνε στα ίσα βέβαια - και τα περισσότερα χωριά της χώρας, κανονικά eyesores που θα 'λεγε κι η γιαγιά μου.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη παίζουν σε άλλη κατηγορία κι έχω ήδη τοποθετηθεί εκτενώς στο αντίστοιχο war.

paefstra

Member
Ασχήμια
Θα έβαζα τη Μεγαλόπολη, αλλά είπατε για 10.000 + οπότε θα τα πάω ως εξής:
Πτολεμαϊδα
Κιλκίς
Γιαννιτσά
Διαβατά
Θήβα (τη διασώζει μόνο το εκπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο της)
Λαμία
Άργος (έχει μία (1) όμορφη πλατεία και ένα αρχαίο θέατρο, που την τελευταία φορά που το είδα το 2019 ήταν τελείως παρατημένο, δεν ξέρω σήμερα)
Ιεράπετρα (έχει μερικούς ωραίους φούρνους κι ένα μινι ενετικό φρούριο στριμωγμένο σε ένα ο θεός να το κάνει θαλάσσιο μέτωπο, μόνο θετικό που φεύγουν τα καραβάκια για τη Χρυσή από εκεί. Α ναι, και το σπίτι που έμεινε ο Ναπολέονταχαχαχ...)
Δράμα (εντάξει δεν είναι αντικειμενικά ό,τι ασχημότερο υπάρχει στην Ελλάδα, έχει και λίγο πράσινο, αλλά πραγματικά μου βγάζει μια θλίψη και μια παρακμή και μια Ονειρούπολη κι ένα Φεστιβάλ Μικρού Μήκους δε σε κάνει σοβαρό προορισμό αγαπητοί τοπικοί παράγοντες)
Γρεβενά (για την πόλη, όχι την πανέμορφη φύση εννοείται)
Νάουσα
Τρίπολη
Κατερίνη (πάλι καλά έχει δίπλα Δίον και Όλυμπο)
Σπάρτη (έχει τουλάχιστον κρατήσει την καλή ρυμοτομία του Στάουφερτ και μερικά όμορφα νεοκλασικά)
Κόρινθος
Κοζάνη
Λουτράκι
Διδυμότειχο
Ορεστιάδα
Μεσολόγγι (η λιμνοθάλασσα έχει μια μελαγχολική ομορφιά, το υπόλοιπο για χαρακίρι)
Άμφισσα (δεν πιάνει το πληθυσμιακό όριο, αλλά ως πρωτεύουσα νομού είπα να μην την παραλείψω, όχι τόσο άσχημη, όσο συγκλονιστικά αδιάφορη)
Ηράκλειο Κρήτης (έχει βελτιωθεί σημαντικά μες στα χρόνια, επίσης πέρα από έναν εκπληκτικό έστω αμφιλεγόμενης αναστύλωσης αρχαιολογικό χώρο κι ένα παγκόσμιας κλάσης αρχαιολογικό μουσείο, έχει κι ένα κούτσικο ιστορικό κέντρο ζωντανό και συμπαθητικό, πολύ καλό φαγητό και καλή αγορά. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια πόλη με κακές ως ανύπαρκτες συγκοινωνίες, αδιανόητα δύσκολο παρκάρισμα, κυκλοφοριακό χάος, ελάχιστο πράσινο ακόμα και σε σχέση με την Αθήνα και εντελώς ακαλαίσθητη δόμηση στο 90% της έκτασής της.
Διαμαρτυρομαι,
Που ειναι το Αγρινιο, ο Πυργος, η Αμαλιαδα;
Ξεχνατε πολεις συμβολα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.371
Νεότερο μέλος