• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Περι συναισθηματων

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Αυτη τη φορα θα σας γραψω σοβαρα. Πολυ σοβαρα. Θα ειναι η πρωτη φορα, ισως και η μοναδικη... Αφορμη ενα προσωπικο μηνυμα που ελαβα χθες και μια περιεργη συζητηση που ακολουθησε στο φορουμ. Περιεργη οχι για το φορουμ και τα μελη του, περιεργη για τους απλους επισκεπτες. Σας μπερδεψα ε;

Το μηνυμα ηταν απο καποιο συμφορουμιτη που τον τελευταιο καιρο αντιμετωπιζει καποιες δυσκολιες και μεσα σ' αυτα αναφερει τη λεξη καταθλιψη. Δεν ξερω αν το εννοουσε ή απλα το ελεγε ετσι... εμενα αυτη η λεξη μου τσιμπαει την καρδια κι ενα δακρυ κυλα απο το αριστερο μου ματι. Ναι μονο απο το αριστερο. Γιατι; Ισως ειναι πιο ευαισθητο, δεν ξερω.
Ετσι αποφασισα να σας γραψω αυτο το κειμενο. Τωρα πολλοι θα λετε, τι μαλακιες γραφει αυτος; Αξιζει τον κοπο ομως να το διαβασετε μεχρι τελους. Δεν ειναι απο τις συνηθισμενες αρλουμπες μου, το χαζο και ανοητο χιουμορ, το ιδιαιτερο γουστο μου και την εξυπνακιστικη συμπεριφορα μου, που αρκετοι με κατηγορειται οτι γραφω, εχω, χρησιμοποιω στα ποστ μου.

Απο παιδι θυμαμαι την καταθλιψη αρκετα κοντα μου. Οταν ακομα δεν συζητιοταν σαν θεμα. Οι συνομιληκοι μου, δεν την γνωριζαν καν σαν λεξη κι εμενα ηταν σχεδον πλαι μου. Ενας θειος μου βαρια καταθλιπτικος απο τοτε μεχρι σημερα.

Περυσι, με πλησιασε πολυ. Ηρθε τοσο κοντα μου που μ' επνιξε. Ενα απο τα προσωπα που λατρευω οσο τιποτα σε τουτο τον κοσμο... εφτασε μεχρι την αποπειρα αυτοκτονιας. Οχι επειδη το ηθελε, αλλα επειδη η καταθλιψη το οδηγησε εκει.

Περασαμε μερες, μηνες σε νοσοκομεια και κλινικες. Σ' ολο αυτο το ταξιδι, η συντροφια μου ηταν καποιοι φιλοι που κλεφτα εβλεπα αναμεσα στον υπνο και στη βαρδια μου στο νοσοκομειο και το laptop. Οχι βεβαια σαν αντικειμενο.

Το travelstories σαν σαιτ το γνωριζα. Ειχα πεσει πανω του μερικες φορες. Το ειχα διαβασει, σας ειχα διαβασει. “Σας εκμεταλλευτηκα”. Χαζευα ολα τα θεματα. Ταξιδευα σε μερη, εβλεπα τη ζωη που μου ελειπε, γελουσα με τα σχολια και τις ατακες σας. Δεν με ενοιαζαν οι πληροφοριες και τα tips και τα ξενοδοχεια και οι αεροπορικες. Με ενδιεφερε να κανω αυτο που δεν μπορουσα να κανω: να γελαω, να ζω. Αυτο κρατησε περιπου τρεις ολοκληρους μηνες και κατι παραπανω. Τρεις μηνες με κανατε να ξεχνιεμαι και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Μετα ξεμπερδεψαμε απο τα νοσοκομεια και περασε ενα ευχαριστο καλοκαιρι. Με πολυ δουλεια αλλα ευχαριστο. Απο την καταθλιψη δεν ειχαμε ξεμπερδεψει (αλλωστε απο αυτην δυσκολα ξεμπερδευεις), ήμασταν ομως πολυ πολυ καλυτερα. Η σωματικη υγεια ηταν αψογη, η δε ψυχικη σε πολυ καλυτερο επιπεδο, αφου υπηρχε πλεον επικοινωνια.

Πριν 2 μηνες περιπου η κατασταση αρχισε να ομαλοποιειται (σημερα ειναι σχεδον τελεια). Τοτε σας θυμηθηκα και μπηκα να σας διαβασω. Με αφορμη καποιας ερωτησης, ενος φιλου, που αφορουσε το Λονδινο , εγινα μελος της παρεας σας. Ετσι σας ειδα, σαν παρεα. Και σας μιλησα απο την πρωτη στιγμη οπως μιλω στους φιλους μου. Καποιοι παρεξηγηθηκαν, σε καποιους δεν αρεσε η συμπεριφορα μου, μα δεν μ' ενοιαξε (ειτε ειχα αδικο, ειτε ειχα δικαιο) και δεν μπορω πλεον να σας δω σαν ξενους και να σας μιλησω οπως μιλαω σ' αυτους. Εγω μια παρεα, που συζητα για το μεγαλο της παθος και κανει πλακα και τσακωνεται και διαφωνει και ειρωνευεται και κανει οτι κανει καθε παρεα σας γνωρισα. Γι' αυτο το λογο μου κρατησατε συντροφια. Αν ηθελα να βρω σαιτ για ταξιδιωτικες πληροφοριες (το ιντερνετ εχει αμετρητα), τωρα πιθανοτατα δεν θα εγραφα αυτα εδω. Δεν θα ημουν καν μελος. Δεν θα μ' ενδιεφερε να σας γνωρισω.

Ξερω οτι τα ποστ που εχω γραψει μεχρι στιγμης ειναι απο εντελως βλακωδη, χαζα, ανουσια εως καποια χρησιμα. Σκοπος μου ειναι ειτε να κανω καποιον ,που το 'χει αναγκη, να γελασει ή να δωσω καποια απαντηση στο ερωτημα καποιου. Ουτε να μαλωσω θελω, ουτε να προσβαλω. Ουτε βεβαια να το παιξω υπερανω. Γιατι απλα ΔΕΝ ειμαι.
Επειδη ομως για αλλη μια φορα ξεφυγα απο το θεμα (να γραψω σοβαρα τα καταφερα, να μην βγω εκτος θεματος οχι) σας παραθετω ενα εξαιρετικο αρθρο για την καταθλιψη.Γραφτηκε πριν 4,5 χρονια στο blog μαυρος γατος.

Εγω ειμαι σημερα πολυ ευτυχισμενος, γιατι ποτε δεν αφησα να με παρει απο κατω. Γιατι ολη μου η ζωη στηριζεται στο γελιο. Ευχομαι το ιδιο για σας και τους ανθρωπους που αγαπατε. Και παλι σας ευχαριστω που με στηριξατε, οταν το ειχα αναγκη.

Διαβαστε το αρθρο εδω

meli

Member
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ταξίδι-Όνειρο
Ολος ο κόσμος
Δεν βρισκω καθολου "χαζα" αυτα που γραφεις! Σε ευχαριστω για αυτα που μοιραστηκες μαζι μας! Νομιζω κι εγω οτι μια παρεα ειμαστε εδω μεσα,κι οτι ολοι εχουμε περασει φασης καταθλιψης,μελαγχολιας,οπως θες πεστο..Σημασια εχει να τα ξεπερναμε. Αυτο ευχομαι σε ολους μεσα απο την καρδια μου! Ειλικρινα πολυ με αγγιξε το μηνυμα σου....

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Τripakia εισαι τυπάκιας!!
Σε εντόπισα εύκολα απο την αρχή που έγραψες..
το ύφος και το στύλ σου μου άρεσε και γενικα γουστάρω τους ανθρώπους με χιουμορ με εξυπνάδα και με οτι "ιδιαιτερότητες" κουβαλάνε..
Μ αρέσουν οι ακομπλεξάριστοι και αυτο πιστεψέ με κάνει μπάμ στο γράψιμο του καθενός!
Το μονο που συχαίνομαι ειναι η κακία που οταν την διακρίνω κάνω delete χωρίς δεύτερη κουβέντα..
Τώρα για το αίτιο του πόστ σου..η κατάθλιψη ειναι σημείο των καιρών μας και πυροδοτείται εύκολα στις μέρες μας λόγω των αλλαγών δομών της κοινωνίας μας-αυτο χωρίς ανάλυση γιατί ειναι τεράστια!!!
Δεν θεραπεύεται,όμως συντηρείται..
Το περιβάλον ενός καταθλιπτικού υποφέρει περισσότερο απο τον πάσχοντα...
Συνέχισε να γράφεις και να είσαι ο εαυτος σου..μ αρέσεις!!
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν εδώ μέσα ειναι που προσωποποιούν τα πάντα με αποτέλεσμα να χάνουν την μπάλα..
Ευχαριστω και γώ το travelstories γιατί εδώ έχω κάνει αρκετούς καλούς φίλους..
keep going....

dreamer

Member
Επόμενο Ταξίδι
λατρεμένο Παρίσι ξανά...
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγονία..Γη του Πυρός
Είσαι συγκινητικός. Όχι μελό! Είναι όμορφο να αντέχεις να ανοιχτείς. Μπράβο σου!

Επί του θέματος..άλλο ένα μεγάλο μπράβο που άντεξες το βάρος της πορείας ενός καταθλιπτικού ατόμου. Θέλει ψυχή, κότσια, δύναμη και τσαγανό. Και κυρίως για να μη σε κατρακυλήσει μαζί του, ειδικά όταν είναι πολύ αγαπημένο πρόσωπο.
Δε σου κρύβω οτι η κατάθλιψη, όποια μορφή αυτής, είναι από τα λίγα πράγματα που με φοβίζουν πολύ. Θεωρητικά, καταλαβαίνω οτι αποδυναμώνει τις αισθήσεις και δαλύει τη λογική. Μου φαίνεται τραγικό γι'αυτό και με τρομάζει.

Άντε λοιπόν, τώρα που φαίνεται να είσαι πιό "ελεύθερος" -τουλάχιστον χρονικά- ......καλά ταξίδια στη μαγεία του κόσμου
Να 'σαι πάντα καλά

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Ούτε εγώ σε έβρισκα ως τώρα σαχλό όπως αποκαλείς τον εαυτό σου, Τα πόστ σου έχουν χιούμορ αλλά είναι και κατατοπιστικά όταν χρειάζεται.
Σε ευχαριστώ για το αυτό σου το μήνυμα. Η κατάθλιψη υπάρχει και στο δικό μου περιβάλλον. Φοβάμαι πως πολλοί περιτριγυρίζονται από αυτήν. Συμφωνώ με την Ρενάτα ότι δεν μπορούμε να την θεραπεύσουμε αλλά μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Και να νοιώθουμε και ευτυχείς που δεν έχουμε να κάνουμε με μανιοκατάθλιψη γιατί αυτή δεν παλεύεται. Δεν συμφωνώ Ρενάτα μου ότι είναι σημείο των καιρών μας. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι και στο παρελθόν υπέφεραν από κατάθλιψη αλλά ήταν μεγάλο ταμπού και θεωρούσαν ότι "τους είχε στρίψει" τους ήταν αδύνατον να ζητήσουν βοήθεια. Υποθέτω ότι πολλές αυτοκτονίες βαφτίστηκαν "ατυχήματα" για να κουκουλώσουν οι συγγενείς την ρετσινιά της "τρέλας".
Στις μέρες μας ίσως να έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο και ονομάζουμε την οποιαδήποτε θλίψη κατάθλιψη. Έχουμε και την τάση να χαπακωνόμαστε εύκολα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι πολλοί γύρω μας υποφέρουν πραγματικά. Το σημαντικό είναι ότι έχει απενεχοποιηθεί.
Με το άρθρο που αναφέρεις δεν συμφωνώ απόλυτα είναι όμως αρκετά κατατοπιστικό.

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σ ευχαριστούμε που μοιράζεσαι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα μαζί μας...
Θα σταθώ σε μιά φράση που λές για τον θείο τον βαριά καταθλιπτικό..."πέρσι με πλησίασε πολύ..ήρθε τόσο κοντά μου που μ έπνιξε"...Σίγουρα ο καταθλιπτικός έχει ανάγκη από συμπαράσταση και στήριξη αλλά το βασικό είναι να αναγνωρίσει (με τη βοήθεια όλων όσων των στηρίζουν)ότι πάσχει!οτι έχει μιά ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία!μέσω ειδικού (όπως πχ για το πρησμένο γόνατο θ απευθυνόταν στον ορθοπεδικό..)ψυχιάτρου ο οποίος και θα αποφασίσει αν η περίπτωση του θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και μόνο η με φαρμακευτική αγωγή η με συνδιασμό και των δύο...
Αυτό το λέω γιατί δυστυχώς πολλές φορές έχω δεί καταθλιπτικούς που"βολεύονται"με το να κινούν την προσοχή των φίλων η των συγγενών τους,αρνούμενοι να επισκεφθούν γιατρό με αποτέλεσμα οι υγιείς γύρω του να παγιδεύονται και είναι πολύ εύκολο να χαθούν τα όρια και ο έλεγχος και να βλέπεις ολόκληρη οικογένεια σύζυγος παιδιά να"βουλιάζουν"στον κόσμο του καταθλιπτικού ασχολούμενοι και νταντεύοντας τον.
Ο καταθλιπτικός ΔΕΝ είναι σχιζοφρενής,(δεν αναφέρομαι στις εξαιρέσεις των περιπτώσεων της βαριάς μανιοκατάθλιψης)και μπορεί και πρέπει να δει χωρίς ταμπού το πρόβλημα του σαν ασθένεια όπου την περισσότερη δουλειά θα την κάνει ο ίδιος με το γιατρό του και όχι οι άλλοι γι αυτόν.

Borealis

Member
Εγώ πάλι έβρισκα τα σχόλιά σου σαχλά, ρηχά, βλακώδη και ασυνάρτητα...μην αγχώνεσαι, θα το ξεπεράσω :D

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Θα σταθώ σε μιά φράση που λές για τον θείο τον βαριά καταθλιπτικό..."πέρσι με πλησίασε πολύ..ήρθε τόσο κοντά μου που μ έπνιξε"...Σίγουρα ο καταθλιπτικός έχει ανάγκη από συμπαράσταση και στήριξη αλλά το βασικό είναι να αναγνωρίσει (με τη βοήθεια όλων όσων των στηρίζουν)ότι πάσχει!οτι έχει μιά ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία!μέσω ειδικού (όπως πχ για το πρησμένο γόνατο θ απευθυνόταν στον ορθοπεδικό..)ψυχιάτρου ο οποίος και θα αποφασίσει αν η περίπτωση του θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και μόνο η με φαρμακευτική αγωγή η με συνδιασμό και των δύο...
Ισως δεν το εγραψα πολυ καλα. Η φραση στα εισαγωγικα δεν αναφερετε στον θειο αλλα σε αλλο πιο αγαπητο και πιο κοντινο μου προσωπο. Και οι δυο παρακολουθουνται απο ψυχιατρο και οι δυο εχουν νοσηλευθει σε ψυχιατρικη κλινικη.

Σαφως και σ' ολα τα υπολοιπα συμφωνω μαζι σου.

@ioanna karagianni Δυστυχως η καταθλιψη ειναι ταμπου.

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Εκανες πολυ καλα που ανοιχτηκες .Κανεις δεν θεωρει "σαχλη " μια παραθεση συναισθηματων απο καρδιας.
Μπραβο σου για την υπομονη και το κουραγιο σου να σταθεις πλαι στα δικα σου ατομα που σε ειχαν αναγκη σε μια δυσκολη στιγμη.

NTINA

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Α ρε tripakia τι θέμα άνοιξες τώρα,μπορούμε να μιλάμε μερόνυχτα.
Ναι είμαι κι εγώ απ αυτούς που το έχουν νιώσει στο πετσί τους.
Για καλή μου τύχη όμως, η σανίδα που με βοήθησε να βγω απ το έλος και να σταθώ στα πόδια μου Ήταν δυο παιδικά μάτια και τα λόγια μιας φίλης ,που μέχρι τότε ήμασταν απλά δυο γνωστές.
Αρκούσαν δυο πράγματα για να βρω τη δύναμη που χρειαζόμουν.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Εγώ πάλι έβρισκα τα σχόλιά σου σαχλά, ρηχά, βλακώδη και ασυνάρτητα...μην αγχώνεσαι, θα το ξεπεράσω :D
Δεν αγχωνομαι. Ειχα καταλαβει οτι εχεις λαθος μηχανισμο κριτικης σκεψης.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα