• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Περί υποκρισίας του πολιτικού συστήματος

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Επειδή κάποιων έχει κολλήσει ο εγκέφαλος.....

Ας συστηθούμε ξανά.

Γειά σας,με λένε maltakia και είμαι μισθωτός,παντρεμένος με παιδί.
Δεν έχω ιδέα τι να ψηφίσω.
Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος καλός κύριος να μου προτείνει τι να ψηφίσω και γιατί;
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Άρα,galat,μετά από 118 σελίδες δεν κατάλαβες.....
Επειδή κάποιων έχει κολλήσει ο εγκέφαλος.....
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νάσαι καλά.

Εγώ απλά έχω γράψει 4 post σε σύνολο 2125 και σε αυτά έχω παραθέσει νηφάλια ορισμένες σκέψεις και έχω διατυπώσει μερικά ερωτήματα, για τα οποία δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα ούτε μία απάντηση. Ή για να είμαι ακριβής έχω λάβει σαν απάντησή μόνο το δικό σου post 2018, το οποίο θεώρησα καθαρά "συνδικαλιστικό", ότι δηλαδή προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς να απαντάει στην ουσία και γι'αυτό έκρινα ότι δεν άξιζε ανταπάντησης.

Να σε συμβουλεύσω τι θα ψηφίσεις, όχι δεν μπορώ. Δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Το μόνο σίγουρο που έχω είναι ότι δεν θέλω να βρεθούμε εκτός ευρώ και μάλιστα επειδή θα βρεθούμε σε μιά τέτοια επιλογή κατά λάθος και απροετοίμαστοι.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

Έχεις να μου προτείνεις τι να ψηφίσω;
Τι να ΜΗΝ ψηφίσω και γιατί,έχω μάθει.

Τι να ψηφίσω και γιατί κανείς δεν μου έχει πει.
 

Nikos5050

Member
Μηνύματα
535
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Ας τον μαζέψει κάποιος επιτέλους, εχθές συνέστησε στον Ολλάντ απο το Παρίσι να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για να μη γίνει Ολλαντρέου. Στη Γαλλία θα ανρωτιουνται ήδη πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόρων αντιπροσωπέυει αυτό το 17% που πήρε και το παίζει πλανητάρχης
 

taver

Member
Μηνύματα
12.636
Likes
29.975
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Χάριν απλότητας, ας αφήσουμε προς στιγμή στην άκρη όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, πλην της οικονομικής πολιτικής, κι ας επικεντρωθούμε λίγο σ' αυτή, κι ας προβάλλουμε τις θέσεις των κομμάτων μόνο σε ένα οικονομικό άξονα.
Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι εν πολλοίς γνωστή. Η Ελλάδα έχει 4 βασικά προβλήματα (κατά σειρά σπουδαιότητας):
- Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού. Κάθε χρόνο το κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα μπαίνουν στα ταμεία του. Για να καλύπτουμε τη διαφορά, παίρνουμε δάνεια, συνήθως με τη μορφή ομολόγων που αγοράζουν ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες με διαθέσιμα χρήματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πρωτογενές μας έλλειμμα άμεσα, και να αρχίσουμε να δημιουργούμε πλεονάσματα ώστε χρόνο με το χρόνο να δανειζόμαστε λιγότερα από τα δάνεια τα οποία αποπληρώνουμε.
- Δημόσιο χρέος. Έχουμε πάρει δάνεια, που κάποτε πρέπει να ξεπληρώσουμε. Μετά το PSI, αυτό δεν είναι άμεσο πρόβλημα, και αν μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, τα δάνειά μας ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο θα μειώνονται (επειδή θα αυξάνει το ΑΕΠ).
- Τραπεζικό σύστημα. Μετά το PSI, αλλά και μετά την αδυναμία πολλών Ελλήνων να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, οι Ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο "κόκκινο". Βρίσκονται σε λειτουργία, μόνο και μόνο επειδή η ΕΚΤ βάζει πλάτη και τις δανείζει - όταν κανένας άλλος δε δέχεται να το κάνει.
- Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Έχουμε καταρρίψει κάθε ρεκόρ ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, για ανεπτυγμένο κόσμο. Πρακτικά, παράγουμε ελάχιστα. Η εξίσωση παραγωγή+εισαγωγές = κατανάλωση+εξαγωγές, δείχνει ότι εκτός από έλλειμμα εξαγωγών, παράγουμε και πολύ λιγότερο από όσα καταναλώνουμε. Αυτό δεν είναι πρόβλημα των οικονομικών του κράτους, αλλά του συνόλου της οικονομίας, κράτους και πολιτών μαζί. Ακόμα κι όταν δε δανείζεται το κράτος, δανειζόμαστε εμείς (είτε καταναλώνοντας τις αποταμιεύσεις μας, είτε δανειζόμενοι από χρήματα της ΕΚΤ που παρέχει στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα).

Πέρα από μνημόνια & αντιμνημόνια, έχουμε μπροστά μας εκλογές, στις οποίες θα πρέπει να επιλέξουμε προτάσεις:
- Κομμουνισμού (KKE κλπ)
- Απροσδιόριστου χαρακτήρα αριστεράς (από Κομμουνισμό ως Κευνσιανισμό).
- Ασαφούς (οικονομικά) πολιτικής της ανανεωτικής αριστεράς
- Κομματισμό & μεγάλο κράτος για μεγάλα βολέματα
- Φιλελευθερισμού
- Δεξιάς συντηρητικής πολιτικής.

Εξ αυτών, ο κομμουνισμός και ο κομματισμός (τώρα που μας πήρανε χαμπάρι) είναι πολιτικές ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή ένωση (και το δυτικό κόσμο), της οποίας αν θέλουμε να είμαστε μέλη θα πρέπει να τις ξεχάσουμε. Ας πάρουμε μόνο τις θεωρίες εκείνες που κινούνται μέσα στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας. (Αποφεύγω να μιλήσω για Σοσιαλισμό, γιατί εκ φύσεως είναι στόχος και όχι οικονομική πρακτική).

Από τις υπόλοιπες λοιπόν πολιτικές, η πιο βολική, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προτείνει η αριστερά, είναι ο Κευνσιανισμός, στις παραλλαγές του (νεοΚευνσιανισμός, Νέος Κευνσιανισμός, κλπ). Πιο επιφανής εκπρόσωπος της άποψης αυτής, διεθνώς, είναι ο κ. Paul Krugman, βραβευμένος με το βραβείο Nobel Οικονομίας. Για κάποιο λόγο, ο κ. Krugman (και οι κατά καιρούς δηλώσεις του) παίζουν πολύ στα Ελληνικά αριστερίζοντα μέσα, κυρίως στη λογική "να, ο νομπελίστας λέει ότι πρέπει να κάνουμε το χψζ". Ακόμα και σ' αυτό εδώ το θέμα αυτού εδώ του forum, δεν είναι και λίγες οι αναφορές που έχουν γίνει στο Krugman από τους υποστηρίζοντες το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει όμως μόνο ο κ. Krugman. Υπάρχουν και όλοι οι άλλοι βραβευθέντες κάθε χρόνο οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας κ. Πισσαρίδης, οι οποίοι σχεδόν ομόφωνα διαφωνούν με τον κ. Krugman....

Για να δούμε όμως τι λέει ο Κευνσιανισμός. Η Βασική αρχή, προσπαθώντας να το πω όσο πιο απλά μπορώ, είναι ότι το κράτος παρεμβαίνει με ενέργειές του στην οικονομία, προσπαθώντας να την καθοδηγήσει προς τη βέλτιστη κατεύθυνση. Και το κάνει αυτό συνήθως διοχετεύοντας το ίδιο λεφτά στην οικονομία, τα οποία περιμένει ότι θα γίνουν αυξημένη κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε άνθηση το εμπόριο και την παραγωγή των προϊόντων. Μάλιστα, η δυνατότητα επιλογής των μεθόδων με τις οποίες το κράτος διοχετεύει τα χρήματα, δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ασκεί αναδιανεμητική πολιτική (αλλά και δυστυχώς, στην Ελλάδα, του δίνει και τη δυνατότητα να κάνει και ρουσφέτια).

Σε μια οικονομία, όπως ήταν οι παγκόσμιες οικονομίες τις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70, οπότε και μεσουράνησε αυτή η θεωρία, η αρχή αυτή δούλευε καλά. Η παραγωγή αφενός ήταν κατά κύριο λόγο εγχώρια, και η νομισματική ανεξαρτησία λειτουργούσε σε όφελος τέτοιων πολιτικών (λόγω ισοτιμιών και πληθωριστικών τάσεων). Στα πλαίσια όμως μιας πιο ανοικτής οικονομίας, όπως είναι η ΕΕ και η Ευροζώνη σήμερα, η πολιτική αυτή δε λειτουργεί, γιατί η τεχνητή αύξηση της ζήτησης δεν οδηγεί σε εγχώρια αύξηση της παραγωγής, αλλά σε αύξησή της εκεί που υπάρχει η πραγματική παραγωγή. Αν τα χρήματα που πέφτουν στην αγορά καταλήγουν να γίνουν π.χ. αυτοκίνητα, αυτό οδηγεί στην τόνωση της παραγωγής όχι εδώ αλλά σε μια άλλη χώρα, εκεί όπου παράγονται.

Έτσι, σταδιακά από το 80 και μετά η θεωρία σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε, και ο κόσμος γενικά ( και η Ευρώπη πιο ειδικά ) πέρασε σε θεωρίες της κατηγορίας των supply-side economics, όπως ο νεοφιλελευθερισμός αλλά όχι μόνο αυτός, που στοχεύουν απευθείας στην τόνωση της παραγωγής με δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης παραγωγικών δυνάμεων, και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα όμως, παραμείναμε σε Κευνσιανές λογικές (χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι δαπάνες για τα ολυμπιακά έργα, που επελέγη να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση).

Καθαρά Νεοκεϋνσιανιστική οικονομική πολιτική περιέγραφε για τελευταία φορά το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 (δια χειρός Λούκας Κατσέλη), και ήταν αυτό που προσπάθησε να εφαρμόσει - ανεπιτυχώς - αμέσως μετά τις εκλογές εκείνες, με μια σειρά παροχών. Το "λεφτά υπάρχουν" ήταν μέρος της πρότασης αυτής, και απόλυτα συνεπές με την ιδεολογία αυτή. Φυσικά δεν πέτυχε τίποτα, και η χώρα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στη δίνη των ελλειμμάτων.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ΝεοΚευνσιανές πολιτικές σε υπέρ-εθνικό επίπεδο σε όλη την ΕΕ, με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ευροζώνη τότε θα υπήρχε κάποιο νόημα στην προσέγγιση (δε θα συμφωνούσα προσωπικά, αλλά τουλάχιστο θα υπήρχε νόημα). Αλλά αυτό σημαίνει κοινό Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εγκατάλειψη της πολιτικής του σκληρού ευρώ, ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών κλπ. Τα όποια ευρώ-ομόλογα είναι απλώς το πρώτο βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση (και από μόνα τους δεν επαρκούν).

Η Κα Μέρκελ από την άλλη πλευρά, βλέπει την εντελώς αντίθετη πλευρά του νομίσματος. Γι αυτή, τα δημοσιονομικά είναι το παν - το σημαντικότερο όλων είναι να μην υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της, ώστε η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της χώρας της στην Ευρωπαϊκή αγορά να είναι υψηλή, κυρίως λόγω του κόστους τους (αδιαφορώντας όμως για τη στήριξη της καινοτομίας και των νέων προϊόντων, για την οποία δεν κάνει κάτι). Η Γερμανία δεν ακολουθεί, ούτε ακολούθησε ποτέ, νεοφιλελεύθερες πολιτικές (με μικρές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν περισσότερο, παρά καταρρίπτουν τον κανόνα - και η σχολή του Freiburg σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί νεοφιλελεύθερη με τη σημερινή έννοια του όρου). Ούτε μείωσαν τους φόρους, ούτε μείωσαν το κράτος (χαρακτηριστικό απτό παράδειγμα είναι το ότι η Deutsche Post η Deutsche Bahn, η Deutsche Telekom κ.α. παραμένουν κατά σχετική πλειοψηφία κρατικές εταιρίες), κλπ. Ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας της οικονομίας τους, στηρίζεται αποκλειστικά στη δημοσιονομική πολιτική, και στις εξαγωγές εντός της ΕΕ και όχι εκτός, όπου μετά δυσκολίας στέκονται, και μάλιστα στα πεδία νέων τεχνολογιών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ακόμη και το λιμάνι του Αμβούργου, κάθε χρόνο πέφτει σε διεθνή σημασία, ακριβώς επειδή η Γερμανία εκτός ΕΕ δεν είναι και τόσο ανταγωνιστική.

Σε μια οικονομία όπως η Ελληνική, που θέλει να ενισχύσει την παραγωγή της ώστε να καλύψει το έλλειμμα που τη χωρίζει από τη ζήτηση, ένας είναι ο δρόμος. Μεταρρυθμίσεις, και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Όσο τόσο στον άξονα του κόστους, όσο στον άξονα της καινοτομίας. Ναι πρέπει να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα, όπως π.χ. ο ΚΒΣ. Ναι, πρέπει να μειωθούν οι φόροι για να προσελκυστούν επενδύσεις. Ναι, πρέπει επιτέλους το φορολογικό καθεστώς να γίνει σταθερό. Ναι, πρέπει και να απολυθεί που και κάποιος δημόσιος υπάλληλος, και να αρχίσει το κράτος να λειτουργεί υπέρ του πολίτη κι όχι ενάντια σ' αυτόν. Περιοριστικές πολιτικές, α-λα- Γερμανία, σε μια χώρα που τα εξαγώγιμα προϊόντα είναι κατά κύριο λόγο η Ναυτιλία και ο Τουρισμός (απευθυνόμενα κυρίως σε αγορές εκτός ΕΕ), δεν έχουν νόημα και οι ελληνικές εξαγωγές δεν επωφελούνται ιδιαίτερα.

Το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, είναι εν πολλοίς γνωστό. Κι αν κάπου τίθενται τεχνικά θέματα, όπως π.χ. το κράτος να μην ξέρει με τι να αντικαταστήσει π.χ. τον ΚΒΣ που θα καταργήσει, γι αυτό υπάρχουν οι σύμβουλοι, που μάλιστα αν θέλουμε τους έχουμε και δωρεάν (π.χ. Task Force).

Επομένως, ακόμα κι αν δεν πάμε σε φιλελεύθερες πολιτικές - πού είναι άλλο κεφάλαιο που στο παρόν θέμα δεν ακούμπησα - το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται (και) στο μνημόνιο. Όχι με εισπρακτικές λογικές, αλλά με καθαρά αναπτυξιακή λογική, για τόνωση της παραγωγής μας.

Το ποιο κόμμα θα το κάνει αυτό, έχει τη λιγότερη σημασία. Ας επιλέξει κανείς αυτό που πιστεύει ότι θα τις υποστηρίξει και θα τις κάνει. Θεωρώ όμως δεδομένο ότι ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΧΑ και ΑΝΕΛ δεν θέλουν και δε θα επιδιώξουν καμία τέτοια μεταρρύθμιση. Και μάλλον, δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να επιστρέψω από κει που ξεκίνησα, μιλάω μόνο για το οικονομικό πεδίο, αλλά αναγνωρίζω ότι στην απόφαση για ψήφο υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Οι θέσεις π.χ. των κομμάτων για το μεταναστευτικό είναι πιο σημαντικές για κάποιους ψηφοφόρους, απ' ότι οι θέσεις τους για την οικονομία. Για άλλους πάλι, είναι πιο σημαντικές οι θέσεις τους για θέματα περιβάλλοντος. Εγώ πάντως, για την ώρα, και για τις συγκεκριμένες εκλογές της 17/6/2012 θεωρώ ότι η κατάσταση και το διακύβευμα στο οικονομικό πεδίο είναι τέτοιας κρισιμότητας, που θα πρέπει να αποτελέσει το πρωταρχικό κριτήριο στη δική μου ψήφο, επισκιάζοντας όλα τα άλλα.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Καλώς μας ήρθες,μέχρι να ξαναφύγεις.

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η ψήφος,όπως και η διακυβέρνηση,πρέπει να ξαναγίνει πολιτική.

Από τότε που αυτά τα δύο τα ορίζουν οι τράπεζες και τα funds,μας έχει πάρει η κάτω βόλτα.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.162
Likes
6.738
Ωραιες οι ιδεες του καπιταλισμου.

Ακουγονται υπεροχα.

Αλλα ποιοι θα κανουν τα παραπανω.
Οι φιλελευθεροι(και ποια κομματα τοποθετεις εδω?) ή οι δεξιοι συντηριτικοι?

Επισης οταν το συστημα που περιγραφεις στηριζεται στην αποπληρωμη των φορων,μηπως πρεπει να τιμωρησουμε επιτελους ολους αυτους που παντα εβρισκαν μια δικαιολογια για το οτι δεν οργανωνων σωστα αυτο το συστημα?

Και να τιμωρησουμε και αυτους που δεν πληρωναν?

Να δουμε μια αρχη τελος παντων.

Γιατι μεχρι τωρα δεν εχουμε δει κανεναν να μπαινει στη φυλακη.

Οσοι ηταν τα τελευταια χρονια στην κυβερνηση ηταν κατ ονομα σοσιαλιστες και στην ουσια φιλελευθεροι.
Ε λοιπον εχουν αποτυχει οικτρα.

Γιατι για καθε νεο μετρο που θελουν να παρουν,λενε πρωτα οτι περιμενουν να δουν τα εισπρακτικα εσοδα απο φορους.
Οποτε απο που προκυπτει η ελπιδα οτι θα μειωσουν τους φορους,οταν ακομα δεν εχουν βρει αυτους που χρωστανε τα πολλα και δεν τους εχουν τιμωρησει?

Επισης να σταθω καπου που δεν το ακουω πουθενα.

Που οηγαν τα λεφτα απο τα ασφαλιστικα ταμεια.
Γιατι τα νεα μετρα προβλεπουν μεγαλη ''αναπτυξη'' με αναδρομικη μειωση του εφαπαξ,με μειωσεις συνταξεων.

Αυτα τα λεφτα εχουν πληρωθει.Αυτα τα λεφτα τα εχει δουλεψει ο κοσμος.
Τα κοβει ομως με ποια δικαιολογια?Την υστερηση εσοδων?

Γιατι δεν λεει κανενας που πηγαν αυτα τα λεφτα?
Δεν μπορει ξαφνικα να χαθηκανε...
Καποιοι τα φαγανε.
Και μιλαμε για πολλα λεφτα...

Το κρατος λοιπον που λεγεται κοινωνικο δεν κοβει τα λεφτα που εχουν ηδη καταβληθει.
Προσπαθει να δωσει απαντησεις και να φερει στο φως και τιμωρει εκεινους που επαιξαν και εχασαν αυτα τα λεφτα.
Προσπαθει να μην κοβει τα λεφτα απο τα νοσοκομεια και τα σχολεια.Στο ονομα των δημοσιων δαπανων.
Προσπαθει να εξοφλει τα φαρμακεια,και οχι οπως τωρα που εχει δημιουργηθει ενας κοινος φορεας να λεει οτι δεν αναγνωριζει τους προηγουμενους(ναι τετοια απαντηση δοθηκε!!) με αποτελεσμα να μην μπορει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου να αγοραζει τα φαρμακα που χρειαζεται.
 

liopyr

Member
Μηνύματα
322
Likes
627
Βολικό είναι να κάτσεις στο ένα άκρο και να πολεμάς το άλλο. Το να είσαι μακριά απο τα δύο και να διαφωνείς και με τα δύο σε καιρούς έντονης πόλωσης δεν είναι και τόσο βολικό.
Διαφωνώ, το να μη παίρνεις θέση σε καιρούς έντονης πόλωσης όπως λες, μου μοιάζει βολικότατο.


Το πως κινείται το κάθε άκρο δείχνει ιδανικό για τους ομοιδεάτες και εφιαλτικό για τους αντίθετους, και μη ξεχνάς ότι όσο ωραία τα λές για την αριστερά άλλο τόσο ωραία θα τα πεί ο δεξιός για την δική του πλευρά, λέγεται ωραιοποίηση
Απλή περιγραφή της πραγματικότητας είναι και τίποτα παραπάνω, η (ας πούμε) άκρα αριστερά έχει στόχο την κατάργηση της εξουσίας και η άκρα δεξιά την κατάληψη και επιβολή της.

Βρες μου ένα ωραιοποιημένο τρόπο να διαφωνήσεις σε αυτό ως (υποθετικά -δε σου κρεμάω ταμπέλα-) δεξιός.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.636
Likes
29.975
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αλλα ποιοι θα κανουν τα παραπανω.
Οι φιλελευθεροι(και ποια κομματα τοποθετεις εδω?) ή οι δεξιοι συντηριτικοι?
Νομίζω πως παραπάνω απαντάω ξεκάθαρα.

Επισης οταν το συστημα που περιγραφεις στηριζεται στην αποπληρωμη των φορων,μηπως πρεπει να τιμωρησουμε επιτελους ολους αυτους που παντα εβρισκαν μια δικαιολογια για το οτι δεν οργανωνων σωστα αυτο το συστημα?

Και να τιμωρησουμε και αυτους που δεν πληρωναν?

Να δουμε μια αρχη τελος παντων.

Γιατι μεχρι τωρα δεν εχουμε δει κανεναν να μπαινει στη φυλακη.
Δεν περιγράφω ένα μόνο συγκεκριμένο σύστημα, οπότε σε χάνω λιγάκι. Δε διαφωνεί απολύτως κανένας ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όπως και δε διαφωνεί απολύτως κανένα πολιτικό σύστημα. Είναι θέμα δικαιοσύνης και ισονομίας, το όποιος παραβαίνει τους νόμους να εισπράττει τις ανάλογες συνέπειες.

Οσοι ηταν τα τελευταια χρονια στην κυβερνηση ηταν κατ ονομα σοσιαλιστες και στην ουσια φιλελευθεροι.
Δε νομίζω. Οι πράσινοι ήταν Κευνσιανιστές στο όνομα και κρατιστές στην πράξη. Οι γαλάζιοι ήταν Φιλελεύθεροι κατ' όνομα και κρατιστές στην πράξη.
Φιλελεύθερος στην ουσία δεν ήταν κανένας.
Υπάρχει μια τάση στην Ελληνική Αριστερά, να περιγράφουν το "Σοσσιαλιστικό" ως συνώνυμο του καλού, του "φιλολαϊκού", και το "φιλελεύθερο" ως κακό, "αντιλαϊκό". Ε δεν είναι έτσι επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι.
Στο κάτω κάτω, ο (οικονομικός) φιλελευθερισμός έχει ως κεντρική ιδέα τη μείωση του κράτους και των φόρων. Έκανε κανείς από όσους περιγράφεις ως φιλελεύθερους κάτι τέτοιο?

Ε λοιπον εχουν αποτυχει οικτρα.

Γιατι για καθε νεο μετρο που θελουν να παρουν,λενε πρωτα οτι περιμενουν να δουν τα εισπρακτικα εσοδα απο φορους.
Οποτε απο που προκυπτει η ελπιδα οτι θα μειωσουν τους φορους,οταν ακομα δεν εχουν βρει αυτους που χρωστανε τα πολλα και δεν τους εχουν τιμωρησει?
Διότι δε θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, γιατί οι τελευταίες θα θίξουν την κομματική τους πελατεία. Κι όποιος δε θέλει να ζυμώσει, αναγκάζεται να βλέπει τη χώρα να βυθίζεται στην ύφεση, τους φόρους που επιβάλλει να μην αποδίδουν, και αναγκάζεται να πάρει εισπρακτικά μέτρα - που πιθανότατα δε θα ήταν αναγκαία αν είχε κάνει τις μεταρρυθμίσεις in the first place.

Επισης να σταθω καπου που δεν το ακουω πουθενα.

Που οηγαν τα λεφτα απο τα ασφαλιστικα ταμεια.
Γιατι τα νεα μετρα προβλεπουν μεγαλη ''αναπτυξη'' με αναδρομικη μειωση του εφαπαξ,με μειωσεις συνταξεων.

Αυτα τα λεφτα εχουν πληρωθει.Αυτα τα λεφτα τα εχει δουλεψει ο κοσμος.
Τα κοβει ομως με ποια δικαιολογια?Την υστερηση εσοδων?

Γιατι δεν λεει κανενας που πηγαν αυτα τα λεφτα?
Δεν μπορει ξαφνικα να χαθηκανε...
Καποιοι τα φαγανε.
Και μιλαμε για πολλα λεφτα...

Το κρατος λοιπον που λεγεται κοινωνικο δεν κοβει τα λεφτα που εχουν ηδη καταβληθει.
Προσπαθει να δωσει απαντησεις και να φερει στο φως και τιμωρει εκεινους που επαιξαν και εχασαν αυτα τα λεφτα.
Εδώ έχουμε μια σειρά από προβλήματα όλα μαζεμένα:
- Οι εισφορές των εργαζομένων δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κράτους σε συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα χάνει συνεχώς λεφτά.
- Εκεί που υπήρχαν αποθεματικά, το κράτος τα "δανείστηκε" με το ζόρι, αναγκάζοντας δια νόμου τα ταμεία να τα επενδύσουν σε ομόλογα δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια τα κούρεψε με το PSI.

Επίσης, κάτι έχεις μπερδέψει. Κανείς δε συνδέει τις περικοπές εφάπαξ και καταβαλλόμενων συντάξεων με την ανάπτυξη.

Προσπαθει να μην κοβει τα λεφτα απο τα νοσοκομεια και τα σχολεια.Στο ονομα των δημοσιων δαπανων.
Όχι. Γιατί στο όνομα των νοσοκομείων και των σχολείων, γίνονται τρομακτικές σπατάλες. Το κράτος οφείλει να προσπαθεί να διασφαλίζει ότι τα λεφτά που δίνει στις κοινωνικές παροχές που προσφέρει στους πολίτες (π.χ. δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία) πιάνουν τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι λοιπόν "να μην κόβει λεφτά", αλλά "να διατηρεί τη δωρεάν παιδεία σε υψηλότατο επίπεδο". Αν μπορεί να έχει με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα πολύ καλύτερα σχολεία, γιατί να μην το κάνει?

Προσπαθει να εξοφλει τα φαρμακεια,και οχι οπως τωρα που εχει δημιουργηθει ενας κοινος φορεας να λεει οτι δεν αναγνωριζει τους προηγουμενους(ναι τετοια απαντηση δοθηκε!!) με αποτελεσμα να μην μπορει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου να αγοραζει τα φαρμακα που χρειαζεται.
Δεν γνωρίζω την περίπτωση. Πάντως κι εδώ, το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές παροχές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τα χρήματα που το κράτος διαχειρίζεται είναι χρήματα του φορολογούμενου, δηλαδή εμένα και εσένα, και τουλάχιστον εγώ απαιτώ να τα διαχειρίζεται όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Να πιάνουν τόπο τα χαράτσια που τους δίνω.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.178
Likes
12.787
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Απλή περιγραφή της πραγματικότητας είναι και τίποτα παραπάνω, η (ας πούμε) άκρα αριστερά έχει στόχο την κατάργηση της εξουσίας και η άκρα δεξιά την κατάληψη και επιβολή της.

Βρες μου ένα ωραιοποιημένο τρόπο να διαφωνήσεις σε αυτό ως (υποθετικά -δε σου κρεμάω ταμπέλα-) δεξιός.
Δεν διαφωνω (απλως ωραιοποιω) αλλα ειναι πραγματικη τυχη, υψιστη κωλοφαρδια, μεγιστη τιμη να αποκτησουμε καποτε μια πρωθυπουργο σαν κι αυτη.



Φυσικα και θα το δικαιουται λογω κληρονομικοτητας.
 
Μηνύματα
2.521
Likes
3.325
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Που οηγαν τα λεφτα απο τα ασφαλιστικα ταμεια.
Γιατι τα νεα μετρα προβλεπουν μεγαλη ''αναπτυξη'' με αναδρομικη μειωση του εφαπαξ,με μειωσεις συνταξεων.

Αυτα τα λεφτα εχουν πληρωθει.Αυτα τα λεφτα τα εχει δουλεψει ο κοσμος.
Τα κοβει ομως με ποια δικαιολογια?Την υστερηση εσοδων?

Γιατι δεν λεει κανενας που πηγαν αυτα τα λεφτα?
Δεν μπορει ξαφνικα να χαθηκανε...
Καποιοι τα φαγανε.
Και μιλαμε για πολλα λεφτα...

Το κρατος λοιπον που λεγεται κοινωνικο δεν κοβει τα λεφτα που εχουν ηδη καταβληθει.
Προσπαθει να δωσει απαντησεις και να φερει στο φως και τιμωρει εκεινους που επαιξαν και εχασαν αυτα τα λεφτα.
Προσπαθει να μην κοβει τα λεφτα απο τα νοσοκομεια και τα σχολεια.Στο ονομα των δημοσιων δαπανων.
Προσπαθει να εξοφλει τα φαρμακεια,και οχι οπως τωρα που εχει δημιουργηθει ενας κοινος φορεας να λεει οτι δεν αναγνωριζει τους προηγουμενους(ναι τετοια απαντηση δοθηκε!!) με αποτελεσμα να μην μπορει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου να αγοραζει τα φαρμακα που χρειαζεται.
έλα ντε που πήγαν και που συνεχίζουν και πηγαίνουν τα λεφτά από τα ασφαλιστικά;;;ενώ γίνονται οι κρατήσεις απο τον κάθε μισθωτό εργαζόμενο και ενώ τα σκάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σα μ...ες κάθε μήνα για την ασφάλεια τους ένα κάρο λεφτά κάθε μήνα ειναι ΜΕΤΕΩΡΟΙ -άσε το εφ άπαξ,μιλάμε για τις ανάγκες τα θέματα υγείας τα καθημερινά-ήδη εδώ και 3 μήνες περίπου υπήρχε ασφαλ ταμείο που ΔΕΝ εκτελούνταν συνταγές του δεν χορηγούσε δηλ φάρμακα στους ασφαλισμένους του,
τώρα (από 1 ιουνίου) ούτως η άλλως όοοολα τα ταμεία γίνονται ένα υπάγονται στον ΕΟΠΠΥ αλλά επειδή ήδη ο ΕΟΠΠΥ χρωστάει...οι φαρμακοποιοί από αύριο ΔΕΝ θα εκτελούν συνταγές,οπότε καλείται ο ασθενής να πληρώνει τα φάρμακα του εξ ολοκλήρου.
Και το "φέσι"δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς...αφορά τους απλήρωτους γιατρούς ελευθ.επαγγελματίες (προ ΕΟΠΠΥ)όταν είχαν συμβάσεις με το ταμείο του δημοσίου,οτε κλπ μιλάμε για χρωστούμενα γύρω στα 2 χρόνια!!δουλειάς και εννοείται το φέσι συνεχίζεται και επί νέου καθεστώτος ΕΟΠΠΥ,
το "φέσι"αφορά και τους νοσοκομειακούς-μισθωτούς γιατρούς που ΔΕΝ πληρώνονται εφημερίες εδώ και 5-6 μήνες,γνωρίζω και περίπτωση νοσοκομείου όπου όχι μόνο εφημερίες αλλά ούτε μισθούς ΔΕΝ πήραν γιατροί που έκαναν 6μηνο ειδικότητος!!κλπ κλπ
και κατά τ άλλα ν ακούμε τις μπούρδες του κάθε πολιτικού με τα ωραία και τα μεγάλα λόγια για κοινωνικό κράτος και βελτίωση υγείας κλπ κλπ
όσο δε για το φόβο στάσης πληρωμών μα ούτως η άλλως αυτό ΕΧΕΙ ήδη γίνει σε πολλές περιπτώσεις όπως σας ανέφερα παραπάνω,πόσο χειρότερο μπορέι να γίνει το χάλι μαςς;

για να μην αναφερθώ και σε τουλάχιστον 3 μεγάλα!!ιδιωτικά κέντρα πολυιατρεία-κλινικές της Θεσνίκης που κι αυτοί βαράνε"φέσι"(εδώ δεν ξέρω τον ακριβή λόγο αλλά πιστεύω ότι σ ένα βαθμό κι εκεί παίζει ρόλο η δοσοληψία και τα χρωστούμενα μέρους χρημάτων απο ασφαλ,ταμεία)και ΔΕΝ πληρώνουν ΌΛΟ το προσωπικό ..γιατρούς-νοσηλευτές-γραμματείς,
ο κόσμος κλαίει μάλιστα...οικογενειάρχες άνθρωποι ψάχνονται εδώ και 4μηνο,εξάμηνο,8μηνο.....
γιατρός που πήγε στον υπεύθυνο να ρωτήσει τι θα γίνει και πότε προβλέπεται να πληρωθεί απελύθει και η απάντηση που πήρε:έτσι έχουν τα πράματα δυστυχώς:shock:,και να ξέρεις ένα σωρό περιμένουν γι αυτή τη θέση,
και πράγματι την επόμενη μέρα η θέση κατελήφθη.

ωραία πράματα!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.636
Likes
29.975
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι Ναζίστρια. Οι θέσεις της είναι μάλλον πιο κοντά σ' εκείνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων (τι "μάλλον", δηλαδή, καρμπόν είναι).
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μηνύματα
910.918
Μέλη
39.483
Νεότερο μέλος
Chryssa03

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom