• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Περί κριτικής

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Περί παιδείας

Επειδή πολλά ειπώθηκαν περί παιδείας και μόρφωσης θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν η ακαδημαϊκή παιδεία το μόνο που προσφέρει στη μόρφωση του ανθρώπου είναι η διεύρυνση των οριζόντων του αν και μόνο αν ο άνθρωπος είναι ανοιχτόμυαλος.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ταξίδια ή τις καλές τέχνες. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι τόσο στις βασικές μου σπουδές όσο και στις μεταπτυχιακές συνάντησα ανθρώπους που μπήκαν στη σχολή τούβλα και βγήκαν τσιμεντόλιθοι. Όταν όμως είσαι διατεθειμένος να μάθεις πράγματα και να ανασκευάσεις όπου χρειάζεται τις πεποιθήσεις σου, τότε μπορείς να μορφωθείς πραγματικά. Η στενοκεφαλιά και οι απόλυτες θέσεις δεν βοηθούν.
Και επί πιο συγκεκριμένων θεμάτων:
1. Το να πρεσβεύεις την αντικειμενικότητα της αισθητικής είναι εξωφρενικό. Παραπέμπω για όποιον ενδιαφέρεται στην "Ιστορία των Αισθητικών Θεωριών" του Monroe Beardsley από τις εκδόσεις Νεφέλη.
2. Όταν μας μάθανε στο μεταπτυχιακό να κάνουμε κριτική θεώρηση σε άρθρα το πρώτο που μας είπαν ήταν ότι κάθε άρθρο ακόμα και το πιο ατεκμηρίωτο έχει θετικά σημεία. Αυτός που κάνει την κριτική θα πρέπει να εστιάσει τόσο σε αυτά όσο και στα αρνητικά σημεία αλλιώς είναι απλώς κακεντρεχής. Αγαπητέ traveller συγχωρησέ με αν αυτό που λέω δεν ισχύει ακόμα, γιατί δεν έχω διαβάσει τα ποστ σου των τελευταίων 3 ημερών, αλλά από τα χεράκια σου δεν έχει βγει μια καλή κουβέντα. Μόνο εσύ λοιπόν είσαι ταξιδευτής και κατέχεις την απόλυτη αλήθεια; Αν είναι έτσι να μας το πεις να μη κουραζόμαστε να γράφουμε.
3. Εφόσον σεβόμαστε τους κανόνες του forum όλοi έχουμε το δικαίωμα να γράφουμε ότι θέλουμε. Εξάλλου δεν γράφουμε επιστημονικά άρθρα αλλά ταξιδιωτικές εντυπώσεις και εμπειρίες που δεν τεκμηριώνονται. Νομίζω ότι αυτό που αναζητάς βρίσκεται σε έγκυρα ταξιδιωτικά περιοδικά και όχι σε internetforumsόπως αυτό.

Last edited by a moderator:

vagantos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Mary σε ευχαριστώ για την συνεισφορά σου στον διάλογο, που μας πρόσφερε ποικιλία απόψεων και επιχειρημάτων.
Με την ευκαιρία, περαστικά :love1:

dk

Banned
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
:clap::clap::clap:

TENTEN

Member
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε...
Μπράβο και στους δύο για τις απόψεις σας!!!

go2dbeach

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Σωστη η Bloody Mary! :clap:Θα πιω ενα Bloody mary στην υγεια σου στη λευκη παραλια ατενιζονταs τουs ανοιχτουs οριζοντεs! :D:D Γιατι τουs οριζοντεs δε φτανει μονο να τουs διευρυνουμε , αλλα και να τουs βλεπουμε καμια φορα.:lol:

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ωραίο ποστ Νίκο. Σχολιάζω καναδυό σημεία που βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα:

Αυτό το έχουμε ξαναπεί και μάλιστα έχει ξανα-αντιμετωπιστεί στο φόρουμ σε παλιότερο τόπικ (για όσους θυμούνται). Συντάσσομαι με τον γράφων, και ξαναλέω ότι το φόρουμ είναι δημόσιος χώρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Επομένως, όλα τα γραπτά όλων των μελών υπόκεινται σε κριτική. Κανένας δεν είναι υπεράνω αυτής, ούτε υποχρεώνει κανείς τα μέλη που κάνουν κριτική να είναι φειδωλοί ή επιεικείς όταν την πράττουν. Όπως δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε σε κάποιο μέλος να γράψει την οποιαδήποτε γνώμη έχει για ένα μέρος, έτσι δε μπορούμε και να υπαγορεύσουμε σε ένα άλλο μέλος να μην κάνει αυστηρή κριτική, αν θεωρεί ότι πρέπει, με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να γίνεται με καλή διάθεση, και αυτό να φαίνεται στο μήνυμα, ώστε να μην προκύπτουν παρεξηγήσεις. Θυμηθείτε ότι το φόρουμ είναι ένας χώρος απρόσωπος και η εντύπωση που δίνουν τα γραπτά είναι διαφορετική απ'ότι δίνουν στο μιλητό.

Νίκο εδώ η παρατήρησή σου είναι μεν σωστή αλλά προφανώς η ποικιλία θεμάτων ενός σάιτ εξαρτάται από την αύξηση στη συμμετοχή των μελών του, και την αύξηση στις νέες εγγραφές μελών. Όπως θα έχεις δει, δεν έχουμε ακολουθήσει την προσφιλή τακτική πολλών φόρουμς, που "κρύβουν" πράγματα από τους απλούς επισκέπτες με σκοπό να τους πιέσουν να εγγραφούν. Εδώ όλο το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο, με σκοπό να γράφονται μόνο όσοι θέλουν πραγματικά να πουν κάτι ή να συμμετέχουν στις συζητήσεις. Τους τελευταίους μήνες το φόρουμ πάει πάρα πολύ καλά, και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί και η ποικιλία στα θέματα. :)

Συμφωνώ σε αυτό που λες, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε πολλές τέτοιες Ιστορίες, οι περισσότερες είναι προσωπικές αφηγήσεις. Νομίζω ότι υπάρχει κόσμος που έχει ζήσει πολύ περισσότερα από αυτά που γράφει, αλλά είτε γιατί δεν έχει ευχέρεια στο γράψιμο, είτε γιατί δεν υπάρχει χρόνος, γράφει πολύ λιγότερα. Εγώ είμαι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. :)

Σε αυτό θα διαφωνήσω. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα , τις δικές του αξίες και ενδιαφέροντα, και τις δικές του ανησυχίες. Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να βάλω ταμπέλα σε κάποιον που προτιμάει το Ντουμπάι από το Παρίσι ή κάτι αντίστοιχο. Συμφωνώ στο ότι ορισμένα μέρη δε χρειάζονται από κανέναν επιβεβαίωση για την αξία τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί λάθος η επιλογή ενός διαφορετικού προορισμού από κάποιον άνθρωπο. Σε αυτά τα πράγματα δεν πιστεύω σε λάθη και σωστά, μόνο σε επιλογές που αφορούν την προσωπική μας ιδιοσυγκρασία.

:)
Καλό σου ταξίδι και καλά να περάσεις.

Traveller

Member
Αγαπητή bloody mary με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα τις απόψεις σου για τα γραφόμενα μου και πριν προχωρήσω στις επιμέρους παρατηρήσεις θα πω ότι καθήκον μας είναι πριν κάνουμε μια κριτική σε κάποιον να διαβάζουμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι λέι αλλιώς γινόμαστε κακοπροαίρετοι και γραφικοί...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν η ακαδημαϊκή παιδεία το μόνο που προσφέρει στη μόρφωση του ανθρώπου είναι η διεύρυνση των οριζόντων του αν και μόνο αν ο άνθρωπος είναι ανοιχτόμυαλος..
Συμφωνώ απόλυτα και αυτό ακριβώς έγραψα. Είπα χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται παιδεία και όχι ακαδημαϊκή παιδεία. Διάβασε πρώτα τι γράφω και μην βγάζεις δικά σου συμπεράσματα.Η παραπληροφόρηση βλάπτει την υγεία...

1. Το να πρεσβεύεις την αντικειμενικότητα της αισθητικής είναι εξωφρενικό. Παραπέμπω για όποιον ενδιαφέρεται στην "Ιστορία των Αισθητικών Θεωριών" του Monroe Beardsley από τις εκδόσεις Νεφέλη...
Άποψη δική σου και του αγαπητού Beardsley. Διαφωνώ και το τεκμηρίωσα. Κάνε τον κόπο να το διαβάσεις. No more comments...

2. Όταν μας μάθανε στο μεταπτυχιακό να κάνουμε κριτική θεώρηση σε άρθρα το πρώτο που μας είπαν ήταν ότι κάθε άρθρο ακόμα και το πιο ατεκμηρίωτο έχει θετικά σημεία. Αυτός που κάνει την κριτική θα πρέπει να εστιάσει τόσο σε αυτά όσο και στα αρνητικά σημεία αλλιώς είναι απλώς κακεντρεχής. ..
Εξάλλου δεν γράφουμε επιστημονικά άρθρα αλλά ταξιδιωτικές εντυπώσεις και εμπειρίες που δεν τεκμηριώνονται. .
Συμφωνώ απόλυτα, με την διαφορά, το εξήγησα καθαρά νομίζω, εδω δεν μιλάμε για άρθρα ούτε για ταξιδιωτικές εντυπώσεις αλλά για αρλούμπες που κάποιος γράφει και θα μου επιτρέψεις να υποστηρίζω ότι όταν κάποιος εκτίθεται στο γραπτό λόγο πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. Αγαπητή μου άμα κάποιος γράφει ανοησίες καθήκον όλων μας είναι να το επισημαίνουμε. Εξήγησα παραπάνω τους λόγους. Αν εσένα δεν σε ενοχλούν οι ανοησίες με γειά σου με χαρά σου, εμένα όμως με πειράζουν και πάντα θα τις καυτηριάζω...
Α και αποφάσισε επιτέλους τι γράφουμε εδω άρθρα ή κάτι ποιό ελαφρό , μην αυτοαναιρείσαι, δεν δείχνει σοβαρότητα...

Αγαπητέ traveller συγχωρησέ με αν αυτό που λέω δεν ισχύει ακόμα, γιατί δεν έχω διαβάσει τα ποστ σου των τελευταίων 3 ημερών, αλλά από τα χεράκια σου δεν έχει βγει μια καλή κουβέντα. Μόνο εσύ λοιπόν είσαι ταξιδευτής και κατέχεις την απόλυτη αλήθεια; Αν είναι έτσι να μας το πεις να μη κουραζόμαστε να γράφουμε.
Καλό θα ήταν αγαπητή μου να τα διαβάσεις αν θες να με κρίνεις. Το αντίθετο είναι το λιγότερο κακοπροαίρετο. Εγώ και το ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά, δεν πρόκειτε να χαϊδέψω αυτιά. Αν εσένα σου αρέσει αυτή η τακτική και δεν θέλεις να κρίνεις για να μην κριθείς δικαίωμά σου, δεν μπορείς όμως να με αναγκάσεις για το αντίθετο. Προς αποκατάσταση της αλήθειας που τόσο έντεχνα παραποιείς να σημειώσω ότι ουδέποτε έχω μιλήσει απρεπώς για κάποιον στο forum. Τώρα αν εσύ την γνώμη μου ή την σκληρή ίσως κριτική μου την εκλαμβάνεις για κακίες τότε μάλλον έχεις πρόβλημα...
Το ότι μόνο εγώ είμαι ταξιδευτής και κατέχω την απόλυτη αλήθεια χρειάζετε να το σχολιάσω; Μου αρέσει οτι μιλάς και για κακίες μετά... Βεβαιότατα, το είπαμε εκατό φορές, αν κάποιος θέλει να γράψει κάτι είναι δικαίωμα του όπως ασφαλώς κι εγώ θα είμαι ελευθερος πάντα να τον κρίνω...

Νομίζω ότι αυτό που αναζητάς βρίσκεται σε έγκυρα ταξιδιωτικά περιοδικά και όχι σε
internetforumsόπως αυτό.
Αυτό ήταν καταπληκτικό!!! Κοίττα να δεις ρε παιδί μου κι εγώ ο ανόητος νόμιζα ότι μέσα από ένα forum μπορείς να μάθεις πράγματα, να κερδίσεις σε γνώσεις να ανταλλάξεις απόψεις... Κατάλαβα blody mary, εσύ το forum το βλέπεις σα μέσο να γράφεις σαχλαμαρίτσες και να περνάς την ώρα σου εγώ το βλέπω διαφορετικά θέλω να πάρω και να δώσω ουσιαστικά πράγματα από αυτό. Μάλλον αυτή είναι και η διαφορά μας... Το δράμα βέβαια είναι που συμφωνούν μαζί σου και πανηγυρίζουν και άλλοι...

Last edited by a moderator:

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Συμφωνώ απόλυτα και αυτό ακριβώς έγραψα. Είπα χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται παιδεία και όχι ακαδημαϊκή παιδεία. Διάβασε πρώτα τι γράφω και μην βγάζεις δικά σου συμπεράσματα.Η παραπληροφόρηση βλάπτει την υγεία...
Στόχος μου δεν ήταν να απαντήσω σε όλες τις θέσεις σου μία προς μία. Διάβασα όλα τα ποστ στο συγκεκριμένο θέμα και διατύπωσα μια προσωπική άποψη. Η αναφορά στις δικές σου θέσεις έγινε στο τέλος του ποστ μου και επί συγκεκριμένων θεμάτων. Δεν έγραψα το ποστ χάριν αντιπαράθεσης μαζί σου. Αν αυτό που έχω να πω αφορά μόνο εσένα και τις δικές σου θέσεις θα επικοινωνήσω μαζί σου με πμ. Δεν νομίζω ότι αφορούν όλους τους υπόλοιπους οι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πρέπει να σου απαντήσω δημόσια σε αυτά που δημόσια έγραψες ως απάντηση στο ποστ μου.

Συμφωνώ απόλυτα, με την διαφορά, το εξήγησα καθαρά νομίζω, εδω δεν μιλάμε για άρθρα ούτε για ταξιδιωτικές εντυπώσεις αλλά για αρλούμπες που κάποιος γράφει και θα μου επιτρέψεις να υποστηρίζω ότι όταν κάποιος εκτίθεται στο γραπτό λόγο πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. Αγαπητή μου άμα κάποιος γράφει ανοησίες καθήκον όλων μας είναι να το επισημαίνουμε. Εξήγησα παραπάνω τους λόγους. Αν εσένα δεν σε ενοχλούν οι ανοησίες με γειά σου με χαρά σου, εμένα όμως με πειράζουν και πάντα θα τις καυτηριάζω...
Α και αποφάσισε επιτέλους τι γράφουμε εδω άρθρα ή κάτι ποιό ελαφρό , μην αυτοαναιρείσαι, δεν δείχνει σοβαρότητα...
Δεν είπα ποτέ ότι γράφουμε άρθρα, μίλησα για κριτική σε άρθρα, και αν αυτή διέπεται από κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς, οι ίδιοι κανόνες τουλάχιστον, πρέπει να εφαρμόζονται σε μια ηλεκτρονική παρέα φίλων όπως αυτή.

Καλό θα ήταν αγαπητή μου να τα διαβάσεις αν θες να με κρίνεις. Το αντίθετο είναι το λιγότερο κακοπροαίρετο.
Εδώ να πω ότι σου οφείλω μια συγνώμη, διαβάζοντας περεταίρω είδα ότι έχεις κάνει τελευταίως και εγκωμιαστικά σχόλια.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας που τόσο έντεχνα παραποιείς να σημειώσω ότι ουδέποτε έχω μιλήσει απρεπώς για κάποιον στο forum. Τώρα αν εσύ την γνώμη μου ή την σκληρή ίσως κριτική μου την εκλαμβάνεις για κακίες τότε μάλλον έχεις πρόβλημα...
Παραθέτω χωρίς σχόλιο:
"Αγαπητή Ζωή μου ωραίο το παραμυθάκι περι Λούτσας και Παρισίων αλλά δυστυχώς για σένα υπάρχει και αντίλογος. Μάθε λοιπόν ότι η κουλτούρα είναι κάτι το επίκτητο και καλλιεργείται με διάβασμα, μουσεία, ταξίδια κ.λ.π. Από εκεί λοιπόν θα μάθεις τι είναι ποιοτικό όχι μόνο στα ταξίδια αλλά και στη ζωή γενικότερα. Αν επιτρέπεις λοιπόν Ζωή μου μια συμβουλή από εμένα τον ελάχιστο, που μάλλον είμαι και μεγαλύτερος σου, άσε τις εξυπνάδες, στρώσου και διαβάσε, πήγαινε σε καμμιά έκθεση, διεύρινε τους ορίζοντές σου και εδώ είμαστε πάλι να κουβεντιάσουμε για Λούτσα και Παρίσι...
Κατάλαβες Ζωή μου..."
"εσύ το forum το βλέπεις σα μέσο να γράφεις σαχλαμαρίτσες και να περνάς την ώρα σου"

Είμαστε μια μεγάλη φιλόξενη παρέα που ανταλάσσουμε εικόνες, εμπειρίες και σχόλια. Όταν διαφωνούμε με μια άποψη καλό θα ήταν να την κριτικάρουμε παραθέτοντας την δικιά μας και όχι να σχολιάζουμε επιθετικά και επί προσωπικού. Σου το ζητώ λοιπόν ως χάρη να χαμηλώσεις λίγο τους τόνους όταν απαντάς σε κάτι που σου φαίνεται εξωφρενικό ώστε να μην προσβάλεις τους συμφορουμίτες σου.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.641
Μέλη
39.380
Νεότερο μέλος
Stagkia