Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Καταλαβαίνω ότι γράφτηκε με καθαρά χιουμοριστικό τρόπο, αλλά το θέμα της "ανακάλυψης" είναι πολύ ευαίσθητο για πολύ κόσμο, ειδικά στη Λατινική Αμερική. Τι ακριβώς ανακάλυψε ο Κολόμβος; Πήγε σε μια ήπειρο (κατά λάθος) όπου υπήρχαν προηγμένοι πολιτισμοί, χιλιετίες ιστορίας και κουλτούρας και τους έσφαξε. Δεν ανακάλυψε καμία ήπειρο. Αν εγώ έρθω σπίτι σου, στο κάψω, βιάσω τη γυναίκα σου και σκοτώσω τα παιδιά σου, τι θα πω στο δικαστήριο... ότι σε ανακάλυψα;;;Γράψτα ρε dig_7
Αλήθεια, ολα αυτά τα εκτος Ευρώπης μέρη, Ευρωπαίοι δεν τα ανακάλυψαν;
Ας μην υπηρχε Ευρώπη και τα λαμπρά της ταξιδιωτικά τέκνα, Ο Κολόμβος και ο Μάρκο Πολο και ο Μέγας Αλεξανδρος, και να δουμε αν θα ξέρανε ορισμένοι που ειναι η Ταυλάνδη και το Μέχικο!
Ο Μάρκο Πόλο ήταν ένας ευφυής και συμπαθής έμπορος με μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία, αλλά όχι μόνο δεν ανακάλυψε κανέναν, αλλά όταν εξιστόρησε στους Ευρωπαίους "ευγενείς" ΄στοιχεία πολιτισμού, τεχνοτροπίας και τεχνολογικής προόδου που είδε στην Ανατολή τον έβγαλαν και παθολογικό ψεύτη διότι κάποιοι συγχύστηκαν που έμαθαν ότι υπάρχουν και πολιτισμοί κάπου αλλού που ίσως και να είναι πιο προηγμένοι (η Κίνα π.χ -όπου πέρασε πολλά χρόνια ο ΄Μάρκο Πόλο ήταν πολύ μπροστά από την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, το δε βιβλίο "1421" έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία για το πώς οι Κινέζοι έφτασαν στην Αμερική πριν τον Κολόμβο).
Για το Μέγα Αλέξανδρο περιττεύουν τα λόγια. Η ευρωπαϊκή βαρβαρότητα στο αποκορύφωμά της, με καταστροφές πόλεων, μνημείων, γενοκτονίες... Όλοι οι κατακτητές βάρβαροι είναι, απλά αν κάνεις βαρβαρότητες πριν από 500-2.500 χρόνια είσαι "στρατηλάτης", "εξερευνητής" και "δίνεις τα φώτα σου", ενώ αν τις κάνεις (ας πούμε) το 1945, τότε είσαι ο τρισκατάρατος Χίτλερ, "το τέρας της ανθρωπότητας". Εγώ αδυνατώ να δω τη διαφορά ανάμεσα στον Χίτλερ, τον Gengis Khan, τον Αλέξανδρο, τον Κορτές και τον Πισάρο. Δε νομίζω ότι "ανακάλυψαν" τίποτε, απλά ήταν πιο επιτυχημένοι βάρβαροι από άλλους.
Προφανώς το σχόλιο του φίλου γράφτηκε ως πείραγμα, αλλά ο ευρωπαϊκός σωβινισμός ελλοχεύει ακόμη και στο χιούμορ.