ΕΡΣΗ
Member
Καταρχην το θεμα οπως τεθηκε ειναι πολυ πιο στενο απο την υπαρξη των ορων εθνους -λαου - κρατους κλπ. Δε προκειται να μπλεξω σε μια τετοια συζητηση με τετοιο περιεχομενο γιατι θα ειναι ατερμονη, ατελειωτη και εν τελει κουραστικη.Και νομιζω οτι ο καθενας εχει ηδη προαποφασισει την αποψη του.ΕΡΣΗ θα συμφωνήσω μαζί σου για το θεμα της συνεκτικότητας, η κοινωνικής συνοχής όπως είναι πιο συνηθισμένο. Αλλά αυτό είναι τεράστιο και πολύ βασικό.
Μιλάς αρκετά για την "πατρίδα", "πατρώα" κλπ, υπάρχει τέτοιο πράγμα;;;; Νομίζεις ότι όλοι αυτοί που είναι υπήκοοι Ελλάδας θα συμφωνήσουν; Τι λές για την ιδέα "έθνος"; Θα συμφωνήσουν ότι υπάρχει τέτοια ιδέα, η είναι ένα ύπουλο εφεύρημα; Μπορεί να αναφέρονται οι όροι, απο αρχαιοτάτων χρόνων, ε, και; Μήπως είναι είναι ψέμα :::: !!! Αν είναι ψέμα, η και αλήθεια ακόμη, γιατί όλοι (η, οι περισσότεροι) κάτοικοι να αισθάνονται Ελληνες; Είναι απλά και μόνο κάτοικοι η και υπήκοοι Ελλάδας. Γιατί πρέπει να αισθάνονται όλοι Ελληνικής εθνότητας; Τέτοιοι μπορούν να είναι μόνο όσοι θέλουν. Οι άλλοι είναι ελεύθεροι να είναι κάτι (άλλη εθνότητα) η και τίποτα (πχ. πολίτης του κόσμου!).
Αναφέρεσαι στην μεσοαστή Λαοτιανή, Καποτζιανή κλπ αλλά και στην Ευρωπαία μεσοσατή, όχι στην Ελληνίδα. Γιατί δεν αναφέρεσαι στις ασιάτισσες αλλά τις αναφέρεις ανάλογα με το κράτος; Μήπως πσιτεύεις ότι τα συγκεκριμένα κράτη συγκροτούν και εθνοτική πλειοψηφία; Με τι δική τους χαρακτηριστική κουλτούρα; Ελληνική κουλτούρα υπάρχει; Υπάρχει εθνοτική πλειοψηφία στην Ελλάδα; (αν δέχεσαι ότι υπάρχει πατρίδα-έθνος κλπ). Υπενθυμίζω ότι υπάρχει η άποψη ότι υπάρχει έθνος ακόμη κι αν δεν υπάρχει κράτος (υπόδουλο έθνος πχ Κούρδοι κ.α.).
Σε κάθε περιπτωση που θέλει να υπάρχει εθνοτική μάζα, υπάρχει και διαφορετική κουλτούρα. Το να υπαρχουν ομοιότητες (συγγενείς κουλτούρες) δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφορετικές κουλτούρες. Σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει "ανυπαρξία" κουλτούρας (καλής, κακής μέτριας, έτσι κι ετσι, πάντα σχετικά σε ποια κουλτούρα βρίσκεται ο καθένας). Αυτό πιστεύω.
Αυτά τα ερωτήματα, που δεν τολμούμε να τα συζητήσουμε, αν υπάρχει έθνος, πατρίδα, κουλτούρα, είναι η πραγματική "ταμπακιέρα".
Συμφωνω μαζι σου οτι δεν υπαρχει ανυπαρξια κουλτουρας, αλλα δε μπορω να καταλαβω σε ποιο σημειο απο οσα εγραψα συναγεται οτι πιστευω στο οτι υπαρχουν λαοι η εστω ομαδες με ανυπαρξια κουλτουρας. Τελος παντων αν κατι τετοιο βγαινει απο το προηγουμενο post μου - γραψε λαθος δεν το εννοουσα.
Τωρα να εξηγησω γιατι επελεξα να αναφερθω στον εαυτο μου ως μεσοαστη ευρωπαια και οχι ως μεσοαστη ελληνιδα. Ιστορικα η Ελλαδα δεν βρεθηκε σε θεση να αποκτησει αποικιες ουτε στην Αφρικη (μη ξεχναμε οτι ο αποδημος ελληνισμος της Αιγυπτου αν και ακμασε βρεθηκε σε δεινη οικονομικη θεση μολις οι ιμπεριαλιστες εγγλεζοι πατησαν ποδι στην Αιγυπτο), ουτε φυσικα στην Ασια η στη Λατινικη Αμερικη. Οποτε και δεν εισεπραξε και τα ωφεληματα αυτα. Προτιμω ομως εγω προσωπικα να μην εξαιρεσω τον εαυτο μου απο το στιγμα της ενοχης για την αποικιοκρατια, κυριως γιατι, ως χαρακτηρας, προτιμω την συνειδητοποιημενη ενοχη απο την αυταρεσκη, την τυχαια η και τυφλη αθωοτητα. Εκανα διακριση αναφερομενη συγκεκριμενα στις χωρες της Βιρμανιας, του Λαος και της Ταυλανδης, προσπαθωντας να τις ξεχωρισω απο αλλες χωρες της Ασιας, με διαφορετικα οικονομικα επιπεδα οπου πιθανον να υπαρει μεσαια ταξη, ενδεχομενως στη Σιγκαπουρη, στη Μαλαισια και πιο προσφατα στην Κινα και σιγουρα στην Ιαπωνια. Η Ασια παρουσιαζει μεταξυ των κρατων της πολυ μεγαλυτερες οικονομικες διαφορες απο οτι η Ευρωπη. Αυτος και μονο ηταν ο λογος που για εκεινες τις χωρες εκανα διαφοροποιησεις και την Ευρωπη (εχοντας στο νου μου τη Ευρωπαικη Ενωση πρωτιστως) την αντιμετωπισα με ομογενοποιημενο τροπο.
Α και οσο τη λεξη "πατριδα" και "πατρωο" το χρησιμοποιησα με την απολυτως καθημερινη εννοια: ως το μερος που γεννηθηκε και μεγαλωσε καποιος και το θεωρει οικειο.