• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Περί Ευρώπης και "Ανακαλύψεων"

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γράψτα ρε dig_7:haha:
Αλήθεια, ολα αυτά τα εκτος Ευρώπης μέρη, Ευρωπαίοι δεν τα ανακάλυψαν;
Ας μην υπηρχε Ευρώπη και τα λαμπρά της ταξιδιωτικά τέκνα, Ο Κολόμβος και ο Μάρκο Πολο και ο Μέγας Αλεξανδρος, και να δουμε αν θα ξέρανε ορισμένοι που ειναι η Ταυλάνδη και το Μέχικο!
Καταλαβαίνω ότι γράφτηκε με καθαρά χιουμοριστικό τρόπο, αλλά το θέμα της "ανακάλυψης" είναι πολύ ευαίσθητο για πολύ κόσμο, ειδικά στη Λατινική Αμερική. Τι ακριβώς ανακάλυψε ο Κολόμβος; Πήγε σε μια ήπειρο (κατά λάθος) όπου υπήρχαν προηγμένοι πολιτισμοί, χιλιετίες ιστορίας και κουλτούρας και τους έσφαξε. Δεν ανακάλυψε καμία ήπειρο. Αν εγώ έρθω σπίτι σου, στο κάψω, βιάσω τη γυναίκα σου και σκοτώσω τα παιδιά σου, τι θα πω στο δικαστήριο... ότι σε ανακάλυψα;;;

Ο Μάρκο Πόλο ήταν ένας ευφυής και συμπαθής έμπορος με μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία, αλλά όχι μόνο δεν ανακάλυψε κανέναν, αλλά όταν εξιστόρησε στους Ευρωπαίους "ευγενείς" ΄στοιχεία πολιτισμού, τεχνοτροπίας και τεχνολογικής προόδου που είδε στην Ανατολή τον έβγαλαν και παθολογικό ψεύτη διότι κάποιοι συγχύστηκαν που έμαθαν ότι υπάρχουν και πολιτισμοί κάπου αλλού που ίσως και να είναι πιο προηγμένοι (η Κίνα π.χ -όπου πέρασε πολλά χρόνια ο ΄Μάρκο Πόλο ήταν πολύ μπροστά από την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, το δε βιβλίο "1421" έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη βιβλιογραφία για το πώς οι Κινέζοι έφτασαν στην Αμερική πριν τον Κολόμβο).

Για το Μέγα Αλέξανδρο περιττεύουν τα λόγια. Η ευρωπαϊκή βαρβαρότητα στο αποκορύφωμά της, με καταστροφές πόλεων, μνημείων, γενοκτονίες... Όλοι οι κατακτητές βάρβαροι είναι, απλά αν κάνεις βαρβαρότητες πριν από 500-2.500 χρόνια είσαι "στρατηλάτης", "εξερευνητής" και "δίνεις τα φώτα σου", ενώ αν τις κάνεις (ας πούμε) το 1945, τότε είσαι ο τρισκατάρατος Χίτλερ, "το τέρας της ανθρωπότητας". Εγώ αδυνατώ να δω τη διαφορά ανάμεσα στον Χίτλερ, τον Gengis Khan, τον Αλέξανδρο, τον Κορτές και τον Πισάρο. Δε νομίζω ότι "ανακάλυψαν" τίποτε, απλά ήταν πιο επιτυχημένοι βάρβαροι από άλλους.

Προφανώς το σχόλιο του φίλου γράφτηκε ως πείραγμα, αλλά ο ευρωπαϊκός σωβινισμός ελλοχεύει ακόμη και στο χιούμορ.

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
το θέμα της "ανακάλυψης" είναι πολύ ευαίσθητο για πολύ κόσμο, ειδικά στη Λατινική Αμερική. Τι ακριβώς ανακάλυψε ο Κολόμβος; Πήγε σε μια ήπειρο (κατά λάθος) όπου υπήρχαν προηγμένοι πολιτισμοί, χιλιετίες ιστορίας και κουλτούρας και τους έσφαξε. Δεν ανακάλυψε καμία ήπειρο. Αν εγώ έρθω σπίτι σου, στο κάψω, βιάσω τη γυναίκα σου και σκοτώσω τα παιδιά σου, τι θα πω στο δικαστήριο... ότι σε ανακάλυψα;;;
Γενικά συμφωνώ. Άλλωστε είναι γνωστή η φράση: "Π...τη Κολόμβε, γ..ώ την περιέργειά σου", που δεν τη λένε φυσικά μόνο οι αυτόχθονες Αμερικάνοι αλλά και άλλοι πολλοί.
Καλή χρονιά σε όλους και καλό βόλι!!:haha:

Υ.Γ. Άσχετο. Γιατί Γιώργο χειρουργείο; Εύχομαι όχι κάτι σοβαρό!

GTS

Member
Για το Μέγα Αλέξανδρο περιττεύουν τα λόγια. Η ευρωπαϊκή βαρβαρότητα στο αποκορύφωμά της, με καταστροφές πόλεων, μνημείων, γενοκτονίες... Όλοι οι κατακτητές βάρβαροι είναι, απλά αν κάνεις βαρβαρότητες πριν από 500-2.500 χρόνια είσαι "στρατηλάτης", "εξερευνητής" και "δίνεις τα φώτα σου", ενώ αν τις κάνεις (ας πούμε) το 1945, τότε είσαι ο τρισκατάρατος Χίτλερ, "το τέρας της ανθρωπότητας". Εγώ αδυνατώ να δω τη διαφορά ανάμεσα στον Χίτλερ, τον Gengis Khan, τον Αλέξανδρο, τον Κορτές και τον Πισάρο. Δε νομίζω ότι "ανακάλυψαν" τίποτε, απλά ήταν πιο επιτυχημένοι βάρβαροι από άλλους.

Προφανώς το σχόλιο του φίλου γράφτηκε ως πείραγμα, αλλά ο ευρωπαϊκός σωβινισμός ελλοχεύει ακόμη και στο χιούμορ.
Το να κρίνεις με κριτήρια, ευαισθησίες και εικόνες του "σήμερα", ανθρώπους, πράξεις και καταστάσεις πριν από 1000 ή 3000 χρόνια είναι τουλάχιστον άστοχο (έως και αφελές θα έλεγα). Η ανθρώπινη ζωή είχε εντελώς διαφορετική αξία και νόημα σε άλλες (όχι και τόσο μακρινές) εποχές. Φυσικά και ο πόλεμος είναι αποτρόπαιος, βάρβαρος και σιχαμένος και έτσι χαρακτηρίζονται από μένα όσοι τον προκαλούν και τον υποστηρίζουν. Αλλά, άλλος ο κόσμος πριν 2.5 χιλιετίες και άλλος τώρα....τότε ο πόλεμος ήταν καθημερινότητα, σίγουρα διαφορετική από τη δική μας. Αυτά και χωρίς παρεξήγηση ελπίζω (και τέλος διότι είναι ταξιδιωτικό το φόρουμ). Καλή ανάρρωση σου εύχομαι (αλλά γιατί χειρουργείο για ένα απλό διάστρεμμα?).

Traveller

Member
Μην πάμε ρε παιδιά να σοβαρέψουμε ένα θέμα που όλοι κάνουμε την πλάκα μας...Άλλες εποχές άλλες καταστάσεις...

Στο σήμερα βέβαια το πως την βρίσκει κανείς είναι δικό του παπά ευαγγέλιο... Γιώργο και περαστικά σου, εμένα η γνώμη μου είναι σαν την Ευρώπη πουθενά... Ωραίοι οι εξωτικοί προορισμοί , καλές οι παραλίες, οι χαμογελαστοί άνθρωποι, η ανέμελη ζωή, οι εντυπωσιακές τριτοκοσμικές καταστάσεις αλλά ευχαριστώ δεν θα πάρω... Τα αφήνω όλα σε σας, να ζήσετε, να πηγαίνετε, να τα χαίρεστε... Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης μου δεν θα βάλω την Γαλλία, την Αγγλία και την Ελβετία με την Ταυλάνδη, την Κούβα και το Ιράν... Τι να κάνουμε πολεμάμε την ζωή από διαφορετικό μετερίζι...

Ξέρω ότι αρκετοί, αν είχαν πάρα πολλά λεφτά, θα ήθελαν να έμεναν όλοι τους την ζωή σε εξωτικούς τροπικούς παραδείσους, αλλά εγώ ο μικροαστός θα ήθελα να έμενα στο Mare ή στο Chelsea και να πηγαίνω ένα-δυο μήνες το χρόνο σε όλα αυτά τα όμορφα παραδεισένια μέρη να κάνω την πλάκα μου... Δυστυχώς-ευτυχώς γεννήθηκα βάρβαρος Ευρωπαίος και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτε...

Το θέμα μήπως όμως είναι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία όλων αυτών των ευτυχισμένων ανέμελων ανθρώπων θα πουλούσε και την ψυχή της στο διάολο να γίνει έστω και λίγο Ευρωπαία?

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Μην πάμε ρε παιδιά να σοβαρέψουμε ένα θέμα που όλοι κάνουμε

Το θέμα μήπως όμως είναι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία όλων αυτών των ευτυχισμένων ανέμελων ανθρώπων θα πουλούσε και την ψυχή της στο διάολο να γίνει έστω και λίγο Ευρωπαία?
εδώ δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου ...θυμήσου μόνο την ιστορία του ταρζάν που τον πήγαν στην αμερική...και ω!!! την δυστυχία του.
κανένας μα κανένας δεν ζήλεψε απο αυτούς,τα ξανθά μου μαλιά,το ρολόι μου,την κάμερα,και το εισιτήριο του αεροπλάνου μου..περιέργεια ναί...αλλα και πολλοί άφησαν να ενοηθεί οτι την ευημερία του δυτικού πολιτισμού την έχουνε χ@@@@@η!!
ο παραδεισός του είναι ακριβώς αυτή η ανεμελιά,η χαρά και η προσέγγισή τους με την φύση και την μαννα γή...
δεν ξέρω άν ειναι καλύτερα έτσι ή χειρότερα,αλλα τουλάχιστον δεν βγάζω συμπεράσματα και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ώς τον τυχερότερο του πλανήτη!!;)

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Η κουβέντα σας είναι ενδιαφέρουσα, τη μετέφερα σε ξεχωριστό θέμα.

trapper

Member
Επειδή τυχαίνει να είμαι ένας απο αυτούς που θεωρούν ότι είναι απόγονος των Ελλήνων, έχω υποστηρίξει επανειλημμένα όταν βρίσκομαι σε άλλες χώρες, ότι θεωρώ απόψεις, που έχω ακούσει κατα διαστήματα, σαν κι αυτές
Εγώ αδυνατώ να δω τη διαφορά ανάμεσα στον Χίτλερ, τον Gengis Khan, τον Αλέξανδρο
προέρχονται απο βάρβαρους.

Βέβαια κανείς δεν τόλμησε να μου αντικρούσει ότι δεν είναι σωστή. Ταυτόχρονα όμως κανείς απο τους συνομιλητές μου δεν ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι Ελληνας, ότι θεωρεί δηλαδή ότι αποτελεί συνέχεια αυτών των αρχαίων. Τέτοια συζήτηση είχα πριν λίγες εβδομάδες στο εξωτερικό.

Πιστέψτε με, χρειάστηκε λόγω της κακοπιστίας πολλών, η παραπάνω συζήτηση να γίνει πολλές φορές. Πάντα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τέτοιες απόψεις ενέχουν δυνατό μισελληνισμό, όχι ανθελληνισμό.

Εξ άλλου όσοι αισθάνονται φιλλέληνες πάντα αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Ελλήνων να ζούν ελεύθεροι, δηλαδή για διατήρηση της ιδιαιτερότητάς τους καί όσα αυτό συνεπάγεται.

Εμείς οι, όσοι αιθάνονται, Ελληνες, και δεν είναι και πολλοί, 3-5 εκατομμύρια μέσα στο Ελληνικό κράτος και άλλα τόσα εκτός, έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα που ενοχλεί πολλούς. Η κουλτούρα είναι που ενοχλεί. Πιθανότερο η παγκόσμια επίδραση της να ενοχλεί. Το έχω διαπιστώσει πολλές φορές. Πάντως μου φαίνεται λίγο περίεργο που αυτό συμβαίνει τόσο σε πολλούς (μειοψηφία αυτών) που δεν είναι υπήκοοι του Ελληνικού κράτους όσο και σε πολλούς (μειοψηφία) που είναι.

Traveller

Member
εδώ δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου ...θυμήσου μόνο την ιστορία του ταρζάν που τον πήγαν στην αμερική...και ω!!! την δυστυχία του.
κανένας μα κανένας δεν ζήλεψε απο αυτούς,τα ξανθά μου μαλιά,το ρολόι μου,την κάμερα,και το εισιτήριο του αεροπλάνου μου..περιέργεια ναί...αλλα και πολλοί άφησαν να ενοηθεί οτι την ευημερία του δυτικού πολιτισμού την έχουνε χ@@@@@η!!
ο παραδεισός του είναι ακριβώς αυτή η ανεμελιά,η χαρά και η προσέγγισή τους με την φύση και την μαννα γή...
δεν ξέρω άν ειναι καλύτερα έτσι ή χειρότερα,αλλα τουλάχιστον δεν βγάζω συμπεράσματα και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ώς τον τυχερότερο του πλανήτη!!;)
Το σταυρό σου να κάνεις αγαπητή μου που γεννήθηκες στην Ευρώπη και να μακαρίζεις την τύχη σου... Κάνε μια βόλτα από Πλατεία Βάθης μεριά να θαυμάσεις ευτυχισμένους και ανέμελους Ινδούς , Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς, Αφρικανούς , Ιρακινούς ή πήγαινε μια βολτίτσα στη Μαδρίτη να δεις κι εκεί ελεύθερους και ευτυχισμένους Κουβανούς, Βολιβιανούς , Κομποβερντιανούς και μετά πες μας ποιος έχει χ@@@νη την ευημερία του Δυτικού πολιτισμού...

Αυτό με τον Ταρζάν πιστεύω ότι το είπες χάριν αστείου και δεν το εννοούσες... Αν το εννοούσες με βλέπω να παίρνω τα βουνά...

Προς trapper

Ε δεν έχουμε και καμιά ιδιαίτερη κουλτούρα που να επιδρά σε όλο τον κόσμο και να ενοχλεί πολλούς βρε trapper... θεωρίες συνωμοσίας μου μυρίζουν και μακριά από μένα τέτοια φαιδρά... Σαφέστατα και είμαι περίφανος που είμαι Έλληνας αλλά ως εκεί. Η ράτσα μας έχει όλα τα καλά και τα κακά που έχουν όλοι οι λαοί του κόσμου... τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο...

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Trapper δεν κατάλαβα τι γράφεις. Τι σχέση έχει το πόσοι είναι και αισθάνονται έλληνες ή αν έχουν παγκόσμια επίδραση και ποιους ενοχλεί;

Δεν αντιλαμβάνομαι πού κολλάνε αυτά στο θέμα εδώ.

mary_a

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Route 66
Εμείς οι, όσοι αιθάνονται, Ελληνες, και δεν είναι και πολλοί, 3-5 εκατομμύρια μέσα στο Ελληνικό κράτος και άλλα τόσα εκτός, έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα που ενοχλεί πολλούς. Η κουλτούρα είναι που ενοχλεί. Πιθανότερο η παγκόσμια επίδραση της να ενοχλεί. Το έχω διαπιστώσει πολλές φορές. Πάντως μου φαίνεται λίγο περίεργο που αυτό συμβαίνει τόσο σε πολλούς (μειοψηφία αυτών) που δεν είναι υπήκοοι του Ελληνικού κράτους όσο και σε πολλούς (μειοψηφία) που είναι.
Τι θα πει να αισθάνεσαι Έλληνας? δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες. γιατί 3-5 εκατομμύρια?
αισθάνομαι Έλληνας σημαίνει ότι σημαία μου είναι το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών?

Η κουλτούρα είναι που ενοχλεί?
θεωρείς δηλαδή ότι οι Έλληνες έχουν κουλτούρα? αυτό είναι αστείο, αν μη τι άλλο..
ή πρέπει όλοι οι Έλληνες να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα στο κόσμο που κάτοικοί της είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που κόσμου?
κοίτα λίγο τριγύρω σου.. στους ανθρώπους που συναντάς στις καθημερινές σου κινήσεις και επαφές..θεωρείς ότι οι συνάνθρωποί σου φέρονται πολιτισμένα σε γενικές γραμμές?

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Παιδιά σας παρακαλώ μην κάνουμε μπάχαλο τα θέματα. ΌΣοι θέλουν να κουβεντιάσουν για τους έλληνες και την ελλάδα ας ανοίξουν άλλο θέμα.

Βοηθήστε με λίγο, δε γίνεται να μεταφέρω συνέχεια μηνύματα από δω και από κει.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom