chrisbd
Member
- Μηνύματα
- 2.827
- Likes
- 18.208
μ' αρεσει πολύ αυτό το 40-40...Από τη μία βάζεις φυτιλια και από την άλλη την λες στο κόσμο.....ντροπηηηηηηηηηη
Λοιπόν 40-40 είναι..... Άντε παίξε μπάλα!....
μ' αρεσει πολύ αυτό το 40-40...Από τη μία βάζεις φυτιλια και από την άλλη την λες στο κόσμο.....ντροπηηηηηηηηηη
Λοιπόν 40-40 είναι..... Άντε παίξε μπάλα!....
τς τς τς γρουσούζηηηηηη...μ' αρεσει πολύ αυτό το 40-40...
Δεν θα το έλεγα...Δεν νομίζω να το κρατάνε αυτό όλοι....Φαντάζομαι ότι εδώ Πελοποννήσιοι και Κρητικοί δεν ψηφίζουμε αλλά περιμένουμε από τους άλλους λαούς να μας κρίνουν. Μα μπας και κάνω λάθος....?
Καπετάνιε, ψήφισε και μην καθυστερείς.Φαντάζομαι ότι εδώ Πελοποννήσιοι και Κρητικοί δεν ψηφίζουμε αλλά περιμένουμε από τους άλλους λαούς να μας κρίνουν. Μα μπας και κάνω λάθος....?
Μπράβο !!!!! Φαίνεσαι παιδάκι με ορθή σκέψη και σωστό γούστο !!!!Θα ψηφίσω με βάση τη συνολική βαθμολογία όλων των κατηγοριών που θέτω ως κριτήριο και λανσάροντας και μία νέα (μουσεία).
Αρχαιολογία: Πάρα πολλά πράγματα και στις δύο περιοχές, έως ατέλειωτα, από διαφορετικές περιόδους και πολιτισμούς και συχνά σε εξαιρετική κατάσταση, πολλά από αυτά και άγνωστα (πχ εγώ τουλάχιστον στην Κρήτη δε γνώριζα τα ρωμαϊκά σε Γόρτυνα ή Άπτερα που με άφησαν άφωνο). Πολύ υψηλός βαθμός και στις 2, ένα προβάδισμα το δίνω στην Πελοπόννησο διότι Μυκήνες, Επίδαυρος και Βάσσες είναι πάνω από Κνωσσό, Φαιστό και τους περίπου 20 αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκα πέρυσι στην Κρήτη, ενώ και στα βυζαντινά έχει σαφές προβάδισμα, αλλά η Κρήτη έχει ενετικά κλπ. 10 η Πελοπόννησος, 9 η Κρήτη.
Αρχιτεκτονική: Η Κρήτη έχει 2 από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, η Πελοπόννησος πέραν του Ναυπλίου δεν έχει κάτι αξιόλογο σε πόλη, αλλά σε χωριά υπερτερεί σαφώς και μάλιστα με πολύ διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ. 8 η Πελοπόννησος, 7 η Κρήτη.
Άνθρωποι: Ως τουρίστας και στα δύο μέρη παράπονο δεν μπορώ να πω πως έχω, κάθε άλλο. Πολλά λέγονται για τους Πελοποννήσιους, αλλά προσωπικά δεν τα έχω διαπιστώσει.
Εξτραδάκι μια ιστορία απ' όταν γνωρίστηκαν οι παππούδες μου: Οι γονείς μου ήταν από παιδάκια γείτονες στα Κάτω Πατήσια (όπου είχαν μεγαλώσει κι οι γονείς τους), κάποια στιγμή στο Λύκειο τα έφτιαξαν σε μια εκδρομή και μετά από χρόνια on and off, αποφάσισαν να αρραβωνιαστούν, οπότε έγινε και η γνωριμία των μελλόντων συμπεθέρων. Συναντιούνται λοιπόν στο σαλόνι των γονιών της μητέρας μου και λένε τα τυπικά
- Κι εσείς Αθηναίοι γκάγκαροι;
- Κι εμείς ναι, εδώ μεγαλώσαμε.
- Κοίτα σύμπτωση, δε βλέπει κανείς ανθρώπους να έχουν γεννηθεί Αθήνα τη σήμερον ημέρα. Αν και εν τέλει όλοι από κάπου αλλού κρατάμε
- Ε ναι, η γυναίκα μου ας πούμε είναι από την Ανατολική Ρωμυλία κι εμένα οι γονείς μου από τη Φωκίδα. Όχι ότι παίζουν ρόλο αυτά βέβαια, αρκεί να μην είναι κανείς Πελοποννήσιος, που είναι όλοι σκατάνθρωποι. Εσάς από πού κρατάει η σκούφια σας;
- Από Δημητσάνα, τίγκα στο σκατό είμαστε!, είπε η γιαγιά μου που σπάνια μιλούσε εκτός εκκλησίας.
Θα δώσω προβάδισμα στην Κρήτη που τα κεράσματα πάνε σύννεφο, ο κόσμος είναι ελαφρώς πιο πολύχρωμος (σε κάτι Ανώγεια, Σφακιά κλπ) κι ακόμη και άνθρωποι του τουρισμού μας κυνηγούσαν να μας φιλέψουν μετά το checkout στο airbnb τους ή το checkin διαρκούσε 2-2,5 ώρες κάτω από πλατάνι με ρακές και γλυκάρες που δε μας άφηναν ούτε να πάμε στην παραλία. Κρήτη 10, Πελοπόννησος 8.
Φαγητό: Κάποια προσπάθεια πρέπει να κάνεις για να φας άσχημα σε κάποιο από τα δύο. Ένα προβάδισμα θα το δώσω πάλι στην Κρήτη, λιγότερο βαριά η κουζίνα της και τα κεράσματα σε κάθε εστιατόριο είναι συν, όπως και η φρεσκότητα ( ; ) κι εξωτικότητα των πρώτων υλών, ενώ το βρήκα και πιο εύκολο να βρω το κάτι λίγο περίεργο, μια γκουρμεδιά, μια τσαχπινιά. Κρήτη 9, Πελοπόννησος 8.
Ασφάλεια: Ε 10 και στις δύο, ποιος είναι ο κίνδυνος, καμιά μπαλωθιά ή σεισμός; Αστεία πράγματα.
Μουσεία: Πολύ πράγμα και στις 2 νήσους, ξεχωρίζει βέβαια το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου που είναι εξαιρετικό κι από τα καλύτερα στη χώρα, αλλά θα πω ότι και το μουσείο στις Μυκήνες παίζει να είναι από τα πιο υποτιμημένα στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν πολλά διαμαντάκια και δυστυχώς πολλά μουσεία δεν τα έχω επισκεφθεί, αλλά κάποια από τα περίεργα (το Υδροκίνησης στη Δημητσάνα ας πούμε) είναι ενδιαφέροντα, ενώ στην κατηγορία αυτή θα βάλω και τα μοναστηριακά. Τέλος πάντων, επειδή είναι ατελείωτο το κεφάλαιο, προβάδισμα με διαφορά ασιατικού στήθους στην Κρήτη, ας πούμε κάτι σαν 8-7, ειδικά τα μινωικά δεν υπάρχουν, είναι μοναδικό πράγμα.
Φύση: Ουφ, δύσκολο. Ας ξεκινήσω από τα εύκολα: στην Κρήτη θα δώσω τις παραλίες, τρομερές διαφορές μεταξύ τους και εξαιρετικά τοπία, πέραν των νερών, από τη Γαύδο μέχρι τη Γραμβούσα κι από το Ελαφονήσι μέχρι το Γαϊδουρονήσι ή το Μπάλο και τα Μάταλα η ποικιλία είναι απίστευτη. Σε βουνά μεγάλος ο ανταγωνισμός, εξαιρετικά τρεκ και στις δύο, πολλά και φοβερά τα φαράγγια στην Κρήτη (και τελειώνεις και σε κάτι παραλίες ασυναγώνιστες), διαδρομές με το αμάξι φοβερές (Μάνη κορυφή αλλά έχει κι η Κρήτη πολύ πράγμα, πχ τα δυτικά παράλια είναι διαδρομάρα, ή η πίσω διαδρομή από το Ψυχρό είναι απίστευτη με μιτάτα, θέα, ερημιά), καλύτερη η Πελοπόννησος σε υψόμετρα, μια κατηγορία από μόνος του ο Διρός, η Μονεμβασιά κι ο Ισθμός για μένα μπαίνουν στη φύση. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, θα το λήξω στο 8-8.
Ποικιλία: Εδώ εννοώ να υπάρχει ποικιλία σε δραστηριότητες, φαγητά, ανθρώπους, κουλτούρα. Πχ η Ινδία έχει τρομερή ποικιλία ως προορισμός (σε γλώσσες, πράγματα να δεις, κουλτούρες, φύση), το Καζακστάν λιγότερη. Και οι δύο προορισμοί που μας ενδιαφέρουν έχουν πολύ πράγμα, από αρχαία, αρχιτεκτονική, περιπέτεια, γαστρονομικό τουρισμό, εναλλασσόμενη φύση (αυτό το βουνό-θάλασσα σε λίγα λεπτά δεν το βρίσκεις και σε πάρα πολλά μέρη) , θα έδινα προβάδισμα στην Κρήτη επειδή τα προσφέρει σε μικρότερη έκταση, αλλά το βρίσκω άδικο, δε φταίει η Πελοπόννησος που είναι μεγαλύτερη. 8-8 κι εδώ.
Μοναδικότητα: Σε αυτή την κατηγορία βαθμολογώ το κατά πόσον αυτό που βλέπεις στον προορισμό υπάρχει κι αλλού, ή αν είναι ενδημικό, σε οποιαδήποτε κατηγορία. Η Πελοπόννησος για μένα ναι μεν είναι η καρδιά της Ελλάδας με Ολυμπίες κλπ, αλλά είναι πιο "Ελλάδα". Αυτό που θα δεις εκεί, βουνά, κλασσικό ελληνισμό, κουζίνα, μπορείς να το βρεις και στη Στερεά Ελλάδα. Η Κρήτη είναι άλλο, μοναδικό, ξεκινώντας από το μινωικό πολιτισμό και τελειώνοντας με την κρητική ψυχοσύνθεση, έχει προβάδισμα, είναι και νησί, σου δίνει την αίσθηση του ξεχωριστού. 9-7 η Κρήτη
Αυθεντικότητα: Σε αυτή την κατηγορία βαθμολογώ
α) το κατά πόσο έχουν μείνει υπολείμματα παραδοσιακής ζωής
β) το κατά πόσο ο προορισμός είναι πνιγμένος από τον τουρισμό
γ) αφαιρώ πόντους αν κάποια από τα αξιοθέατα υπάρχουν μόνο και μόνο για να τα επισκεφθεί ο τουρίστας
Με το γ) δε θα ασχοληθώ για κανέναν από τους δύο προορισμούς, δε μιλάμε για το Ντουμπάι ούτε τη Φλόριδα, μιλάμε για τόπους βυθισμένους στην ιστορία, με αποτύπωμα από τη νεολοθική εποχή μέχρι πολύ πρόσφατα, τεχνητό δεν είναι τίποτε. Στο α) θα δώσω ισοπαλία, αλλά στο β) νομίζω υπάρχει διαφορά. Σαφώς πιο επιβαρυμένη η Κρήτη στο σύνολό της, κι ας την είδα εγώ μέσω covid την τελευταία φορά, σε ιδανική περίοδο. Όχι ότι δεν έχει τις γωνιές της, τα χωριά της, τις κρυφές παραλίες της, αλλά όπως και να το κάνουμε το τουριστικό αποτύπωμα είναι πιο νωπό. Η Πελοπόννησος έχει κι αυτή τα δικά της, αλλά ως μεγαλύτερη και λιγότερο δημοφιλής για ξένους, είναι κάπως πιο ανέγγιχτη. 9-7 για την Πελοπόννησο.
Συνολικά έλαβον:
Πελοπόννησος 83
Κρήτη 85
Τη ρίχνω στην Κρήτη.
Θα δώσω άλλο ένα πόντο στους ανθρώπους της Κρήτσης γιατί με αποκάλεσαν παιδάκι.Μπράβο !!!!! Φαίνεσαι παιδάκι με ορθή σκέψη και σωστό γούστο !!!!
Κοίτα τώρα....δεν σε πάμε στα ΚΑΠΗ .....Ούτε και στο παιδίατρο.....Θα δώσω άλλο ένα πόντο στους ανθρώπους της Κρήτσης γιατί με αποκάλεσαν παιδάκι.
Ενώ για τους Ελβετούς του Νότου, τους Κρητικούς, δεν έχεις ακούσει τίποτα άσχημο! Αφήστε τους τοπικισμούς ή αν τους αποδέχεστε τουλάχιστον να είστε αντικειμενικοί.Πολλά λέγονται για τους Πελοποννήσιους, αλλά προσωπικά δεν τα έχω διαπιστώσει.
Δεν έχω ακούσει κάτι, όντως. Ποιους τοπικισμούς, ίσα-ίσα είπα ότι δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει καμία βάση στο στερεότυπο.Ενώ για τους Ελβετούς του Νότου, τους Κρητικούς, δεν έχεις ακούσει τίποτα άσχημο! Αφήστε τους τοπικισμούς ή αν τους αποδέχεστε τουλάχιστον να είστε αντικειμενικοί.