Borealis
Member
- Μηνύματα
- 3.820
- Likes
- 7.710
Απλώς υποκλίνομαι... Έρση χαρά στο κουράγιο σου!
Μένω άναυδος.... Αν τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων εκφραστών της σύγχρονης χρυσής εποχής της αρχιτεκτονικής, όπως του Renzo Piano, του Richard Rogers, του Helmut Jahn κ.α. είναι απλώς κτήρια από μέταλο και γυαλί, το Master plan των Hilmer & Sattler είναι δαιδαλώδης χωροταξία και το κατασκευαστικό πρόγραμμα της Potsamer Platz ήταν κτίσιμο με βάση το ενδιαφέρον των εταιριών, τότε τι άλλο να πω... Πηγαίνετε ταξίδι να δείτε ουρανοξύστες στο Ντουμπάι, πάνω κάτω το ίδιο είναι...Άσχετο αλλά και κάπως σχετικό γιατι επισκέφθηκα το Βερολίνο το 2002 στα πλαίσια μίας έκθεσης για τον Ελληνικό Κλασικό Πολιτισμό και ένιωσα ότι βρισκόμουν σε μια πόλη μέσα σε άλλη πόλη. Συζητούσαμε με έναν συνταξιδιώτη γι' αυτό που θίγεται στα παραπάνω μην.σε σχέση με την πολεοδομία και χωροταξία της πόλης και αναρωτιέμαι αν είδαμε την ίδια πόλη. Εμένα τότε μου έκαναν εντύπωση τα πολλά και μεγάλα πάρκα, οι πολύχρωμες προσόψεις των κτιρίων, οι ποδηλατόδρομοι δίπλα στα μεγάλα πεζοδρόμια με τα ψηλά δέντρα, τα απίστευτο για εμάς που τότε μέναμε στην Αθήνα ΜΜΜ, που σε πήγαιναν παντού και με ελάχιστο κόστος. Ο φίλος και συνταξιδιώτης που είναι αρχιτέκτονας μου επισήμανε βεβαίως κάτι πολύ σημαντικό. Εκείνο το διάστημα γινόταν μία μεγάλη κουβέντα για την αισθητική των κτιρίων του Βερολίνο σε σχέση με την διαχείριση της χωροταξίας και πολεοδομίας μιας πόλης, ανάλογα με τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονταν εντός της και τις προτεραιότητες που καλούνταν να καλύψει η ανάπτυξή της. Πολλά από τα κτίρια κατεδαφίστηκαν με την αιτιολογία ότι εμπεριείχαν αμίαντο και ήταν επικίνδυνα για την υγεία. Το παράδοξο είναι ότι δεν γκρεμίζονταν όλα τα κτίρια, αλλά ορισμένα και στη θέση τους χτίζονταν σύγχρονα κτίρια από γυαλί και μέταλλο, τα οποία ήταν φανερό πως δεν ταίριαζαν με τη γενικότερη πολεοδομική αισθητική της πόλης. Τα παλιά κτίρια φαίνεται ότι γκρεμίζονταν όχι ανάλογα με το αν έχουν ή όχι αμίαντο, αλλά ανάλογα με τις εταιρίες που ενδαφέρονταν για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη όμως και αν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία, θα μπορούσαν τα κτίρια να ξαναχτιστούν με τη βερολινέζικη αισθητική και όχι με την ιαπωνική ή την αμερικανική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατεία Πότσνταμ που έχτισε εκεί η εταιρία SONY. Η πλατεία διαμορφώθηκε μετά την πτώση του Τείχους. Πριν ήταν μια τεράστια έκταση στο πλαίσιο της «νεκρής ζώνης», που υπήρχε εκατέρωθεν του τείχους. Κάτι σαν μια τεράστια αλάνα δηλαδή. Οταν διαλύθηκε το Τείχος έσπευσε η SONY και άλλες εταιρίες και κατασκεύασαν ένα πραγματικά πελώριο κτιριακό συγκρότημα, εμπορικών χρήσεων, όλο από μέταλλο και γυαλί, με δαιδαλώδη χωροταξία, ένα «μνημειακό» οικοδόμημα. Όσο δε για την πύλη του Βραδεμβούργου τι να πω; Σαν να έβλεπα την Ακρόπολη γεμάτη διαφημιστικά πανό. Παρ΄όλα αυτά το Βερολίνο είναι για μένα όμορφη πόλη μαγική, με καταπληκτικούς και ευγενικούς ανθρώπους, με ρυθμούς που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου.
Υπάρχει, το λένε ignore list.Δυστυχως, δεν υπαρχει τετοιο κουμπι.. θα με απαλλασε κι εμενα απο το να σου απαντησω τωρα.
Ίσα ίσα, που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/πολυεθνικών. Ουσιαστικά είναι μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων, τουρισμού και φοιτητών. Οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τις δραστηριότητες τους (γραφεία, εργοστάσια κλπ) αλλού στη χώρα, και στο Βερολίνο περιορίζονται στα βασικά για την εξυπηρέτηση των πελατών του Δημοσίου τομέα μόνο.Πολλές φορές, όμως, χαριστικά, οι πόλεις μπορεί να κριθούν και ως προς τον αριθμό των πολυεθνικών εταιριών που εδράζουν ή διακλαδίζονται σε μία πόλη. Το Βερολίνο, φυσικά, συγκεντρώνει πολλές τέτοιες και, εξ αυτού, θα συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο.
Δεν ειπα πουθενα οτι ειναι εωλη η επιχειραμοτολογια περι global cities, την θεωρια της οποιας αλλωστε δεν γνωριζω, ωστε να μπορω να εκφερω καμια γνωμη. Το μονο που ειπα ειναι οτι τα στοιχεια τα οποια προσκομιστηκαν ως κυριαρχα χαρακτηριστικα για να θεωρηθει μια πολη ως global city, ειναι επισης υποστηρικτικα της αποψης οτι και το Βερολινο ανηκει στη λιστα των global cities, εξαιρουμενου φυσικα του θεματος της οικονομιας, το οποιο φυσικα ως τουριστες δε μας αφορα καθολου.η οποία καταδεικνύει με σαφήνεια πόσο έωλη είναι όλη η επιχειρηματολογία περί διαφορών μεταξύ " global cities" και μεγαλουπόλεων.
Ετσι ακριβως ειναι: Το Βερολινο προπολεμικα υπηρξε μια βιομηχανικη πολη και οικονομικο κεντρο. Μετα τον πολεμο, τον βομβαρδισμο που υπεστη και την διαιρεση του, οσον αφορα τον δυτικο τομεα, η βιομηχανια μεταφερθηκε στο ηδη υπαρχον βιομηχανικα Αμβουργο, στο ηδη υπαρχον βιομηχανικα Ruhrgebiet και την αγροτικη Βαυαρια και κυριως στα περιξ του Μοναχου, γιατι δεν ηταν δυνατον να ακμασει σε περιοχη η οποια αποτελουσε μια νησιδα στο κεντρο της ανατολικης Γερμανιας. Οικονομικο κεντρο (και χρηματηστηριο, τραπεζες κλπ) εγινε η Φρανκφουρτη. Η βιομηχανια του Ανατολικου Βερολινου κατερεευσε με την αποβιομηχανιση η οποια επηλθε στην περιοχη της Ανατολικης Γερμανιας μετα την ενοποιηση.Ίσα ίσα, που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/πολυεθνικών. Ουσιαστικά είναι μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων, τουρισμού και φοιτητών. Οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τις δραστηριότητες τους (γραφεία, εργοστάσια κλπ) αλλού στη χώρα, και στο Βερολίνο περιορίζονται στα βασικά για την εξυπηρέτηση των πελατών του Δημοσίου τομέα μόνο.
συγνωμη για την παρεμβαση μου αλλα μια που το θεμα ειναι παω βερολινο τι μου προτεινετε θα ηθελα να με βοηθησετε.Ξερει κανεις απο που μπορω να κατεβασω καποιον χαρτη βερολινου ετσι ωστε να τον εκτυπωσω και να τον εχω μαζι μου εκει.Ευχαριστω και παλι συγνωμη για την παρεμβαση.