• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Γερμανία Πάω Βερολίνο.Τι μου προτείνετε?

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
βόρεια το εξαιρετικο και επισκεψιμο φόρουμ των γραφείων της καγκελαρίας, λιτό σχεδόν δωρικό και με την ευρηματική επεκταση πάνω από το ποτάμι, γεμάτο με χώρους προσβάσιμους σε όλους. Βορειονατολικά η παρόχθια περιοχή με τα νέα κτήρια έχει γίνει εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά αρχιτεκτονικής.
Εσενα παλι γιατι σε εβαλαν μεσα και εμενα μου ειπαν τσου? :rolleyes:

Borealis

Member
Εσενα παλι γιατι σε εβαλαν μεσα και εμενα μου ειπαν τσου? :rolleyes:
Γιατί ήσουν άτυχη και δεν πέτυχες κάποια έκθεση ή εκδήλωση. Το δυτικό κτήριο της καγκελαρίας έχει υπόγεια αίθουσα συναυλιών και εκδηλώσεων που πολλές φορές είναι για γεγονότα με προσκλήσεις αλλά πολλές φορές ανοικτές στο κοινό. Το ανατολικό έχει αίθουσες εκθέσεων ανοιχτές στο κοινό (εννοείται κατά την διάρκειά τους).

σαιτας

Member
Εμενα μ' αρεσουν και δεν μ' αρεσουν παρα πολλα πραγματα που αδυνατω να τεκμηριωσω το γιατι. Κι αν δω φωτογραφιες, βιντεο και αλλα απο ενα μερος εχω το δικαιωμα να το καταταξω ψηλα ή χαμηλα στις επιλογες μου.
Νομιζω πως οι περισσοτεροι πριν πανε ενα ταξιδι τους εκανε ενα κλικ ο προορισμος για να τον επιλεξουν. Τωρα αν εσυ παιζεις darts με το χαρτη και οπου πεσει το βελακι πας, δε σε κανει φυσιολογικοτερο απο αλλους.

Δυστυχως, δεν υπαρχει τετοιο κουμπι.. θα με απαλλασε κι εμενα απο το να σου απαντησω τωρα.
εσυ μην ανησυχεις δεν χανεις την πρωτια.

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Γιατί τρώγεστε;
Το Βερολίνο δεν είναι κακό και δεν νομίζω ότι είπε κανείς κάτι τέτοιο. Το ζήτημα τίθεται όταν προσπαθούμε να το υπερθεματίσουμε, να το υψώσουμε σε ένα βάθρο σαφούς υποκειμενικότητας, χωρίς τη συναίσθηση αυτής.
Ό,τι είναι για εσάς το Βερολίνο, είναι για εμένα το Λονδίνο, υποθέτω. Αντικειμενικά-όσοι έχουν μελετήσει την αστική θεωρία θα το γνωρίζουν-μία παγκόσμια πόλη, το Λονδίνο, είναι ανώτερη από μία μεγαλούπολη, το Βερολίνο. Αυτό δε σημαίνει ότι μία μεγαλούπολη δεν μπορεί να είναι όμορφη, προφανώς. Και είναι σαφές, βέβαια, ότι ένα πληγιασμένο μέρος θα φέρει πάντα τις ουλές του. Εν προκειμένω, οι ουλές του Βερολίνου το κάνουν άσχημο. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό. Δείτε το παράδειγμα του Ανθρώπου-Ελέφαντα: συμπαθέστατος.
Εφόσον, λοιπόν, γράψατε με συνειρμικό τρόπο για το Βερολίνο, εγώ ενστικτωδώς θα το παρομοίαζα με ένα βρωμόπαιδο, με έναν Γαβριά ίσως ή τον Τομ Σώγιερ: μπορεί να έχει λάσπες στο δέρμα του, μπορεί να ζέχνει, αλλά έχει ψυχή και είναι σκανταλιάρης.
Κλείνω, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν προσπάθησε να το αμφισβητήσει αυτό.

elefinor

Banned
Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το Βερολίνο και... λίαν αποπροσανατολιστική φοβάμαι! Αν κάποιος δεν έχει επισκεφθεί το Βερολινο, θα νομίσει διαβάζοντας σε κάποια από τα posts υπερβολές περί ασχήμιας, εγκατάλειψης και..πληγών οτι η πόλη αυτή αποτελεί υβρίδιο, αποτέλεσμα της διαστροφικής ένωσης της Καμπούλ, της Βηρυττού του 1982 και γκέτο του ανατολικού L.A. Στην πραγματικότητα είναι μια απο τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με εξαιρετικές συγκοινωνίες, αρκετό πράσινο, πολλούς ελεύθερους χώρους, υπέροχη πολυεθνική κουζίνα, ευγενείς και εξυπηρετικούς κατοίκους, καλή νυχτερινή ζωή. Αν διέθετε και σοβαρή ποδοσφαιρική ομάδα να την εκπροσωπεί στη Bundesliga, θα ήταν απλά αχτύπητη...

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
elefinor, εκτιμώ τη νηφαλιότητα της απάντησής σου.
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά επειδή πιστεύω ότι οι''υπερβολές περί ασχήμιας'' είχαν να κάνουν με τα δικά μου σχόλια, νιώθω την ανάγκη να απαντήσω.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το Βερολίνο είναι άσχημο, εφόσον συμπληρώσει οπωσδήποτε ότι έχει φοβερά 'όμορφες γωνιές'. Τονίζω και πάλι ότι αυτό δεν του αφαιρεί αξία.
Απλώς, αντικειμενικότατα, το Παρίσι είναι όμορφο με άσχημες γωνιές, το Λονδίνο τα ίδια, το Βερολίνο το αντίστροφο.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το ζήτημα τίθεται όταν προσπαθούμε να το υπερθεματίσουμε, να το υψώσουμε σε ένα βάθρο σαφούς υποκειμενικότητας, χωρίς τη συναίσθηση αυτής.
Σε πιο απλα ελληνικα μπορεις να μας εξηγησεις τι εννοεις;
Αντικειμενικά-όσοι έχουν μελετήσει την αστική θεωρία θα το γνωρίζουν-μία παγκόσμια πόλη, το Λονδίνο, είναι ανώτερη από μία μεγαλούπολη, το Βερολίνο.
Οταν αναφερεσαι σε αστικη θεωρια-επειδη δεν εχουμε ολοι μας μελετησει κατι τετοιο- μπορεις να μας δωσεις και καμια παραπομπη;
Ποια η διαφορα της παγκοσμιας πολης απο την μεγαλουπολη και πως οριζονται αυτα τα ειδη πολεων;
Παντως χαζολογοντας στη Wikipedia ειδα οτι παραθετει λιστες οπου τοσο το Λονδινο, οσο και το Βερολινο θεωρουνται global cities.

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Σε πιο απλα ελληνικα μπορεις να μας εξηγησεις τι εννοεις;

Οταν αναφερεσαι σε αστικη θεωρια-επειδη δεν εχουμε ολοι μας μελετησει κατι τετοιο- μπορεις να μας δωσεις και καμια παραπομπη;
Ποια η διαφορα της παγκοσμιας πολης απο την μεγαλουπολη και πως οριζονται αυτα τα ειδη πολεων;
Παντως χαζολογοντας στη Wikipedia ειδα οτι παραθετει λιστες οπου τοσο το Λονδινο, οσο και το Βερολινο θεωρουνται global cities.
Λοιπόν, λοιπόν.
1) Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την υποκειμενικότητα της εκτίμησής μας. Δηλαδή, εγώ είμαι τυχερός που λατρεύω το Λονδίνο, γιατί το Λονδίνο είναι και αντικειμενικά όμορφο. Ένας, όμως, που λατρεύει το Βερολίνο οφείλει να αναγνωρίσει ότι το λατρεύει για τις 'όμορφες γωνιές' του, για τον αέρα του, για τους ανθρώπους του, δηλαδή για τις συγκεκριμένες παραμέτρους.
2)Όταν λες παραπομπή, εννοείς να σου στέιλω βιβλιογραφία; Αν ναι, πες το μου, για να στο στείλω σε προσωπικό μήνυμα.
Η διαφορά της παγκόσμιας πόλης, όπως την όρισε η Σάσκια Σάσεν, από τη μεγαλούπολη είναι μεγάλη. Πολύ απλοϊκά, η βασικότερη απόκλιση ανάμεσα στα δύο έγκειται στην οργάνωση της πρώτης σε boroughs, σε 'μικρές' πόλεις(βλέπε China town, Little India κ.λπ.), από όπου οι άνθρωποι θεωρητικά μπορεί να μην εξέλθουν ποτέ. Δηλαδή, ο Τσιν Σι Χουαν Τι δεν ζει στο Λονδίνο, αλλά ζει στην China Town του Λονδίνου.
Αυτό που εσύ βλέπεις στο wikipedia είναι μια 'χαριστική' λίστα. Οι πραγματικά παγκόσμιες πόλεις είναι 3: το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Τόκυο. Καταχρηστικά καθώς δεν πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά, παγκόσμιες πόλεις μπορεί να θεωρηθούν επίσης το Παρίσι(και καμία άλλη στην Ευρώπη), η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ(και οι δύο ανερχόμενες δυνάμεις ως προς την 'παγκοσμιότητα').
Πολλές φορές, όμως, χαριστικά, οι πόλεις μπορεί να κριθούν και ως προς τον αριθμό των πολυεθνικών εταιριών που εδράζουν ή διακλαδίζονται σε μία πόλη. Το Βερολίνο, φυσικά, συγκεντρώνει πολλές τέτοιες και, εξ αυτού, θα συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο.
Η εξήγηση αυτή είναι απλοϊκή και παραλείπει πολλά σημαντικά στοιχεία των παγκόσμιων πόλεων, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να παρατεθούν σε μία σελίδα.
Ελπίζω να σε κάλυψα, ΕΡΣΗ.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Στην κατηγορια Global cities A++ ανηκουν μονο 2: το Λονδινο και η Νεα Υορκη. Δικαιωματικα οι υπολοιπες θεωρουνται κατωτερες. Το Βερολινο -για μενα πολυ ομορφο- ειναι πολυ πιο χαμηλα.

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Στην κατηγορια Global cities A++ ανηκουν μονο 2: το Λονδινο και η Νεα Υορκη. Δικαιωματικα οι υπολοιπες θεωρουνται κατωτερες. Το Βερολινο -για μενα πολυ ομορφο- ειναι πολυ πιο χαμηλα.
Ναι. Έχει να κάνει με την εμπορική ανάπτυξη και άλλα οικονομικού τύπου χαρακτηριστικά. Το Τόκυο είναι ο αριθμός 3.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Λοιπόν, λοιπόν.
1) Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την υποκειμενικότητα της εκτίμησής μας. Δηλαδή, εγώ είμαι τυχερός που λατρεύω το Λονδίνο, γιατί το Λονδίνο είναι και αντικειμενικά όμορφο. Ένας, όμως, που λατρεύει το Βερολίνο οφείλει να αναγνωρίσει ότι το λατρεύει για τις 'όμορφες γωνιές' του, για τον αέρα του, για τους ανθρώπους του, δηλαδή για τις συγκεκριμένες παραμέτρους.
OK Ευχαριστω για τη διευκρινηση. Βλεπεις ειχα μπλεχτει με το ρημα "υπερθεματιζω" το οποιο ειναι αμεταβατο, δηλαδη δεν παιρνει αντικειμενο, επομενως αυτο το "να το υπερθεματιζουμε" δεν το πολυκαταλαβαινα. Επισης εκεινο το "σαφους υποκειμενικοτητας" παλι με αφηνε με την απορια: πως μια υποκειμενικοτητα μπορει να ειναι σαφης ως προς σε τριτους; Εδω καλα καλα μπορει να μην ειναι απολυτως σαφης ουτε ως προς αυτον που την εκφερει.

Κανεις πουθενα σε αυτο το θεμα δεν ειπε οτι το Λονδινο δεν ειναι ομορφο. Κατι τετοιες συγκρισεις τις κανουμε για πλακα στο travelwar και διασκεδαζουμε, σπαμε τρελο κεφι, αλλα δεν τις επαναλαμβανουμε και στα σοβαρα. http://www.travelstories.gr/%F4%E1%EE%E9%E4%E9%F9%F4%E9%EA%DC-%F0%E1%E9%F7%ED%DF%E4%E9%E1-%E4%E9%E1%E3%F9%ED%E9%F3%EC%EF%DF/17997-travel-war-%EB%EF%ED%E4%DF%ED%EF-vs-%E2%E5%F1%EF%EB%DF%ED%EF.html

Επισης δεν καταλαβαινω το "τυχερος". Εισαι τυχερος επειδη λατρευεις το αντικειμενικα ομορφο Λονδινο, ενω καποιος που δεν το λατρευει η λατρευει το "αντικειμενικα" ασχημο Βερολινο ειναι ατυχος; Εγω παλι νομιζω ότι οποιος λατρευει, ότι και να λατρευει είναι τυχερος γιατι εχει ένα συναισθημα να τον γεμιζει. Ατυχος είναι αυτος τον οποιο δεν τον γεμιζει κανενα συναισθημα. Από εκει και περα, ειτε το αντικειμενο της λατρειας είναι το «αντικειμενικα» ομορφο Λονδινο, ειτε το «αντικειμενικα» ασχημο Βερολινο, η ποιοτητα του συναισθηματος για αυτόν που το νιωθει είναι εξισου ισχυρη.

Από την άλλη, εγω παλι εχω διαφορετικη αποψη για το τι σημαινει τυχερος: Για παραδειγμα εγω νιωθω τυχερη επειδη ειμαι υγιης, επειδη δεν σκεφτομαι αν αυριο θα εχω να φαω και νιωθω υπερτυχερη που μπορεσα να ταξιδεψω, οσο εχω ταξιδεψει και επειδη υπαρχουν αρκετες πιθανοτητες να συνεχιζω να το καταφερνω αυτο και στο μελλον και για πολλα αλλα θεματα εντελως προσωπικης ομως φυσης

Τυχερο δεν θεωρω τον εαυτο μου επειδη μου αρεσει το Παρισι, η το Λονδινο, η το Βερολινο, η η Νεα Υορκη. Δεν υπαρχει ο παραγοντας "τυχη" στην αισθητικη απολαυση της αρχιτεκτονικης, της πολεοδομιας, ακομη και της της ζωγραφικης και της Τεχνης γενικοτερα. Υπαρχουν απλως αποψεις: καποιοι λατρευουν τον Μπλαζακ και καποιοι δεν αντεχουν τον Προυστ. Σε καποιους αρεσει το εργο του Καλατραβα και σε καποιους αλλους το εργο της Ζαχα Χαντιντ ειναι ανυποφορο. Δεν αρεσουν ολα τα εργα σε ολους τους ανθρωπους οσο "αντικειμενικα" ωραια και αν ειναι. Αποψεις εκφερουν οι ανθρωποι σε σχεση με την "ωραιοτητα", οι οποιες βασιζονται σε χιλια δυο κριτηρια απολυτως ασαφους υποκειμενικοτητας, τα οποια οντως μπορει και να ειναι απολυτως τυχαια. Πχ βλεπε τον tripakia ο οποιος ερωτευτηκε για πρωτη φορα -ας το πω κομψα- στο Λονδινο. Αν ειχε ερωτευθει στην Στοκχολμη, δε λεω οτι δε θα αγαπουσε το Λονδινο, αλλα οτι ισως να του ζεσταινε την καρδια και η παγωμενη Στοκχολμη (η οποια ειναι επισης μια πολυ ομορφη πολη). Επισης παραδοξως δεν του αρεσει η Ρωμη η οποια είναι αντικειμενικα μια πολύ ωραια πολη-τα εκατομυρια των τουριστων της το αποδεικνυουν –ακομη και αν δεν είναι παγκοσμια πολη. Θα εχει προφανως τους λογους του και είναι απολυτως σεβαστοι. Ενδεχομενως να ειχε αλλη γνωμη για την πολη, αν ο πρωτος του ερωτας αφορουσε μια Ρωμαια.

Και τελικα δε σημαινει φυσικα ότι κάθε παγκοσμια πολη είναι μια ομορφη πολη, ουτε ότι κάθε πολη που δεν είναι παγκοσμια, είναι ασχημη. Γιατι αν χρησιμοποιησουμε το κριτηριο αυτό, θα πρεπει να επισκεφτομαστε μονο την Σιγκαπουρη και όχι τη Βενετια. Αν ισχυει κατι τετοιο, προτιμω να τελειωσω εδώ την καριερα μου ως ταξιδιωτης.

Απο εκει και επειτα ολες οι κρισεις μας και οι αποψεις μας ειναι απολυτως υποκειμενικες σε καθε τομεα. Παραδειγμα: οι ελληνες κατακλυζουν το Λονδινο, οχι μονο επειδη ειναι πολυ ομορφη πολη (που ειναι), αλλα και επειδη τσαμπουρνανε και τρια αγγλικα, οποτε και μπορουν να προσανατολιστουν σε αυτη την πολη, ενω για παραδειγμα στο Παρισι (που ειναι επισης μια ομορφη πολη) ζοριζονται, καθως δεν μπορουν να πουν πολλα παραπανω περα απο το μερσι και το ορεβουαρ, με συνεπεια σε πολλα θεματα να δυσκολευονται, επομενως να νιωθουν στρεσαρισμενοι σε ενα αλλογλωσσο περιβαλλον. Επισης λογω ελλειψης γλωσσας χανουν πολλα πχ θεατρο, το οποιο μια χαρα το αντικαθιστουν με τ;α Λονδρεζικα και νεουορκεζικα μιουζικαλ. (Παντως, τοσο καιρο σε αυτο το φορουμ δεν ειδα να ρωτα κανεις για παρασταση του Old Vic). Αρα νιωθουν πολύ πιο ανετα στο Λονδινο και στη Νεα Υορκη απ' οτι στο Παρισι και κατα συνεπεια πολυ λογικο ειναι να τους αρεσει εκει πολύ περισσοτερο. Οποτε και πολυ καλα κανουν να επισκεπτονται κυριως εκεινες τις πολεις.

Όταν λες παραπομπή, εννοείς να σου στέιλω βιβλιογραφία; Αν ναι, πες το μου, για να στο στείλω σε προσωπικό μήνυμα.
Αυτο εννοω, αλλα δωσε την δημοσιως καλυτερα, γιατι μαλλον ενδιαφερεται και ο Borealis και μπορει στο μελλον να ενδιαφερθει και κανεις αλλος.

Η διαφορά της παγκόσμιας πόλης, όπως την όρισε η Σάσκια Σάσεν, από τη μεγαλούπολη είναι μεγάλη. Πολύ απλοϊκά, η βασικότερη απόκλιση ανάμεσα στα δύο έγκειται στην οργάνωση της πρώτης σε boroughs, σε 'μικρές' πόλεις(βλέπε China town, Little India κ.λπ.), από όπου οι άνθρωποι θεωρητικά μπορεί να μην εξέλθουν ποτέ. Δηλαδή, ο Τσιν Σι Χουαν Τι δεν ζει στο Λονδίνο, αλλά ζει στην China Town του Λονδίνου.
Οι πραγματικά παγκόσμιες πόλεις είναι 3: το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Τόκυο
Δυο παρατηρησεις επ' αυτων: Το Βερολινο εχει προσφατως-δηλαδη μεταπολεμικα- τουλαχιστον δυο ξενες κοινοτητες οι οποιες καλυπτουν τα χαρακτηριστικα που αναφερει η Σασκια Σασεν: Τους Τουρκους, οι οποιοι ειναι κυριως εγκατεστημενοι στο Kreuzberg και οι οποιοι εγκατασταθηκαν εκει, προσκεκλημενοι απο τη Δυτικη Γερμανια και τους Βιετναμεζους οι οποιοι εγκατασταθηκαν στο Ανατολικο Βερολινο, μετα απο προσκληση της κυβερνησης της Ανατολικης Γερμανιας, κατα τη διαρκεια του πολεμου του Βιετναμ και οι οποιοι εχουν πλεον ανοιξει πολλες επιχειρησεις εστιασης κυριως γυρω απο την Rosa Luxemburg Platz και συνηθως τα σπιτια τους βρισκονται εκει τριγυρω. Στην προσφατη επισκεψη μου στο Βερολινο, κανοντας βολτες σε αυτες τις γειτονιες, οι παιδικες χαρες και οι δρομοι ηταν γεματες απο βιετναμεζοπουλα τριτης γενιας με μαμαδες και τα οποια γυριζαν απο το σχολειο τους κλπ. Δεν ειδα κανενα παιδι ευρωπαικων χαρακτηριστικων. Τωρα ισως να ηταν συμπτωση, δεν ξερω, αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι μεχρι προσφατα, σε αυτην την περιοχη εμεναν κυριως οι Βιετναμεζοι. Τωρα μια που η περιοχη αυτη γινεται της μοδας, και ως περιοχη κατοικιας, οποτε μπορει να φυγουν απο εκει σε πιο φθηνες περιοχες και να μεινουν πλεον μονο οι επιχειρησεις τους.

Επισης να αναφερω ότι ηδη απο τον μεσοπολεμο, υπηρξε εκτος των αλλων κοινοτητων και μια μεγαλη κοινοτητα λευκων Ρωσων, οι οποιοι κατεφυγαν εκει μετα την αναληψη της εξουσιας απο τους κομμουνιστες (μια και γνωριζεις τον Ναμποκοφ θα ενθυμασαι ασφαλως στη νουβελλα του "μια ρωσσιδα καλονη" την περιγραφη που εδινε αυτης της κοινοτητας του Βερολινου, μελος της οποιας υπηρξε, μεχρι που μεταναστευσε στην Αμερικη. Επισης πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια για αυτην την κοινοτητα δινει στο αυτοβιογραφικο βιβλιο του "Μιλησε Μνημη").

Η ρωσικη κοινοτητα του Βερολινου, εξαιρετικα κοσμοπολιτικη, δεν δημιουργησε boroughs με την εννοια που αναφερει η Σασκια Σασεν, καθοτι πολυγλωσσοι και μορφωμενοι ανθρωποι, μια χαρα μπορεσαν να ενσωματωθουν στη βερολινεζικη κοινωνια, και να συναψουν σχεσεις, εξερχομενοι του "χωριου" τους, το οποιο στην ουσια ποτε δεν υπηρξε. Αυτο ομως δε σημαινει και ελλειψη πολυπολιτισμικοτητας. Το πληθος των Ρωσσων του Βερολινου, οσοι εκ των οποιων ηταν εγκατεστημενοι στο Ανατολικο Βερολινο, μετακινηθηκαν εγκαιρως στο Δυτικο, για προφανεις λογους, αποτελειται και απο μια μεριδα Ρωσσων, οι οποιοι ειχαν εγκατασταθει στο Βερολινο κατα τη διαρκεια του ψυχρου πολεμου απο τη Σοβιετικη Ενωση και ξεμειναν στο Ανατολικο και μετα την Πτωση του Τειχους του Βερολινου. Η ρωσσικη κοινοτητα μια και δεν πολυξεχωριζει ουτε λογω ενδυμασιας (πχ μαντηλες) ουτε λογω χαρακτηριστικων (πχ δεν ειναι ασιατικης φυλης) μπορει να γινει αντιληπτη σημερα στον ενδιαφερομενο μονο κατα τις θρησκευτικες εορτες, πχ Χριστουγεννα-Πασχα και εφοσον επισκεφθει την ρωσσικη ορθοδοξη εκκλησια, ειτε στο Βερολινο, ειτε στο Ποτσνταμ. Αν σε αυτους προσθεσει κανεις και τους γερμανικης καταγωγης ρωσσους πολιτες, στους οποιους οι γερμανοι εδωσαν, σχετικα προσφατα, την πληρη γερμανικη υπηκοοτητα, ανεβαινουμε σε ακομη μεγαλυτερα νουμερα της ρωσσοφωνης κοινοτητας. Επειδη δεν ζει σε συγκεκριμενη περιοχη της πολης, επειδη ουτως η αλλως παντα ηταν αστικος πληθυσμος, εν πρωτοις δεν είναι ευκολο να τους ξεχωρισεις από τους αμιγως γερμανους, αλλα αυτό δε σημαινει ότι δεν δινουν έναν κοσμοπολιτικο τονο στην πολη.

Παραδοξως, επισης η μεγαλυτερη εβραικη κοινοτητα της Ευρωπης βρισκεται πλεον στο Βερολινο! Αλλος ενας αστικος πληθυσμος ο οποιος δεν ξεχωριζει με ιδιατερη ενδυμασια η με ιδιαιτερα φυλετικα χαρακτηριστικα. Και σε αυτην την κοινοτητα θα αρνηθουμε τη διαφορετικοτητα;

Αντιστοιχα boroughs δεν δημιουργησαν ουτε και αλλες μικροτερες ευρωπαικες κοινοτητες π.χ. Πολωνοι η Σερβοι.

Συμφωνα με τα στοιχεια της Wikipedia οι ξενοι υπηκοοι, οι οποιοι ειναι εγκαταστημενοι στο Βερολινο, ηταν τον Δεκεμβριο του 2010 ηταν 457.806 ανθρωποι, χωρις να υπολογιστουν οι εχοντες την γερμανικη υπηκοοτητα, αλλα οι αμιγως ξενης καταγωγης. Αυτοι οι οποιοι εχουν ξενη καταγωγη, αλλα εχουν πολιτογραφηθει γερμανοι πολιτες, ανερχονται σε 394.000 ατομα. Σε εναν πληθυσμο του Βερολινου, ο οποιος στο Δημο του Βερολινου ανερχεται σε 3.400.000 κατοικους, ενω το μητροπολιτικο Βερολινο ανερχεται σε 3.700.000 κατοικους, καταλαβαινεις οτι μιλαμε το ενα τεταρτο του πληθυσμου της πολης περιπου. Δεν θα ελεγα οτι ειναι αμεληταιο ποσοστο και το πιο σημαντικο ειναι οτι βαινει αυξουμενο.

Δευτερη παρατηρηση: Αληθεια, στο Τοκυο ποια boroughs υπαρχουν και ποιων εθνοτητων; Και εν γενει σε ποσοστο επι του πληθυσμου της πολης ποσοι ειναι αυτοι οι ξενοι του Τοκυο; Γιατι εχω την αισθηση οτι η Αθηνα σαφως θα ξεπερναει το Τοκυο, τοσο σε ποσοστο, οσο και σε απολυτο αριθμο σχετικα με τον αριθμο ξενων των κατοικων ακομη και αυτων που είναι εγκατεστημενοι σε boroughs...χωρις αυτο να σημαινει φυσικα οτι ειναι και παγκοσμια πολη...

Έχει να κάνει με την εμπορική ανάπτυξη και άλλα οικονομικού τύπου χαρακτηριστικά. Το Τόκυο είναι ο αριθμός 3.
Αυτο ειναι παντελως ασχετο: Κανεναν τουριστα δεν τον ενδιαφερει η εμπορικη και οικονομικη αναπτυξη της πολης που πηγαινει να επισκεφθει. Αυτα τα χαρακτηριστικα ενδιαφερουν αλλες ταξεις ταξιδιωτων, κυριως διαφορων κατηγοριων επαγγελματιων. Αλλιως η Βενετια (αλλα και η Φλωρεντια) δε θα σταυρωνε τουριστα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.639
Μέλη
39.378
Νεότερο μέλος
gtolios

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom