• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Γερμανία Πάω Βερολίνο.Τι μου προτείνετε?

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Άσχετο αλλά και κάπως σχετικό γιατι επισκέφθηκα το Βερολίνο το 2002 στα πλαίσια μίας έκθεσης για τον Ελληνικό Κλασικό Πολιτισμό και ένιωσα ότι βρισκόμουν σε μια πόλη μέσα σε άλλη πόλη. Συζητούσαμε με έναν συνταξιδιώτη γι' αυτό που θίγεται στα παραπάνω μην.σε σχέση με την πολεοδομία και χωροταξία της πόλης και αναρωτιέμαι αν είδαμε την ίδια πόλη. Εμένα τότε μου έκαναν εντύπωση τα πολλά και μεγάλα πάρκα, οι πολύχρωμες προσόψεις των κτιρίων, οι ποδηλατόδρομοι δίπλα στα μεγάλα πεζοδρόμια με τα ψηλά δέντρα, τα απίστευτο για εμάς που τότε μέναμε στην Αθήνα ΜΜΜ, που σε πήγαιναν παντού και με ελάχιστο κόστος. Ο φίλος και συνταξιδιώτης που είναι αρχιτέκτονας μου επισήμανε βεβαίως κάτι πολύ σημαντικό. Εκείνο το διάστημα γινόταν μία μεγάλη κουβέντα για την αισθητική των κτιρίων του Βερολίνο σε σχέση με την διαχείριση της χωροταξίας και πολεοδομίας μιας πόλης, ανάλογα με τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονταν εντός της και τις προτεραιότητες που καλούνταν να καλύψει η ανάπτυξή της. Πολλά από τα κτίρια κατεδαφίστηκαν με την αιτιολογία ότι εμπεριείχαν αμίαντο και ήταν επικίνδυνα για την υγεία. Το παράδοξο είναι ότι δεν γκρεμίζονταν όλα τα κτίρια, αλλά ορισμένα και στη θέση τους χτίζονταν σύγχρονα κτίρια από γυαλί και μέταλλο, τα οποία ήταν φανερό πως δεν ταίριαζαν με τη γενικότερη πολεοδομική αισθητική της πόλης. Τα παλιά κτίρια φαίνεται ότι γκρεμίζονταν όχι ανάλογα με το αν έχουν ή όχι αμίαντο, αλλά ανάλογα με τις εταιρίες που ενδαφέρονταν για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη όμως και αν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία, θα μπορούσαν τα κτίρια να ξαναχτιστούν με τη βερολινέζικη αισθητική και όχι με την ιαπωνική ή την αμερικανική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατεία Πότσνταμ που έχτισε εκεί η εταιρία SONY. Η πλατεία διαμορφώθηκε μετά την πτώση του Τείχους. Πριν ήταν μια τεράστια έκταση στο πλαίσιο της «νεκρής ζώνης», που υπήρχε εκατέρωθεν του τείχους. Κάτι σαν μια τεράστια αλάνα δηλαδή. Οταν διαλύθηκε το Τείχος έσπευσε η SONY και άλλες εταιρίες και κατασκεύασαν ένα πραγματικά πελώριο κτιριακό συγκρότημα, εμπορικών χρήσεων, όλο από μέταλλο και γυαλί, με δαιδαλώδη χωροταξία, ένα «μνημειακό» οικοδόμημα. Όσο δε για την πύλη του Βραδεμβούργου τι να πω; Σαν να έβλεπα την Ακρόπολη γεμάτη διαφημιστικά πανό. Παρ΄όλα αυτά το Βερολίνο είναι για μένα όμορφη πόλη μαγική, με καταπληκτικούς και ευγενικούς ανθρώπους, με ρυθμούς που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου.
Μένω άναυδος...:shock:. Αν τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων εκφραστών της σύγχρονης χρυσής εποχής της αρχιτεκτονικής, όπως του Renzo Piano, του Richard Rogers, του Helmut Jahn κ.α. είναι απλώς κτήρια από μέταλο και γυαλί, το Master plan των Hilmer & Sattler είναι δαιδαλώδης χωροταξία και το κατασκευαστικό πρόγραμμα της Potsamer Platz ήταν κτίσιμο με βάση το ενδιαφέρον των εταιριών, τότε τι άλλο να πω... Πηγαίνετε ταξίδι να δείτε ουρανοξύστες στο Ντουμπάι, πάνω κάτω το ίδιο είναι...

elefinor

Banned
Έρση, εξαιρετική η ανωτέρω αναλύση σου, η οποία καταδεικνύει με σαφήνεια πόσο έωλη είναι όλη η επιχειρηματολογία περί διαφορών μεταξύ " global cities" και μεγαλουπόλεων.Εφόσον αυτές οι διαφορές- αν πράγματι υπάρχουν - δεν είναι μετρήσιμες με κάποιο αντικειμενικό και κοινά αποδεκτό στάνταρ, τότε ο καθένας μπορεί να λέει το κοντό του και το μακρύ του, παραθέτοντας τις απόψεις του με όση πειστικότητα διαθέτει. Τώρα για το "αντικειμενικά" όμορφο Λονδίνο και το επίσης "αντικειμενικά" άσχημο Βερολίνο, τι να πώ...Μάλλον τη μέρα που μοίραζαν αντικειμενικότητα, εγώ πρέπει να βρισκόμουν εκτός Ελλάδος.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πολλές φορές, όμως, χαριστικά, οι πόλεις μπορεί να κριθούν και ως προς τον αριθμό των πολυεθνικών εταιριών που εδράζουν ή διακλαδίζονται σε μία πόλη. Το Βερολίνο, φυσικά, συγκεντρώνει πολλές τέτοιες και, εξ αυτού, θα συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα με τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο.
Ίσα ίσα, που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/πολυεθνικών. Ουσιαστικά είναι μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων, τουρισμού και φοιτητών. Οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τις δραστηριότητες τους (γραφεία, εργοστάσια κλπ) αλλού στη χώρα, και στο Βερολίνο περιορίζονται στα βασικά για την εξυπηρέτηση των πελατών του Δημοσίου τομέα μόνο.

ΥΓ. Είναι προφανές νομίζω ότι στο κείμενο αυτό καταφεύγω σε υπεραπλουστεύσεις για να δείξω ένα κεντρικό νόημα.

travelina

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Ένας λόγος που το Βερολίνο είναι μαγική πόλη (για κάποιους) είναι ότι έχει ενσωματώσει όμορφα αυτά τα κτήρια από μέταλο και γυαλί και δεν αποτελούν ξένο σώμα, όπως σε άλλες πόλεις.
Πάντως η Έρση τα είπε όλα προηγουμένως, η ομορφιά αποτελεί "σαφώς" υποκειμενική άποψη.
Και για τις κατηγορίες global cities νομίζω ότι είναι επινόηση των αγγλοσαξώνων, κάνω λάθος;

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
η οποία καταδεικνύει με σαφήνεια πόσο έωλη είναι όλη η επιχειρηματολογία περί διαφορών μεταξύ " global cities" και μεγαλουπόλεων.
Δεν ειπα πουθενα οτι ειναι εωλη η επιχειραμοτολογια περι global cities, την θεωρια της οποιας αλλωστε δεν γνωριζω, ωστε να μπορω να εκφερω καμια γνωμη. Το μονο που ειπα ειναι οτι τα στοιχεια τα οποια προσκομιστηκαν ως κυριαρχα χαρακτηριστικα για να θεωρηθει μια πολη ως global city, ειναι επισης υποστηρικτικα της αποψης οτι και το Βερολινο ανηκει στη λιστα των global cities, εξαιρουμενου φυσικα του θεματος της οικονομιας, το οποιο φυσικα ως τουριστες δε μας αφορα καθολου.
Και επιπλεον τονισα το πασιφανες: οτι δεν ειναι το απολυτο χαρακτηριστικο ομορφιας μιας πολης, αν ειναι η οχι global city. Επειδη καποιες global cities ειναι ομορφες, αυτο δε σημαινει οτι ολες οι global cities ειναι ομορφες και επισης ο καθενας απο εμας γνωριζει πολλες ομορφες πολεις οι οποιες δεν ειναι global cities.
Πραγμα που σημαινει αντε παμε απο την αρχη.
Και οποιοι θεωρουν το Βερολινο ασχημη πολη αναρωτιεμαι γιατι γραφουν: για να αποτρεψουν καποιους που δεν εχουν παει να πανε; Αυτο θα ηταν λαθος, καθοτι ο καθεις μας εχει αλλα γουστα και αλλες προσλαμβανουσες παραστασεις, με συνεπεια οτι οσο και να μου αρεσει η να μην μου αρεσει το Βερολινο, το Παρισι, το Λονδινο η η Ρωμη, αυτες οι προτιμησεις μου να ειναι απολυτως αχρηστες για εσενα η οποια εχεις τελειως διαφορετικη προσωπικοτητα και η συγκυρια στην οποια βρισκεσαι να ειναι τελειως διαφορετικη επομενως να αποζητας εντελως αλλα πραγματα.
Για το χαβαλε ειπαμε εχουμε τα travelwars.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ίσα ίσα, που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων/πολυεθνικών. Ουσιαστικά είναι μια πόλη δημοσίων υπαλλήλων, τουρισμού και φοιτητών. Οι περισσότερες - αν όχι όλες - οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τις δραστηριότητες τους (γραφεία, εργοστάσια κλπ) αλλού στη χώρα, και στο Βερολίνο περιορίζονται στα βασικά για την εξυπηρέτηση των πελατών του Δημοσίου τομέα μόνο.
Ετσι ακριβως ειναι: Το Βερολινο προπολεμικα υπηρξε μια βιομηχανικη πολη και οικονομικο κεντρο. Μετα τον πολεμο, τον βομβαρδισμο που υπεστη και την διαιρεση του, οσον αφορα τον δυτικο τομεα, η βιομηχανια μεταφερθηκε στο ηδη υπαρχον βιομηχανικα Αμβουργο, στο ηδη υπαρχον βιομηχανικα Ruhrgebiet και την αγροτικη Βαυαρια και κυριως στα περιξ του Μοναχου, γιατι δεν ηταν δυνατον να ακμασει σε περιοχη η οποια αποτελουσε μια νησιδα στο κεντρο της ανατολικης Γερμανιας. Οικονομικο κεντρο (και χρηματηστηριο, τραπεζες κλπ) εγινε η Φρανκφουρτη. Η βιομηχανια του Ανατολικου Βερολινου κατερεευσε με την αποβιομηχανιση η οποια επηλθε στην περιοχη της Ανατολικης Γερμανιας μετα την ενοποιηση.
Το Βερολινο εχει εναν απο τους υψηλοτερους δεικτες ανεργιας στη Γερμανια και αποτελει περισσοτερο μια πολη παροχης υπηρεσιων, παρα ενα οικονομικο κεντρο. Συνηθως ομως οπου υπαρχει η πολιτικη δυναμη ακολουθουν και οικονομικες ανακαταταξεις, οποτε θα εχει πολυ ενδιαφερον η μελλοντικη εξελιξη του. Αλλωστε ας μην ξεχναμε το εξης: Μπορει το τειχος να επεσε το 1989, πριν 22 σχεδον χρονια, αλλα πρωτευουσα της ενοποιημενης Γερμανιας εγινε σταδιακα, δηλαδη πρωτα ψηφιστηκε η μεταφορα της πρωτευουσας απο τη Βοννη στο Βερολινο το 1991 και η ολοκληρωση αυτης της μεταφορας εγινε το 1999, δηλαδη πριν σχεδον 12 χρονια και τοτε αρχισε να λειτουργει το Κοινοβουλιο και η κυβερνηση στο Βερολινο. Ειναι δηλαδη μια πολυ φρεσκια πρωτευουσα.

katsapleouras

Member
Επόμενο Ταξίδι
Σέρρας
Ταξίδι-Όνειρο
Με καλή παρέα:παντού
συγνωμη για την παρεμβαση μου αλλα μια που το θεμα ειναι παω βερολινο τι μου προτεινετε θα ηθελα να με βοηθησετε.Ξερει κανεις απο που μπορω να κατεβασω καποιον χαρτη βερολινου ετσι ωστε να τον εκτυπωσω και να τον εχω μαζι μου εκει.Ευχαριστω και παλι συγνωμη για την παρεμβαση.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Θα σου προτεινα το Google Maps
Ζητας Berlin και φθανεις στη μεγενθυση που σε εξυπηρετει.
Εκτυπωνεις τις περιοχες που σε ενδιαφερουν και σκοπευεις να κινηθεις σε αυτες.

kasiotis

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Roadtrip στις Η.Π.Α.
συγνωμη για την παρεμβαση μου αλλα μια που το θεμα ειναι παω βερολινο τι μου προτεινετε θα ηθελα να με βοηθησετε.Ξερει κανεις απο που μπορω να κατεβασω καποιον χαρτη βερολινου ετσι ωστε να τον εκτυπωσω και να τον εχω μαζι μου εκει.Ευχαριστω και παλι συγνωμη για την παρεμβαση.

Εγώ σου προτείνω να πάρεις τον παρακάτω οδηγό, ο οποίος έχει χαρτες πτυσσομενους ανα περιοχη, και είναι πολύ βολικός. Εγώ τον είχα στη τσεπη του μπουφαν, και τον χρησιμοποιουσα οποτε ήθελα.. Αληθεία βολεύει..!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΙΣ | Getitnow

Πηγαινε σε κάποιο βιβλιοπωλείο να το δεις και απο κοντά..

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Τζαμπα χαρτη θελει ο ανθρωπος. Αν ηταν να αγορασει θα πηγαινε σε ενα βιβλιοπωλειο, δε θα ρωτουσε εμας.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.639
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom