• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ο Γύρος του Κόσμου σε street food bites!

paefstra

Member
Μηνύματα
14.142
Likes
45.651
Μην τον κάνεις, αλλά όχι δεν μου έχει τύχει. Και από τα υπόλοιπα σχόλια μάλλον είμαι η εξαίρεση. @paefstra άλλη έχει το όνομα και άλλη έχει τη χάρη. Στα σαλόνια όπου συχνάζω μόνο πιάτα :haha:
Μονο πιατα? Μαρουσκα, το evian!

Και σε ξυλο πανω τρωμε street food. Σικελια, λιγα μεζεδακια στα πεταχτα.
JPEG_20180722_222211_435542440.jpg
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
784
Likes
4.846
Επόμενο Ταξίδι
........
Στο Μαρόκο η κατανάλωση ψαριού δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Η γεύση όμως είναι. Τόσο που παρέκαμψα και τα στομαχικά μου θέματα κι έφαγα ψάρι και λαχανικά τηγανιτά και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Για μια τηγανιά ψαριών από τα παρακάτω, η οποία δε φαίνεται αλλά είναι τεράστια και πολυποίκιλλη συν τα λαχανικά, το ψωμί και το νερό, πληρώσαμε κάπου στα 14 ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Την τιμή μην την παίρνετε τοις μετρητοίς , κόβουν φάτσες πρώτα :haha:

View attachment 335641

View attachment 335642

Δε νομίζω να έχω ξαναφάει τόσο νόστιμα ψάρια.
Βλέπω τιμήσατε με βούτες και την συνοδευτική σάλτσα χαρίσα απαραίτητο συστατικό της Μαροκινής αλλά και ευρύτερα Μάγκρεμπ κουζίνας.
Το μυστικό της νοστιμιάς εκτός της φρεσκότητας των ψαριών οφείλεται στα μυστικά υλικά του σύντομου μαριναρίσματος που κάνουν στα ψάρια αλλά και τα λαχανικά πριν τα τηγανίσουν.
Τα 14 ευρό μια χαρά τιμή τη βρίσκω για την ποσότητα που φάγατε στο Μαρόκο. Στην Τυνησία βέβαια θα τρώγατε τα ίδια ή και περισσότερα με τα μισά χρήματα αλλά εκεί, ακόμα και αν συχνά διαμορφώνουν τις τιμές αναλόγως της "φάτσας", δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα του Μαρόκου.
 
Last edited:

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.750
Likes
8.160
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Βλέπω τιμήσατε με βούτες και την συνοδευτική σάλτσα χαρίσα απαραίτητο συστατικό της Μαροκινής αλλά και ευρύτερα Μάγκρεμπ κουζίνας.
Το μυστικό της νοστιμιάς εκτός της φρεσκότητας των ψαριών οφείλεται στα μυστικά υλικά του σύντομου μαριναρίσματος που κάνουν στα ψάρια αλλά και τα λαχανικά πριν τα τηγανίσουν.
Τα 14 ευρό μια χαρά τιμή τη βρίσκω για την ποσότητα που φάγατε στο Μαρόκο. Στην Τυνησία βέβαια θα τρώγατε τα ίδια ή και περισσότερα με τα μισά χρήματα αλλά εκεί, ακόμα και αν συχνά διαμορφώνουν τις τιμές αναλόγως της "φάτσας", δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα του Μαρόκου.
Το φαντάζομαι, το Μαρόκο είναι κάτι παραπάνω από τουριστικό. Αλλά και πάλι ευχαριστημένοι ήμασταν. Το διπλανό ζευγάρι πήρε μισή τηγανιά (εμείς πήραμε ολόκληρη) και την πλήρωσε παραπάνω :haha:
 

yllos

Member
Μηνύματα
455
Likes
3.142
Επόμενο Ταξίδι
Σλοβενία-Τσεχία-Ουγγαρία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά ούτε ξέρω κάποιον προς τα εκεί.Πάντως το Express είναι, απ' όσο ξέρω, το μοναδικό στην πόλη που έχει γύρο στα κάρβουνα.
Τωρα ξερω ότι το πάω όπου να ‘ναι το νήμα αλλά μιας και τώρα το είδα, υπάρχει και το Άψε ψήσε στη Μαρτίου(Θεσσαλονίκη) με γύρο στα κάρβουνα.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
580
Likes
4.441
Τωρα ξερω ότι το πάω όπου να ‘ναι το νήμα αλλά μιας και τώρα το είδα, υπάρχει και το Άψε ψήσε στη Μαρτίου(Θεσσαλονίκη) με γύρο στα κάρβουνα.
Πιανομαι και γω απο αυτο και εχω να πω πως εχω φαει γυρο στα καρβουνα στον Πειραια. Πωπω δεν ξερω αν εφταιγε το μαγαζι ή αν δεν ειναι του γουστου μου ο γυρος στα καρβουνα, παντως δεν τρωγοταν το πεταξα! Και ηταν φρεσκο το κρεας οχι κατεψυγμενο!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.667
Likes
9.366
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Επανέρχομαι στη Γαλλία και θα γράψω για ένα όνομα που αντιστοιχεί σε πολλά φαγώσιμα την galette.

Με αυτή την ονομασία μπορεί να βρείτε μπισκότα ή στο Βέλγιο κυρίως το παρακάτω (στη Γαλλία το λένε gaufre):

1612440458077.png



Όμως το όνομα galette χρησιμοποιείται στη Γαλλία κατά κύριο λόγο για μια ζύμη αντίστοιχη της κρέπας. Φτιάχνεται με άλλο στάρι είναι πιο χοντρή απ'την κρέπα και δεν είναι γλυκιά. Γι'αυτό το λόγο συνήθως η κρέπα πάει με γλυκιά γέμιση και η galette με αλμυρή. Στη Bretagne πολύ διαδεδομένη είναι η galette saucisse, που συνήθως έχει μόνο ένα λουκάνικο και ίσως μουστάρδα. Το λουκάνικο είναι τύπου χωριάτικο. Μου άρεσε και θα τη συνιστούσα.

1612440808931.png


Υπάρχει όμως και το γλυκό galette de rois, το οποίο οι Γάλλοι τρώνε παραδοσιακά στα Θεοφάνεια (παρόμοιο έθιμο με την βασιλόπιτα με κομμάτια, φλουριά κλπ.) Είναι μια σφολιάτα με γέμιση από αμυγδαλόψιχα. Αρκετά καλή.

1612441143484.png


Το καλύτερο όμως και ο κύριος λόγος γι'αυτο το πόστ είναι η εκδοχή της galette de rois στην περιοχή Nord που το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Η ζύμη θυμίζει άρτο κι έχει γέμιση κρέμα βουτύρου. Το να πω ότι είναι τέλεια είναι λίγο. Το καλό είναι ότι μπορείς να την βρεις όλο το χρόνο σε φούρνους είτε σε ατομικό μέγεθος είτε σε οικογενειακό. Την βρίσκεται με την ονομασία galette beurrée ή galette dunkerqoise.

1612441598030.png
 

gioannis13

Member
Μηνύματα
1.632
Likes
10.662
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
.... Βαχ...!
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.750
Likes
8.160
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Όμως το όνομα galette χρησιμοποιείται στη Γαλλία κατά κύριο λόγο για μια ζύμη αντίστοιχη της κρέπας. Φτιάχνεται με άλλο στάρι είναι πιο χοντρή απ'την κρέπα και δεν είναι γλυκιά. Γι'αυτό το λόγο συνήθως η κρέπα πάει με γλυκιά γέμιση και η galette με αλμυρή. Στη Bretagne πολύ διαδεδομένη είναι η galette saucisse, που συνήθως έχει μόνο ένα λουκάνικο και ίσως μουστάρδα. Το λουκάνικο είναι τύπου χωριάτικο. Μου άρεσε και θα τη συνιστούσα.

View attachment 338876
'Ετσι όπως το περιέγραψες και απο τη φωτο, μου θύμισε αιθιοπικό ψωμί (που δεν έχω φάει στην Αιθιοπία αλλά σε αιθιοπικό στη Μαδρίτη :haha: ). Είναι και λίγο ξινούτσικη;
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.667
Likes
9.366
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος

Thalassaki

Member
Μηνύματα
784
Likes
4.846
Επόμενο Ταξίδι
........
Επανέρχομαι στη Γαλλία και θα γράψω για ένα όνομα που αντιστοιχεί σε πολλά φαγώσιμα την galette.

Με αυτή την ονομασία μπορεί να βρείτε μπισκότα ή στο Βέλγιο κυρίως το παρακάτω (στη Γαλλία το λένε gaufre):

View attachment 338875


Όμως το όνομα galette χρησιμοποιείται στη Γαλλία κατά κύριο λόγο για μια ζύμη αντίστοιχη της κρέπας. Φτιάχνεται με άλλο στάρι είναι πιο χοντρή απ'την κρέπα και δεν είναι γλυκιά. Γι'αυτό το λόγο συνήθως η κρέπα πάει με γλυκιά γέμιση και η galette με αλμυρή. Στη Bretagne πολύ διαδεδομένη είναι η galette saucisse, που συνήθως έχει μόνο ένα λουκάνικο και ίσως μουστάρδα. Το λουκάνικο είναι τύπου χωριάτικο. Μου άρεσε και θα τη συνιστούσα.

View attachment 338876

Υπάρχει όμως και το γλυκό galette de rois, το οποίο οι Γάλλοι τρώνε παραδοσιακά στα Θεοφάνεια (παρόμοιο έθιμο με την βασιλόπιτα με κομμάτια, φλουριά κλπ.) Είναι μια σφολιάτα με γέμιση από αμυγδαλόψιχα. Αρκετά καλή.

View attachment 338877

Το καλύτερο όμως και ο κύριος λόγος γι'αυτο το πόστ είναι η εκδοχή της galette de rois στην περιοχή Nord που το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Η ζύμη θυμίζει άρτο κι έχει γέμιση κρέμα βουτύρου. Το να πω ότι είναι τέλεια είναι λίγο. Το καλό είναι ότι μπορείς να την βρεις όλο το χρόνο σε φούρνους είτε σε ατομικό μέγεθος είτε σε οικογενειακό. Την βρίσκεται με την ονομασία galette beurrée ή galette dunkerqoise.

View attachment 338879
Τι είναι αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου πρωί πρωί !!!
Το δεύτερο με τη σφολιάτα με έκανε να δακρύσω κοιτάζοντας την ορφανή μισοάδεια κούπα του καφέ μου στο γραφείο....
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
784
Likes
4.846
Επόμενο Ταξίδι
........
happy-chinese-new-year-2021_10307-1164.jpg


Σήμερα είναι πρωτοχρονιά για τους απανταχού Κινέζους και πολλούς Ασιάτες ανά τον κόσμο.
Η τελευταία πρωτοχρονιά που έκανα σε Ασιατικό κράτος ήταν το 2009 στο Busan της Ν.Κορέας που ήταν το έτος Βοδιού όπως και φέτος 12 χρόνια μετά που επαναλαμβάνεται. Μία ιδιαίτερη εμπειρία με πολλά φεστιβαλς και δρώμενα που αξίζει κανείς να ζήσει έστω και μια φορά.

Με αφορμή λοιπόν αυτό τον εορτασμό θα ήθελα να μοιραστώ μερικές πληροφορίες για αυτή τη σημαντικότερη ίσως γιορτή πολλών Ασιατικών λαών και να αναφέρω μερικά από τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου που παρασκευάζονται παραδοσιακά για αυτή την εορταστική περίοδο.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, όπως συνηθίζεται να αναφέρεται αν και δεν γιορτάζεται μόνο στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Πρόκειται για μία κινητή εορτή όμως, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Έτσι λοιπόν Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου φέτος πέφτει στις 12 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Βουβαλιού ή το έτος 4719 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).
Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (26 Φεβρουαρίου το 2021).

3008238.jpg


Πέρα από τα οικογενειακά και δημόσια δρώμενα της εορταστικής περιόδου η Κινέζικη Πρωτοχρονιά χαρακτηρίζεται και από κάποια πιο ιδιαίτερα έθιμα και προκαταλήψεις.

Την Πρωτοχρονιά λοιπόν απαγορεύεται κάποιος να καθαρίσει το σπίτι ή να πλύνει τα ρούχα του ή τα μαλλιά του, καθώς θεωρείται ότι έτσι θα φύγει από πάνω του και η καλή τύχη.

Απαγορεύονται επίσης οι βρισιές, οι καβγάδες και λέξεις όπως “αρρώστια” και “θάνατος”, ενώ ακόμα και το κλάμα θεωρείται οιωνός κακής τύχης.

Την περίοδο των γιορτών θεωρείται επίσης προμήνυμα κακοτυχίας να επισκεφτεί κανείς ένα νοσοκομείο, να δανείσει ή να δανειστεί χρήματα, να σπάσει αντικείμενα του σπιτιού ή να φοράει ρούχα μαύρου ή άσπρου χρώματος.

Οι τρεις πρώτες ημέρες αυτού του δεκαπενθημέρου είναι αργία και καθότι είναι μια παραδοσιακά οικογενειακή γιορτή κάθε χρόνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο μετακινήσεις καταγράφονται προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

56b533a61800006f0080b666.jpeg


Κυρίαρχο χρώμα της εορταστικής αυτής περιόδου είναι το κόκκινο, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη και αφθονία. Τα παιδιά, αντί για πρωτοχρονιάτικα δώρα, λαμβάνουν κόκκινους φακέλους με χρήματα ως έναν συμβολισμό της καλής τύχης που μεταφέρεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

Η παραδοσιακή Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται τόσο στην Κίνα και άλλες ασιατικές περιοχές, όπως τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα ,τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει σημαντικός απόδημος πληθυσμός Κινέζων, όπως η Αυστραλία, η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρεται αυτές τις μέρες είναι τα διαφόρων ειδών κέικ ρυζιού με το δημοφιλέστερο απο αυτά το Pandan Nian Gao.

Beauty-shot-1-1.jpg

Ένα ιδιαίτερο πράσινο κέικ ρυζιού μαγειρεμένο στον ατμό μέσα σε φύλλα μπανάνας που αποτελεί το πιο προσφιλές δώρο που ανταλλάσσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς συμβολίζει τις ευχές για πρόοδο.
Στο παρακάτω σύντομο βίντεο μπορείτε να δείτε πως φτιάχνεται.


Το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση κυρίως το κοτόπουλο και το ψάρι και το απαραίτητο συνοδευτικό φρούτο που είναι το μανταρίνι.

Μια ακόμα πολύ δημοφιλή και αγαπημένη μου λιχουδιά που βρίσκεις παντού αυτές τις μέρες είναι το Matang 마탕.

maataangplate1.jpg


Μια πολύ εύκολη συνταγή που φτιάχνω ακόμα και σήμερα σπίτι. Στην ουσία πρόκειται για τηγανισμένα κομμάτια γλυκοπατάτας που γλασάρονται σε σπιτική καραμέλα και πασπαλίζονται με μαύρο σουσάμι. Ένα ιδιαίτερο θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που σου δίνει ενέργεια και σε ζεσταίνει στις βόλτες σου στην πόλη καθώς μπορείς να το βρεις παντού σε υπαίθριους πωλητές του δρόμου.
Και η συνταγή από την αγαπημένη μου Κορεάτισα μαγείρισσα .

 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.744
Μηνύματα
910.754
Μέλη
39.480
Νεότερο μέλος
christinalkp

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom