• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βρετανός δημοσιογράφος που τα έβαλε με την Ελλάδα

jimp

Member
Δεν εχει σχεση η καταλυση της δημοκρατιας,του κοινωνικου κρατους δικαιου,η καταργηση των συμβασεων εργασιας με αυτα που λεει ο ιωαννιδης?

Αυτα που αναφερει ο ιωαννιδης δεν μπορουμε να τα θεωρησουμε σαν τις αιτιες που μας οδηγησαν σε αυτα τα αποτελεσματα,που γραφω πιο πανω?

Αληθεια τι δεν ευσταθει και βγαζει γελιο απο τον αχταρμα?

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Εσύ δηλαδή τώρα θεωρείς ότι η οικονομική θεωρία του Keynes έχει κάποια σχέση με "καταλυση της δημοκρατιας,του κοινωνικου κρατους δικαιου,η καταργηση των συμβασεων εργασιας" , ή θα την απέτρεπε?

Αλήθεια, τι ακριβώς είναι το "κοινωνικό κράτος δικαίου" ? Εγώ ξέρω το κοινωνικό κράτος, και ξέρω και το κράτος δικαίου (που είναι εντελώς ανεξάρτητοι παράγοντες).

Όσο για το αν έχουμε κατάλυση της δημοκρατίας, δεν είσαι μάλλον αρκετά παλιός, και δεν έζησες το 1967 (ούτε κι εγώ). Πολύ βαριά κουβέντα. Παραδόξως, τη λένε ειδικά εκείνοι που ΔΕΝ πιστεύουν στη δημοκρατία και θέλουν (εκφρασμένη δημόσια θέση τους) να την καταλύσουν (π.χ. ΚΚΕ).
Όσο για την "κατάλυση του κοινωνικού κράτους", φαντάσου δηλαδή τι θα λέγατε αν είχε καταλυθεί πραγματικά, όπως στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας. Ναι, εισοδήματα έχουν θιγεί, και ναι, σε κάποιους μη έχοντες είναι ιδαίτερα αισθητό το πρόβλημα. Προφανώς. Αλλά δεν έχουμε και κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Όχι ακόμα, τουλάχιστον.
Κατάλυση του κράτους δικαίου, τώρα, έχουμε. Είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Η μη λειτουργία της δικαιοσύνης, η ατιμωρησία, οι νόμοι που δεν ισχύουν για όλους αλλά εφαρμόζονται επιλεκτικά, οι κοινωνικές "ομάδες" που έχουν διαφόρων τύπων ασυλίες και παραβιάζουν όποιους νόμους του καπνίσει (ΜΜΕ, συνδικαλιστές, μεγαλοφοροφυγάδες κλπ).

Αντί να αναπαραγάγεις όλες τις μπούρδες που σου γεμίσανε το μυαλό για το τι λέει ο Keynes και τι ο Fridman (παρεμπιπτόντως, και οι 2 φιλελεύθεροι οικονομολόγοι θεωρούνται), σου συνιστώ να διαβάσεις ένα - δυο από τα βιβλία τους. Ακόμα κι αν στο τέλος καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι διαφωνείς.

jimp

Member
Εσύ δηλαδή τώρα θεωρείς ότι η οικονομική θεωρία του Keynes έχει κάποια σχέση με "καταλυση της δημοκρατιας,του κοινωνικου κρατους δικαιου,η καταργηση των συμβασεων εργασιας" , ή θα την απέτρεπε?

Αλήθεια, τι ακριβώς είναι το "κοινωνικό κράτος δικαίου" ? Εγώ ξέρω το κοινωνικό κράτος, και ξέρω και το κράτος δικαίου (που είναι εντελώς ανεξάρτητοι παράγοντες).

Όσο για το αν έχουμε κατάλυση της δημοκρατίας, δεν είσαι μάλλον αρκετά παλιός, και δεν έζησες το 1967 (ούτε κι εγώ). Πολύ βαριά κουβέντα. Παραδόξως, τη λένε ειδικά εκείνοι που ΔΕΝ πιστεύουν στη δημοκρατία και θέλουν (εκφρασμένη δημόσια θέση τους) να την καταλύσουν (π.χ. ΚΚΕ).
Όσο για την "κατάλυση του κοινωνικού κράτους", φαντάσου δηλαδή τι θα λέγατε αν είχε καταλυθεί πραγματικά, όπως στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας. Ναι, εισοδήματα έχουν θιγεί, και ναι, σε κάποιους μη έχοντες είναι ιδαίτερα αισθητό το πρόβλημα. Προφανώς. Αλλά δεν έχουμε και κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Όχι ακόμα, τουλάχιστον.
Κατάλυση του κράτους δικαίου, τώρα, έχουμε. Είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Η μη λειτουργία της δικαιοσύνης, η ατιμωρησία, οι νόμοι που δεν ισχύουν για όλους αλλά εφαρμόζονται επιλεκτικά, οι κοινωνικές "ομάδες" που έχουν διαφόρων τύπων ασυλίες και παραβιάζουν όποιους νόμους του καπνίσει (ΜΜΕ, συνδικαλιστές, μεγαλοφοροφυγάδες κλπ).

Αντί να αναπαραγάγεις όλες τις μπούρδες που σου γεμίσανε το μυαλό για το τι λέει ο Keynes και τι ο Fridman (παρεμπιπτόντως, και οι 2 φιλελεύθεροι οικονομολόγοι θεωρούνται), σου συνιστώ να διαβάσεις ένα - δυο από τα βιβλία τους. Ακόμα κι αν στο τέλος καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι διαφωνείς.
Συγνωμη που ξεχασα να βαλω μια παυλα(-) αναμεσα στις λεξεις.Οντως αλλαζει ολοκληρο το νοημα ετσι.

Αν ακολουθουσαμε την οικονομικη θεωρια του κευνς,δεν θα τα ειχαμε αποφυγει ολα αυτα?
Τι σχεση μπορει να εχει η θεωρια του κευνς με του φριντμαν?Ή ο τιτλος τους ως φιλελευθερους οικονομολογους τους εξισωνει?

Η μια οικονομικη πολιτικη ειναι αυτη που δινει λυσεις για τα προβληματα του απλου κοσμου,η αλλη προσπαθει,οχι να τα λυσει αλλα να βγαλει κερδος μεσα απο τις κοινωνικες και οικονομικες συνθηκες.

Αληθεια το κοινωνικο κρατος δεν εχει σχεση με το κρατος δικαιου?

Αν οι φοροφυγαδες,αν αυτοι που επαιξαν και εχασαν τα λεφτα των ασφαλιστικων ταμειων,τιμωρουνταν,θα ειχαμε τωρα την εξαφανιση του κοινωνικου κρατους?
Ή μηπως δεν εξαρταται η δημοσια παιδεια,υγεια,κοινωνικη ασφαλιση,απο την ατιμωρησια οσων καταχραστηκαν και διαχειριστηκαν λαθος τα λεφτα του φορολογουμενου πολιτη?

Επισης,δεν ξερω πως ονομαζεται οταν η κυβερνηση,που φηφιστηκε απο τον κοσμο για να εφαρμοσει αλλα και αλλα τελικα κανει.
Σιγουρα,δεν βγηκαν τα αρματα,αλλα δεν ειναι μια καταλυση της δημοκρατιας,ας πουμε επετρεψε μου,με γραφειοκρατικο τροπο?

Δεν επρεπε να ερωτηθει ο λαος για τα μετρα που εχουν παρθει εναντιον του?
Το απεφευγε εντεχνως αυτο η κυβερνηση και οι συνεργατες της,με συνεχη διλημματα?

Οταν ο κοσμος ζητουσε εκλογες ή δημοψηφισμα,οι δημοκρατες πολιτικοι μας,μηπως φορουσαν ωτοασπιδες?
Ή δεν εχουν γινει τα παντα προκειμενου να ψηφισθουν τα μετρα και μετα ας παμε και σε εκλογες,για να δειξουμε και ποσο δημοκρατες ειμαστε?
Οι διαγραφες στα κομματα και οι απειλες νωριτερα,δεν ειναι και αυτο ενα ειδος ''χουντας''?

Καταλυουν εμμεσως την δημοκρατια αυτες οι πραξεις?

Πρεπει να περιμενω να βγει ο στρατος για να μπει και η σφραγιδα?

Τωρα αυτα που λες για τα βιβλια τα αντιπαρερχομαι.
Μαλλον πρεπει να σταματησω να διαβαζω,για να γεμιζουν αλλοι με μπουρδες το κεφαλι μου.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αν ακολουθουσαμε την οικονομικη θεωρια του κευνς,δεν θα τα ειχαμε αποφυγει ολα αυτα?
Τι σχεση μπορει να εχει η θεωρια του κευνς με του φριντμαν?Ή ο τιτλος τους ως φιλελευθερους οικονομολογους τους εξισωνει?

Η μια οικονομικη πολιτικη ειναι αυτη που δινει λυσεις για τα προβληματα του απλου κοσμου,η αλλη προσπαθει,οχι να τα λυσει αλλα να βγαλει κερδος μεσα απο τις κοινωνικες και οικονομικες συνθηκες.
Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις που βρίσκεις τη σύνδεση των παραπάνω με αυτά: Neo-Keynesian economics - Wikipedia, the free encyclopedia ?

jimp

Member
Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις που βρίσκεις τη σύνδεση των παραπάνω με αυτά: Neo-Keynesian economics - Wikipedia, the free encyclopedia ?
Συγνωμη αλλα εσυ βλεπεις οτι απο αυτο που μου παρεθεσες,συμφωνουν καπου ο νεο κευνσιανισμος με τη οικονομικη πολιτικη του φριντμαν?

Γιατι εγω βρισκω μεγαλη διαφορα.

Υ.Γ:Συγνωμη που αργησα να απαντησω για να συνεχιστει η ενδιαφερουσα συζητηση που εχουμε.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Συγνωμη αλλα εσυ βλεπεις οτι απο αυτο που μου παρεθεσες,συμφωνουν καπου ο νεο κευνσιανισμος με τη οικονομικη πολιτικη του φριντμαν?

Γιατι εγω βρισκω μεγαλη διαφορα.

Υ.Γ:Συγνωμη που αργησα να απαντησω για να συνεχιστει η ενδιαφερουσα συζητηση που εχουμε.
Απολύτως. ο Κευνσιανισμός είναι η βάση όλων των επόμενων οικονομικών σχολών εντός του καπιταλισμού. Το κοινωνικό κράτος, οι αναδιανομές κλπ δεν έχουν σχέση με τον Κευνσιανισμό, και μπορούν να υπάρχουν, σε διάφορες διαβαθμίσεις, ανεξάρτητα από τις εφαρμοζόμενες οικονομικές θεωρίες.

jimp

Member
Απολύτως. ο Κευνσιανισμός είναι η βάση όλων των επόμενων οικονομικών σχολών εντός του καπιταλισμού. Το κοινωνικό κράτος, οι αναδιανομές κλπ δεν έχουν σχέση με τον Κευνσιανισμό, και μπορούν να υπάρχουν, σε διάφορες διαβαθμίσεις, ανεξάρτητα από τις εφαρμοζόμενες οικονομικές θεωρίες.
Οτι ειναι η βαση ο κευνσιανισμος δεν χωραει κουβεντα.
Και οι δυο μιλανε για την αναπτυξη του καπιταλισμου.

Αλλα τι σχεση μπορει να εχει ο κρατικος-μονοπωλιακος καπιταλισμος, η συστηματικη,αμεση επιρροη απο το κρατος,η επιβολη φορου στο κεφαλαιο και στις τραπεζες του κευνσιανισμου

με τη οικονομικη θεωρια του φριντμαν

του αχαλινωτου καπιταλισμου,της ιδιωτικης πρωτοβουλιας,το κρατος να μην εχει περιουσια,ολα τα κερδη να ειναι στα χερια ιδιωτων,με τις ιδιωτικοποιησεις ολων των ΔΕΚΟ,με την ιδιωτικοποιηση του ορυκτου πλουτου της χωρας,το ανοιγμα επαγγελματων,την περιστολη των κοινωνικων δαπανων,την καταργηση της δημοσιας παιδειας στο λαο,της κοινωνικης προνοιας και ασφαλισης?

Εχει σχεση ο μονοπωλιακος καπιταλισμος και η μειωση του βιοτικου επιπεδου των εργαζομενων μαζων,το''παγωμα των μισθων'',η αυξηση της φορολογιας που πληττει τα εισοδηματα των εργαζομενων,με τη πληρως αντιθετη νοοτροπια του Κευνς για αυξηση της φορολογιας σε περιοδους κρισης ή με τη αναδιανομη καποιων απο τα κερδη του κεφαλαιου στις κατωτερες ταξεις, με τη μορφη κοινωνικων παροχων?

Επισης πως μπορει να υπαρχει κοινωνικο κρατος,οταν ολες οι παροχες και τα επιδοματα καταργουνται ή ειναι οικονομικα ανεφικτο να τις παρεχουμε στον εαυτο μας και στην οικογενεια μας ακομα?

Πως μπορει να υπαρχει δικαιη αναδιανομη του πλουτου,οταν ο μονοπωλιακος ευννοει τη συγκεντρωση του πλουτου σε λιγους?

Ταξίδι-Όνειρο
Kashmir
επειδή υποστηρίζει την πατρίδα του πρέπει να είναι απαραίτητα αριστερός,κουμουνιστής κλπ ;Σε καμιά περίπτωση δεν λέει ότι οι δικοί μας πολιτικοί δεν ευθύνονται και αυτοί(πρωτίστως)για την κρίση.

Ταξίδι-Όνειρο
Kashmir
Τον συμπάθησα ακόμη περισσότερο τώρα γιατί είναι ένας απλός άνθρωπος (αλλά όχι και κουτός)έξυπνος,ταλαντούχος μακριά από σόου μπιζ και λάιφστάιλς .

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom