renata
Member
- Μηνύματα
- 5.544
- Likes
- 1.965
- Επόμενο Ταξίδι
- μαλαισία
Είναι χρωματισμένη με το «κόκκινο χρυσάφι», αρωματισμένη με το μεθυστικό βερίκοκο και τέλεια συνοδευμένη από μοναδικές ποικιλίες κρασιών. Η κουζίνα της Ουγγαρίας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη μοναδικότητα των γεύσεών της και την απλότητα των συνδυασμών της.
«Πρωταγωνιστής» στην ουγγρική κουζίνα είναι η πάπρικα, το «κόκκινο χρυσάφι», όπως αποκαλείται. Αν και η πάπρικα προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ωστόσο δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνδεθεί με την Ουγγαρία, τον κυριότερο «υποστηρικτή» του συγκεκριμένου συστατικού. Η πάπρικα χρησιμοποιείται παντού. Σε φαγητά, τυριά, ακόμα και γλυκά. Ευθύνεται, δε, για το κόκκινο χρώμα πολλών φαγητών και για την πικάντικη γεύση, που, με τη βοήθεια του σκόρδου και του κρεμμυδιού, αποδίδει.
Οι Ούγγροι μπορούν να υπερηφανεύονται και για ένα ακόμα διάσημο προϊόν τους, τη σούπα «γκούλας», που συναντάται ευρέως σε εστιατόρια όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για σούπα με βοδινό κρέας, καρότο, πατάτα και σέλινο, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Τυπικό φαγητό είναι και το «χορτομπάγκι», δηλαδή τηγανίτες, γεμισμένες με κρέας (συνηθέστερα κοτόπουλο ή βοδινό) και πάπρικα. Το πιάτο πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη αγροτική περιοχή, που προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πολιτιστικό τοπίο.
Συχνά οι Ούγγροι τρώνε και το «πόρκολτ» (σημαίνει τσιγαριστό), που παρασκευάζεται με χοιρινό, μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας.
Γενικότερα, οι Ούγγροι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. «Το χοιρινό προτιμάται περισσότερο και ακολουθούν το κοτόπουλο και το μοσχάρι», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάταλιν Πίντερ, ιδιοκτήτρια του φημισμένου εστιατορίου «Gerbeaud» της Βουδαπέστης.
Από τα αλλαντικά ξεχωρίζει το «μανγκάλιτσα», ένα είδος χοιρινού, που εξάγεται ευρέως στο εξωτερικό. Ευρέως καταναλώνονται και το καπνιστό ζαμπόν, το σαλάμι και το μπέικον.
Τα φαγητά συνοδεύονται συχνά από μανιτάρια, τα οποία φυτρώνουν σε όλη τη χώρα εξαιτίας του υγρού κλίματος. «Οι Ούγγροι είμαστε υπερήφανοι για τα μανιτάρια μας, κυρίως τα πορτσίνι», υπογραμμίζει η κ. Πίντερ.
Οι Ούγγροι χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί στην κουζίνα τους, αλλά και λάτρεις του καλού φαγητού. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη έρευνα για τα δέκα δημοφιλέστερα φαγητά και γλυκά, η μόνη μη τοπική γεύση ήταν το τιραμισού», εξηγεί η Κάταλιν Πίντερ. Ωστόσο, η ίδια παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι εμφανίζουν προτίμηση προς το γρήγορο και το περισσότερο ελαφρύ φαγητό.
Τα γεύματα ολοκληρώνονται με μοναδικά ουγγρικά γλυκά. Ξεχωρίζουν το «ντόμπος», κέικ με παντεσπάνι και καραμέλα, και το «σόμλο», είδος αφράτου κέικ με σοκολατένια σος, καρύδια και σαντιγί. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται στο «σόμλο» και αλκοόλ, ρούμι ή «παλίνκα». Η παλίνκα είναι ένα είδος φρουτώδους λικέρ, που αποτελεί προστατευόμενο είδος προέλευσης.
Τα φρούτα που δεσπόζουν στην ουγγρική κουζίνα είναι κυρίως το βερίκοκο, αλλά και το μήλο, το δαμάσκηνο και το κεράσι.
Από τα τραπέζια των Ούγγρων δεν απουσιάζουν ποτέ τα κρασιά, για τα οποία η χώρα φημίζεται. Το πιο δημοφιλές λευκό κρασί είναι το «Τοκάι», «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Συναντώνται συχνότερα τέσσερα διαφορετικά είδη «Τοκάι», το φρουτώδες «φούρμιντ», το «μουσκοτάι», που έχει άρωμα μελιού, το «χαρσλεβελού», με άρωμα βερίκοκου και το γλυκό κρασί «εσού».
Τα πιο γνωστά κόκκινα κρασιά είναι το «Κόνιαρι», από την περιοχή Μπάλατον, και το «Μπίκαβερ» ή αλλιώς «αίμα του ταύρου».
Φεστιβάλ ουγγρικής γαστρονομίας «κλείνει» απόψε στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.
ana-mpa.gr
«Πρωταγωνιστής» στην ουγγρική κουζίνα είναι η πάπρικα, το «κόκκινο χρυσάφι», όπως αποκαλείται. Αν και η πάπρικα προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ωστόσο δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνδεθεί με την Ουγγαρία, τον κυριότερο «υποστηρικτή» του συγκεκριμένου συστατικού. Η πάπρικα χρησιμοποιείται παντού. Σε φαγητά, τυριά, ακόμα και γλυκά. Ευθύνεται, δε, για το κόκκινο χρώμα πολλών φαγητών και για την πικάντικη γεύση, που, με τη βοήθεια του σκόρδου και του κρεμμυδιού, αποδίδει.
Οι Ούγγροι μπορούν να υπερηφανεύονται και για ένα ακόμα διάσημο προϊόν τους, τη σούπα «γκούλας», που συναντάται ευρέως σε εστιατόρια όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για σούπα με βοδινό κρέας, καρότο, πατάτα και σέλινο, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Τυπικό φαγητό είναι και το «χορτομπάγκι», δηλαδή τηγανίτες, γεμισμένες με κρέας (συνηθέστερα κοτόπουλο ή βοδινό) και πάπρικα. Το πιάτο πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη αγροτική περιοχή, που προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πολιτιστικό τοπίο.
Συχνά οι Ούγγροι τρώνε και το «πόρκολτ» (σημαίνει τσιγαριστό), που παρασκευάζεται με χοιρινό, μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας.
Γενικότερα, οι Ούγγροι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. «Το χοιρινό προτιμάται περισσότερο και ακολουθούν το κοτόπουλο και το μοσχάρι», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάταλιν Πίντερ, ιδιοκτήτρια του φημισμένου εστιατορίου «Gerbeaud» της Βουδαπέστης.
Από τα αλλαντικά ξεχωρίζει το «μανγκάλιτσα», ένα είδος χοιρινού, που εξάγεται ευρέως στο εξωτερικό. Ευρέως καταναλώνονται και το καπνιστό ζαμπόν, το σαλάμι και το μπέικον.
Τα φαγητά συνοδεύονται συχνά από μανιτάρια, τα οποία φυτρώνουν σε όλη τη χώρα εξαιτίας του υγρού κλίματος. «Οι Ούγγροι είμαστε υπερήφανοι για τα μανιτάρια μας, κυρίως τα πορτσίνι», υπογραμμίζει η κ. Πίντερ.
Οι Ούγγροι χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί στην κουζίνα τους, αλλά και λάτρεις του καλού φαγητού. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη έρευνα για τα δέκα δημοφιλέστερα φαγητά και γλυκά, η μόνη μη τοπική γεύση ήταν το τιραμισού», εξηγεί η Κάταλιν Πίντερ. Ωστόσο, η ίδια παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι εμφανίζουν προτίμηση προς το γρήγορο και το περισσότερο ελαφρύ φαγητό.
Τα γεύματα ολοκληρώνονται με μοναδικά ουγγρικά γλυκά. Ξεχωρίζουν το «ντόμπος», κέικ με παντεσπάνι και καραμέλα, και το «σόμλο», είδος αφράτου κέικ με σοκολατένια σος, καρύδια και σαντιγί. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται στο «σόμλο» και αλκοόλ, ρούμι ή «παλίνκα». Η παλίνκα είναι ένα είδος φρουτώδους λικέρ, που αποτελεί προστατευόμενο είδος προέλευσης.
Τα φρούτα που δεσπόζουν στην ουγγρική κουζίνα είναι κυρίως το βερίκοκο, αλλά και το μήλο, το δαμάσκηνο και το κεράσι.
Από τα τραπέζια των Ούγγρων δεν απουσιάζουν ποτέ τα κρασιά, για τα οποία η χώρα φημίζεται. Το πιο δημοφιλές λευκό κρασί είναι το «Τοκάι», «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Συναντώνται συχνότερα τέσσερα διαφορετικά είδη «Τοκάι», το φρουτώδες «φούρμιντ», το «μουσκοτάι», που έχει άρωμα μελιού, το «χαρσλεβελού», με άρωμα βερίκοκου και το γλυκό κρασί «εσού».
Τα πιο γνωστά κόκκινα κρασιά είναι το «Κόνιαρι», από την περιοχή Μπάλατον, και το «Μπίκαβερ» ή αλλιώς «αίμα του ταύρου».
Φεστιβάλ ουγγρικής γαστρονομίας «κλείνει» απόψε στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.
ana-mpa.gr