• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ουγγαρία.Η χώρα των γεύσεων

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Είναι χρωματισμένη με το «κόκκινο χρυσάφι», αρωματισμένη με το μεθυστικό βερίκοκο και τέλεια συνοδευμένη από μοναδικές ποικιλίες κρασιών. Η κουζίνα της Ουγγαρίας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη μοναδικότητα των γεύσεών της και την απλότητα των συνδυασμών της.
«Πρωταγωνιστής» στην ουγγρική κουζίνα είναι η πάπρικα, το «κόκκινο χρυσάφι», όπως αποκαλείται. Αν και η πάπρικα προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ωστόσο δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνδεθεί με την Ουγγαρία, τον κυριότερο «υποστηρικτή» του συγκεκριμένου συστατικού. Η πάπρικα χρησιμοποιείται παντού. Σε φαγητά, τυριά, ακόμα και γλυκά. Ευθύνεται, δε, για το κόκκινο χρώμα πολλών φαγητών και για την πικάντικη γεύση, που, με τη βοήθεια του σκόρδου και του κρεμμυδιού, αποδίδει.
Οι Ούγγροι μπορούν να υπερηφανεύονται και για ένα ακόμα διάσημο προϊόν τους, τη σούπα «γκούλας», που συναντάται ευρέως σε εστιατόρια όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για σούπα με βοδινό κρέας, καρότο, πατάτα και σέλινο, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Τυπικό φαγητό είναι και το «χορτομπάγκι», δηλαδή τηγανίτες, γεμισμένες με κρέας (συνηθέστερα κοτόπουλο ή βοδινό) και πάπρικα. Το πιάτο πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη αγροτική περιοχή, που προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πολιτιστικό τοπίο.
Συχνά οι Ούγγροι τρώνε και το «πόρκολτ» (σημαίνει τσιγαριστό), που παρασκευάζεται με χοιρινό, μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας.
Γενικότερα, οι Ούγγροι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. «Το χοιρινό προτιμάται περισσότερο και ακολουθούν το κοτόπουλο και το μοσχάρι», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάταλιν Πίντερ, ιδιοκτήτρια του φημισμένου εστιατορίου «Gerbeaud» της Βουδαπέστης.
Από τα αλλαντικά ξεχωρίζει το «μανγκάλιτσα», ένα είδος χοιρινού, που εξάγεται ευρέως στο εξωτερικό. Ευρέως καταναλώνονται και το καπνιστό ζαμπόν, το σαλάμι και το μπέικον.
Τα φαγητά συνοδεύονται συχνά από μανιτάρια, τα οποία φυτρώνουν σε όλη τη χώρα εξαιτίας του υγρού κλίματος. «Οι Ούγγροι είμαστε υπερήφανοι για τα μανιτάρια μας, κυρίως τα πορτσίνι», υπογραμμίζει η κ. Πίντερ.
Οι Ούγγροι χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί στην κουζίνα τους, αλλά και λάτρεις του καλού φαγητού. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη έρευνα για τα δέκα δημοφιλέστερα φαγητά και γλυκά, η μόνη μη τοπική γεύση ήταν το τιραμισού», εξηγεί η Κάταλιν Πίντερ. Ωστόσο, η ίδια παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι εμφανίζουν προτίμηση προς το γρήγορο και το περισσότερο ελαφρύ φαγητό.
Τα γεύματα ολοκληρώνονται με μοναδικά ουγγρικά γλυκά. Ξεχωρίζουν το «ντόμπος», κέικ με παντεσπάνι και καραμέλα, και το «σόμλο», είδος αφράτου κέικ με σοκολατένια σος, καρύδια και σαντιγί. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται στο «σόμλο» και αλκοόλ, ρούμι ή «παλίνκα». Η παλίνκα είναι ένα είδος φρουτώδους λικέρ, που αποτελεί προστατευόμενο είδος προέλευσης.
Τα φρούτα που δεσπόζουν στην ουγγρική κουζίνα είναι κυρίως το βερίκοκο, αλλά και το μήλο, το δαμάσκηνο και το κεράσι.
Από τα τραπέζια των Ούγγρων δεν απουσιάζουν ποτέ τα κρασιά, για τα οποία η χώρα φημίζεται. Το πιο δημοφιλές λευκό κρασί είναι το «Τοκάι», «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Συναντώνται συχνότερα τέσσερα διαφορετικά είδη «Τοκάι», το φρουτώδες «φούρμιντ», το «μουσκοτάι», που έχει άρωμα μελιού, το «χαρσλεβελού», με άρωμα βερίκοκου και το γλυκό κρασί «εσού».
Τα πιο γνωστά κόκκινα κρασιά είναι το «Κόνιαρι», από την περιοχή Μπάλατον, και το «Μπίκαβερ» ή αλλιώς «αίμα του ταύρου».
Φεστιβάλ ουγγρικής γαστρονομίας «κλείνει» απόψε στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.
ana-mpa.gr

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Με άλλα λόγια αν είσαι vegeterian και ούγγρος την έβαψεις! :p

Aria_C

Member
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
Τι μου θύμισες βραδιάτικα... Ουγγαρία δεν έχω πάει, αλλά φιλοξένησα για καιρό Ούγγρο μάγειρα. Μήπως να του τηλεφωνήσω να του θυμίσω τις ομορφιές της Ελλάδας, μπας και φάμε κανένα αυθεντικό γκούλας πάλι;

vickygian

Member
Επόμενο Ταξίδι
αγνωστο....
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου!!!
Πολύ ωραίο το θεματάκι που άνοιξες Ρενάτα μου! Να πω την αλήθεια έχω επισκευφθεί 2 φορές την Ουγγαρία αλλά καμία φορά δεν παρατήρησα όλα αυτά που αναφέρεις. :( Αν κάποιος με ρωτούσε για το χαρακτηριστικό πιάτο θα του έλεγα το Γκούλας. Σ' ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την επόμενη φορά που θα την επισκεφθώ θα τα δοκιμάσω όλα:lol:

Vivianaki

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Πραγματοποιήθηκε :D
Την πάτησα και από τις δυο πλευρές. Πρώτον, η πάπρικα με πειράζει (η μία και μοναδική φορά που έπαθα αλλεργικό σοκ ήταν από πάπρικα.:( Βέβαια, από τότε έχω ξαναφάει χωρίς να πάθω τίποτα αλλά γενικά την αποφεύγω) και δεύτερον δεν τρωω κρέατα και ειδικά χοιρινό!!Ευτυχώς που έχουν και κανένα κοτόπουλο,αλλά και αυτά με πάπρικα. Θα την βγάλω με γλυκά μου φαίνεται,που απ'ότι διάβασα πρέπει να είναι πολύ νόστιμα.:clap:

Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Πολύ καλές και ενήμερες επεξηγήσεις απο τη Ρενάτα.Οπως ακριβώς τα περιγράφεις είναι.

Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
To ποστ σου επεσε στην πιο καταλληλη στιγμη.. Πανω που εψαχνα για εστιατορια στην Βουδαπεστη!!
Merci για τις πληροφοριες και θα πιουμε ενα μπουκαλι Tokaji την υγεια σου!!:clap:

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
To ποστ σου επεσε στην πιο καταλληλη στιγμη.. Πανω που εψαχνα για εστιατορια στην Βουδαπεστη!!
Merci για τις πληροφοριες και θα πιουμε ενα μπουκαλι Tokaji την υγεια σου!!:clap:
ρε ευαγγελία παλι την κοπανάς ??
για πές πως θα ειναι η βούδα και η πέστη μπάς και τις χώσω σε κανένα κενό..:D

Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
ρε ευαγγελία παλι την κοπανάς ??
για πές πως θα ειναι η βούδα και η πέστη μπάς και τις χώσω σε κανένα κενό..:D
θα σου εχω σπεσιαλ προγραμματακι με ρηλαξ στα λουτρα
και πολυ κρασο εννοειται.....

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ετσι και βρεθω εκει θα τιναξω την χολη μου στον αερα μου φαινεται!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom