Señor_Nada
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Άβυσσος
Στο σπίτι που έμενα με συγκάτοικους έδινα 200ε/μήνα με ρεύμα/νερό/ίντερνετ μέσα στην τιμή. Είχα 5 συγκάτοικους που έδιναν το ίδιο ποσό. Σύνολο 1200ε/μήνα για μεζονέτα με 6 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, κουζίνα. Η τότε κοπελα μου έμενε με 4 συγκάτοικους, όλοι έδιναν απο 400ε/μήνα, σύνολο 2000ε/μήνα για σπίτι με μεγάλη αυλή και πισίνα και τεράστιο σαλόνι. Σε μια μεγάλη πόλη βάλε ενοίκιο 3000ε, βάλε και 4000ε όταν στις περισσότερες Ολλανδικές οικογένειες δουλεύουν και οι 2 γονείς πάλι μια χαρά τιμή είναι. Δεν είναι τυχαίο που στον τομέα μου ούτε ένας καθηγητής δεν ζούσε στο Wageningen! Όλοι ζούσαν είτε στην Ουτρέχτη είτε στο Άμστερνταμ με τα υψηλότερα ενοίκια κι έχοντας το επιπλέον έξοδο της μεταφοράς κάθε μέρα! Και αναφέρομαι σε καθηγητές πανεπιστημίου (λέκτορες, επίκουρους κλπ) όχι στον ιδιωτικό τομέα.Aπ' τη μικρή εμπειρία που είχα δουλεύοντας με Ολλανδούς συναδέλφους αποκόμισα μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα έξοδα στη χώρα τους. Ειδικά όταν μιλάμε για ενοίκια στις μεγάλες πόλεις που ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σίγουρα με 2 χιλιάρικα το μήνα δε νοικιάζεις σπιταρόνα. Γι' αυτό και το όνειρο πολλών είναι να καταφέρουν κάποια στιγμή να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι για να ξεφύγουν απ' αυτό το πανάκριβο μηνιαίο ενοίκιο. Πάντα μιλάω για απόψεις εργαζομένων με οικογένειες και όχι φοιτητών που έχουν λιγότερα έξοδα και απαιτήσεις.
5000ε/μήνα μπορεί να είναι λίγα και για κάποιον στη σημερινή Ελλάδα, αλλά επέτρεψε μου να μην τους παίρνω σοβαρά αυτούς τους τύπους.