Οι γάιδαροι της Ελλάδας τραβούν την κατηφόρα

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αθήνα



Μπορεί να ζήσει μέχρι και πενήντα χρόνια, γνώρισε στο πέρασμα των αιώνων στιγμές δόξας και μη και αποτέλεσε σημάδι μεγαλοπρέπειας για βασιλείς και θεούς στους πολιτισμούς της ανατολής. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξε συνοδοιπόρος του ανθρώπου και χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα ανθρώπινων σχέσεων και χαρακτήρων. Ο λόγος για το γάιδαρο, που αποτελεί ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για ένα ζωικό είδος που, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος, έχει μελετηθεί ελάχιστα και μάλιστα έχει πλήρως παραμεληθεί στη χώρα μας.

Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος (Equus asinus) παρουσιάζει συρρίκνωση στον πληθυσμό του. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 508.000 που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000 ενώ σήμερα (στοιχεία για το έτος 2008) υπάρχουν λιγότερα από 16.000.

Δυστυχώς, διευκρινίζει ο καθηγητής, είναι αδιευκρίνιστες οι ακριβείς συνθήκες που οδηγούν στη μείωση αυτή, καθώς και σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα. Σήμερα, λέει, οι όνοι που εκτρέφονται στη χώρα μας, είναι ζώα τα οποία δημιουργήθηκαν έπειτα από συνδυασμό επιλογής και ανεξέλεγκτων σχημάτων διασταύρωσης γεννητόρων που ανήκαν σε ξένες και ντόπιες φυλές. Επιπλέον, η μοναδική αναγνωρίσιμη ελληνική φυλή όνων, ο αρκαδικός όνος, ουδέποτε έχει μελετηθεί και είναι άγνωστο, αν υπάρχει ακόμα κάποιος πληθυσμός καθαρόαιμων ζώων.

Στην Ελλάδα, οι όνοι διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας, (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα). Η συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων, οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν. Αντίθετα, περίοπτη υπήρξε ανέκαθεν η θέση του γαϊδάρου στην ελληνική παράδοση και λαογραφία.

Στην προελληνική εποχή της Αρκαδίας, ο γάιδαρος εμφανίζεται κυρίαρχος. Κεφαλή γάιδαρου είχε ο τυφώνας, τρομερό τέρας της μυθολογίας, ενώ ο Βάκχος και ο Ήφαιστος απεικονίζονται συχνά να ιππεύουν γαϊδούρια. Εκτός από τον Ήφαιστο και το Βάκχο, ο γάιδαρος θεωρούνταν επίσης ιερό ζώο της Εστίας και του Πριάπου και βρέθηκε σε αρκετές αγγειογραφίες και νομίσματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, οι γάιδαροι δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης. Αντιστέκονται μαζί με τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους, έχοντας βρει καταφύγιο κυρίως στα νησιά, όπου ακόμα είναι χρήσιμοι. Τείνουν πλέον να γίνουν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται. Εντούτοις, αρκετοί «ονοκέφαλοι» κτηνοτρόφοι διατηρούν εκτροφές - καταφύγια με σεβαστό αριθμό γαϊδάρων σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, αντιστεκόμενοι στον «ονειδισμό» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Η διάσωση και διατήρηση των εγχώριων όνων καθώς και η αναγνώριση και καταγραφή των καθαρόαιμων φυλών αποτελεί στοίχημα για τους ερευνητές-μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η έρευνά τους δεν αποτελεί «περί όνου σκιάς», γιατί οι όνοι δεν αποτελούν μόνο πολυτιμότατο γενετικό υλικό για την επιστημονική έρευνα, αλλά και ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά από ιστορική και πολιτιστική άποψη.

Άλλωστε, ζώα αυτών των φυλών αποτελούν απόγονους των όνων που αναφέρονται στον Όμηρο, τον Πλούταρχο και σε άλλους αρχαίους συγγραφείς, ενώ απεικονίζονται σε παραστάσεις και ανάγλυφα ανασκαφών που συναντούμε σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας.

Σήμερα, τείνει να γίνει ζώο συντροφιάς και αναπόσπαστο στοιχείο των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, στο εξωτερικό, εκτρέφεται για το γάλα του, το οποίο χρησιμοποιείται στη Φαρμακευτική και για την παρασκευή καλλυντικών. Το γάλα του γαϊδάρου αποτελεί πρόσφατα αντικείμενο ερευνητικής δραστηριότητας λόγω της ιδιαίτερης χημικής του σύνθεσης και των ευεργετικών επιδράσεων σε διάφορες παθήσεις.

Με τη δική μας ερευνητική προσπάθεια, τονίζει ο κ. Αρσένος, η οποία πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή του πληθυσμού και των συνθηκών εκτροφής των όνων. Για πρώτη, επίσης, φορά γίνεται προσπάθεια να μελετηθούν οι εγχώριες φυλές όνων και να γίνει ταυτοποίηση, με παράλληλη διερεύνηση της γενετική σύνθεσής τους.

Θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί η δυνατότητα διατήρησής τους και να αναδειχθεί η χρησιμότητα και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι όνοι σε αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Θα προσδιοριστούν, επίσης, οι αιτίες που οδηγούν στην ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική προσπάθεια που γίνεται από μέλη ΔΕΠ της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ έχει συγκεκριμένους στόχους: Να αναγνωριστούν και να καταγραφούν οι συνθήκες εκτροφής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όνοι στη χώρα μας και να αναδειχθεί ο ρόλος τους στον πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Επίσης, να γίνει φαινοτυπική και γενοτυπική ταυτοποίηση των εγχώριων φυλών όνων ώστε να καθοριστούν τα πρότυπα κάθε φυλής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο γενετικό υλικό των εγχώριων απώτερος στόχος είναι να γίνει συνδυασμός με τα δεδομένα άλλων χωρών ώστε να προσδιορισθεί η καταγωγή και η εξελικτική πορεία των όνων των μεσογειακών χωρών, αλλά και να δημιουργηθεί μια τράπεζα γενετικού υλικού των εγχώριων φυλών όνων.

Μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2009) έχουν εξεταστεί και έχουν γίνει σωματομετρήσεις σε 238 ζώα από διάφορες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, από όλα τα ζώα λήφθηκαν δείγματα αίματος, τριχών και κοπράνων, ενώ δείγματα γάλακτος πάρθηκαν από μία εκτροφή όπου τα θηλυκά αρμέγονταν.

Από τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν έγινε επιλογή 50 αντιπροσωπευτικών δειγμάτων (κυρίως από αρσενικά), τα οποία στάλθηκαν σε ειδικό εργαστήριο του εξωτερικού για ανάλυση DNA.

Η έρευνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί όταν συλλεχθούν δείγματα από το περίπου 5% του πληθυσμού των εκτρεφόμενων όνων στη χώρα μας.ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ενδιαφέρουσα η "πραγματεία" περί γαϊδάρου...!

ΥΓ. Δεν έχει νοήματα πίσω από τις λέξεις, ε? :lol:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μπα! Αλλα διποδα ειδη γαιδαρων ακμαζουν στη χωρα μας! Οχι αυτα τα κακομοιρα τετραποδα!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.151
Likes
2.190
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Συμπληρωματικώς περί της "όνου πραγματείας" : Είς τινα περιοχήν του Έβρου οι όνοι καλούνται και "γκατζόλια", λήμμα Βουλγαρικόν και καταφανώς ηχοποίητον, από τον ογκηθμόν (γκάρισμα) του γαϊδάρου. Εξ ού και ολόκληρος ο Έβρος έχει το προνόμιον να προσωνυμείται "Γκατζολία", λέξις ιδιαιτέρως δημοφιλής εις τους μεθʼ ιδιαιτέρου ζήλου υπηρετούντας ενταύθα την στρατιωτικήν θητείαν. Οι δε ιθαγενείς κάτοικοι προσφωνούμεθα Γκατζόληδες ή Γκάτζοι. Πληθώρα αναφορών περί του λήμματος εις το διαδίκτυον καθώς και σοφής εμπνεύσεως ρητά, τινά των οποίων (π.χ. Κάλλιο τραίνο να σε πατήσει παρά Γκάτζος να σε @#$ήσει) εκφεύγουν των κανόνων ηθικής του site.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Συμπληρωματικώς περί της "όνου πραγματείας" : Είς τινα περιοχήν του Έβρου οι όνοι καλούνται και "γκατζόλια", λήμμα Βουλγαρικόν και καταφανώς ηχοποίητον, από τον ογκηθμόν (γκάρισμα) του γαϊδάρου.
McElk μένω υπόχρεη...;) Όσο ζω, μαθαίνω...:lol:
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
εμένα γιατί μου φαίνεται ότι οι γάιδαροι ζουν και βασιλεύουν; (και αυξάνονται και πληθύνονται μάλιστα???)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
εμένα γιατί μου φαίνεται ότι οι γάιδαροι ζουν και βασιλεύουν; (και αυξάνονται και πληθύνονται μάλιστα???)
Εσυ αναφερεσαι προφανως στη διποδη εκδοχη. Το αρθρο αναφρερεται στα συμπαθεστατα τετραποδα!
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.390
Likes
1.503
θεωρητικά τραβουν την κατηφόρα ...πρακτικα όμως κανουν ακριβως το αντιθετο
εδω σε ωρα σιεστας στην ακρόπολη της Λίνδου στην Ρόδο
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Επιχείρηση σωτηρίας του κυρ Μέντιου

Ενα ζευγάρι Σκωτσέζων διασώζει τα τελευταία γαϊδουράκια στην Ανατολική Κρήτη φέρνοντάς τα σε επαφή τα παιδιά


Στην αρχή αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία. Σήμερα είναι οι άνθρωποι πίσω από ένα αναρρωτήριο και καταφύγιο των μέχρι πρότινος πλέον χαρακτηριστικών ζώων της ελληνικής υπαίθρου. Σε κάθε περίπτωση, έχουν κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εκτίμηση των ντόπιων, τη συνδρομή δεκάδων υποστηρικτών, την αναγνώριση και την ενθάρρυνση εκατοντάδων επισκεπτών.

Ο κ. Αλιστερ Πάτον και η κυρία Σούζαν Μπάρμπορ, Σκωτσέζοι την καταγωγή, δεν είχαν κανενός είδους ιδέα του πώς θα διαμορφωνόταν πριν από έξι χρόνια η ζωή τους όταν έκαναν την επιλογή να ζήσουν μαζί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο μικρό χωριό Ανατολή, κοντά στην Ιεράπετρα.

Σήμερα είναι οι ψυχές ενός μοναδικού ζωοφιλικού εγχειρήματος, της προσπάθειας διάσωσης και προστασίας των γαϊδάρων της επαρχίας Ιεράπετρας, που έχει παράλληλα εξελιχθεί σε ένα μικρό πάρκο περιπάτου, συντήρησης και επαφής κυρίως των μικρών παιδιών με αυτά τα άλλοτε πολύτιμα ζώα, μοχλούς της αγροτικής ζωής των Ελλήνων


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=365808&dt=09/11/2010#ixzz14oM54Vlb

 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Πράγματι η μείωση του πληθυσμού των τετράποδων γαϊδουριών είναι κατακόρυφη. Και όμως παρά την εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας οι γάιδαροι εξακολουθούν να είναι ακόμα απαραίτητοι. Στα Κυκλαδίτικα νησιά με το έντονο ανάγλυφο και τους παραδοσιακούς οικισμούς με τα στενά λιθόστρωτα η μεταφορά προϊόντων και οικοδομικών υλικών δεν μπορεί παρά να γίνεται με τα γαϊδούρια. Παρόλα αυτά σήμερα κανείς δεν θέλει πια να ασχολείται μαζί τους, να τα συντηρεί και να τα περιποιείται. Σε κάθε νησί απομένουν ελάχιστοι πληθυσμοί γαϊδουριών, που συντηρούνται από άτομα προχωρημένης ηλικίας, αφού κανένας νέος μέσα στην δίνη του εύκολου κέρδους του τουρισμού δεν καταδέχεται να ασχοληθεί μαζί τους. Έτσι σιγά-σιγά οι πληθυσμοί φθίνουν οδεύοντας προς την εξαφάνιση.

Ακούγεται εντυπωσιακά αστείο και όμως η συντήρηση και εκμετάλλευση ενός γαϊδουριού είναι μία πολύ επωφελής ενασχόληση. Στη Σύρο η μεταφορά με γαϊδούρι ενός κυβικού μέτρου οικοδομικών υλικών μόνο για 50 μέτρα απόσταση σε κλιμακωτό δρόμο χρεώνεται 100 ευρώ. Το μεροκάματο συνεπώς μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ. Καθόλου άσχημα. Και όμως - ακόμα και στην εποχή της κρίσης - κανένας δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με τα καλοκάγαθα και εργατικά γαϊδουράκια...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.546
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μου φαινεται οτι θα αγορασω τρια τεσσερα γαιδουρακια και θα ερθω στην Συρο.
Αρκει να μου εξασφαλιζεις αγωι...
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μου φαινεται οτι θα αγορασω τρια τεσσερα γαιδουρακια και θα ερθω στην Συρο.
Αρκει να μου εξασφαλιζεις αγωι...
Μην το κοροϊδεύεις καθόλου. Από τις καλύτερες και αποδοτικότερες δουλειές και με σίγουρο μέλλον, αφού στις Κυκλάδες, όσο αυτές εξακολουθούν να κατοικούνται, τα γαϊδούρια θα είναι απαραίτητα (άρα το αγώϊ σίγουρο).
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.804
Μηνύματα
913.574
Μέλη
39.535
Νεότερο μέλος
Vardou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom