• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Βολιβία Περού Οι Βαρώνοι της….κόκα! (Περού-Βολιβία)

vagantos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Μου φαίνεται πως δε θα χορτάσω ποτέ, να διαβάζω για περιηγήσεις στο Περού... Είναι το μόνο μέρος που θέλω να ξαναπάω ( αλλά για ένα εξάμηνο τουλάχιστον)
Παναγιώτη απ την πρώτη σου ιστορία φάνηκε το τάλαντο σου στο γράψιμο . Πιστεύω πως είσαι πια ανάμεσα στους δυο - τρεις αρχιμάστορες του φόρουμ.
ΥΓ. Δεν ξαναβάζω like . Eίναι πολύ λίγο...

LULLU

Member
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
..οπως παντα απολαυστικος ο γραπτος σου λογος και ενα ταξιδι μοναδικο...

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Κεφ.4: Από το Chiclayo στη Cajamarca

Η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο νεόδμητο Μuseo Tumbas Reales de Sipan, αναμφίβολα το ωραιότερο μουσείο που επισκεφθήκαμε στο Περού.
Aκόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των μουσείων, η επίσκεψη εκεί θα σας καθηλώσει. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάλογα μ’εκείνα της επίσκεψής μου στην Βεργίνα (αν και για να πω τη κακία μου τα μακεδονικά ευρήματα εκτός ότι είναι παλαιότερα, είναι και ασύγκριτης αισθητικής).

Το κτήριο του μουσείου μοιάζει με μια τεράστια πυραμίδα Moche κι ο επισκέπτης εισέρχεται ανεβαίνοντας από μια ράμπα, σ’ένα χώρο άρτιας οργάνωσης και παρουσίασης των εκθεμάτων (η φωτογράφηση απαγορεύεται αυστηρά). Εκτός του εισιτηρίου αξίζει να πληρώσετε και ξεναγό. Εμείς απολαύσαμε την εξαιρετική ξενάγηση από την γλωσσομαθή Maria (περήφανη για την Moche καταγωγή της).
Η δημιουργία του μουσείου έδωσε νέα ώθηση στο τουρισμό της περιοχής. Ισχνός κατ’εμέ για όποιον σέβεται την ιστορική συνέχεια μιας χώρας. Περού δεν σημαίνει μόνο Inca.

2913-1372100049-b40f078a19764251fad45e44531a0cce.jpg

Θα μου επιτρέψετε τώρα να καταχραστώ το χρόνο σας αφηγούμενος μια αρκετά πρόσφατη ιστορία που αφορά την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου:

Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου 1987, ο αρχαιολόγος Walter Alva, διευθυντής του Μουσείου Bruning στο Lambayeque, δεν περνούσε και τις καλύτερες ώρες με την βρογχίτιδα που τον ταλαιπωρούσε, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο τοπικός αρχηγός της Αστυνομίας που τον πληροφορούσε ότι είχαν ανακτηθεί κάποια αντικείμενα από αρχαιοκάπηλους και θα ήθελε την εκτίμησή του άμεσα.
Μέσα στη νύχτα ο Alva βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα να ατενίζει έκπληκτος ένα εκμαγείο προσώπου από ατόφιο χρυσάφι με τυρκουάζ μάτια κι άλλα πολύτιμα αντικείμενα
Παρά τις δεκαετίες της επιστημονικής έρευνας, τέτοια στοιχεία δεν είχαν ποτέ πριν βρεθεί, κι αυτά προέρχονταν όλα από μια χαμηλή πυραμίδα έξω από το τοπικό χωριό Sipan. Μέχρι την αυγή, ο Alva μαζί με τους συνεργάτες του και αστυνομική δύναμη έφτασαν στην πυραμίδα για να βρουν σμήνη ντόπιων που με τον πυρετό του χρυσού έσκαβαν ξέφρενα με φτυάρια. Το πλήθος διαλύθηκε κι ο Alva έμελλε να κάνει μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της σύγχρονης αρχαιολογίας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, ο Alva και η ομάδα του έχουν αποκαλύψει ένα πολύπλοκο σύνολο ασύλητων τάφων με θησαυρούς- χρυσό, ασήμι, υφάσματα, κεραμικά, απ’όπου προκύπτουν πολύτιμα δεδομένα για ένα χαμένο πολιτισμό, τους Moche.
Οι ναοί των προ-Inca πολιτισμών είχαν τη μορφή πλίνθινων πυραμίδων, συχνά 30-40μ ψηλές, που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. μέχρι την άφιξη των Ισπανών το 1532. Όμως σε αντίθεση με τους Maya ή τους Inca οι δομές αυτές διαβρώθηκαν από τις βροχές και υπέστησαν ανά τους αιώνες την βαρβατότητα των αρχαιοκαπήλων αρχής γενομένης από τους Ισπανούς conquistadores.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν. Με ένα προϋπολογισμό 900 δολαρίων, τρώγοντας μακαρόνια και πίνοντας μπύρες από δωρεές, οι αρχαιολόγοι για τους πρώτους 6 μήνες ήταν αναγκασμένοι να κρύβονται στα λαγούμια των τυμβωρύχων φοβούμενοι για τη ζωή τους από τους εξαγριωμένους ντόπιους που θεωρούσαν ότι οι θησαυροί τους ανήκαν δικαιωματικά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη σημαντική ανακάλυψη των αρχαιολόγων ήρθε σύντομα. Δίπλα στην τρύπα των αρχαιοκαπήλων, βρήκαν μια τεράστια κρύπτη με πάνω από 1000 κεραμικά αγγεία των Moche. Στη συνέχεια, κάτω από αυτά, βρέθηκε ο σκελετός ενός άνδρα σε καθιστή θέση που τα πόδια του είχαν κοπεί!
Σκάβοντας βαθύτερα, βρέθηκε η απάντηση: ένας ασύλητος τάφος του 250 μΧ. Τα πόδια του άνδρα είχαν κοπεί για να μη μπορεί να αφήσει τη θέση του. Να φυλάσει ό,τι βρισκόταν μέσα στο τάφο.
Στο κέντρο του τάφου ήταν μια ξύλινη σαρκοφάγος όπου βασιλικά εμβλήματα κοσμούσαν το σκελετό ενός άνδρα, ηλικίας 35-45 ετών: χρυσή μάσκα προσώπου, σκουλαρίκια από τυρκουάζ, κολιέ περασμένα στο λαιμό, χρυσή πανοπλία και χρυσό σκήπτρο μαζί με συνολικά 451 τελετουργικά σκεύη και προσφορές σε χρυσό, ασήμι, χαλκό, υφαντά και φτερά που προορίζονταν να συνοδεύουν ή να τον προστατεύουν στη μετά θάνατον ζωή. Μαζί του θάφτηκαν επίσης: ένα παιδί ηλικίας 9-10 ετών, δυό άνδρες πλευρικά στο φέρετρο του (πιθανά πολεμιστές), τρεις γυναίκες, ένας σκύλος και δύο λάμα.
Η λαμπρότητα της ταφής δεν άφηνε περιθώρια. Επρόκειτο για ευγενή, σημαντικό πρόσωπο: o «Κύριος του Sipan»

2906-1372099919-2e779002ae3de05ded79249329bbc454.jpg

Αναπαράσταση του τάφου του "Κυρίου του Sipan"

2900-1372099865-ad4c903dc35f3fba6aeaeaeccf3fcc58.jpg

Σκουλαρίκια

2902-1372099883-b316ae0aef373c20f574e55bd6d5ed17.jpg

Κολιέ

2903-1372099893-2f1d882e0ef154b16bf6919ac5767731.jpg

Περιδέραιο σε σψήμα φυστικών, σε ασήμι και χρυσό που δηλώνουν την δυαδικότητα

Ακολούθησε το 1988, η ανακάλυψη ενός δεύτερου μεγάλου τάφου στο Sipan σύγχρονος του Κύριου του Sipan. Περιείχε το σώμα ενός άνδρα που κρατούσε μια χάλκινη κούπα στο δεξί του χέρι φορούσε ένα κολιέ διακοσμημένο από ανθρώπινα πρόσωπα σε ποικιλία εκφράσεων, σκουλαρίκια και ήταν επίσης θαμμένος με άλλους ανθρώπους (ένα φρουρό, 2 γυναίκες). Ο σκελετός ανήκει προφανώς σε ιερέα που - σύμφωνα με απεικονίσεις – μάζευαν το αίμα από τα θύματα θυσίας.

2908-1372099934-b98becb040aa124a4a5f14aa72629c07.jpg

Ανθρωπόμορφο περιδέραιο στο τάφο του ιερέα

5μ κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ανακαλύφθηκε και 3ος τάφος, όπου θάφτηκε πρόγονος του κυρίου του Sipan, o «Ο Παλαιός Κύριος του Sipan».
Μαζί του μία μόνο γυναίκα, κι ένας ακρωτηριασμένος φύλακας. Ωστόσο, ο τάφος του περιέχει πολλά κομμάτια κατασκευασμένα από λεπτές, σφυρήλατες πλάκες χρυσού, επιχρυσωμένο χαλκό και κράματα.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλά αντικείμενα βρέθηκαν με τον Παλαιό Κύριο του Sipan σχετίζονται με τη θάλασσα - ένα μεγάλο χταπόδι, ένα μοντέλο ενός άνδρα-καβούρι και πολλά κοχύλια.

2910-1372099944-4fc55ad8cd331bb94f3c83e295621651.jpg

Περιδέραιο με μορφή ανθρώπου-αράχνης

2911-1372099955-4a8b3fef0e9e3a99a18105b734a64055.jpg

Ο άνθρωπος-χταπόδι

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί συνολικά 14 ταφοι ευγενών Moche στο χώρο καθιστώνβτας την μια μικρή «Κοιλάδα των Βασιλέων».
Αυτούς τους 3 τάφους στεγάζει το συγκεκριμένο μουσείο και ομολουμένως άξιζε το κόπο που το επισκεφθήκαμε. Με τις επεξηγήσεις της Maria καταφέραμε να κατανοήσουμε αρκετά για την ζωή και τις δοξασίες των Moche.

Μουσείων συνέχεια στο Museo Nacional Sican στη πόλη Ferreñafe, 20 χλμ από το Chiclayo. To γυάλινο εξωτερικά μουσείο στεγάζει ευρήματα και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις από την περιοχή Batan Grande όπου άνθισε ο πολιτισμός των Sican. Εδώ κάναμε τη γνωριμία μας με τον “Kύριο των Sican” και εντρυφήσαμε στις ταφικές τελετές, όπου χαρακτηριστικά τα σώματα θάβονταν σε καθιστή θέση.

2742-1371852429-bde16e65fd43e4488e85c2ee9a3ed7b7.jpg

O Kύριος του Sican

2740-1371852417-6cb4846758666f0c0c0cceb30a893765.jpg

Aναπαραστάσεις ταφής

Είχε φτάσει πια μεσημέρι όταν πήραμε το δρόμο για τη πόλη Cajamarca στα 2720 μέτρα υψόμετρο. Ήταν ένα mini test εγκλιματισμού σε υψόμετρο, πέραν των αξιοθέατων της περιοχής.
Ακολουθήσαμε πάλι την πληκτική διαδρομή μέσω της παράκτιας Panamericana και αρκετά χιλιόμετρα μετά ακολούθησε ένας ανηφορικός μεσόγειος δρόμος. Το τοπίο σταδιακά μετεξελισσόταν: τα γυμνά βουνά έγιναν πράσινα, βαθιές χαράδρες όπου ποτάμια κυλούσαν παρέχοντας νερό στα εύφορα χωράφια και μια τεράστια τεχνητή λίμνη όπου κάναμε μια στάση για να ξεμουδιάσουμε.

2751-1371852490-4a5884636459350e17cb8145abdf6df4.jpg

2752-1371852498-61f5b01438e83744ec2034784487fe72.jpg

2753-1371852527-1ed458a4330006e092088bb8a4c20741.jpg

Εικόνες από τη διαδρομή

Έπαιρνα βαθιές ανάσες για να ξορκίζω πιθανή νόσο υψομέτρου, αναζητούσα επίμονα τσάι coca, όμως έπρεπε λίγο πριν την Cajamarca να δείξει η πινακίδα στο δρόμο 3,000 μέτρα για να αντιληφθώ ότι μάλλον υποβολή του μυαλού μου ήταν η ζαλάδα που αισθανόμουν. Μια χαρά είχαμε εγκλιματιστεί.
Φθάσαμε στο κέντρο της πόλης όπου καταλύσαμε στο οικονομικό Los Balcones de la Recoleta. Mε αστερίσκο ως προτεινόμενο από τον Rough Guide μου, όμως δεν θα συμμεριστώ την κριτική του. Αν και ατμοσφαιρικό όντας παλιό αρχοντικό με εσωτερική αυλή, ήταν αφημένο στη τύχη του με άταιρη επίπλωση και αναιμική θέρμανση. Μόνο θετικό ότι ήταν ήσυχο αν και πάνω σε κεντρικό δρομο.

Ξεχυθήκαμε στη κεντρική πλατεία της Cajamarca (που από τη πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασε) για να καταλήξουμε μαζί με τον Bernardo στο λαϊκό εστιατόριο με τον βαρύγδουπο τίτλο Gran Restaurant El Zarco. Τεράστια σάλα, όλοι οι cajamarquenos εκεί καταβρογχθίζοντας μεγάλες μερίδες (το κρέας έχει τη τιμητική του στο Περού), όπως πράξαμε κι εμείς άλλωστε συνοδεία στο τέλος matte de coca… γιατί σε υψόμετρο είμασταν!

2915-1372100063-335d422c41527a7e3a4893e290a8633b.jpg

Η πλατεία της Cajamarca το βράδυ (φωτο: snapper)

2916-1372100068-d36f2b06799af15c3e6d1c1554d450ed.jpg

Cajamarca by night (φωτο: snapper)

Last edited:

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Επιασες δουλεια κιολας πουλακι μου ..στο τσακ μπαμ!!!!
Ειμαστε γοητευμενοι για μια ακομα φορα .
Εγινε και αναφορα στον Χορχε (το γνωστο) στην αρχη.Μη μου πεις οτι θα εμφανιστει και αυτος καποια στιγμη στο ταξιδι?

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Επιασες δουλεια κιολας πουλακι μου ..στο τσακ μπαμ!!!!Ειμαστε γοητευμενοι για μια ακομα φορα .
Εγινε και αναφορα στον Χορχε (το γνωστο) στην αρχη.Μη μου πεις οτι θα εμφανιστει και αυτος καποια στιγμη στο ταξιδι?
Για να εμφανιστεί όχι. Αλλά συνέβαλε εν μέρει με τις συμβουλές του στην οργάνωση και κυρίως στην ... κινητοποίησή μας!
Ο περουβιανός βορράς που παραμένει αδιάφορος από τους περισσότερους επισκέπτες δεν μπορεί να συγκριθεί με τα τοπία του Cusco και τη μεγαλοπρέπεια του Machu Picchu αλλά είναι πλούσιος σε αρχαιολογικά ευρήματα για όποιον ενδιαφέρεται να έχει πιο ολοκληρωμένη άποψη για τους πολιτισμούς στη περιοχή.

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Σε ευχαριστουμε και για την αρχαιολογικη αναλυση ,πολυ ενδιαφεροντα και τα εκθεματα των φωτογραφιων και οι πληροφοριες.

mariath

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Κάπου στα τέλη του 2015 θα ψηφίζουμε για την ιστορία Ιούνιος - Ιούλιος 2013. Ξέρω από τώρα ποια ιστορία θα επικρατήσει! Ευχαριστούμε!

piccolo_mondo

Member
hydronetta θαυμαζω τα ταξιδια σου.. και κατα καποιο τροπο ειμαι στα χναρια σου (ναι, απεχω πολυ ακομα!) αλλα κοιτα, οταν αποφασισα να παω Ισλανδια βρηκα σ'εσενα (και στην isabelle φυσικα) την εμπνευση, μετα σκεφτομουν πολυ σοβαρα Περου-Βολιβια κ τσουπ να η ιστορια σου.. αλλα τελικα θα παω Ινδια..χρωστας ομως ιστορια ακομα..
:)

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
hydronetta θαυμαζω τα ταξιδια σου.. και κατα καποιο τροπο ειμαι στα χναρια σου (ναι, απεχω πολυ ακομα!) αλλα κοιτα, οταν αποφασισα να παω Ισλανδια βρηκα σ'εσενα (και στην isabelle φυσικα) την εμπνευση, μετα σκεφτομουν πολυ σοβαρα Περου-Βολιβια κ τσουπ να η ιστορια σου.. αλλα τελικα θα παω Ινδια..χρωστας ομως ιστορια ακομα..
:)
Αχ έχω 3 ατέλειωτες, 1 που τώρα γράφω και 1 που χρωστάω για το προσφατο ταξίδι στην Ινδία. Πολλή δουλειά. Το γράψιμο θέλει διάθεση γι'αυτό είπα να ξεκινήσω άμεσα πριν με πάρει από κάτω η καθημερινότητα. Πάντως και η Ινδία είναι εξαιρετική επιλογή. 'Ενας κόσμος μόνη της!
Αν έχεις τη θέληση, το χρόνο, κάνεις το οικονομικό σου κουμάντο και βρεις μια καλή προσφορά αεροπορικού (καλή ώρα) τότε το τσξίδι στο Περού δεν είναι ανέφικτο. Εκεί μπορείς να βρεις οικονομικότατα καταλύματα, το φαγητό είναι φθηνότερο καθώς και οι μετακινήσεις (πλην αεροπορικών). Ένα θέμα που είχα πριν πάω με την ατομική ασφάλεια ομολογώ ότι απομυθοποιήθηκε.

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τελευταία στάση της ημέρας (μιας και χειμώνας στο Περού νύχτωνε κατά τις 6.30μμ).
Στο Περού, όπως και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό (γεωγραφικό πλάτος), η διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας είναι σχεδόν σταθερή (περί τις 12 ώρες) και η ανατολή ή η δύση του ηλίου, ανεξαρτήτως εποχής, συμβαίνουν σ' ένα πολύ στενό χρονικό εύρος περί την 6η πρωινή ή απογευματινή (χοντρικά: 05:30-06:30 , 17:30-18:30).

Last edited by a moderator:

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Έπαιρνα βαθιές ανάσες για να ξορκίζω πιθανή νόσο υψομέτρου, αναζητούσα επίμονα τσάι coca,
άψογη ιστορία..
αγχωμένο πάντως σε είδα Παν...υπάρχουν κι άλλοι τρόποι...
many believe mate de coca can prevent and treat soroche, no data support its use in the prevention or treatment of AMS.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2012/chapter-4-select-destinations/cuzco-machu-picchu-peru

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.633
Μέλη
39.375
Νεότερο μέλος
maria kou