tripakias
Member
- Μηνύματα
- 8.101
- Likes
- 12.449
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατινική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Εκεί
Εχω την εντυπωση πως για τις οικονομιες των κρατων δεν ισχυει το zero sum game (εκτος κι αν μιλαμε για ποσοστο % της παγκοσμιας οικονομιας). Κι αυτο γιατι ο παγκοσμιος πλουτος αυξανεται με την παροδο των χρονων. Σε απολυτους αριθμους ολοι μετα απο χρονια μπορουν να ειναι πιο πλουσιοι. Κι αυτο συμβαινει σχεδον παντα. Εμεις ειμαστε η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα.@James Τα λάθη ήταν πολλά το 2015 και σίγουρα κόστισαν, κανείς δεν έχει νούμερα, απλά βγαίνουν και λένε τα δικά τους επειδή είναι σε μεγάλες θέσεις και η γνώμη τους έχει άλλη επιρροή.
@Vasileti Zero Sum Game = Το ποσό που κερδίζει κάποιος είναι ίσο με την ζημιά κάποιου άλλου.
Είναι πολύ απλό, δες το χρηματιστήριο, τα λεφτά που χάνει κάποιος, κάποιος άλλος τα κερδίζει.
Για αυτό λένε ότι στις φούσκες συμβαίνει το εξής: Τα λεφτά των πολλών μαζεύονται σε λίγους.
Αυτό δείχνει και το chart πιο πάνω. Το ότι η Ελλάδα έκανε κορυφή το 2003 και από τότε είναι σε μία μόνιμη στασιμότητα - πτώση κάτι δείχνει , τα λεφτά που χάνει η Ελλάδα διαχρονικά κάποιοι τα κερδίζουν.
Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα χάνει και κανείς δεν κερδίζει...δηλαδή βοηθούν επειδή είναι καλοί άνθρωποι, κάτι σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Απλά η Ελλάδα έτυχε (για πολλούς ίσως λόγους) που ποτέ δεν θα μάθουμε, να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή για να δείξουν οι Ευρωπαίοι "όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος".
Όπως και με την Αγγλία, αν διαβάσει κάποιος τις προτάσεις συμφωνίας ΕΕ - Αγγλίας για το Brexit θα δει ότι όλες είναι πολύ υποβαθμισμένες.
Αν 1 χώρα καταφέρει να φύγει από την ΕΕ με επιτυχία (και το τονίζω όχι αλα Βενεζουέλα), τότε θα γίνει ντόμινο νομίζω κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό.
Ισως το λαθος μας να ηταν οτι πιστεψαμε πως προκειται για ενα cooporative game (και η τοτε ΕΟΚ και το ευρω παρουσιαστηκαν στον ελληνικο λαο -και οχι μονο- ως το τελος των προβληματων του) και χασαμε το Nash equilibrium.