Στη βόρεια πλευρά της γέφυρας αυτής έλαβε χώρα η δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκισκου Φερδινανδου, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ιστορία, αφού πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια πινακίδα πάνω στη γέφυρα Principov most (όπως λέγεται και αλλιώς) υπάρχει για να το θυμίζει.
… αλλά και σε μια μαρμάρινη πλάκα στον τοίχο του παρακείμενου Μουσείου του Σεράγεβο…
«Σε αυτό το μέρος στις 28 Ιουνίου 1914 ο Gavrilo Princip δολοφόνησε τον κληρονόμο του Αυστροουγγρικού θρόνου Φραγκίσκου Φερδινάνδου και τη γυναίκα του Σοφία»
Ο διάδοχος του Αυστριακού θρόνου Franz Ferdinand, ως γενικός επιθεωρητής του αυτοκρατορικού στρατού που ήταν, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο τον Ιούνιο του 1914. Μετά από μια επίσκεψη στο Δημαρχείο ο 19χρονος Σερβοβόσνιος Gavrilo Princip μέλος της οργάνωσης του “Μαύρου Χεριού” επιτέθηκε στην πομπή του διαδόχου με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον ίδιο και τη σύζυγό του. Στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει αλλά τον σταμάτησε η αστυνομία. Ένα μήνα μετά (στις 28 Ιουλίου 1914) η Αυστρο-ουγγαρία κήρυξε πόλεμο στη Σερβία. Η εύθραυστη «ειρήνη» που επικρατούσε στην Ευρώπη ξαφνικά κατέρρευσε και μέσα σε μια εβδομάδα σχηματίστηκαν δύο μπλοκ σε όλη την ήπειρο: η Ρωσία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Σερβία, ήταν έτοιμες να πολεμήσουν εναντίον της Αυστρίας-Ουγγαρίας και της Γερμανίας.
Γέφυρα Cerkevnik, σπήλαια Skocjan, Σλοβενία
Η αίθουσα Murmuring του σπηλαίου στην πραγματικότητα είναι ένα υπόγειο … φαράγγι με ποτάμι, που ρέει ανάμεσά του! Δεν πρόκειται να περιγράψω το φαράγγι. Μπορεί κάποια στιγμή να το κάνω στο νήμα: «Υπόγειος κόσμος».
Τώρα θέλω απλά να παρουσιάσω την υψοφοβική γέφυρα Cerkevnik, η οποία κρέμεται 45 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Reka συνδέοντας τα μονοπάτια-εξέδρες, που στην ουσία είναι κρεμασμένα (ή έστω καρφωμένα) στην κοίτη του σκοτεινού φαραγγιού.
Είναι μια δύσκολη ίσως διαδρομή περίπου 2 km. που αν κάνεις, θα πρέπει να περάσεις τη γέφυρα «υποχρεωτικά», ως μονόδρομος που είναι, ως ένας άλλος … Indiana Jones.
Gdansk
Μια πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Motlawa συνδέει την παλιά πόλη του Gdansk με το νησί Olowianka (από το 2017 και μετά).
Πρόκειται για κινητή γέφυρα με ένα μόνο κινούμενο τμήμα. Το κινούμενο «φύλλο» ανεβαίνει και μπορεί να ανοίξει έως τη γωνία των 65 μοιρών μέσα σε 2 λεπτά παρέχοντας ένα … “ποταμίσιο πέρασμα” για τα πλοία πλάτους περίπου 29μ.
Το κινητό τμήμα της έχει όμως άνοιγμα 40μ.!!! και στηρίζεται σε «κάσωμα» που «πατάει» πάνω στο νησί. Το κτίριο ελέγχου μέσα στο οποίο είναι εγκατεστημένος ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της είναι κρυμμένο κάτω από το έδαφος.
Το πλάτος της γέφυρας κυμαίνεται από 6 έως 8μ.
Αν θέλεις να επισκεφτείς τη Φιλαρμονική ή τμήματα του Ναυτικού μουσείου ή απλά να περάσεις για να κάνεις μια βόλτα στη ρόδα του Gdansk αναπόφευκτα θα πρέπει να συμβουλευτείς το ωράριο της γέφυρας. Μισή ώρα πάνω και μισή ώρα κάτω για όποιον θέλει να … προσέλθει.
Puente de Isabel II ή Puente de Triana, Σεβίλλη
Η πανέμορφη γέφυρα Τριάνα είναι η παλαιότερη γέφυρα στη Σεβίλλη. Συνδέει τη συνοικία Triana με την παλιά πόλη Santa Cruz της Σεβίλλης. Είναι μια μεταλλική τοξωτή γέφυρα μήκους 150 μέτρων και ύψους 7 μέτρων.
Η γέφυρα Τριάνα κατασκευάστηκε το 1852 κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ισαβέλλας ΙΙ της Ισπανίας και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα τεχνικά έργα από σίδηρο που χτίστηκε στην Ισπανία. Σχεδιάστηκε από Γάλλους αρχιτέκτονες, οι οποίοι πήραν την έμπνευση από την παριζιάνικη γέφυρα Caroussel, «Pont du Carrousel».
Κι ένα μικρό μουσικό γεφυράκι στο πάρκο της Παύλιανης στην Οίτη. Πολύ όμορφο πάρκο αλλά δυστυχώς όταν το επισκέφθηκα ήταν γεμάτο σκουπίδια. Ελπίζω να έχει φτιάξει η κατάσταση.