Dorotija
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Να είναι η Κρακοβία?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Yemen
Σερβία, Κροατία: Τόσο κοντά, τόσο μακριά..
Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν όταν έμαθα ότι τα μισά περίπου κτίρια της πόλης είχαν υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς, μερικές εκτιμήσεις λένε και πάνω από το 50%. Έγινε τόσο καλή και οργανωμένη δουλειά ωστόσο (και ακόμα γίνεται, μη βλέπεις που εν μέσω τουριστικής περιόδου δεν κινείται τίποτα πέρα από τους τουρίστες) που όλα φαίνονται σαν καινούργια. Είναι εντυπωσιακό. Όταν πήγα εγώ, υπήρχε πολύ μεγάλη κινητικότητα τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι τις 10 περίπου, από εργάτες οι οποίοι έστηναν πρόχειρες σκαλωσιές και αναπαλαίωναν τα κτίρια ή ακόμα έφτιαχναν και τον πλακόστρωτο δρόμο. Ολόκληρο εργοτάξιο πρέπει να ήταν στις 8 η πόλη! (δεν είχα ξυπνήσει ακόμα τότε...)Το Ντουμπροβνικ σίγουρα θα ήταν πολύ πιο όμορφο σε μη τουριστική περίοδο. όταν είχα πάει εγώ γινότανε το αδιαχώρητο όμως!!!
Είναι πιστεύω απολύτως λογικό να υπάρχει καχυποψία ακόμα μιας και ο πόλεμος δεν έχει και πολλά χρόνια που έχει λήξει.
Πραγματικά πολύ όμορφο μέρος. Άλλο ένα "φιόρδ" βρίσκεται λίγο πιο βόρεια. Νότια Εύβοια, ο θαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στον Αλμυροπόταμο."νοτιότερο φιορδ της Ευρώπης"
Απλά να σου πω πως το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης βρίσκεται στη χώρα μας και μάλιστα στον νομό Λακωνίας στο χωριό Γέρακας...πολύ όμορφο μέρος!!!
Εε τότε το νοτιότερο είναι αυτό της Λακωνίας χεχε.Πραγματικά πολύ όμορφο μέρος. Άλλο ένα "φιόρδ" βρίσκεται λίγο πιο βόρεια. Νότια Εύβοια, ο θαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στον Αλμυροπόταμο.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν και τα δύο μπορούν να χαρακτηριστούν φιόρδ. Φτάνει το σχήμα; Το μήκος τους;
Γενικά υπάρχει μια μικρή σύγχυση γύρω από τον όρο "φιορδ". Με την έννοια που το χρησιμοποιούν σαν λέξη οι Σκανδιναβοί, καμία τόσο νότια χώρα της Ευρώπης δεν έχει φιορδ, μιας και η σημασία με την οποία το εννοούν οι Σκανδιναβοί διαφέρει από εκείνη που δίνουν οι Άγγλοι και λοιποί επιστήμονες στον όρο. Δυστυχώς δεν έχω γνώση γύρω από τις δύο τοποθεσίες που αναφέρετε, αν και πολύ θα ήθελα να πάω αν είναι όντως τόσο όμορφες, ωστόσο γενικά αποδεκτό είναι ότι το Bay of Kotor είναι το νοτιότερο φιορδ στην Ευρώπη (ίσως και να είναι τουριστικό κόλπο, δεν ξέρω), ωστόσο ΟΧΙ με τη Σκανδιναβική έννοια του όρου. Τώρα λεπτομέρειες γύρω από τις διαφορές δυστυχώς δεν ξέρω να σας πω μιας και δεν είμαι ειδήμων, απλά αναφέρω όσα έχω διαβάσει γύρω από το θέμα. :roll:Εε τότε το νοτιότερο είναι αυτό της Λακωνίας χεχε.
Α δεν το ξέρω αυτό, θυμάμαι πως το είχα διαβάσει σε εναν οδηγό της Νομαρχίας Λακωνίας.