Ηνωμένο Βασίλειο Λονδινο: Top 10+1 για προχωρημενους by tripakias

tripakias

Member
Μηνύματα
8.036
Likes
12.187
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Η παρακατω λιστα συνταχθηκε με βαση τις δικες μου προτιμησεις. Δεν αποτελειται ομως μονο απο τα πιο αγαπημενα μου κι αυτα που συνηθιζω να πηγαινω μερη. Θα μπορουσε να συμπεριλαμβανει και 4-5 απο τη λιστα Top 10+1 για αρχαριους. Επελεξα να μην τα βαλω για να μην επαναλλαμβανομαι. Οποτε μπορειτε να κανετε ενα συνδιασμο των 2. Τα περισσοτερα δε απο αυτα ειναι μερη που δυσκολα θα τα δει καποιος στο πρωτο του ταξιδι στην απολυτη Μητροπολη.


11)Tower of London, Tower Bridge: Νιωθω υποχρεωμενος να συμπεριλαβω τον Πυργο του Λονδινου στη λιστα. Και πως να αγνοησω ενα μνημειο παγκοσμιας πολιτιστικης κληρονομιας; Ειναι αλλωστε το βασιλικο παλατι και φρουριο της Αυτης Μεγαλειοτητος (οπως ειναι το πραγματικο του ονομα). Κρυβει μεσα του την ιστορια του Λονδινου απο τα μεσα του 11ου αιωνα. Απ' εξω απλωνεται μπροστα του ενα απιστευτης ομορφιας τοπιο. Δεσποτικο ρολο εχει βεβαιως η Tower Bridge. Η παραμυθενια γεφυρα. Τι αλλο να κανεις απο να την θαυμαζεις, καθως ο Ταμεσης περνωντας απο κατω της, συνεχιζει την ασταματητη πορεια του! Εισιτηριο (για τον Πυργο 16-19 λιρες περιπου).



10)Tube: Το Λονδινο ειναι η πολη που κανεις δε βαριεται και καθενας μπορει να κανει τα παντα. Υπαρχουν δεκαδες, αν οχι εκατονταδες μερη που αξιζουν να αφιερωσετε μερικες ωρες για να τα επισκευθειτε. Μουσεια, κτιρια, παρκα, πλατειες, εμπορικοι δρομοι, καταστηματα, υπαιθριες αγορες, χωροι διασκεδασης, αθλητικοι, θρησκευτικοι κ.α. Επειδη ομως ηταν αδυνατον να χωρεσουν ολα σε ενα δυο top 10, στο προσωπο ολων αυτων, τιμω τον θρυλικο Underground. Tube οπως αρεσει στους Λονδρεζους να τον αποκαλουν. Σε παει παντου και σε συνεργασια με τα αλλα μεσα μαζικης μεταφορας της πολης αποτελουν το καλυτερο και πιο ολοκληρωμενο δικτυο συγκοινωνιας παγκοσμιως. Στους κεντρικους σταθμους και οχι μονο μπορει να ακουσετε εξαιρετικες φωνες και θαυμασιους μουσικους.

Κι αν αναρωτιεστε: μα καλα εκει θα παμε ουτως ή αλλως, τι μας το εβαλε στο top10; Σας διαβεβαιω, οτι εχω γνωρισει παρα πολλους Ελληνες που επισκεφθηκαν το Λονδινο και στο Tube δεν πηγαν ουτε μια φορα (επειδη τριγυρνουσαν με το γκρουπ ή δεν ξερω κι εγω με τι αλλο). Ενας ακομη λογος ειναι τα χαριτωμενα ποντικακια που γυρνοβολουν στις ραγες του. Εισιτηριο (απο 4 ευρω).


9)Regent's Park: Αυτο το παρκο δεν μπορει παρα να ειναι η χαρα του παιδιου. Υπεροχοι κηποι, παιδοτοποι, γηπεδα τεννις, το υπαιθριο θεατρο και φυσικα ο London Zoo με τα παμπολλα ειδη ζωων. Απο εκει μπορειτε να παρετε και το καραβακι για τη Little Venice. Παραδιπλα ειναι η πολυ ομορφη γειτονια του Primrose Ηill. Εισιτηριο (για το Zoo απο 13-20 λιρες περιπου).



8)Wembley: Το σπιτι της εθνικης ομαδας ποδοσφαιρου της Αγγλιας. Η εμπειρια του να παρακολουθησεις αγωνα εδω, οπως και σε καθε γηπεδο της πολης, ειναι μοναδικη. Το καινουριο σταδιο κατασκευαστηκε το 2007. (Μια ασχετη πληροφορια: ειναι ο χωρος με τις περισσοτερες τουαλετες παγκοσμιως 2618 αν θυμαμαι καλα). Περα απο τους αγωνες διαφορων αθληματων, στο σταδιο εχουν δοθει μερικες απο τις μεγαλυτερες συναυλιες των τελευταιων ετων. Στο σταδιο δεν θα βρειτε πολλα πραγαμτα για φαγητο ή μαγαζια και γενικοτερα η περιοχη δε λεει πολλα.


7)Friday Night Skate: Θελετε να ειστε σε μια ομαδα που αποτελειται απο 5000 περιπου skaters; Καθε Παρασκευη διαφορετικη διαδρομη. Ολες ξεκινουν 17:00 απο το Duke of Wellington Arch (τη γνωστη αψιδα στο Hyde Park Corner) και καταληγουν εκει. Ποτε περιλαμβανουν το κεντρικο Λονδινο, ποτε βγαινουν λιγο παραεξω. Η εμπειρια μοναδικη. Διαρκεια περιπου 2 ωρες. Στην ουρα εχει πολυ πλακα (συνηθως ειναι αυτοι που δεν ξερουν καλο skating). Οποιος θελει μπορει να κανει μαθηματα, εκει στην αψιδα, πριν την εναρξη.
Καθε Κυριακη στις 14:00 γινεται κατι αντιστοιχο απο το Serpentine Road (τον κεντρικο δρομο που πηγαινει παραλληλα με την ομωνυμη μεγαλη λιμνη του Hyde Park). (20 λιρες )
Εξοπλισμο (skates, κρανη, επιγοντιδες και τα σχετικα) πρεπει να εχετε μαζι σας. Μπορειτε να νοικιασετε απο το Slick Willies (Gloucester Road) ή απο το Blue Club Room (Marble Arch) (περιπου 10 λιρες, απο Παρασκευη απογευμα μεχρι Σαββατο πρωι).


6)Ironmonger Row: Πριν μερικα χρονια, ενας φιλος Κυπριος του Λονδινου προσπαθουσε να με πεισει να μην ξαναεπισκεφθω την Τουρκια. “Καθε φορα που θα θες να πας Τουρκια, θα ερχεσαι Λονδινο και θα σε φιλοξενω εγω” μου ειπε. “Ναι αλλα εγω θελω χαμαμ", του λεω...
Την επομενη μερα ημασταν στο Ironmonger Row. Εκει περασαμε πολλες ωρες. Ειναι απο τα μερη που δεν θες να φυγεις. Αφου τελειωσαμε με το χαμαμ, πηγαμε στη σαουνα κι επειτα καταληξαμε με μια βουτια στην παγωμενη πισινα (οχι κρυα, παγωμενη ( - ) ). Μετα χαλαρωσαμε και κοιμηθηκαμε για λιγη ωρα. Οποιος θελει μπορει να κανει μασαζ, , μπανιο σε πισινα ή να παει στο γυμναστηριο. (απο 7.50 περιπου λιρες αν πατε πριν τις 12:00, μετα ανεβαινει η τιμη).


5)Parks: Ειναι πολλα και δυσκολα μπορεις να διαλεξεις ποιο σου αρεσει πιο πολυ. Το καθενα ειναι για την ωρα του και τη μερα του. Το τεραστιο Hyde με την μοναδικη του ατμοσφαιρα, το διπλανο του Holland με τον μοναδικο -μικρο μεν, πανεμορφο δε- γιαπωνεζικο κηπο του (Kyoto garden). To Green Park οπου φιλοξενει τα ανακτορα του Buckingham. To Regent's με τον Zoo. To Battersea που τοποθετημενο στις οχθες του Ταμεση αγναντευει το Chelsea. Το Bishop's με το Fulham Palace, ισως το ωραιοτερο λονδρεζικο παρκο για το καλοκαιρι. Κι αλλα πολλα σε καθε γωνια και συνοικια της πολης. Το Λονδινο παρα την μεγαλη αναπτυξη του διατηρησε παμπολες οασεις πρασινου. Δωρεαν


4)Camden Town: Οι Λονδρεζοι την αποκαλουν sea of entertaiment. Ενα μιγμα απο αγορες, bars, εστιατορια, pubs, clubs μαγαζια, διασκεδασης, μουσικης, χρωματων, αρωματων. Ο,τι πιο παραξενο μπορειτε να το δειτε εδω. Το εναλλακτικο και το διαφορετικο για το ματι των συνηθισμενων ανθρωπων, σε καθε του μορφη. Το κουστουμι, το ταγιερ και η γραβατα δεν εχουν θεσει εδω. Ο κλασσικος τροπος ζωης θεωρειται περιθωριο. H Camden lock, market η πιο εναλλακτικη Camden Stables, το Camden lock village, η buck street market και η inverness market. Ολα μαζι αποτελουν ενα απο τα μεγαλυτερα -αν οχι το μεγαλυτερο- παζαρια (στο ειδος του) στον κοσμο.
Μα η Camden Town δεν ειναι μονο η αγορα. Προσωπικα θα εβρισκα την περιοχη εξισου ομορφη και ελκυστικη ακομα κι αν δεν υπηρχε η αγορα (ισως να μου αρεζε και περισσοτερο ). Το καναλι, το εβραικο μουσειο, οι Camden catacombs (το υπογειο μονοπατι που χρησιμοποιουνταν ως σταβλος) και το Arlington House (στεγη για αστεγους) παντρευονται με τις pubs και τα clubs τουτης της περιοχης. Δωρεαν

3)Kew Gardens: Ο Βασιλικος Βοτανικος Κηπος. Χαρκτηρισμενη τοποθεσια Παγκοσμιας Κληρονομιας απο την UNESCO. Περιεχει τα περισσοτερα ειδη απο καθε αλλο κηπο του κοσμου. Μια βολτα στους κηπους ειναι κατι παραπανω απο υπεροχη. Τοσο πρασινο, τοσα ζωντανα χρωματα δυσκολο να ξαναδειτε... Οι εκθεσεις επισης απολαυστικες. Μπορειτε να πιειτε τον καφε, το τσαι σας ή να γευματισετε σε καποιο απο τα εστιατορια και cafe των κηπων. Επισης πεντε μεγαλες αιθουσες δεξιωσεων ( Cambrige Cottage, Nash Conservatory, Prince of Walles Conservatory και τα εκπληκτικα Palace Pavillion Marquee και Orangery ), μπορουν να φιλοξενησουν καθε σας γιορτη και φυσικα το τραπεζι του γαμου σας... Εισιτηριο(13.50 λιρες)


2)Hampstead Heath: Ειναι σπανιο καποιος που επισκεπτεται το Λονδινο (τουλαχιστον στις πρωτες του επισκεψεις), να περασει μια βολτα απο το Hampstead Heath. Για μενα αυτο το κομματι ειναι το ωραιοτερο του Λονδινου. Δεν ξερω αν υπαρχει αλλο μερος οχι μονο στο Λονδινο (γενικα στον κοσμο) που ενω βρισκεται μεσα σε μια τοσο μεγαλη πολη (σχεδον στο κεντρο) να αισθανεσαι πως εισαι στην εξοχη. “ Καθε πρωι με ξυπνουν οι χηνες που πετουν μπροστα απο το παραθυρο μου “ λεει ενας φιλος μου κατοικος της περιοχης. Λιμνες, βοσκοτοπια, φυτα και ζωα. Πως να μην το λατρεψεις;
Στην περιοχη βρισκεται και ο ακριβοτερος δρομος του κοσμου (αξια γης), η Bishops Avenue. Λιγο πιο κατω το γραφικο και πανεμορφο Hampstead village. Δωρεαν


1)Secret London: Στην κορυφη, το μυστικο Λονδινο. Το αγνωστο. Αυτο που ο καθενας ανακαλυπτει σε καθε επισκεψη. Το ανεξαντλητο Λονδινο. Το Λονδινο των φτωχων μεταναστων και των μεγιστανων του πλουτου. Των νεγρων και των λευκων. Των χριστιανων και των μουσουλμανων. Της Οπερας και της hip-hop. Των μιουζικαλ και των παραστασεων του δρομου. Των ακριβων εστιατοριων και των κινεζικων των 5 pounds. Των Harronds και της Camden Market. Της Marylebone και του Brixton. Το Λονδινο ολων. Αυτο που για να το δουμε ολο πρεπει να ξοδεψουμε μια ολοκληρη ζωη.


Καλο σας ταξιδι λοιπον σ' αυτον τον μαγευτικο τοπο...


Και τωρα ας περιπλανηθω λιγακι στο σαββατιατικο Portobello και στο αγαπημενο East London.
 
Last edited by a moderator:

Nikos5050

Member
Μηνύματα
535
Likes
137
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Πολύ ωραία η λίστα σου γενικά (αν και προσωπικά δε θεωρώ ότι τα 11,10,9 και 3,4,5 είναι για προχωρημένους). Θα μπορούσαν να προστεθούν τα docklands, το borough market, ίσως το eltham palace, κανένα jack-the-ripper tour και άλλα τέτοια πράγματα
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μ αρεσε πολυ το νο 1 σου .Αντε βρε γκουρου ..με συγκινησες παλι!
Νο 11.Δεν νομιζω οτι το Tower of London ειναι για προχω. Οποιος παει Λονδινο ειναι απο τα must που πρεπει να δει ουτως η αλλως.
Νο 2-4
πως πας εκει-δωσε οδηγιες ..θα ειναι πολυ χρησιμο.
Νο 7 Μ αρεσει αυτο!Θα ξεθαψω τα παλια μου πατινια που εκανα πιτσιρικα κ θα τα βαλω στη βαλιτσα.
Νο 10 Τι μου θυμησες τωρα!
Οταν πηγα Λονδινο το 1994 μου ειχε κανει τεραστια εντυπωση το tube.Δεν υπηρχε μετρο τοτε στην Αθηνα ...δεν ημασταν εξοικειωμενοι ...καθομουν και το χαζευα..ηταν και το πρωτο μου ταξιδι στο εξωτερικο!Κοιτουσα το tube map και δεν μπορουσα να πιστεψω οτι ειχε τοσες πολλες γραμμες.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.056
Likes
7.817
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Νο 2-4
πως πας εκει-δωσε οδηγιες ..θα ειναι πολυ χρησιμο.
2 & 4: Με τη "μαύρη" (Northern) γραμμή του tube.
3: Με την "πράσινη" (District) γραμμή του tube (ή όποια πάει στο Earl's Court). Αλλάζεις στο Earl's Court και παίρνεις την κατεύθυνση Richmond.

http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf

@ tripakias:

Στο 4) θα πρόσθετα το 4α): Camden Passage, κάθε πρωί αλλά κυρίως Σάββατο. Αν ψάχνετε για μικρούς συλλεκτικούς "θησαυρούς" - σε τιμές που είναι κλάσμα εκείνων του Portobello.

To 11) μπορεί να συνδυαστεί με μια πρωινή επίσκεψη στο Bermondsey. Αλλά, όταν λέμε πρωινή εννοούμε με το πρώτο δρομολόγιο του tube (εκεί γύρω στις 5 και κάτι). Υπαίθρια αγορά (αλλά και μαγαζιά τριγύρω) με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς (vintage, συλλεκτικά). Τιμές φτηνότερες απ' το Camden Passage. Από δω αγοράζουν οι έμποροι του Portobello και οι αντικέρ των Βρυξελλών. Μόνο Παρασκευή πρωί (μέχρι τις 10 έχουν τελειώσει όλα).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.036
Likes
12.187
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Πολύ ωραία η λίστα σου γενικά (αν και προσωπικά δε θεωρώ ότι τα 11,10,9 και 3,4,5 είναι για προχωρημένους). Θα μπορούσαν να προστεθούν τα docklands, το borough market, ίσως το eltham palace, κανένα jack-the-ripper tour και άλλα τέτοια πράγματα
Φιλε Νικο, σωστες οι παρατηρησεις σου. Ειχα ομως στο μυαλο μου αυτον που πηγαινει δευτερη, τριτη, τεταρτη φορα. Το 11 μπηκε επειδη το χρωστουσα στους αρχαριους. Μπορει την πρωτη φορα να παει καποιος στα 10,9,4 και 5, ομως σιγουρα δεν θα προλαβει να παει σε ολα, εκτος κι αν ειναι εκει καμια 20 ημερες. Το 3 νομιζω οτι ειναι ενα μερος οχι τοσο συνηθισμενο για τις πρωτες επισκεψεις στην πολη.

Αχ, υπαρχουν δεκαδες μερη που λειπουν απο τη λιστα. Τα docklands δεν μπηκαν στη λιστα γιατι αναφερθηκε κατι σχετικο στη λιστα για αρχαριους. H borough market ειναι πραγματι πολυ ωραια, προκρινα ομως αλλα μερη σε βαρος (αν και να σου πω την αληθεια την ειχα ξεχασει οταν εγραφα την καταταξη και τη θυμηθηκα μετα:roll:). Το eltham palace δεν το εχω επισκεφθει και απο tour δεν εχω κανει κανενα. Οπως καταλαβαινεις ειναι αδυνατον να εμπαιναν στο top, αφου προκειται για καθαρα προσωπικες μου προτιμησεις.

@ tripakias:


To 11) μπορεί να συνδυαστεί με μια πρωινή επίσκεψη στο Bermondsey. Αλλά, όταν λέμε πρωινή εννοούμε με το πρώτο δρομολόγιο του tube (εκεί γύρω στις 5 και κάτι). Υπαίθρια αγορά (αλλά και μαγαζιά τριγύρω) με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς (vintage, συλλεκτικά). Τιμές φτηνότερες απ' το Camden Passage. Από δω αγοράζουν οι έμποροι του Portobello και οι αντικέρ των Βρυξελλών. Μόνο Παρασκευή πρωί (μέχρι τις 10 έχουν τελειώσει όλα).
Την αγνοουσα αυτην την αγορα. Σ' ευχαριστω baba. Θα παω αυριο λοιπον:haha:
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.707
Επειδή έγινε λόγος για τα ντόκλαντς, πιστεύω και εγώ ότι αξίζουν μια δεύτερη ματιά, όχι τόσο τα γυαλιστερά που μιμούνται το Σικάγο, αλλά η φτώχεια και η μιζέρια που βιώνει η αυτοκρατορία δύο βήματα παραπέρα
(κάνω μεγάλη προσπάθεια να μη βγάλω κακία αλλά δεν τα καταφέρνω).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.036
Likes
12.187
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Γιατι να γινεις κακος ρε; Πες οτι θες να πεις και κακος δε γινεσαι... ετσι κι αλλιως τα αγγλακια ειναι ακομπλεξαριστα...
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Ωραία η λίστα και οι προσθήκες της! Ελπίζω να τα τιμήσω το συντομότερο… thnx!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ευχαριστούμε πολύ! Εγώ όταν έρθει η ώρα να πάω Λονδίνο, θα εκτυπώσω το για αρχάριους και το προχωρημένους και θα κάνω ένα για μένα! :D Να σαι καλά!
 

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Tower of London, Tower Bridge
Parks
Camden Town
αυτα ειναι στο προγραμμα αν και αρχαρια ;)

Θα μπορούσαν να προστεθούν το borough market
αξιζει νωρις το πρωι μολις δηλαδη ανοιγει η αγορα; θα μπορεσω να παρω μια ωραια γευση και να χαζεψω μεσα σε λιγη ωρα;θελω πολυ να παω αλλα με πιεζει ο χρονος.
 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
4.099
Likes
1.798
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
H Borough market αξιζει ! Μη την χασεις ! Καλα θα ειναι να πας πρωι , πρωι για να μην μπλεχτεις στον πολυ κοσμο. Δοκιμασε απιστευτα τυρια (παρε ενα κομματι στο χερι να το μασουλας στο δρομο), πιες οργανικους χυμους , φαε ενα cupcake . Προσοχη κατεβα στο tube London Bridge , βγες στην εξοδο Tooley street , διασχισε την King William street και ακουλουθα τις πινακιδες προς borough market kαι southwark.
Μετα την επισκεψη στην αγορα επιβαλλεται να περιηγηθεις στα στενα .. Για μενα ειναι απο μια απο τις πιο ομορφες διαδρομες της πολης
 
Μηνύματα
2.509
Likes
3.269
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
αυτα ειναι στο προγραμμα αν και αρχαρια ;)

πολύ σωστά θα κάνεις να τα δείς! αν και αρχάρια


αξιζει νωρις το πρωι μολις δηλαδη ανοιγει η αγορα; θα μπορεσω να παρω μια ωραια γευση και να χαζεψω μεσα σε λιγη ωρα;θελω πολυ να παω αλλα με πιεζει ο χρονος.

η αγορά αυτή borough market δεν λειτουργεί όλες τις μέρες,όταν πήγα τον Αύγουστο λειτουργούσε μόνο Πέμπτη παρασκευη και σάββατο,δεν χρειάζεται να πας πρωι πρωί γιατί νομίζω είναι μέχρι το μεσημέρι,
πάντως ακόμα και άλλη μέρα να πας που δεν θάναι ανοιχτά τα μαγαζιά αξίζει να επισκεφθείς την περιοχή!!δεν είναι μόνο η αγορά με τα τρόφιμα είναι καφέ,παμπ,είναι η vinopolis,είναι ο καθεδρικός ναός του southwark...είναι είναι ...πολλά πράγματα τριγύρω!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.529
Μηνύματα
899.335
Μέλη
39.248
Νεότερο μέλος
Georgetsn

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom