• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν μπόρεσα να ανοίξω τα λινκ που έδωσαν πιο πάνω, αλλά βουαλά μια μικρή ανάλυση από την αφεντιά μου:
Ο Σελάγια κέρδισε τις εκλογές ως συντηρητικός (λευκός βεβαίως-βεβαίως) γαιοκτήμονας. Ξαφνικά (κυριολεκτικά out of the blue) μια μέρα τον είδαμε να εισχωρεί στην ALBA, την εναλλακτική συνεργασία μεταξύ των αριστερών λατινοαμερικάνικων χωρών, την ίδια οργάνωση με την οποία η Κούβα παίρνει πατρέλαιο από τη Βενεζουέλα προσφέροντας εγχειρήσεις, καθηγητές, γιατρούς, παιδεία, κοινωνικό τουρισμό κλπ στα φτωχότερα στρώματα της βενεζουελάνικης κοινωνίας. Είδαμε τον Σελάγια να κάθεται σε μια εξέδρα δίπλα στον Τσάβες, το Νοριέγα (πρόεδρο της γειτονικής Νικαράγουα και πρώην αρχηγό των Σαντινίστας), το Μοράλες, τον Κορρέα και λοιπούς να κατακεραυνώνει τον "άκρατο καπιταλισμό" και την "αδηφαγία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού". Παρότι η ρητορική αυτή είναι πλέον πολύ συνηθισμένη για τη Νότια Αμερική, στο τσιφλίκι των ΗΠΑ -την Κεντρική Αμερική- είναι κάτι το τελείως ασυνήθιστο, πλην φυσικά της Νικαράγουα, που έχει κι ένα διαφορετικό παρελθόν.

Η μεταστροφή αυτή του Σελάγια δεν έκατσε καλά σε πολλούς και φυσικά ειδικά στα ΜΜΕ της χώρας (τα περίφημα κανάλια 11 και 6 για όσους έχουμε τη χαρά να τα έχουμε δει). Ακόμη και μέσα στο (κεντροδεξιό για να μην ξεχνιόμαστε) κόμμα του Σελάγια πολλοί πιάστηκαν στον ύπνο και ορισμένοι μιλούσαν για εξαγορά από τα "πετρομπολίβαρ του Τσάβες". Όπως και να έχει, απ' ό,τι φαίνεται, ο άνθρωπος συνέχισε να είναι δημοφιλής, ιδίως με τα λαϊκά στρώματα που είδαν υποσχέσεις για προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ανάλογα με αυτά που βλέπει κανείς στις άλλες χώρες της ALBA (η Βολιβία είναι μια κλασική περίπτωση μεταμόρφωσης).

Τώρα, το σύνταγμα της Ονδούρας προβλέπει μόνο μια τετραετία για κάθε πρόεδρο, απαγορεύεται ρητώς η ανανέωση της θητείας κι επειδή η θητεία του Σελάγια λήγει του χρόνου, δε θα μπορούσε να ξαναβάλει υποψηφιότητα. Μάλιστα, στο σύνταγμα της Ονδούρας υπάρχει ο εντυπωσιακός όρος του "αμετάκλητου" της μη ανανέωσης της θητείας (αντίστοιχα στην Κούβα πριν λίγα χρόνια προστέθηκε annexum που χαρακτηρίζει το πολίτευμα της χώρας σοσιαλιστικό αμετάκλήτα...). Δεν ξέρω πολλά από συνταγματολογία, αλλά με δεδομένο πως τα συντάγματα μπορούν να μετατραπούν με αναθεωρητική βουλή, το "αμετάκλητο" μπορεί να ανατραπεί. Αυτό θέλησε να κάνει και ο Σελάγια.

Ζήτησε λοιπόν να γίνει δημοψήφισμα (χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για απλό δημοψήφισμα μιλάμε) ούτως ώστε να δώσει ο λαός της Ονδούρας την άποψή του σχετικά με το αν επιθυμεί να γίνει αναθεωρητική (constituyente το λέμε στα μέρη μας) βουλή, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το αμετάκλητο της μη επαναληψιμότητας της θητείας. Το δημοψήφισμα θα είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά με δεδομένο πως θα το κέρδιζε (ακόμη και το κανάλι 11 το παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα ήταν δεδομένα υπέρ του Σελάγια) θα το χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα προς το Κογκρέσο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος με σκοπό την ανανέωση της θητείας του.

Ε, το ανώτερο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι παράνομη (δεν κατάλαβα με ποιο σκεπτικό, αφού το αποτέλεσμά του ήταν απλά συμβουλευτικό... απαγορεύεται να ρωτάνε τον κόσμο τι θέλει;; ). Οι οπαδοί του Σελάγια ωστόσο άρπαξαν τις κάλπες κι επέμεναν στη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Το ανώτερο δικαστηριο (επίτηδες δεν το γράφω με κεφαλαία) αποφάσισε πως αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου και διέταξε τη σύλληψη του Σελάγια.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ας πούμε πως πρόκειται για μια σύγκρουση εξουσιών όπου για μένα το ουσιαστικό δίκαιο έχει ο Σελάγια, αλλά το τυπικό (αφού πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου) το έχει η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβάνω και την εσωτερική αντιπολίτευση του Σελάγια). Αυτά που ακολούθησαν είναι κλασικά δείγματα λατινοαμερικάνικης χούντας: κόπηκε το ρεύμα, το ίντερνετ, διεκόπη από το στρατό η κυκλοφορία στους δρόμους, απήχθη ο πρόεδρος στις 5 το πρωί από το σπίτι του και εστάλη (!) στην ουδέτερη Κόστα Ρίκα, ο Κουβανός πρέσβης έφαγε το ξύλο της αρκούδας μέσα στην κουβανική πρεσβεία από κουκουλοφόρους στρατιωτικούς που προσπάθησαν και κατάφεραν να απαγάγουν την Υπ. Εξωτερικών που κατατρομαγμένη ζήτησε άσυλο στην κουβανική διπλωμτική αποστολή (και μέχρι τώρα αγνοείται η γυναίκα), έδειραν τον πρέσβη της Νικαράγουας, (όλα αυτά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών περί διπλωμετικού ασύλου, πού ακούστηκε να μπαίνει ο στρατός σε πρεσεβείες;; ) την ίδια ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια έδειχναν αφιερώματα στο Μάικλ Τζάκσον και μπιτς σόκερ.

Το Κογκρέσο διόρισε το γνωστό μας (...) Μιτσελέτι ως πρόεδρο και αποφάσισε πως όλα τα ανωτέρω έγιναν νόμιμα διότι ο Σελάγια "παρέβη το Σύνταγμα". Μάλιστα. Ενώ αυτοί που έβγαλαν δικό τους πρόεδρο αφού απήγαγαν το νόμιμα εκλεγμένο κι έδειραν τις μισές διπλωματικές αποστολές της ALBA είναι νόμιμοι, δηλαδή.

Ο Τσάβες τα πήρε στο κρανίο και στο χθεσινό "Alo presidente" (εκπομπή είναι αυτό...απείρου κάλλους, δεν τη χάνω κάθε Κυριακή) ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως θα εισβάλλει στην Ονδούρα, πράγμα παρανοϊκό βεβεαίως και με το οποίο χάνει όλο το δίκιο του (για άλλη μια φορά, κρίμα είναι για τον άνθωρπο, τον έχω γνωρίσει και το θεωρώ άτομο καταπληκτικών προθέσεων αλλά επικίνδυνα παρορμητικό). ΟΛΕΣ οι χώρες της Αμερικής που εξέφρασαν την άποψή τους καταδίκασαν το πραξικόπημα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ που δήλωσαν ξεκάθαρα πως αναγνωρίζουν ως πρόεδρο τον Σελάγια και ως εκπρόσωπο στην ΟΑΕ (αμαρτωλή οργάνωση που απέβαλε την Κούβα το '62 επειδή...κέρδισε τη μάχη στην Ακτή των Χοίρων!) τον άνθρωπο του Σελάγια και όχι όποιον διορίσει η ντε φάκτο (αλλά μη αναγνωρισμένη από κανέναν προς το παρόν) κυβέρνηση Μιστελέτι.

Το θέμα είναι τι θα κάνει η διεθνής κοινότητα. Αν θα κάτσει να κοιτάει όπως έκανε άαααααααπειρες φορές, συμπεριλαμβανομένου του ΤΡΑΓΙΚΟΥ πραξικοπήματος κατά Τσάβες το 2002, των γεγονότων της Χιλής της 11/9, της Γουατεμάλας του '54, της εισβολής στον Παναμά και πάει λέγοντας (η λίστα είναι τεράστια...). Η ALBA έκανε έκτακτη συνάντηση όπου είπε τα αναμενόμενα, αλλά μη νομίζει κανείς πως πρόκειται για μια κλασική διαμάχη "ακρο"-αριστερών και pro-γιάνκηδων. Ακόμη και ο κεντροδεξιός Παναμάς μίλησε για "πραξικόπημα", ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως δε θα αναγνωρίσει το Μιτσελέτι και η Αργεντινή και η Χιλή ζήτησαν την άμεση και "άνευ όρων" επιστροφή του Σελάγια στον προεδρικό θώκο. Δε βλέπω με τι στήριξη θα συνεχίσει ο Μιτσελέτι, έτσι όπως πάει ούτε το Ισραήλ δε θα τον αναγνωρίσει...
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Βρε γιώργο δεν ζητάς να σου κόβει μισθό η Καθημερινή; από τις πιο ζωντανές πολιτικές αναλύσεις ever!
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Ευχαριστούμε Γιώργο. Εξαιρετική ανάλυση για άλλη μια φορά.

Απ'ότι διάβασα σε ξένα μέσα, πριν λίγες μέρες ο στρατός είχε αρνηθεί να μοιράσει τις κάλπες για το δημοψήφισμα και ο Zelaya καθαίρεσε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή. Τον ακολούθησαν με παραιτήσεις ο υπουργός αμύνης και αρχηγοί του ναυτικού και της αεροπορίας.
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Ο Σελάγια το Σάββατο ή τη Παρασκευή είχε εκφράσει τον φόβο του για Αμερικάνικο πραξικόπημα.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Όπα, christian. Από όσα διάβασα τουλάχιστον, η λέξη "αμερικάνικο" δεν ανεφέρθη. Αν έχεις πηγή, θα ήθελα να τη διαβάσω διότι τότε μου ξέφυγε.

Εξάλλου οι ΗΠΑ το καταδίκασαν από την αρχή, η Χίλαρι είπε ότι η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζει είναι του Σελάγια και η αντίδρασή τους ήταν κατηγορηματική και άμεση. Ο ίδιος ο Σελάγια ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξή του. Το πραξικόπημα θεωρώ πως το κάνανε κάποιοι κογκρεσίστες και μερικά κανάλια που ανήκουν στους γνωστούς ολιγάρχες της Ονδούρας που τρομάξανε μην πάρει η χώρα την ίδια στροφή που πήρανε και οι υπόλοιπες. Αν είχαν ανάμιξη οι ΗΠΑ, τότε να είσαι βέβαιος πως οι στάνταρ "ανεξάρτητοι" (βλέπε Παναμάς, Γουατεμάλα και πάνω απ' όλα η καταπληκτική Κολομβία) θα είχαν αναγνωρίσει την κυβέρνηση Μιτσελέτι στο πεντάλεπτο, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Μιλάμε για πραξικόπημα-μπαρούφα, ούτε 48 ώρες δεν του δίνω του Μιτσελέτι, η ΕΕ επίσης αρνείται να τον αναγνωρίσει και το ξεκαθάρισε, όλοι οι διπλωμάτες της Ονδούρας σε διεθνείς οργανισμούς και ξένες χώρες είναι της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και πολύ σύντομα ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του.

Κορυφαία δήλωση Τσάβες: "Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα Μιτσελέτι, Ασχετέτι, Μπουρδέτι ή... Γοριλέτι", το τελευταίο ήταν αναφορά στη δήλωση του βενεζουελάνου πρέσβη στην ΟΕΑ "κάποιος άνοιξε πάλι το κλουβί με τους γορίλες".
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Στο ραδιοφωνο το άκουσα σήμερα το πρωί.Αν βρω αύριο και πηγή θα στην στείλω.
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Τώρα το θυμήθήκα Yorgo !!!
Πρέπει να το είπε σε συνέτευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Pais.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
ΟΚ, θα το ψάξω αύριο. Ενδιαφέρει διότι αν είναι έτσι έχουμε αλλαγή τόνου. Μάλλον πρόκειται για ράδιο-αρβύλα στη μετάφραση πάντως.

Παρεμπιπτόντως το γράμμα "παραίτησης" που υποτίθεται πως υπέγραψε ο Σελάγια (την ώρα που τον έδερναν και τον έβαζαν στο αεροσκάφος στις 5 το πρωί;;; μα πού τα σκέφτονται;;; ) είναι απίστευτο. Ο άνθρωπος υποτίθεται πως λίγες ώρες πριν πάει να ψηφίσει τον εαυτό του στο δημοψήφισμα που ο ίδιος ζήτησε, αποκαλεί τον εαυτό του "ανίκανο να κυβερνήσει" και "σωματικά ασθενή". Μάλιστα...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.567
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Λοιπόν ο Σελάγια θα πάει να μιλήσει στον ΟΗΕ και στη συνέχεια -την Πέμπτη- ανακοίνωσε πως επιστρέφει στην Ονδούρα, όπου ζήτησε από τους υποστηρικτές του να τον περιμένουν στο αεροδρόμιο. Αναμένονται μεγάλα γλέντια. Εχθές θαυμάσαμε και το στρατό της χώρας να ρίχνει δακρυγόνα στους διαδηλωτές...αλλά επειδή είχαν κόντρα τον άνεμο οι στρατιώτες τα έφαγαν αυτοί στη μάπα και υποχώρησαν (κωμικές καταστάσεις).
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εχθές θαυμάσαμε και το στρατό της χώρας να ρίχνει δακρυγόνα στους διαδηλωτές...αλλά επειδή είχαν κόντρα τον άνεμο οι στρατιώτες τα έφαγαν αυτοί στη μάπα και υποχώρησαν (κωμικές καταστάσεις).
Δεν ήξεραν, δε ρώταγαν τη μετεωρολογική υπηρεσία; Πολύ οπερέττα δείχνουν οι τύποι!
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Εν αναμονή εξελίξεων
Ο λαός της Ονδούρας συνεχίζει να διαδηλώνει στους δρόμους

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_4c80d48cbc2b0df8feddc851e293d884._.jpg
Η καταστολή δεν πτοεί το λαό

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Φίμωση και καταστολή, τα δύο κύρια όπλα της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Ελάχιστες ειδήσεις κατορθώνουν να διαρρεύσουν από την Ονδούρα που ο λαός της συνεχίζει να μάχεται.
Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η γενική απεργία, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες πόλεις, φτάνοντας τις 37. Περισσότεροι από 50 χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους της πρωτεύουσας και ουκ ολίγες φορές συγκρούονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι πληροφορίες, που είναι κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, κάνουν λόγο για ένα ή δύο νεκρούς μέχρι στιγμής, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις. Στο στόχαστρο των πραξικοπηματιών και οι δημοσιογράφοι, που όσοι δεν κατορθώνουν να φιμωθούν συλλαμβάνονται όπως και το συνεργείο του Τελεσούρ. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια τάγματα «επιστρέφουν στους στρατώνες», μια εξέλιξη που ενδεχομένως σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μανουέλ Σελάγια που το απηύθυνε από τη Μανάγκουα. Πάντως, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Μιτσελέτι ανακοινώνει ότι «θα ξεκινήσει διπλωματική επίθεση», ενώ δηλώνει ευθέως ότι σε περίπτωση επιστροφής του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια θα «συλληφθεί, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης»!
Ο Σελάγια ανήγγειλε την επιστροφή στην Ονδούρα με συνοδεία άλλων ηγετών
Πρόκειται για την αντίδραση του πραξικοπηματικού καθεστώτος στις δηλώσεις του Σελάγια στο πέρας της Συνόδου του Συστήματος Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - SICA ότι πρόκειται να επιστρέψει την Πέμπτη στην Ονδούρα, συνοδευόμενος μάλιστα από το ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ενώ «προσκάλεσε» και άλλους ηγέτες της περιοχής να τον συνοδεύσουν. Ηδη η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση. Παράλληλα, το SICA, εκτός της καταδίκης του πραξικοπήματος και της αναγνώρισης ως Προέδρου της Ονδούρας μέχρι της λήξης της θητείας του Σελάγια ως του «μόνου νόμιμα εκλεγμένου προέδρου», ανακοίνωσε και λήψη σειράς μέτρων πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής απομόνωσης με άμεση ισχύ, όπως την ανάκληση των πρέσβεών τους για διαβουλεύσεις, την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών εν αρχή για 48 ώρες, την αναστολή επ' αόριστον της Τράπεζας Οικονομικής Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - (BCIE) κ.ά.
Μερικές ώρες νωρίτερα, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική - ALBA, σε έκτακτη Σύνοδό της, που έγινε και αυτή στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, παρουσία όλων των ηγετών των εννέα χωρών, όπως της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα κ.ά. είχε ανακοινώσει την ανάκληση των πρέσβεών τους μέχρι την ανατροπή των πραξικοπηματιών, ενώ ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε τη διακοπή προμήθειας πετρελαίου. Παράλληλα, χτες, ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρέσβεις τους και η Χιλή, η Βραζιλία και το Μεξικό.
«Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στην Ονδούρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στη χώρα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ και πρόσθεσε ότι ήδη έχει απευθυνθεί στην τσεχική Προεδρία με αυτό το αίτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εκ μέρους της ΕΕ δεν πρόκειται να ληφθεί καμιά απόφαση πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον.
Διεθνής καταδίκη
Εν τω μεταξύ, ο Μανουέλ Σελάγια εκφώνησε λόγο χτες στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στον ΟΗΕ προετοίμασε ο πρέσβης της Ονδούρας Χόρχε Ρέινα Ιντιάκες και προσυπέγραψαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ είχε και τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Απολύτως ομοφώνως τα 192 μέλη του Οργανισμού «αποφάσισαν να καλέσουν κατηγορηματικά και σθεναρά όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν άλλη κυβέρνηση εκτός αυτής» του Μανουέλ Σελάγια και καλούν στην άμεση αποκατάστασή του.
Ο Μανουέλ Σελάγια, μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του OAS, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιαν Κέλι, θα έχει επαφές και με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάντως, όσον αφορά στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις επίσημες διακηρύξεις περί «κατηγορηματικής καταδίκης» του πραξικοπήματος πιο αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον... αρχικά είχε κάνει λόγο «για κάτι που εξελίσσεται σε πραξικόπημα», κατόπιν σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ, ως μέτρο προχωρήσουν στη διακοπή της βοήθειας προς την Ονδούρα, το απέκλεισε. Οι όχι τυχαίες παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αναλύθηκαν από τον Τζον Νεγκρεπόντε, στην Ουάσινγκτον Ποστ: «Νομίζω ότι η Κλίντον θέλει να διατηρήσει κάποιο διαπραγματευτικό περιθώριο ώστε να προσπαθήσει να πείσει τον Σελάγια να υπαναχωρήσει από την επιμονή του να γίνει δημοψήφισμα». Ο Νεγκρεπόντε δεν είναι τυχαίος, αφού έχει χαρακτηριστεί ως ο «χασάπης της Ονδούρας», καθώς διατέλεσε πρέσβης στη χώρα τη δεκαετία '80. Εκδηλώθηκε πραξικόπημα, συστάθηκαν τα τάγματα θανάτου, έγινε η βάση εφόρμησης των «Κόντρας», αλλά και αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα. Εξάλλου, οι New York Times έγραφαν ξεκάθαρα ότι πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ήταν καθαρά εναντίον των συνταγματικών αλλαγών και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει τον Σελάγια να μην προχωρήσει...
Ταυτόχρονα, η λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Ονδούρας εκδηλώνεται σε πολλές χώρες, ενώ χαρακτηριστικά στην Κούβα καθημερινά μαζικές και λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν τους πραξικοπηματίες που είναι φύσει αδύνατον να κινήθηκαν χωρίς το «πράσινο φως» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, συνεχίζουν οι καταγγελίες από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : Εν Ξ±Ξ½Ξ±ΞΌΞΏΞ½Ξ ΡξΡλίξΡων
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κορυφώνεται ο αγώνας, εντείνεται η καταστολή​

ι
awww1_rizospastis_gr_getImage_do_ca19ecedbb86b93d2b597c043c074dbb._.jpg

Οι διαδηλώσεις του λαού της Ονδούρας, παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής των πραξικοπηματιών, συνεχίζονται


ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--
Μια έκρηξη βόμβας σε ένα ταχυφαγείο μερικά μέτρα έξω από την κεντρική είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα μερικές ώρες πριν φτάσει ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα και πυροβολισμοί ενάντια στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών σε μια κατοικημένη περιοχή, είναι χαρακτηριστικά δείγματα των προβοκατσιών, με στόχο την κατατρομοκράτηση του λαού της Ονδούρας που εξακολουθεί να αντιστέκεται.
Για ένατη μέρα χτες, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πλάσα Μορασάν αψηφώντας την καταστολή. Σύμφωνα με το Randio Mundial, η διαδήλωση είχε μήκος τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή, στο βορρά της χώρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται στην κυριολεξία μάχες, ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά. Στο Σαν Πέδρο Σούλα, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η καταστολή έχει γενικευτεί. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και δύο τουλάχιστον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί βαριά. «Εχουμε βίντεο που δείχνουν την επίθεση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών. Ενα μικρό αγόρι τραυματίστηκε από σφαίρα και ένας φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι», δήλωσε η βουλευτής Σίλβια Αγιάλα.
Πάντως, ο Μανουέλ Σελάγια, ο διωγμένος Πρόεδρος, έφτασε χτες στο Ελ Σαλβαδόρ και κάλεσε το λαό να συνεχίσει να διαδηλώνει τη στιγμή που σήμερα έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη χώρα, συνοδευόμενος σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους προέδρους του Εκουαδόρ και της Αργεντινής, Ραφαέλ Κορέα και Κριστίνα Φερνάντες αλλά και από Νομπελίστες όπως η Ριγκομπέρτα Μεντσού, η οποία απέστειλε χτες μήνυμα προς ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις ότι ενώνει τις δυνάμεις της μαζί τους. Πάντως, οι εκ νέου δηλώσεις δε διευκρινίζουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής του.
Μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχαν πληροφορίες όσον αφορά την επίσκεψη του Ινσούλσα, ο οποίος δήλωνε ότι δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί αλλά να ζητήσει από την ντε φάκτο κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία». «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι βέβαιος. Θα κάνω ό,τι μπορώ αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα σε μερικές μόνο ημέρες», είχε δηλώσει ο Ινσούλσα πριν την μετάβασή του στην Ονδούρα. Πάντως, η επικεφαλής των πραξικοπηματιών Ρομπέρτο Μιτσελέτι δήλωσε «ανοικτός» σε πρόωρες εκλογές ακόμη και σε δημοψήφισμα για την αποκατάσταση του Σελάγια, μολονότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο υπουργός Αμύνης που καθαιρέθηκε από τον Μανουέλ Σελάγια, Εδμούντο Ορεγιάνα Μερκάδο μαζί με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και σήμανε την αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κογκρέσου Χοσέ Αλφρέδο Σααβέδρα καταδικάζει το πραξικόπημα και ζητά την αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια, σύμφωνα με το Τελεσούρ.

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : ΞšΞΏΟΟ…Ο†ΟŽΞ½Ξ΅Ο„Ξ±ΞΉ ΞΏ Ξ±Ξ³ΟŽΞ½Ξ±Ο‚, ΡντΡίνΡται Ξ· καταστολΞ
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.666
Μηνύματα
907.047
Μέλη
39.410
Νεότερο μέλος
mary17

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom