• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.034
Likes
53.064
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Να π την αλήθεια οι διαδηλώσεις ήταν πολύ μικρότερες του αναμενομένου μέχρι στιγμής κι αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. ΠΕριμένουμε να δούμε τι θα πετύχει ο Ινσούλσα στις επαφές του στην Ονδούρα και αύριο αναμένεται μεγάλη μέρα με την άφιξη Σελάγια. Οι πραξικοπιματίες επιμένουν πως θα τον συλλάβουν με το που θα απατήσει το πόδι του στη χώρα... χλωμό το βλέπω, ειδικά από την ώρα που θα συνοδεύεται από την Κριστίνα Φερνάντες, τον Ινσούλσα, τον Κορρέα και τη Ριγκομπέρτα Μεντσού, ειδικά η τελευταία εμπνέει πολύ σεβασμό στην Κ.Αμερική και τα είπε και πολύ ωραία και μετρημένα εχθές με την άφιξή της.

Α, το σάιτ της El Pais το τσεκάρισα, δεν βρήκα δήλωση Σελάγια που να κατηγορεί τις ΗΠα για το πραξικόπημα, κάθε άλλο, ευχαρίστησε δύο φορές τον Ομπάμα. Μάλλον "πρόσθεση" του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού ήτουνα...
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κλιμακώνεται η λαϊκή αντίσταση​

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_a3ffec1899de8e20b9e194cac6d19edc._.jpg

Τα ανδρείκελα της CIA βρίσκονται αντιμέτωπα με το λαϊκό κίνημα

Ξημερώματα Κυριακής 28 Ιούνη. Περίπου 100 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας περικυκλώνουν την προεδρική κατοικία στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, απάγουν τον πρόεδρο Χοσέ Μανουέλ («Μελ») Σελάγια Ροσάλες, τον μεταφέρουν σε βάση της πολεμικής αεροπορίας και με στρατιωτικό αεροσκάφος τον «αφήνουν» στην Κόστα Ρίκα.
Η στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος είναι αποκαλυπτική καθώς έγινε ελάχιστη ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Σελάγια με το ερώτημα: «Συμφωνείτε να υπάρξει μία τέταρτη κάλπη ώστε ο λαός να αποφασίσει εάν θα συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση. Ναι ή Οχι;».
Η τέταρτη κάλπη αφορούσε τις επερχόμενες γενικές και προεδρικές εκλογές της 29ης Νοέμβρη. Συνεπώς, οι αιτιάσεις περί «παράτασης» ή «ανανέωσης» της προεδρικής θητείας εκ μέρους του Σελάγια - που ήταν υποτίθεται ο στόχος της σύγκλησης της Συντακτικής Συνέλευσης και θα αποτελούσε «σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος», την οποία επικαλέστηκαν οι πραξικοπηματίες αρχικά για να σταματήσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και κατόπιν για να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα - είναι ψευδεπίγραφες. Εξάλλου, γνωρίζοντας ότι νομικά δεν μπορούσαν να σταματήσουν τη διεξαγωγή του, σε έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τετάρτη 24 Ιούνη εγκρίθηκε νόμος όπου απαγόρευε αυστηρά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους δημοψηφίσματος 180 ημέρες πριν ή μετά τις εκλογές. Νωρίτερα ο πρόεδρος Σελάγια καθαιρούσε τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ρομέο Βάσκες Βελάσκες - απόφοιτο της διαβόητης Σχολής της Αμερικής - και τον υπουργό Αμυνας Εδμούντο Ορεγιάνα Μερκάδο καθώς αρνήθηκαν να παρέχουν λογιστική υποστήριξη. Ο νόμος ήταν η κερκόπορτα του πραξικοπήματος. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Ονδούρα ήταν εν μέσω λαϊκών διαδηλώσεων, παρά τη σκληρή καταστολή και τις συγκρούσεις που δεν ήταν γνωστό αν υπήρχαν θύματα και εν αναμονή της επιστροφής του νόμιμου προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Οι αιτίες του πραξικοπήματος
Ας δούμε όμως τις πραγματικές αιτίες του πραξικοπήματος της αντίδρασης. Είναι η στροφή που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Σελάγια μετά την εκλογή του ως υποψήφιος του Φιλελευθέρου Κόμματος (PLH), ενός από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία την τελευταία τουλάχιστον 20ετία. Ενώ αρχικά τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Αμερικής (CAFTA), σταδιακά μετατοπίστηκε προσεγγίζοντας άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ξάφνιασε δε την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και όλης της περιοχής, όταν ανακοίνωσε ότι η Ονδούρα προσχωρεί στην ALBA, τότε Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική και μερικές ημέρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών για την Αμερική.
Δε σταμάτησε εκεί και οι σταδιακές πολιτικές μετατοπίσεις του προκάλεσαν την μήνιν της ολιγαρχίας: Αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 60% από 157 σε 280 δολάρια, εξαιρουμένων των ειδικών εξαγωγικών ζωνών. Η νέα οικονομική τάξη της Ονδούρας - επιχειρηματίες με, κατά κύριο λόγο, εργοστάσια συναρμολόγησης (maquiladoras)- αντέδρασε με οργή. Το ποτήρι για την ολιγαρχία ξεχείλισε όταν στις 17 Φλεβάρη ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη διενέργεια του επίμαχου δημοψηφίσματος, καθώς και για σύνταξη ενός νέου Συντάγματος που θα αντικαθιστούσε αυτό του 1982, που συντάχθηκε από μία ακόμη πραξικοπηματική κυβέρνηση με στόχο την «προετοιμασία για την επιστροφή στη δημοκρατία», υπό την καθοδήγηση του γνωστού ως «χασάπη της Ονδούρας», τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε. Πρόθεση του Σελάγια ήταν η κατοχύρωση ορισμένων αλλαγών υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών και των ιθαγενών, αυτής της «θάλασσας των φτωχών» που αποτελούν και το 70% του πληθυσμού των 7,5 εκατομμυρίων.
«Το πρώτο πραξικόπημα της κυβέρνησης Ομπάμα»
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι πραξικοπηματίες δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το αντεπιχείρημα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα καταδίκασε το πραξικόπημα δεν αρκεί. Ας δούμε τα γεγονότα:
Η πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χλιαρή, δεν καταδίκασε φυσικά το πραξικόπημα, αλλά ...καλούσε όλους του «πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες στη χώρα να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον κανόνα δικαίου και τη Δια-αμερικανική Χάρτα». Ανακοίνωση που συνοδεύτηκε από την τάχιστη ορκωμοσία του προέδρου του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μιτσελέτι ως προέδρου ντε φάκτο, συνοδευόμενη από μία καταφανώς πλαστή επιστολή παραίτησης του προέδρου Σελάγια, σε μια προσπάθεια να υπάρξει «νομιμοποίηση». Την ίδια στιγμή οι ειδήσεις από την Ονδούρα έκαναν λόγο για συλλήψεις, όπως του προεδρικού υποψήφιου του κόμματος Partido de Unificacion Democratica - Κόμμα Δημοκρατικής Ενοποίησης (PUD) Σέζαρ Αμ, του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης Σαν Πέδρο Σούλα, της υπουργού Εξωτερικών Πατρίτσια Ρόδας που συνοδεύτηκε με τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό των πρέσβεων της Βενεζουέλας και της Κούβας, αλλά και για άγρια καταστολή.
Ενώπιον της λαϊκής αντίδρασης οι πραξικοπηματίες κηρύσσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, κλείνουν ΜΜΕ, κόβουν την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες (σταθερή - κινητή). Τα «δημοκρατικά» διαπιστευτήρια της ντε φάκτο κυβέρνησης κάνουν το γύρο του κόσμου, η Λατινική Αμερική - ALBA, SICA, Mercosur, Rio Group, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, όλες οι κυβερνήσεις κ.ά. - καθώς και όλος ο πλανήτης σύσσωμος με πρώτα τα Κομμουνιστικά Κόμματα καταδικάζει το πραξικόπημα και ζητά την επιστροφή του Σελάγια, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να καταδικάσει, δείχνει ως αυτουργό τη CIA και θέτει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.
Περισσότερες από 24 ώρες μετά ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάζεται να καταδικάσει το «στρατιωτικό καθεστώς» και να αναγνωρίσει τον Σελάγια ως τον μοναδικό συνταγματικό, νόμιμο πρόεδρο. Εντούτοις η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον στη συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο «για κάτι που εξελίσσεται σε πραξικόπημα», ενώ σε ερωτήσεις εάν ο Σελάγια πρέπει να επιστρέψει δεν απάντησε. Η Χίλαρι Κλίντον «διάλεξε με πολλή προσοχή τα λόγια της», εκτίμησαν πολιτικοί αναλυτές, αλλά και ο Νεγκρoπόντε μέσα από τις σελίδες της «Washington Post»: «Νομίζω ότι η Κλίντον θέλει να διατηρήσει κάποιο διαπραγματευτικό περιθώριο ώστε να προσπαθήσει να πείσει τον Σελάγια να υπαναχωρήσει από την επιμονή του να γίνει δημοψήφισμα»...
Την Τετάρτη ομοφώνως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί απόφαση καταδίκης του πραξικοπήματος και άμεσης αποκατάστασης του Μανουέλ Σελάγια, ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δίνει τελεσίγραφο 72 ωρών στην πραξικοπηματική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία. Στις ΗΠΑ σιωπή, αφήνουν το ζήτημα στον ΟΑΚ...
Οι ΗΠΑ μέχρι ώρας δεν απέσυραν τον πρεσβευτή τους - η ΕΕ για δικούς της λόγους το έκανε, όπως και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής - ενώ μόλις «ψελλίζουν» περί «διακοπής της χρηματοδότησης» της Ονδούρας υπό τους πραξικοπηματίες.
Στόχος η κατάπνιξη του λαϊκού κινήματος
Η κυβέρνηση των «μικρών Πινοτσέτ», όπως τους αποκάλεσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, κλείνει ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα της ενημέρωσης και ανακοινώνει την αναστολή πέντε βασικών άρθρων του Συντάγματος που αφορούν συνταγματικά δικαιώματα με βάση απόφαση του Κοινοβουλίου την οποία συνυπέγραψαν 4 από τα 5 κόμματά του, με εξαίρεση το PUD. Πρόκειται για τα άρθρα 69, 71, 78, 79 και 81 που αφορούν το δικαίωμα της δημόσιας συνεύρεσης - δηλαδή των διαδηλώσεων - το δικαίωμα του «συνεταιρίζεσθαι», το ατομικό και οικιακό άσυλο όσον αφορά την έρευνα, κατάσχεση και σύλληψη χωρίς την έκδοση εντάλματος, τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς και τα εγγυημένα δικαιώματα της διαδικασίας σύλληψης και κράτησης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σύμβουλος του πραξικοπηματία Προέδρου Ρομπέρτο Μιτσελέτι είναι ο διαβόητος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μπίλι Φερνάντο Χόγια Αμέντολα, ιδρυτής των ταγμάτων θανάτου, που έδρασαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους κομμουνιστές. Απορρίπτουν το τελεσίγραφο του ΟΑΚ, ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Αλμπέρτο Ρουμπί ζητά από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του Σελάγια, ενώ ο Μιτσελέτι δήλωνε ότι θα θεωρεί υπεύθυνους για την «αιματοχυσία» και για ό,τι θα συνέβαινε το Σάββατο - όποτε είχε ανακοινωθεί ότι θα επιστρέψει ο Σελάγια - τους ...προέδρους της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα που έχουν ανακοινώσει ότι θα συνοδεύσουν τον Σελάγια.
Την Παρασκευή πήγε στην Ονδούρα ο ΓΓ του ΟΑΚ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, όπως ισχυρίζεται «όχι για να διαπραγματευτεί», αλλά για να «ζητήσει από τους πραξικοπηματίες να εγκαταλείψουν την εξουσία», ενώ τεράστιες διαδηλώσεις προγραμματίζονταν για το Σάββατο. Οι ΗΠΑ, ακόμα και εάν δεν ενορχήστρωσαν άμεσα το πραξικόπημα - θα αποκαλυφθεί εν καιρώ - φέρουν την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η επιφανειακή ολιγωρία του Λευκού Οίκου έδωσε τον αναγκαίο χρόνο στους πραξικοπηματίες να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων εναντίον του λαϊκού κινήματος. Ενα κίνημα που άρχισε να δείχνει δείγματα γραφής, και πέρα από τη στήριξη προς τον πρόεδρο Σελάγια συγκροτείται Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, οργανώσεων αγροτών και νέων, που διεκδικεί κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς, καθημερινές απαντώνται οι προβοκάτσιες που στήνει η αντίδραση, ενώ ο αγώνας του λαού της Ονδούρας συναντά την αλληλεγγύη των λαών σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και πολλά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο κι ανάμεσά τους από την πρώτη στιγμή και του ΚΚΕ.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5161764&publDate=5/7/2009
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΕΡΟΥ
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις
Την Τετάρτη 8 του Ιούλη γενική απεργία για τη στήριξη του αγώνα των ιθαγενών στην Αμαζονία​


awww2_rizospastis_gr_getImage_do_739ae3e408a949cc9a58c4ce32fd4adf._.jpg

Η λαϊκή οργή φουντώνει στο Περού

Κορυφώνεται και πάλι η ένταση στο Περού μετά από τη δολοφονία του αγρότη Γκρεγκόριο Μεντόσα, στις 2 του Ιούλη, από σφαίρα αστυνομικού στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που ξεκίνησε στις 25 του Ιούνη στην επαρχία Τσουμπιβίλκας της νότιας περιοχής του Κούσκο. Με την απεργία οι ιθαγενείς αγρότες της περιοχής απαιτούν την απομάκρυνση πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης, η δραστηριότητα των οποίων μολύνει τα νερά και τα εδάφη τους. Να πούμε εδώ ότι το 60% της περουβιανής Αμαζονίας βρίσκεται στο έλεος της εμπορικής υπερεκμετάλλευσης, καθώς πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες και εταιρείες υδρογονανθράκων, όπως η αγγλο-γαλλική «Perenco», και οι βορειοαμερικανικές «ConocoPhillips» και «Tatisma Energy», «αλωνίζουν» στην περιοχή.
Οι παραπάνω συγκρούσεις αναβιώνουν τις εντάσεις, ενώ είχε επιτευχθεί μία σχετική ηρεμία τις τελευταίες βδομάδες, μετά τα αιματηρά επεισόδια στη βόρεια ζώνη της Αμαζονίας, την Μπάγκουα, όπου στις 5 του περασμένου Ιούνη είχαν σκοτωθεί 34 άτομα.
Να θυμίσουμε ότι για μήνες, συγκεκριμένα από τον Απρίλη και μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, οι ιθαγενείς αγρότες διεκδικούσαν ειρηνικά το δικαίωμά τους να συζητήσει μαζί τους η κυβέρνηση τα νομοθετικά διατάγματα που θα τους έπλητταν, αφού μέσω των διαταγμάτων αυτών επιταχύνεται η καταστροφή της περιοχής του Αμαζονίου. Τα δύο επίμαχα διατάγματα (1090 και 1064) είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Γκαρσία ώστε να προσαρμοστεί η περουβιανή νομοθεσία στη Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και οι ιθαγενείς αντιτάχθηκαν σε αυτά καθώς άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες στην πώληση των προγονικών τους εδαφών στις πολυεθνικές εταιρείες. Ο Πρόεδρος, Αλαν Γκαρσία, αναγκάστηκε, τελικά, να αποσύρει τα δύο επίμαχα διατάγματα μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των ιθαγενών, που αντιμετωπίστηκαν πολύ βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν ως συνέπεια την παραίτηση (όχι άμεση) του πρωθυπουργού, Γιεούνταϊ Σιμόν, και της υπουργού Εσωτερικών, Μερσέντες Καμπανίγια.
«Ο αβάσιμος ισχυρισμός για διεθνή συνωμοσία που παρακινεί τις κινητοποιήσεις, η στρατιωτικοποίηση των περιοχών των εξεγερμένων ιθαγενών, οι κατηγορίες προς τους ιθαγενείς για γενοκτονία και εξτρεμισμό, ώστε να αποσιωπηθούν οι παρατυπίες στη βίαιη αστυνομική καταστολή που διέταξε η κυβέρνηση, οι διωγμοί των ηγετών του Συνδέσμου των Ιθαγενών Λαών του Περουβιάνικου Δάσους (AIDESEP) με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Πισάνγκο, η ρητή διαταγή για πιο σκληρή συμπεριφορά των κατασταλτικών δυνάμεων στην "επιβολή της τάξης" και η ακύρωση της άδειας του ραδιοφωνικού σταθμού "Η φωνή της Ουτκουμπάμπα" (επαρχία στην περιοχή του Αμαζονίου) συγκροτούν την εικόνα της κυβέρνησης. Αποδεικνύουν το δουλοπρεπή ζήλο ενός Προέδρου που, τυφλός στις υπαγορεύσεις των πολυεθνικών, φοβούμενος την προέλαση των λαϊκών αγώνων και των απελευθερωτικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική, οδηγεί τη χώρα στη δίνη της καταστολής ενάντια σε ό,τι σημαίνει αντιπολίτευση, είτε πολιτική είτε κοινωνική, συμπεριφορά χαρακτηριστική μιας αυταρχικής κυβέρνησης που πέρασε σε μία επικίνδυνη φάση άμεσης φασιστικοποίησης. Παίζεται η επιβίωση ενός υπέργηρου συστήματος που βρίσκεται σε κρίση και που απορρίπτεται από την πλειοψηφία του λαού», διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Περουβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αλληλεγγύη από το λαϊκό κίνημα
Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των ιθαγενών και η άγρια καταστολή τους οδήγησαν σε εξάπλωση των κινητοποιήσεων και σε άλλες περιοχές, αλλά και γενικότερα του μαζικού, λαϊκού κινήματος. Ακόμα πριν από τη δολοφονία του αγρότη Μεντόσα, η αντιπρόεδρος του AIDESEP, Ντάισι Σαπάτα (ο πρόεδρος Αλμπέρτο Πισάνγκο αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στη Νικαράγουα), ευχαριστώντας δημόσια για τη στήριξη που δέχτηκαν από ολόκληρη τη χώρα, απαίτησε να αποσυρθούν άλλα εφτά διατάγματα, που απορρίπτει το κίνημα των ιθαγενών, όπως επίσης την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή της Μπάγκουα. Σε αντίθετη περίπτωση, είχε προειδοποιήσει, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων και δεν πρόκειται να καταλαγιάσει η ένταση που απλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου. Οπως και έγινε. Διάφορες εθνότητες ιθαγενών συνεχίζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ταραπότο, Γιουριμάγουας, Πουέμπλο Βερμούδες, Αρεκίπα, Κούσκο και Πούνο.
Ταυτόχρονα, με απόφαση της 7ης Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP) ορίστηκε Μέρα Εθνικής Κινητοποίησης η Τετάρτη 8 του Ιούλη, για τη στήριξη των αιτημάτων των αγροτικών οργανώσεων των ιθαγενών που κήρυξαν απεργία για τις 7, 8 και 9 του Ιούλη, ενώ στηρίζουν και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κλάδων που βρίσκονται ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως, στα μέσα μεταφοράς και τα ταξί, που παρέλυσαν την πρωτεύουσα Λίμα στις 30 του Ιούνη.
Οι εκπρόσωποι της 7ης Συνέλευσης της CGTP δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ενίσχυση των οργανώσεων βάσης και να συμβάλουν στην ευρύτερη ενότητα για την προετοιμασία και πραγματοποίηση μιας γενικής απεργίας σε εθνικό επίπεδο.
Ο Πρόεδρος, Αλαν Γκαρσία, έκανε έκκληση για συμφιλίωση, ωστόσο οι οργανώσεις των ιθαγενών, αλλά και άλλες οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος διατρανώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και των πολιτικών διωγμών.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΕντΡίνονται ΞΏΞΉ Ξ»Ξ±ΟŠΞΊΞ­Ο‚ κινητοποιΞ?σΡις
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Ο λαός στους δρόμους μέχρις εσχάτων...
Δύο νεκροί διαδηλωτές από το στρατό που φρουρούσε το αεροδρόμιο για να μην προσγειωθεί το αεροπλάνο του διωχθέντος Προέδρου Μ. Σελάγια​

awww1_rizospastis_gr_getImage_do_2c794be9fb651322f65870275ec68eec._.jpg

Θύματα της καταστολής του στρατού

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--
Δε δίστασαν οι πραξικοπηματίες στην Ονδούρα να πνίξουν στο αίμα την τεράστια σε όγκο διαδήλωση στο διεθνές αεροδρόμιο Τονκοτίν της πρωτεύουσας της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα, με μοναδικό στόχο την αποτροπή της επιστροφής του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, την Κυριακή.
Επί 11 λεπτά οι κάμερες των δικτύων al Jazeera και Telesur κετέγραφαν τον καταιγισμό των πυροβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τους φράκτες και να εισέλθουν στο διεθνές αεροδρόμιο Τονκοτίν, ώστε να εξαναγκάσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις να αποσυρθούν και να μπορέσει το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο Σελάγια να προσγειωθεί. Ενα παιδί 12 ετών με μία σφαίρα στο κεφάλι και ένας νέος άνθρωπος γύρω στα 20 έπεσαν νεκροί, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Μετά από λίγη ώρα, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μανουέλ Σελάγια και τον πρόεδρο της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μιγκέλ ντ' Εσκότο, αφού έκανε στροφές πάνω από το αεροδρόμιο και καθώς ήταν αδύνατο να προσγειωθεί, αφού ο διάδρομος προσγείωσης είχε καταληφθεί από στρατιωτικά οχήματα, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στη Νικαράγουα. Από εκεί ο Σελάγια δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του με κάθε μέσο, ενδεχομένως και σήμερα...

Μακελειό της χούντας

awww1_rizospastis_gr_getImage_do_870a92e1186923e72440eab639ca974f._.jpg

Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν έξω από το αεροδρόμιο της Τεγκουσιγκάλπα

Μέχρι τη στιγμή που το αεροσκάφος είχε φανεί στον ορίζοντα τα γεγονότα ήταν καταιγιστικά. Από νωρίς, οι πραξικοπηματίες προειδοποιούσαν ότι δε θα επιτρέψουν την επιστροφή του και απειλούσαν ότι εάν αυτό συμβεί θα τον συλλάβουν. Στρατιώτες και οχήματα έκλεισαν τον αεροδιάδρομο, όπως και τα άλλα αεροδρόμια της χώρας, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν από νωρίς πάρει θέση στον πύργο ελέγχου και σε άλλα δημόσια κτίρια, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους, δίχως όμως να μπορούν να πλησιάσουν το αεροδρόμιο, καθώς αστυνομικές δυνάμεις τους είχαν αποκλείσει. Ομως, κάποια στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας διέταξε τους αστυνομικούς να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο Τονκοτίν. Μερικές δεκάδες χιλιάδες από τους σχεδόν 200.000 διαδηλωτές άρχισαν να προσεγγίζουν, αλλά ουσιαστικά έπεσαν στην ενέδρα του στρατού της χούντας και εκεί ανοίχτηκε πυρ εναντίον τους. Ο στρατός που συνεχίζει να καταστέλλει το λαό φαίνεται να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς - παρά τη «δημόσια καταδίκη», παρά την κοινή στάση που έχουν υιοθετήσει με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες όπως διακοπή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ούτε έχουν αποσύρει τη διπλωματική τους αποστολή - και έτσι παρέχουν την κάλυψη στους πραξικοπηματίες να συνεχίσουν το προγκρόμ κατά του λαϊκού κινήματος της χώρας. Αλλωστε, μαθητές της CIA (από τη γνωστή «Σχολή της Αμερικής») είναι οι επικεφαλής αξιωματικοί του στρατού. Εξ ου και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μετά την αποτροπή της επιστροφής του Μανουέλ Σελάγια ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι γιάνκις είναι πίσω από το πραξικόπημα» και ο «πρόεδρος Ομπάμα έχει πλήρη γνώση». Παράλληλα, από το αεροσκάφος και ο Μανουέλ Σελάγια απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ομπάμα του ζήτησε «να σταματήσει να συνυπάρχει με πραξικοπηματίες».
Αμέσως μετά την αποτροπή της επιστροφής του Μανουέλ Σελάγια, οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι επιμηκύνουν κατά τρεις ώρες την απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που σήμαινε ότι χιλιάδες θα βρίσκονταν ακόμη στο δρόμο της επιστροφής... Εντούτοις, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης που συστάθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα και διοργανώνει τις συγκεντρώσεις τονίζει με χτεσινή του ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Ηδη χτες νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις γίνονταν από το πρωί, με πρώτη αυτή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προς το αεροδρόμιο με αίτημα να ανοίξει για να επιστρέψει ο Σελάγια.
Ο Σελάγια μετά από δίωρη στάση στη Νικαράγουα κατευθύνθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου τον υποδέχτηκε ο νέος Πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των εξελίξεων που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων είχαν δηλώσει ότι θα συνόδευαν τον Σελάγια στην επιστροφή του, το πρόγραμμα της επιστροφής τροποποιήθηκε πριν την αναχώρηση από την Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΚ. Κατά συνέπεια, οι Πρόεδροι του Εκουαδόρ, της Παραγουάης και της Αργεντινής, Ραφαέλ Κορέα, Φερνάντο Λούγκο και Κριστίνα Φερνάντες, όπως και ο ΓΓ του ΟΑΚ Χοσέ Μιγέλ Ινσούλσα, ταξίδεψαν με άλλο αεροσκάφος με προορισμό το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ. Τα ξημερώματα - τοπική ώρα - υπήρξε συνάντηση όλων των προέδρων και του ΓΓ του ΟΑΚ όπου επισήμως ανακοινώθηκε η αποπομπή της Ονδούρας από τον οργανισμό και τα μέτρα απομόνωσης που συνεπάγεται και τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη, όπως τόνισε ο Ινσούλσα απευθυνόμενος προφανώς προς τις ΗΠΑ.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε μετά τις δραματικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις έκκληση για αποκατάσταση της «συνταγματικής τάξης» υπό την αιγίδα του OΑΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Γενεύη τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα καμία αντισυνταγματική ανατροπή».

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : Ο Ξ»Ξ±ΟŒΟ‚ στους Ξ΄ΟΟŒΞΌΞΏΟ…Ο‚ ΞΌΞ*χρις Ρσχάτων...
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κορυφώνεται ο αγώνας των λαϊκών δυνάμεων​

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_779736aa30e9adedce2d9a66704f4e2d._.jpg

Συνεχίζεται η λαϊκή πάλη κατά της χούντας. «Στρατιωτικοί, δειλοί δολοφόνοι» το σύνθημα στους δρόμους της πρωτεύουσας


ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΛΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η σύγκρουση εντός της Ονδούρας μεταξύ των λαϊκών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών εντείνεται μέρα με τη μέρα ενόσω τα παζάρια εκτός των πυλών της χώρας είναι σε εξέλιξη και έχουν επίκεντρο την Ουάσιγκτον.
Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονταν χτες για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών προσπάθησε να επιβάλει την επιστροφή των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία, επιστρατεύοντάς τους στην ουσία, ώστε να καταδείξουν ότι η απεργία επ' αόριστον που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα σταδιακά σπάει. Εντούτοις ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Δασκάλων (FOMH) διαψεύδει την κυβέρνηση ντε φάκτο και το «Radio America» ανέφερε ότι όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ σε ουκ ολίγα Πανεπιστήμια και Λύκεια οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στηρίζοντας τον απεργιακό αγώνα των δασκάλων και καθηγητών τους. Παράλληλα στη συνάντηση που κάλεσε το Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης συμμετείχε και η σύζυγος του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, Ξιομάρα, η οποία μάλιστα χτες κάλεσε όλους τους προεδρικούς υποψήφιους στις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα.
Η ένταση των κινητοποιήσεων δείχνει ότι οι λαϊκές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να ανατρέψουν το πραξικόπημα δίχως να υπολογίζουν το κόστος, δηλαδή την ίδια τους τη ζωή. Οπως έγινε στην περίπτωση του 19χρονου τελικά Ισι Ομπέντ Μουρίγιο που δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο την Κυριακή. Οπως κατήγγειλε ο πατέρας, ο γιος του δολοφονήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές του στρατού... Τις «εξωδικαστικές εκτελέσεις», όπως στην περίπτωση των 19χρονου αλλά και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σίρο Νοριέγκα στις 3 Απρίλη έξω από το «Ράδιο Σονεγκέρα» και άλλων, κατήγγειλε χτες η Ριγομπέρτα Μεντσού η οποία βρίσκεται στην Ονδούρα.
«Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, θα διαμεσολαβήσει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης», δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μανουέλ Σελάγια στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα... ενώ πρόσθεσε ότι «επιβεβαίωσε (στον Σελάγια) ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης»... Για άλλη μία φορά οι δηλώσεις της Κλίντον είναι σχετικά διαφοροποιημένες από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που σύμφωνα με το ΑΡ φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πράξει αυτό που θα έπρεπε σε αυτό το μέτωπο. «Δηλώνω τώρα ότι η Αμερική υποστηρίζει την αποκατάσταση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετος με την πολιτική των ΗΠΑ», φέρεται να δήλωσε από τη Μόσχα ο Ομπάμα που πραγματοποιεί επίσκεψη.
Ας σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον είναι αντιπροσωπεία των πραξικοπηματιών (της κυβέρνησής τους και επιχειρηματίες) και αναμενόταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Cormac Group, ομάδα από λομπίστες που στόχο έχουν την προώθηση υποθέσεων στο Κογκρέσο. Ο Σελάγια πριν την αναχώρησή του από το Ελ Σαλβαδόρ με προορισμό την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι απομένουν ώρες στους πραξικοπηματίες, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες - εκ των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος - του εκμυστηρεύτηκε ότι το αρχικό σχέδιο των πραξικοπηματιών δεν ήταν η απαγωγή του και η μεταφορά του στην Κόστα Ρίκα, αλλά η δολοφονία του, σχέδιο που δεν εκτέλεσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Σελάγια Ρόλαντ Βαλενσουέλα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», ο Σελάγια είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στη χώρα με κάθε τρόπο και αυτή την φορά χωρίς να προαναγγείλει το πότε...

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : ΞšΞΏΟΟ…Ο†ΟŽΞ½Ξ΅Ο„Ξ±ΞΉ ΞΏ Ξ±Ξ³ΟŽΞ½Ξ±Ο‚ των λαϊκών δυνάμΡων
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Λαϊκές οργανώσεις: «Καμία διαπραγμάτευση με τους Γκοριλέτι»​

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_a68d37e7d4aaeec04892899d5d072eae._.jpg

«Εξω οι Πινοτσελέτι» (συνδυασμός Πινοτσέτ και Μιτσελέτι). Το σύνθημα στους τοίχους εκφράζει τη θέληση του λαού να ανατραπεί το πραξικόπημα στην Ονδούρα


ΣΑΝ ΧΟΣΕ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--
Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για δέκατη συνεχόμενη μέρα, παρά την καταστολή και παρά την πρωτοφανή φίμωση και την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τα μέσα ενημέρωσης, με τα συμφέροντα των οποίων είναι απολύτως συνδεδεμένη η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών.
Χτες αναμένονταν νέες διαδηλώσεις τόσο στην Τεγκουσιγκάλπα όσο και σε άλλες πόλεις, ενώ σύμφωνα με το Τελεσούρ μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν το επόμενο 48ωρο ενόψει της συνάντησης και την έναρξη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Κόστα Ρίκα. Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μανουέλ Σελάγια και του Ρομπέρτο Μιτσελέτι δεν «πρόκειται να είναι ως ίσος προς ίσο» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, ο άνθρωπος που χρίστηκε διαμεσολαβητής από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον. Διαμεσολάβηση που αποδέχτηκε τόσο ο Πρόεδρος Σελάγια όσο και ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Πάντως, όπως τονίζουν οι κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι ναι μεν να καταδείξουν την εμπιστοσύνη τους προς τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Κόστα Ρίκα αλλά να τονιστεί ότι ο λαός της Ονδούρας δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους διαπραγμάτευση με τους πραξικοπηματίες.
Την ίδια στιγμή, η καταστολή συνεχίζεται και είναι χαρακτηριστικό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον 25 στελεχών του λαϊκού κινήματος μεταξύ αυτών του ηγέτη του συνδικάτου και του Bloque Popular, STIBYS Κάρλος Ρέγιες του ηγέτη της Via Campesina, Ραφαέλ Αλεγκρία του συντονιστή του Bloque Popular, Χουάν Μπαραχόνα, της Μπέρτα Ολίβα γενικής συντονίστριας του Cofadeh και του Αντρές Παβόν, προέδρου της Επιτροπής Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που όλες αυτές τις ημέρες αποκαλύπτει τις επιθέσεις και το βρώμικο πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον του λαϊκού κινήματος.

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : Ξ›Ξ±ΟŠΞΊΞ*Ο‚ ΞΏΟΞ³Ξ±Ξ½ΟŽΟƒΞ΅ΞΉΟ‚: «Καμία διαπραγμάτΡυση ΞΌΞ΅ τους ΓκοριλΞ*τι»
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΕΡΟΥ
Ξεκίνησε η πανεθνική απεργία​
ΛΙΜΑ.--
Στο ρυθμό των κινητοποιήσεων και της πανεθνικής κυλιόμενης απεργίας διάρκειας 72 ωρών ζει από την Τρίτη το Περού, κινητοποιήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα και έχουν καλέσει δεκάδες λαϊκές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια συνολικά στην πολιτική του προέδρου Αλαν Γκαρσία. Είναι «οι μέρες αγώνα» καθώς η πανεθνική απεργία που είχε προγραμματιστεί καιρό πριν, συντονίστηκε με τον αγώνα τον ιθαγενών και εντάχθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης κινητοποίησης των ιθαγένικων οργανώσεων της περουβιανής Αμαζονίας, που αντιδρούν στην παράδοσή τους στις πολυεθνικές.
Η κυκλοφορία χθες στην πρωτεύουσα Λίμα είχε παραλύσει εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στις μεταφορές, ενώ σε πολλά σημεία της χώρας έχουν υπάρξει αποκλεισμοί δρόμων και οδικών αρτηριών, τη στιγμή που διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε αρκετές πόλεις όπως το Πούνο, το Αγιακούτσο, το Απουρίμακ και τη Χουανκαβελίκα στην περιοχή των Ανδεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνδικάτων και των λαϊκών οργανώσεων, τα αιτήματα έχουν διευρυνθεί και αποκτήσει ευρύτερες και πλέον ριζοσπαστικές διαστάσεις, καθώς απαιτούνται: η επιστροφή του ηγέτη των ιθαγενών Αλμπέρτο Πισάνγκο - βρίσκεται στη Νικαράγουα όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο - η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, η εγκατάλειψη της ακολουθούμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η υιοθέτηση λαϊκής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων, η δραστική μείωση του κόστους ζωής και της παροχής των υπηρεσιών, η πλήρης αλλαγή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών.
Η κυβέρνηση Γκαρσία πάντως δείχνει για άλλη μία φορά το πραγματικό πρόσωπό της καθώς έχει κινητοποιήσει μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν λάβει θέσεις σύμφωνα με το Τελεσούρ σε κρίσιμα σημεία της Λίμας και άλλων πόλεων ώστε... να τηρήσουν την τάξη.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΞžΞ΅ΞΊΞ―Ξ½Ξ·ΟƒΞ΅ Ξ· πανΡθνικΞ? απΡργία
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Λαϊκή αντίσταση με διάρκεια
Αντιμέτωποι τώρα και με παραστρατιωτικά «τάγματα θανάτου»​


awww2_rizospastis_gr_getImage_do_a00b05d088d4376303a8bc9b87d3bb2c._.jpg

Η αντίσταση συνεχίζεται αμείωτη

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Οσο ο λαός της Ονδούρας αγωνίζεται να ανατρέψει τους παραξικοπηματίες, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια συνεχίζει τις «περιπλανήσεις» του. «Θα προχωρήσω σε μία σειρά ενέργειες ώστε να επιστρέψω στη χώρα μέσα στην ερχόμενη βδομάδα» δήλωσε ο Σελάγια το Σάββατο λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον όπου είχε σειρά επαφών. Είναι προφανές πλέον ότι ο Σελάγια προσβλέπει σε μία λύση «made in USA» ξεχνώντας ότι και το πραξικόπημα έχει την ίδια προέλευση...
«Ο Μπους παρουσιαζόταν ως ο επικεφαλής της αυτοκρατορίας και ήταν, ο Ομπάμα θέλει να παρουσιάζεται ως λευκή περιστερά, ως φιλειρηνιστής. Καλύτερα να έχεις απέναντί σου τον επικεφαλής της αυτοκρατορίας, ο οποίος το δηλώνει, παρά κάποιον που είναι, αλλά δεν το δηλώνει», δήλωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και τηλεοπτική του εκπομπή «Αλό Πρεσιντέντε» τονίζοντας ότι το πραξικόπημα στην Ονδούρα αποτελεί «την ώρα της αλήθειας» για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα... «Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστήριζε πραγματικά το πραξικόπημα, θα είχε ήδη αποσύρει τα στρατεύματά της από την Παλμερόλα», σημείωσε ο Τσάβες, αναφερόμενος στην αμερικανική βάση Σότο Κάνο, μόλις 97 χλμ. από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.
Πάντως, δεκάδες λαϊκές οργανώσεις αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς το καθεστώς των πραξικοπηματιών και την Κυριακή, προχώρησαν σε αποκλεισμό δρόμων και γεφυρών, και πραγματοποίησαν πορεία προς το αεροδρόμιο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισις Ομπεντ Μουρίγιο, 19 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές, την προηγούμενη Κυριακή.
Χτες Δευτέρα, μετά τη συνάντηση των λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων, υπήρξαν σειρά διαδηλώσεων και αποκλεισμών, καθώς αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα που πλέον εισήλθε στην τρίτη βδομάδα. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να εγκαταλείψουν την εξουσία οι πραξικοπηματίες» δήλωσε ο Χουάν Μπαραχόνα, εθνικός Συντονιστής του Λαϊκού Μετώπου και του Μετώπου Αντίστασης, καταγγέλλοντας επίσης το «βρώμικο πόλεμο» που έχει εξαπολυθεί εναντίον του λαϊκού κινήματος από «διάφορους ενόπλους» που δολοφόνησαν δύο συνδικαλιστικά στελέχη μόνο το Σαββατοκύριακο, τον 40χρονο Ραμόν Γκαρσία και τον 54χρονο, Ρότζερ Ιβάν Μπάδος, ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος (πρώην ηγέτης του Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία-SITRATEXHONSA) και του Bloque Popular. Επίσης συνελήφθη ο Χοσέ Νταβίντ Μουρίγιο Σάντσες, πατέρας του νεκρού εφήβου, βάσει εντάλματος για κινητοποιήσεις εναντίον εταιρειών υλοτομίας στην επαρχία Ολάντσο, στη γενέτειρα του Σελάγια όπου και η οικονομική δραστηριότητά του. Συνελήφθησαν και απελάθηκαν 7 δημοσιογράφοι και μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Telesur και της τηλεόρασης VTV ενώ εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει και η δεύτερη ομάδα Κουβανών δασκάλων που βρίσκονταν στην Ονδούρα συμμετέχοντας στη μάχη κατά του αναλφαβητισμού με το πρόγραμμα Yo Si Puedo.
Την ίδια στιγμή η Μπέρτα Κάσαρες, στέλεχος του Copinh, κατήγγειλε την παρουσία των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων του Μαϊάμι, Alpha 66. Και όλα αυτά ενόσω οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι αίρουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας... προφανώς γιατί δρουν τα «τάγματα θανάτου».

ΞʽΞ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ*ΑΣΞΞ—Ξ£ : Ξ›Ξ±ΟŠΞΊΞ αντίσταση ΞΌΞ΅ διάρκΡια
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
ένα πραξικόπημα ο κόσμος όλος!!!
αυτός ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο τους βάρβαρους!!!
εδώ δεν θα γίνει κανένα????
ολα πάνε καλά??? κατακαημένοι άνθρωποι!!!
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Τελεσίγραφο Σελάγια και διαδηλώσεις​
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και των πραξικοπηματιών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα Ρίκα το ερχόμενο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, διαμεσολαβητής που έχρισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Εντούτοις, ο Πρόεδρος Σελάγια κατά τις δηλώσεις από την πρεσβεία της Ονδούρας στη Νικαράγουα πριν την αναχώρησή του για τη Γουατεμάλα δήλωσε ότι θα θεωρήσει πως οι διαπραγματεύσεις για την κρίση «απέτυχαν», εάν δε συμφωνηθεί η επιστροφή του κατά την επόμενη συνάντηση. Απηύθυνε δε «τελεσίγραφο» προς τους πραξικοπηματίες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που ζητούν την επιστροφή του στην εξουσία, ειδάλλως, θα «λάβει άλλα μέτρα». Προφανώς ο Σελάγια αναφερόταν σε πρότερες δηλώσεις ότι «ήδη έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών εντός της Ονδούρας και η επιστροφή θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα».
Την ίδια στιγμή, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Ονδούρα καθώς λαϊκές οργανώσεις αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς το πραξικοπηματικό καθεστώς. Τα συνδικάτα συνεχίζουν την απεργία επ' αόριστο, ενώ 14 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανακοίνωσαν τη συνέχιση των καταλήψεων μέχρι την επιστροφή του Προέδρου Σελάγια.
Σχετικά περίεργες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες ότι ο Σελάγια εξορίστηκε, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «θάνατοι και τραυματισμοί». «Είχαμε μιαν αποστολή να ολοκληρώσουμε και δεν θα μπορούσαμε να την διακόψουμε δεδομένου ότι πρόκειται για ιστορική ευθύνη. Δικός μας δικαστής θα είναι η Ιστορία» πρόσθεσε ο στρατηγός Βάσκες. Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο πρώην πρεσβευτής της Αργεντινής στην Ονδούρα (2004 - 2007) Αλφρέδο Φόρτι εκτίμησε ότι ο ονδουριανός στρατός είναι «διχασμένος». Υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί, είπε ο Φόρτι στην εφημερίδα Clarin, που «πιστεύουν πως είναι καιρός να αναθεωρήσουν τη στάση τους για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος».
Τέλος, η καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και η άμεση αποκατάσταση του Προέδρου Σελάγια είναι αίτημα και της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων δήλωσε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία καθ' οδόν για τη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Ξ?ΡλΡσίγραφο ΣΡλάγια ΞΊΞ±ΞΉ Ξ΄ΞΉΞ±Ξ΄Ξ·Ξ»ΟŽΟƒΞ΅ΞΉΟ‚
 

taver

Member
Μηνύματα
12.647
Likes
30.064
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα θα συνεχίζει ο Ριζοσπάστης να επαναλαμβάνει - μόνο αυτός σε όλο τον ελεύθερο κόσμο - ότι πρόκειται για αμερικανικό δάκτυλο πίσω από το πραξικόπημα (πάντα έμμεσα, πουθενά ευθέως). Μέχρι να το εμπεδώσουμε?

Και μετά μιλάνε για άλλους ότι βλέπουν εικονικές πραγματικότητες????
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα θα συνεχίζει ο Ριζοσπάστης να επαναλαμβάνει - μόνο αυτός σε όλο τον ελεύθερο κόσμο - ότι πρόκειται για αμερικανικό δάκτυλο πίσω από το πραξικόπημα (πάντα έμμεσα, πουθενά ευθέως). Μέχρι να το εμπεδώσουμε?

Και μετά μιλάνε για άλλους ότι βλέπουν εικονικές πραγματικότητες????
:haha::haha::haha: Μπράβο ρε Taver μ' έκανες και γέλασα πάλι με το ''μόνο αυτός σε όλο τον ελεύθερο κόσμο''.:haha::haha::haha:

getImageCA2G0QO0.jpg
Χωρίς λόγια
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.775
Μηνύματα
912.017
Μέλη
39.508
Νεότερο μέλος
Nepheli

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom