Η Λατινική Αμερική με δικά της μάτια
Από την προηγούμενη βδομάδα εκπέμπει το ανεξάρτητο «Telesur»
Από την προηγούμενη βδομάδα εκπέμπει το ανεξάρτητο «Telesur»
«Telesur»: «Ο δικός μας βορράς είναι στο νότο»
Εδώ και χρόνια η προπαγάνδα των ιδιωτικών ΜΜΕ στη Βενεζουέλα, που χωρίς επαγγελματική αιδώ αναπαράγεται αυτολεξεί από τα διεθνή ΜΜΕ, είχε μόνιμα ένα θέμα: Τον Τσάβες και τις «μεθόδους του». Εντούτοις τα αλλεπάλληλα φιάσκα προκάλεσαν μία μικρή παγωμάρα. Αλλά μόνο για λίγο καιρό καθώς φαίνεται ξαπόστασαν γιατί βρήκαν και πάλι θέμα.
Ως διά μαγείας ξεχάστηκε η ρητορική περί μη δημοφιλίας ενός απολυταρχικού Προέδρου, που διοικεί «τυραννικά», η οποία αυτομάτως συνεπαγόταν και τη «μη νομιμότητά του»... Εννέα αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ανάμεσά τους και το δημοψήφισμα της 15ης του Αυγούστου 2004 για την αποπομπή του Ούγο Τσάβες από την Προεδρία, ήταν πολύ ισχυρά ραπίσματα ώστε η έωλη θεωρία που στόχο είχε να γίνει το όργανο νομιμοποίησης για την ανατροπή του να κονιορτοποιηθεί.
Τώρα το βασικό θέμα που κυριαρχεί είναι ένα: Ο άνθρωπος με τον κόκκινο μπερέ είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ ακριβώς για τον ...ίδιο λόγο! Είναι εξαιρετικά λαοφιλής ...«δυστυχώς» όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Για του λόγου το αληθές, δημοσκόπηση στη Βενεζουέλα από την «Datanalisis», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την προηγούμενη βδομάδα, αναφέρει ότι ο Τσάβες έχει την αποδοχή του 71,8% του λαού, το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από τη μέρα που κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, το 1998. Αλλά και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης σε όλο το νότιο ημισφαίριο της αμερικανικής ηπείρου έχουν καταδείξει πολλάκις ότι ο Ούγο Τσάβες μαζί με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είναι οι πλέον λαοφιλείς ηγέτες.
«Πόλεμος» των ΗΠΑ και στις συχνότητες
Καταλύτης του νέου οργίου προπαγάνδας στο οποίο επιδίδονται τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Βενεζουέλας, και ελάχιστα πιο συγκρατημένα τα διεθνή, είναι η έναρξη του προγράμματος του ανεξάρτητου περιφερειακού τηλεοπτικού δικτύου «Telesur», που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής.
Υπό τη σκιά του Σιμόν Μπολίβαρ ο Ντάνι Γκλόβερ
Από το 1981, που πρωτοβγήκε στον αέρα το MTV, ποτέ άλλοτε ένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν έχει προκαλέσει τόσο αχό. Οχι τυχαία. Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο η έναρξη προγράμματος του «Telesur» συνέπεσε απολύτως ηθελημένα με την 24η του Ιούλη, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώθηκαν 222 χρόνια από τη γέννηση του Σιμόν Μπολίβαρ, του «μεγάλου απελευθερωτή» που τα όνειρά του για μία ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη Λατινική Αμερική εξακολουθούν ακόμη να πυρπολούν. Αναλυτές πάσης φύσεως έσπευσαν να συγκρίνουν τον «Telesur» με το αμερικανικό δίκτυο CNN ή τον παναραβικό «Αλ Τζαζίρα». Ενώ στους σφοδρώς αντιτιθέμενους στην ηγεσία και στην πορεία που ακολουθεί η Βενεζουέλα, καθώς φαίνεται, η πρεμιέρα του «Telesur» προκάλεσε μόνο τρόμο, λες και ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα πλέον έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων: «Ω! Οχι! Τώρα θα εισβάλει και στα σπίτια μας»...
Αραγε είναι τόση η ισχύς του «Telesur» που προκάλεσε ακόμη και το αμερικανικό Κογκρέσο να υιοθετήσει διά βοής τροποποίηση διάταξης της «Πράξης Εξουσιοδότησης για τις Διεθνείς Σχέσεις για το έτος 2005», που πρότεινε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Φλόριντα Κόνι Μακ; Οπου επιτρέπει στις ΗΠΑ «να εγκαινιάσουν τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που θα παρέχουν σε μόνιμη βάση ακριβείς και αντικειμενικές πηγές ενημέρωσης στη Βενεζουέλα»... «ώστε να εξισορροπηθεί ο αντιαμερικανισμός του Τσάβες»! Ο λόγος δηλαδή περί αντικειμενικότητας. Οπως ακριβώς στην περίπτωση της Κούβας.
Εξάλλου, το σκεπτικό των Αμερικανών νομοθετών βασίζεται στην πρότερη κουβανική εμπειρία, αφού οι «αντικειμενικές πηγές ενημέρωσης» θα έχουν ως πρότυπο το ραδιόφωνο και το τηλεοπτικό δίκτυο «Χοσέ Μαρτί» που εκπέμπει στην Κούβα με στόχο την προπαγάνδα και την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης. Μάλιστα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι μετρίασε κατά τι τη σφοδρότητα της πρότασης Μακ, εντούτοις, όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Αντρές Ισάρα, εκτός του μέτρου ενάντια στον «Telesur» ενέκρινε συμπληρωματικά τη χρηματοδότηση, με 9 εκατομμύρια δολάρια το 2006 και άλλα 9 το 2007, πολιτικών οργανώσεων, ΜΜΕ της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης και φυσικά... της «κοινωνίας των πολιτών»! Η κοινωνία των πολιτών... το κερασάκι στην τούρτα της «ανατροπής», όπως πάντα...
Εναλλακτική ενημέρωση
Τι άραγε φοβούνται τόσο από τον «Telesur»;
Κατ' αρχάς η αμερικανική κυβέρνηση φρενιάζει όταν στην αντίληψή της πέφτουν ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει από κοινού η Βενεζουέλα και η Κούβα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «ταραξίες» είναι περισσότεροι, καθώς στον «Telesur» συμμετέχουν με 51% η Βενεζουέλα - η οποία παρέχει και τη χρηματοδότηση - με 20% η Αργεντινή, με 19% η Κούβα και με 10% η Ουρουγουάη. Οι τρεις «μικρότεροι μέτοχοι» θα συμμετέχουν στα προγράμματα και στη διοικητική μέριμνα.
Επίσης, η συμβουλευτική ομάδα του «Telesur» προκαλεί επίσης την ανησυχία των Αμερικανών αλλά και των εμπορικών μεγαθηρίων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Μετέχουν δεκάδες Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Λατινοαμερικανοί διανοούμενοι, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Αράμ Αχαρόνιαν από την Ουρουγουάη, που είναι και διευθυντής του «Telesur», ο Χιλιάνος Μανουέλ Καμπιέσες και η Μεξικανή Κάρμεν Λίρα αλλά και «αίμα από το αίμα των Αμερικανών», ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε, ο δημοσιογράφος Σαούλ Λαντάου και ο ιδρυτής της «Free Software Foundation», Ρίτσαρντ Στάλμαν, ο διευθυντής της «Le Monde Diplomatique», Ιγνάσιο Ραμονέ, ο Βρετανοπακιστανός ακτιβιστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Τάρικ Αλι, ο Νικαραγουανός ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, Ερνέστο Καρδενάλ, ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αργεντίνος συγγραφέας Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Βενεζουελανός συγγραφέας Λουίς Μπρίτο.
Το κυριότερο όμως είναι μία κίνηση που «απελευθερώνει»... «Ο "Telesur" είναι μια πρωτοβουλία ενάντια στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, αλλά και σε κάθε έκφραση και εκδήλωση του ιμπεριαλισμού», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών κατά τα εγκαίνια του «Telesur». «Για 513 χρόνια έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε τον εαυτό μας με άλλα μάτια, με τα μάτια των ξένων. Σήμερα ξεκινάμε να βλέπουμε με τα δικά μας μάτια. Κουραστήκαμε πια να μας λένε ποιοι είμαστε, πώς είμαστε και τι πρέπει να κάνουμε. Από σήμερα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα αρχίσουν να βλέπουν με τα δικά τους μάτια», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκαλεάνο ενώ ο διευθυντής του σταθμού, Αράμ Αχαρόνιαν, θα καταλήξει: «Σήμερα η δικτατορία των μέσων στηρίζει και κάποιες φορές επιχειρεί να υποσκελίσει τη στρατιωτική δικτατορία... Ξεκινάμε από σήμερα να διαλύουμε τα λατινοαμερικανικά λατιφούντια».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2970908&publDate=7/8/2005